Ετικέτες

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Today in Military History: June 22, 168 BC,Battle of Pydna: Romans Defeat Macedonians, Legion Triumphs over Phalanx

Battle of Pydna: Romans Defeat Macedonians, Legion Triumphs over Phalanx

 
« Previous story
Next story »
 
Battle of Pydna: Romans Defeat Macedonians, Legion Triumphs over Phalanx
"Battle of Pydna, 168 BC" artist unknown; image courtesy of http://www.mastersofthefield.com/
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

It has been a while – last September to be precise – since I presented a battle from ancient history. Therefore, today I will rectify that oversight, presenting a battle between the growing Roman Republic and the kingdom of Macedonia, much reduced from its glory days as the center of Alexander the Great's empire.

Το τέλος του μυκηναϊκού πολιτισμού και οι «Σκοτεινοί Αιώνες»: Το ιστορικό πλαίσιο.

Η σταδιακή κατάρρευση του μυκηναϊκού πολιτισμού, που την τοποθετούμε με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα ανάμεσα στο τέλος του 13ου και το τέλος του 12ου αιώνα π.Χ., είναι σημαντικό ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα.
-Σημασία έχει ακόμη η διαπίστωση ότι στους επόμενους αιώνες, τον 11ο και τον 10ο, σημειώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μια σημαντική τεχνολογική αλλαγή: εξαπλώνεται η τεχνική κατεργασίας του σιδήρου και το νέο αυτό μέταλλο υποκαθιστά τον χαλκό σε διάφορες χρήσεις, όπως η κατασκευή όπλων και εργαλείων. Με αυτή την εξέλιξη η ανθρώπινη ιστορία περνάει από
την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου. Παράλληλα, στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου σημειώνονται πολεμικές επιδρομές και μετακινήσεις πληθυσμών και συντελούνται κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Καπετάν Ερμής: «Χρειάζεται ένας νέος Γοργοποταμος»! Το δεξί χέρι του Άρη Βελουχιώτη, λύνει την σιωπή του και αποκαλύπτει…



Το ΚΚΕ σκότωσε τον Άρη!
Χρυσή Αυγή: Απόγονοι συνεργατών των ναζί
Χρειαζόμαστε τώρα έναν νέο Γοργοπόταμο!
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
«Θέλω να γίνει ένας νέος Γοργοπόταμος!!!» επαναλαμβάνει αργά ο συνομιλητής μου και με συναρπάζει! Δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος ο «καπετάν Ερμής». «Δεξί χέρι» του Άρη Βελουχιώτη, πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ ,αρχηγός της περίφημης 3ης Μεραρχίας στην Πελοπόννησο , σκληρός αντάρτης απ τους επίλεκτους μαυροσκούφηδες που ακόμα και σήμερα στα 97 του χρόνια ψελλίζει στον περίγυρό του: «Πιστεύετε στον ένοπλο αγώνα;;;»
Τον έβλεπα στη φωτογραφία να ιππεύει ένα μαύρο άλογο στα βουνά της Μεσούντας –εκεί που βρήκε τραγικό τέλοςαυτοκτονώντας ο Άρης- το ίνδαλμα της ζωής του , ο αρχηγός , γι αυτόν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης ,ο ένας.
Και τον είχα μπροστά μου , με χιονισμένα μαλλιά, χωρίς θυρεούς , σύμβολα και θαμπά δαχτυλίδια . Παράσημά του οι μνήμες απ τα οδυνηρά χρόνια , οι έντονες αναμνήσεις, οι τύψεις, οι εφιάλτες, αλλά και οι θρίαμβοι, οι επελάσεις, οι σύντροφοι που φεύγουν ένας-ενας με πρώτο τον Αρη Βελουχιώτη, τον αρχηγό του .

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Το αρχαιότερο μουσικό όργανο που έχει ανακαλυφθεί χρονολογείται από τη Μέση Νεολιθική περίοδο (5000 π.Χ.) και είναι μια κοκάλινη σφυρίχτραμε μια οπή που βρέθηκε στη Θεσσαλία και εκτίθεται στο Μουσείο του Βόλου.



Επόμενες μαρτυρίες προέρχονται από τον κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Τα κυκλαδικά ειδώλια (Εθν. Αρχαιολογικό μουσείο) με εκτελεστές τριγώνου-άρπαςδίαυλου και σύριγγας του Πανός μαρτυρούν μια ζωντανή μουσική παράδοση ήδη από την εποχή αυτή. Μαρτυρίες διαθέτουμε και από το Μινωικό και τονΜυκηναϊκό πολιτισμό (2η χιλιετία π.Χ.) όπου πρωτοεμφανίζεται η λύρα, το σείστρο και τα κύμβαλα (ζίλια). Στα Ομηρικά έπη υπάρχουν πολλές μουσικές αναφορές ενώ γνωρίζουμε ότι τα ίδια τα ομηρικά έπη απαγγέλλονταν από τουςραψωδούς και τραγουδιόνταν με συνοδεία λύρας από τους κιθαρωδούς.
Στη λατρεία, σημαντικές μορφές όπως ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος και ο Ορφέας, συνδέονται άμεσα με τη μουσική.

