Ετικέτες

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Οδυσσέας Ελύτης εξηγεί πως έγραψε το Άξιον Εστί…



 
 
 
 
 
 
Rate This

elitis
Όσο κι αν μπορεί να φανεί παράξενο, την αρχική αφορμή να γράψω το ποίημα μου την έδωσε η διαμονή μου στην Ευρώπη τα χρόνια του ’48 με ’51. Ήταν τα φοβερά χρόνια όπου όλα τα δεινά μαζί – πόλεμος, κατοχή, κίνημα, εμφύλιος – δεν είχανε αφήσει πέτρα πάνω στη πέτρα. Θυμάμαι την μέρα που κατέβαινα να μπω στο αεροπλάνο, ένα τσούρμο παιδιά που παίζανε σε ένα ανοιχτό οικόπεδο.
Το αυτοκίνητό μας αναγκάστηκε να σταματήσει για μια στιγμή και βάλθηκα να τα παρατηρώ. Ητανε κυριολεκτικά μες τα κουρέλια. Χλωμά, βρώμικα, σκελετωμένα με γόνατα παραμορφωμένα, με ρουφηγμένα πρόσωπα. Τριγυρίζανε μέσα στις τσουκνίδες του οικοπέδου ανάμεσα σε τρύπιες λεκάνες και σωρούς σκουπιδιών. Αυτή ήταν η τελευταία εικόνα που έπαιρνα από την Ελλάδα. Και αυτή, σκεπτόμουνα, ήταν η μοιρα του Γένους που ακολούθησε το δρόμο της Αρετής και πάλεψε αιώνες για να υπάρξει.

Προτάσσουν αντι-τρομοκρατικές νομοθεσίες οι Άγγλοι,για να σώσουν την σοβαρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.




Με κατάσχεση διαβατηρίων,έλεγχο των μετακινήσεων και άλλα μέτρα,η Βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει το φαινόμενο των τζιχαντιστών που έχει ”ξεφύγει” στην Αγγλία.

Britain's Prime Minister David Cameron answers questions at a news conference in Downing Street, central London

  Την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου ο Κάμερον παρουσίασε στο κοινοβούλιο μία σειρά μέτρων ενίσχυσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Απώτερος σκοπός της Αγγλίας είναι να δυναμώσει το νομοθετικό ”οπλοστάσιο” της ενάντια στους τζιχαντιστές που απειλούν και την χώρα τους.Βέβαια με την πολιτική που ακολουθούσαν οι ίδιοι έως τώρα έριχναν ”λάδι στην φωτιά”.Απλά μάλλον συνειδητοποίησαν πως κινδυνεύουν και οι ίδιοι,γι’αυτό και ψάχνουν τρόπους  να καταπολεμήσουν αυτό το απειλητικό ισλαμιστικό φαινόμενο.

Paul-Graig-Roberts: Ηγέτες Υποτελείς oδηγούν την Ευρώπη σε Πόλεμο!

 


Δυτικό «Ντόπινγκ» Αντιρωσικής Υστερίας
Την φόρα κατολίσθησης ελεγχόμενων και ανεπαρκών ηγετών της Ευρώπης σε μια πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία καταγγέλλει ο Αμερικανός πρώην υπουργός, καθηγητής Πωλ Γκραίγκ Ρόμπερτς, στο παρακάτω, προχθεσινό, βαρυσήμαντο άρθρο του.
Ο δρ. Ρόμπερτς αναλύει την προπαγανδιστική τεχνική δημιουργίας αντιρωσικού πολεμικού πυρετού με τακτικές ενέσεις τοξικού ψεύδους, μέσω καταιγιστικών κυβερνητικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων από υπηρετικά ΜΜΕ, με την οποία προετοιμάζονται και οι λαοί των ΝΑΤΟ-ϊκων χωρών για την επιδιωκόμενη σύγκρουση.

