Ετικέτες

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

"Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης"

Σε ανθρωπιστική κρίση θα οδηγήσουν περαιτέρω μειώσεις στους πόρους της υγείας, προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κάνοντας λόγο για μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε ανθρωπιστική αν τα κριτήρια για μειώσεις στην υγεία είναι λογιστικά και όχι υγειονομικά.

Αναλυτικά η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου:


«Επ’αφορμής δημοσιευμάτων που θέλουν καθ υπόδειξη των Τροϊκανών να περικοπούν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για την Υγεία και πάνω από
800.000.000 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, δηλώνουμε ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου υπερβαίνει τα επιστημονικά κριτήρια για το χώρο της Υγείας και θα σημάνει κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας υγειονομικών λειτουργών, υποβάθμιση της υγείας σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης και τους ασθενείς πολίτες να αναγκαστούν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους, σε όσους μπορούν, ενώ στους μη έχοντες, να μένουν στο έλεος του Θεού.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα είμαστε απέναντι, ενώ θα υπάρξει συμμαχία με
χιλιάδες υγειονομικούς επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθεί «Χάρτα Υγείας του Ευρωπαίου Πολίτη», που θα εισηγείται αλλά και θα διεκδικεί από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών την εξασφάλιση της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ισότιμα για όλα τα μέλη της Ευρώπης, ανεξάρτητα, εάν έκαστη χώρα βρίσκεται ή όχι σε οικονομική κρίση.

Αυτοί που διαχειρίζονται, αυτή τη στιγμή, τις τύχες της Υγείας του Ελληνικού Λαού, θα πρέπει να αντιληφθούν, με αίσθημα ευθύνης, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να πείσουν τους συνομιλητές ώστε να διασφαλίσουν τη δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους μικροσυνταξιούχους, μικρομισθωτούς, ανασφάλιστους και ανέργους συμπολίτες μας, γιατί αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η προδιαγεγραμμένη ανθρωπιστική κρίση θα μετατραπεί μαθηματικά σε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες σε ελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.»
http://www.nooz.gr/greece/sta-pro8ura-an8ropistikis-krisis40812

Ερμογένης ο Ξάνθιος

Ερμογένης ο Ξάνθιος


undefined
Οκτώ φορές Ολυμπιονίκης

 Το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Κ. Δ. Σάμιου,
«Δρομείς-Θρύλοι της Ολυμπίας - Μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής 24 Αρχαίων Ολυμπιονικών Δρομέων»

H δίκη του Κολοκοτρώνη

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

H δίκη του Κολοκοτρώνη


undefined
Δυο εθνικοί ήρωες στο εδώλιο

Πολυζωϊδης και Τερτσέτης αρνούνται να υπογράψουν την καταδικαστική απόφαση


επιμελήθηκε ο δάσκαλος
Κων/νος Κρεκούζος


- Άδικα σε σκοτώνουν στρατηγέ….
- Γι΄αυτό λυπάσαι; Καλύτερα να σε σκοτώνουν άδικα, παρά δίκαια…

Ο διάλογος αυτός έγινε στις 26 Μαϊου του 1834 στο τζαμί του Ναυπλίου, ανάμεσα στον Κολοκοτρώνη και σ΄ένα από τα παλικάρια του που κέρωσε σαν άκουσε την καταδίκη του αρχιστράτηγου του Μοριά σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Στο τζαμί του Ναυπλίου συνεδρίαζε για πολλές μέρες το κακουργιοδικείο.
Στο εδώλιο καθόντουσαν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο εξάδελφός του Δημήτρης Πλαπούτας, πρωτεργάτης κι΄αυτός στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Εισαγγελέας ήταν ο Μάσων, ένας Βαυαρός μισέλληνας, τυφλό όργανο των τριών ξένων αντιβασιλέων. Υπουργός της Δικαιοσύνης ήταν ο Κ. Σχινάς, ένας φανατισμένος Φαναριώτης, που εκηλίδωσε όσο κανένας άλλος την αξιοπρέπεια της ελληνικής δικαιοσύνης