Π.Καρύκα : «Η μάχη του Αντάρτικου»

Π.Καρύκα : «Η μάχη του Αντάρτικου»
Εν όψη του ξεπουλήματος της Μακεδονίας από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ένα επίκαιρο Ιστορικό γεγονός που όλοι πρέπει να γνωρίζουν
Η μάχη του Αντάρτικου (30 Νοεμβρίου 1904)
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com
Η βουλγαρική επιβουλή κατά της Μακεδονίας υπήρξε παλαιά, χρονολογούμενη από τους χρόνους του Βυζαντίου. Το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, μετά τη δημιουργία του βουλγαρικού κράτους, οι Βούλγαροι, μέσω της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (ΕΜΕΟ), επιχείρησαν να ελέγξουν τη Μακεδονία.
Η Ελλάδα αντέδρασε, καθυστερημένα, όπως πάντα. Μετά τη θυσία του Παύλου Μελά, πάντως, ελληνικά σώματα Μακεδονομάχων, πέρασαν στη Μακεδονία για να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες των Βούλγαρων κομιτατζήδων.
Το βράδυ της 29ης προς 30ης Νοεμβρίου 1904 δύναμη 70 κομιτατζήδων, υπό τον διαβόητο αρχικομιτατζή Μήτρο Βλάχο και τον Κόρσακοφ, κατέλαβε το ένα ύψωμα βορειοδυτικά του χωριού Αντάρτικου Φλώρινας, με σκοπό την επομένη να επιτεθεί στο χωριό και να εξοντώσει τα εκεί σταθμεύοντα ελληνικά τμήματα των Κατεχάκη, Καούδη και Παύλου Κύρου.
Οι Βούλγαροι δεν αποτόλμησαν, τελικά, να επιτεθούν, καθώς πληροφορήθηκαν πως οι Έλληνες είχαν ενημερωθεί για την παρουσία τους και τους περίμεναν, οχυρωμένοι, στα σπίτια του χωριού. Αντίθετα πλησίασαν στο χωριό και προκάλεσαν τους Έλληνες σε μάχη.
Εκείνη την εποχή που το ηρωικό πνεύμα ήταν ακόμα ζωντανό η μη αποδοχή της πρόκλησης θα αποτελούσε σοβαρό ηθικό πλήγμα για τους Έλληνες μαχητές και κατοίκους. Από την άλλη αν η πρόκληση γινόταν αποδεκτή, τα πυρά θα προσέλκυαν σίγουρα τις γειτονικές φρουρές οι οποίες θα επιτίθεντο στα ελληνικά σώματα.
Ο ανθυπολοχαγός Κατεχάκης, ο επικεφαλής των ελληνικών σωμάτων, αποφάσισε, παρά ταύτα, να αποδεχτεί την πρόκληση, αν και διέθετε μόλις 35 άνδρες. Ο Κατεχάκης χώρισε τη δύναμή του σε τέσσερα τμήματα, επιδιώκοντας να πλήξει τους Βούλγαρους από κάθε κατεύθυνση. Δυστυχώς η κίνηση μιας ελληνικής ομάδας έγινε αντιληπτή και οι Βούλγαροι αποφάσισαν να υποχωρήσουν, πριν κυκλωθούν. Παρόλα αυτά ο Κατεχάκης επιτέθηκε και στην σύγκρουση που ακολούθησε σκοτώθηκαν 12 Βούλγαροι.
Από ελληνικής πλευράς ένας άνδρας τραυματίστηκε. Στην σύγκρουση μετείχαν, αυθόρμητα, και οι κάτοικοι του χωριού Πισοδέρι, οι οποίοι, υπό τον ιερέα του χωριού Σταύρο Τσάμη (Παπασταύρος), επιτέθηκαν στους Βούλγαρους.
Τα πυρά, πάντως, πράγματι συνέγειραν τις τουρκικές φρουρές, οι οποίες έσπευσαν στο σημείο της συμπλοκής, υποχρεώνοντας τους Έλληνες να σταματήσουν την καταδίωξη των ηττημένων κομιτατζήδων.

9 Νοεμβρίου 1866… Ο πυρπολητής, Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης και το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου


9 Νοεμβρίου 1866…  Ο πυρπολητής, Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης και το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου (ΒΙΝΤΕΟ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1866… Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη. Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάζει την ανατολική πτέρυγα της μονής, καταπλακώνοντας Χριστιανούς και Τούρκους.