Ο Αμερικανός δημοσιολόγος επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ματαιοπονεί επιμένοντας σε μια κατευναστική διπλωματία, με την ελπίδα αφύπνισης των Ευρωπαίων ηγετών μπροστά στα εθνικά τους συμφέροντα. Οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, μετά τον Ντε Γκώλ, είναι –λέει- εξαγορασμένα υποχείρια της Ουάσιγκτον. Και όσο καθυστερεί μια γρήγορη χειρουργική ρωσική επέμβαση για την εκρίζωση του καρκινώματος που δημιούργησε η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, τόσο η θεραπεία θα αποδειχθεί δυσκολότερη.
Τη θέση αυτή υποστηρίζει τουλάχιστον από τον Μάρτιο, ο Αμερικανός πρώην υπουργός και βαθύς γνώστης προσώπων και μεθόδων στην Ουάσιγκτων – παράλληλα με τον οξυδερκέστατο, στη Μόσχα, σύμβουλο του Πούτιν Σεργκέϊ Γκλαζίεφ, εισηγητή της αποδολαρίωσης, της επιστροφής στην αυτάρκεια και του πολιτικο-οικονομικού ανοίγματος της Ρωσίας στην Ανατολή και προς τις ανερχόμενες νέες Δυνάμεις.

Φόρος τιμής στον Andrey Brazhevsky (1987 – 2014) Όλα στην Οδησσό έγιναν…




 brazhenskycov
“Γράφει o Κώστας Γούσης”
Andrey Brazhevsky στις 30 Αυγούστου θα γιόρταζε τα 27α γενέθλιά του.
Πόσο θα θέλαμε, αγαπημένε μας Μαγιακόφσκι, ο στίχος «όλα στην Οδησσό έγιναν» να μας θυμίζει σύννεφα με παντελόνια, άψογα τρυφερούς εραστές, τζοκόντες που πρέπει να κλαπούν.Κι όμως από τις 2 Μαΐου του 2014 η μακρινή και πένθιμη Οδησσός θα μας θυμίζει για τώρα και για πάντα τη θηριωδία των νεοναζιστών του Δεξιού Τομέα, την οργανωμένη δολοφονική επιχείρηση στο κτίριο των συνδικάτων. Τα δυτικά μέσα έγραψαν για 48 νεκρούς. Οι μαρτυρίες μιλούν για πολύ περισσότερους.
Είναι σίγουρο, Βαλόντια, ότι πρώτος εσύ πλάι στους έρωτες θα έγραφες για τη δοξασμένη από ήρωες Οδησσό. Την πόλη που έδειξε ότι και σε τούτη ακόμη την αντιηρωική εποχή μας υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που δεν αφήνονται έρμαια της δειλίας. Οι πεσόντες στο κτίριο των συνδικάτων θα ταρακουνάνε πάντα τη συνείδησή μας θυμίζοντας εκείνους κι εκείνες. Που δεν τρέμουν μην τυχόν και πάρουν την ευθύνη, που δεν κρύβονται πίσω από εντολές, που όταν γίνονται σφαγές δεν παριστάνουν ότι δεν ακούνε μήτε κλάμα μήτε θρήνο, που δεν κοιτάνε μόνο τη δουλειά τους, που δε δένουν το λιοντάρι με τα’ αρνί και δε συμφιλιώνουν το ποντίκι με τη γάτα. Άνδρες και γυναίκες που είτε είχαν την τύχη να διαβάσουν το ποίημα σου για τους δειλούς είτε όχι, το έκαναν πράξη.

Σύντροφε τι τρέμεις; Τι συμβαίνει λοιπόν; Στο ενυδρείο θέλεις να σε βάλω; Η επανάσταση απαιτεί, να υπάρχει θάρρος, θάρρος, και άλλη μια φορά θ-ά-ρ-ρ-ο-ς.