Ο φιλόσοφος Επίκουρος

Του συγγραφέα
Δημήτρη Βαρβαρήγου


«Οι έλληνες σκόρπισαν πάνω στα πράγματα κάποιο ιδιαίτερο φως. Έπλασαν τα αισθητικά και νοητικά πλαίσια, που μέσα τους κινείται και ζει κάθε τέχνη κι επιστήμη άξια να φέρει αυτά τα ονόματα»

Ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης


Γράφει ο Δάσκαλος-Συγγραφέας

 Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης


Ο Αντώνης Σαμαράκης είναι από τους πλέον πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εμφάνισή του στα γράμματα φάνηκε ότι θα έχει ανοδική πορεία από την πρώτη του συλλογή διηγημάτων «Ζητείται Ελλάς» που εκδόθηκε το 1954. Η ικανότητα του έγκειται στο ότι ξέρει πως να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ακόμη η ευελιξία του να παρουσιάζει με το δικό του τρόπο τα κοινωνικά μηνύματα τον έκαναν αγαπημένο συγγραφέα των Ελλήνων. Ο κόσμος του, ο ψυχικός του κόσμος είναι που μας κερδίζει και εγγράφεται βαθιά στη συνείδησή μας. «Είναι ένας κόσμος ταραγμένος από τις δεινές αντινομίες του καιρού μας, βασανισμένος, αμήχανος αλλά γεμάτος ευγένεια και τρυφερότητα…που σέβεται τον άνθρωπο, αποστρέφεται και μισεί την προστυχιά, την υποκρισία και το ψεύδος» (1) .

Κούβελος σε Ερντογάν: Ελάτε να σας μάθουμε Ιστορία

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του αρχηγού της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο Ισίδωρου Κούβελου, στα όσα φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την πατρότητα της Ολυμπιακής Φλόγας.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι σε κοντινή απόσταση από την Αττάλεια, υπάρχει ένα βουνό με το όνομα Όλυμπος, στην περιοχή της αρχαίας Λυκίας, όπου το έδαφος πυρακτώνεται με φυσικούς τρόπους, λόγω ύπαρξης μεθανίου στο υπέδαφος κι ανάβουν για χιλιάδες τώρα χρόνια.


Μάλιστα αναφέρουν πως σύμφωνα με τον τοπικό μύθο αυτή είναι η περιοχή είναι η αρχική πηγή της Ολυμπιακής Φλόγας που καίει στην Αρχαία Ολυμπία.


Σε συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρογκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η Τουρκία είναι η ρίζα της Ολυμπιακής Φλόγας και τη θέλουν πίσω στη χώρα με αφορμή τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.


Ο κ. Κούβελος
προσκάλεσε τον κ. Ερντογάν στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να... ενημερωθεί σχετικά με την Ολυμπιακή Ιστορία.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κούβελου


"Η Ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία και όχι σε μύθους.


Προσκαλώ εγκάρδια τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Υπουργό του, κ. Κίλιτς στην Αρχαία Ολυμπία, στους χώρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ούτως ώστε να παραβρεθούν σε κάποιες ενδιαφέρουσες διαλέξεις με θέμα την Ολυμπιακή Ιστορία.


Ισίδωρος Κούβελος,


Πρόεδρος ΔΟΑ"
http://www.nooz.gr/

Τόλμη και όραμα

Του Ευγενίου Τριβιζά





Η πιο αξιοπρόσεκτη σκηνή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου δεν ήταν η δήθεν πτώση της βασίλισσας της Αγγλίας με αλεξίπτωτο, ούτε η εμφάνιση των κοσμαγάπητων μουσικών ειδώλων. Ηταν η είσοδος των τριακοσίων είκοσι νοσοκομειακών κρεβατιών. Ηταν η εμφάνιση των εξακοσίων σαράντα νοσοκόμων. Πάνω από όλα ήταν η παρουσία και συμμετοχή των παιδιών από το Sick Children Hospital της Great Οrmond Street, του γνωστότερου παιδικού νοσοκομείου στον κόσμο.