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τα “κοκκινα” δάνεια




παπαδημουλης

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς την Κομισιόν, σχετικά με το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών, που αφορά το 1/3 των συνολικών δανείων και αντιστοιχεί σε 77 δις ευρώ.
Ο Δ. Παπαδημούλης τονίζει ότι από το 2008, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει βοήθεια περίπου 200 δις και έχουν υπέρμετρες εξουσίες στην περιουσία των δανειοληπτών. Όμως, ταυτόχρονα, έχουν μειώσει τις χορηγήσεις και εμφανίζουν κερδοφορία.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση μίας πρώην Μουσουλμάνας: Γιατί μίσησα το Ισλάμ




μουσουλμανα«Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος. Ας αναπαύεται εν ειρήνη, καθώς η ζωή δεν του φέρθηκε πολύ καλά. Ήταν μουσουλμάνος, αλλά ο ίδιος προτίμησε να ζήσει σύμφωνα με την αφρικανική κουλτούρα του, για την οποία ήταν περήφανος. Η μητέρα μου ποτέ δεν φόρεσε την ισλαμική μαντίλα, όπως άλλωστε και κανείς άλλος στην οικογένειά μου. Το Ισλάμ ήταν μια πίστη που κηρύχθηκε σε μας ως μια θρησκεία της ειρήνης. Δυστυχώς ποτέ δεν το ψάξαμε περισσότερο…

Σε νεαρή ηλικία, θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει στη μητέρα μου ότι δεν ήθελε να πάμε σε ισλαμικό σχολείο, επειδή η θρησκεία και η σύγχρονη εκπαίδευση αντικρούονται μεταξύ τους και ότι εγώ και τα αδέλφια μου θα καταλήγαμε εν πλήρει συγχύσει.

Στο σπίτι μας δεν υπήρχε εχθρότητα προς τις άλλες θρησκείες και εμείς πήγαμε σε χριστιανικά σχολεία. Ήμουν τυχερή, γιατί είχα γονείς που ήταν ανοιχτόμυαλοι. Ήμασταν όπως κάθε φυσιολογική οικογένεια.

Ποια Ελεύθερη Βούληση;


 


«Η πόλη δεν πρέπει να συγχέεται με τις λέξεις που την περιγράφουν.
Κι όμως, ανάμεσά τους υπάρχει κάποια σχέση.»
Ίταλο Καλβίνο / «Οι Αόρατες Πόλεις»
Ελεύθερη Βούληση: Από την οντολογία του ανύπαρκτου και την οντογονία του περιττού στην κοινωνιολογία του απαραίτητου: Το τί και το γιατί: Είναι γνωστό στους παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ ότι ο τελευταίος κύκλος που εναγωνίως προσπαθούν να τετραγωνίσουν (πάλι) οι σύγχρονοι διανοητές και επιστήμονες, είναι το ανοιχτό ζήτημα της συνείδησης και της ελεύθερης βούλησης. Γιατί; Άλλοι από επιπολαιότητα, άλλοι από επιστημονική αλαζονεία και άλλοι, ίσως, για να θυμηθούμε τον Ίρβινγκ Γιάλομ, γιατί νιώθουν υποχρεωμένοι να σταθούν αλληλέγγυοι προς τους υπαρξιακούς ψυχοθεραπευτές και τους θρησκευτικούς παρηγορητές στη διακονία της απόγνωσης.

ΕΝΦΙΑ όπως: φόνος.




ΣτάθηςΣτάθης
Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ (πρώην Κουβέλη) και πάντα υποτελής στο Βερολίνο, με τον ΕΝΦΙΑ διέπραξε φόνο. Σε εθνική κλίμακα.
Ταυτοχρόνως με αυτόν τον φόνο η κυβέρνηση αυτοκτόνησε. Εκανε χαρακίρι.
Τα αξιοθαύμαστα (με την έννοια του τερατικού και τερατώδους θαυμασμού που νοιώθει κανείς, όταν μένει ενεός μπροστά από μιαν ενσαρκωμένη Υβριν) σ’ αυτήν την υπόθεση είναι δύο και το αναμενόμενο, ένα. Το αναμενόμενο αφορά στην υπακοή της κυβέρνησης στις έξωθεν εντολές για τη δήμευση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, σε ποσοστό που θα αποφέρει θηριώδη κέρδη στους γαιοφάγους – κατά το ωμοφάγους, διότι και η γη τρώγεται. Μάλιστα, επειδή είναι σταθερή αξία, όταν αποκτάται για ένα κομμάτι ψωμί, το γλέντι των ωμοφάγων είναι τρικούβερτο.
Τα αξιοθαύμαστα σ’ αυτήν την υπόθεση κανιβαλισμού ανθρώπων (που ήδη δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι) είναι η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση διαπράττει τους φόνους. Και η έκπληξή της για την αντίδραση που αυτή η οικοκτονία έχει προκαλέσει.
Συνηθισμένη πλέον η συγκυβέρνηση (της πολιτικής και πολιτειακής ανωμαλίας) στα «Συμβόλαια Θανάτου» που εκτελεί εναντίον του ελληνικού λαού, ανέλαβε να συνδέσει και τον ΕΝΦΙΑ με την ίδια ευκολία που ένας σήριαλ κήλερ προσθέτει έναν ακόμη φόνο στην αλυσίδα των εγκλημάτων του.
Αναγκασμένη απ’ το Μνημόνιο και τον ρόλο του «συνεργάτη», που η κυβέρνηση των ανδρεικέλων έχει επιλέξει, εκτέλεσε κι αυτήν τη φορά μιαν ακόμα διαταγή της Κομαντατούρ με τον παχυδερμισμό (αλλά και την άγνοια κινδύνου) ενός δωσίλογου.
Προς έκπληξίν της (καθ’ ότι εγκιβωτισμένη στον περίκλειστο κόσμο της) διαπίστωσε ότι αυτήν τη φορά ο φόνος βόγγηξε και βούιξε ο τόπος.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΡΑΓΙΑΔΕΣ...Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ.




Posted: 31 Aug 2014 03:01 AM PDT
Πέρασε κι αυτό το καλοκαίρι, το τρίτο με Πρωθυπουργό Σαμαρά και Αντιπρόεδρο τον Βενιζέλο. Άσχετο τώρα που ο σοσιαλ(η)στής Μπένι, σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα ήταν ήδη φυλακή. Εμείς τον έχουμε Αντιπρόεδρο της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης της λεγόμενης Μεταπολίτευσης.
Τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Όλα πάνε βάσει σχεδίου, του δικού τους.
Από τη μία η ανελέητη κρατική προπαγάνδα που δε σταμάτησε ούτε λεπτό και από την άλλη η τεράστια αποδοχή και η ρομποτική προσαρμογή των ραγιάδων, συγνώμη, των νεοελλήνων, στην πραγματικότητα μιας ψεύτικης τεχνητής τραπεζικής κρίσης, δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία.

Μεταξύ δύο εθνικισµών;

 
 
fΔιαβάζοντας κανείς ορισμένα δημοσιεύματα, υποτίθεται από αριστερή ή αναρχική σκοπιά, με αφορμή τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα, αναρωτιέται όχι μόνο για το αν πραγματικά αξίζει να στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού αγώνα, αλλά ακόμα και για το ποιοι είναι τελικά τα θύματα και οι θύτες αυτής της διαμάχης. Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, γιατί από μια απλή σύγχυση προσανατολισμού μέχρι να μπερδεύει κανείς τα στρατόπεδα των καταπιεστών με των καταπιεσμένων φαίνεται ότι η απόσταση είναι πολύ μικρή.

Μεταξύ δύο εθνικισμών;
Με μια πρώτη ματιά ακόμα κι αν δεν έχει εντρυφήσει κανείς στην ιστορία του παλαιστινιακού ζητήματος και δεν έχει επίσης ακούσει τίποτα για σιωνισμό, είναι ολοφάνερο ότι μια πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή με την πλήρη υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας (παρά τα κλαψουρίσματα γα τα μάτια της κοινής γνώμης) από την αρχή του Ιούλη διαπράττει κατ’ εξακολούθηση εγκλήματα πολέμου, βομβαρδίζοντας και ισοπεδώνοντας ολόκληρες κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1700 νεκροί μέχρι τις 4/8, 7000 τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που δεν μπορούν καν να εγκαταλείψουν την μικρή Λωρίδα της Γάζας και φυσικά ολόκληρη την υποδομή της περιοχής εντελώς κατεστραμμένη. Ακόμα και να σταμάταγε η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού σήμερα μαζί και οι αεροπορικές επιδρομές, οι νεκροί θα συνέχιζαν να αυξάνονται για πολλές βδομάδες ακόμα εξαιτίας της έλλειψης τροφής, νερού, συνθηκών υγιεινής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν είναι λίγες οι φωνές ακόμα και από ισραηλίτες διανοούμενους που μιλάνε ανοιχτά για γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και μια διαδικασία μαζικής εθνοκάθαρσης (barikat.gr)[1]. Οι αρχές του Ισραήλ δεν είναι άλλωστε καθόλου φειδωλές σε αυτό το στόχο. Λίγο πριν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση καλούσαν ανοιχτά τον πληθυσμό να εγκαταλείψει την περιοχή. Η στρατηγική άλλωστε του σιωνισμού σε όλες του τις διακηρύξεις δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την επιβολή ενός καθαρού εβραϊκού κράτους μέσα από το διωγμό και την εξολόθρευση των αράβων από την ιστορική για αυτούς Σιών.
Και ενώ όλα αυτά θα ήταν αρκετά για να σταθεί κανείς χωρίς όρους στο πλευρό των σύγχρονων ξεβράκωτων της Λωρίδας της Γάζας, το πράγμα περιπλέκεται και μάλιστα από «ταξική» σκοπιά. Δεν θα σταθούμε εδώ στο ποιος το λέει ούτε μας ενδιαφέρει να τσουβαλιάσουμε σε πολιτικές ή ιδεολογικές ταυτότητες τους φορείς αυτών των απόψεων. Μας ενδιαφέρει μόνο η θέση τους. Τα γενικότερα συμπεράσματα ας τα βγάλει ο καθένας μόνος του. Σε ένα δημοσίευμα λοιπόν διαβάζουμε υπό τον τίτλο «Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΩΝ»[2]

Ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις η ύφεση στο α’ εξάμηνο…


 
 
 
 
 
 
Rate This

Ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις η ύφεση στο α’ εξάμηνο
Μεγαλύτερη της αρχικά αναμενόμενης ήταν η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο 2014. Διαμορφώθηκε στο 0,7% έναντι αρχικής εκτίμησης 0,6% του ΑΕΠ.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναθεώρησε …
σήμερα στο 1,1% από 0,9% αρχικά την εκτίμηση για την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2014, αλλά και στο 0,3% από 0,2% την αρχική εκτίμηση για την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

 


«Αν ένας λαός βυθιστεί σε μεγάλη πνευματική σύγχυση αποδέχεται πιο εύκολα την ιδεολογία αντικατάστασης, σε αντίθεση με άλλον λαό, στον οποίον η έντονη πίστη και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτελούν έναν απόρθητο προμαχώνα»- (J.P. Μorin Commandant SECTARUS, κεφ. 9: Η Ψυχοπολεμολογία και κεφ. 10: Η χειραγώγηση των λαϊκών μαζών, σ.σ. 201-218)  
«Ο άνθρωπος είναι ψυχο-διασπάσιμος και ο τεχνικός της αποσταθεροποίησης θα του προσφέρει τα υλικά της ζύμωσης που θα επισπεύσει την σήψη των ιδεολογικών του πεποιθήσεων»
- Commandant J.P.Morin