Ετικέτες

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ο Π. Κονδύλης στη Γερμανία



 
 
 
 
 
 
1 Vote

Κονδύληςτου Σπ. Μόσκοβου*,
Ένας Έλληνας στη Γερμανία: Παναγιώτης Κονδύλης (1943 – 1998)
Περνούσε τα πρωινά στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης κρατώντας σημειώσεις σε αναρίθμητα δελτία. Τις νύχτες κοιμόταν στη σοφίτα του φίλου του Henning, αρχιτέκτονα παντρεμένου με Ελληνίδα. Ανάμεσα στη δουλειά και στην ανάπαυση καθόταν στο οινοπωλείο «Florian» για να πιει και να συζητήσει με τους φίλους: δικηγόρους, εκδότες, δημοσιογράφους, όχι όμως φιλοσόφους. Με τα χρόνια, τα δελτία γίνονταν βιβλία και οι συναναστροφές στέρεες φιλίες. Συνδύαζε τους τρόπους ενός ευπατρίδη με την ανεμελιά ενός μποέμ, την επιβαλλόμενη από τις όποιες περιστάσεις

Στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.


Posted: 19 Aug 2013 12:38 AM PDT
19.08.13
undefined
Οι εξτρεμιστές τη Αλ Κάιντα, σχεδιάζουν επιθέσεις στα σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Μπιλντ τη Δευτέρα. Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα επικαλείται για τις πληροφορίες της, πηγές προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Αραβικός «χειμώνας» εν τω μέσω του Ελληνικού Θέρους


του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Στην Ελλάδα, η παράκρουση δεν αφορά μόνο στον τρόπο που χειριζόμαστε τα οικονομικά ζητήματα, αλλά και στο πως αντιλαμβανόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα από άποψη γεωπολιτική. Σε αυτή την παράκρουση σημαντικό ρόλο παίζει η χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ, που έχουν μεταβληθεί σε κανάλια προπαγάνδας, του εντός και εκτός της Ελλάδας, πολιτικού διευθυντηρίου. Η μονόπλευρη θέαση των γεγονότων, η απόκρυψη πολλών εγκλημάτων και η υπερ-προβολή άλλων, ανάλογα με την παράταξη που υποστηρίζεται κάθε φορά, η δημιουργία μιας πλασματικής εικόνας, είναι μερικά από αυτά, που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της παραπληροφόρησης και μας αποστερούν την αληθινή αποτίμηση των γεγονότων και της αλήθειας. Όλα αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή στη Συρία και στην Αίγυπτο, θα έπρεπε να μας απασχολούν βαθύτατα, έτσι ώστε, να έχουμε κρατήσει ως χώρα τη συμφέρουσα για εμάς διπλωματική στάση απέναντι στις εξωτερικές εξελίξεις.

undefined
Αντί αυτού, δέσμιοι όντες μιας ετεροστρεφούς και μονοσήμαντης συμμαχίας, του Ευρώ και της οικονομικής κρίσης, έχουμε υιοθετήσει πλήρως την στρατηγική, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δυτικών υποκινητών, όλων αυτών των ανατροπών-που είναι ταυτόχρονα και οι δανειστές μας- αμελώντας για τα δικά μας. Οι δυτικοί υποστηρικτές των ακραίων Ισλαμιστών, για δικούς τους γεωπολιτικούς λόγους, υποστηρίζουν ξεκάθαρα το ψευδεπίγραφο αίτημα τους, για μια δήθεν Δημοκρατία των «Αραβικών Ανοίξεων». Άλλωστε, είναι γνωστή η αμετροέπεια με την οποία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους, δημιουργούν συνεχώς νέους Μπιν Λάντεν! Σημερινούς σύμμαχους τους και αυριανούς εχθρούς. Όμως τα δικά μας συμφέροντα, κάθε άλλο παρά ταυτίζονται με αυτά και δεν προάγονται μακροπρόσθεσμα από την επικράτηση του ακραίου Ισλαμισμού, στις χώρες όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Αντίθετα, ζημιώνονται. Το πόσο, θα δείξει ο χρόνος.

Νέα ιπτάμενα δελφίνια πιο άνετα και από αεροπλάνα



undefined
Για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία, κατασκευάζεται στα ναυπηγεία «Vyimpel» στο Ρίμπινσκ, νέο ταχύπλοο υδροπτέρυγο. Η σύγχρονη εκδοχή των γνωστών «Ιπτάμενων Δελφινιών» στην Ελλάδα, τα Cometa-120M, θα ξαναζωντανέψει τις ταχείες μεταφορές στη Ρωσία, που, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, σχεδόν σταμάτησαν.
Η Ρωσία είναι, ως γνωστόν, μια αχανής χώρα, η οποία πάντως, διασχίζεται από πολλούς και μεγάλους ποταμούς. Επί Σοβιετικής Ενωσης, χρησιμοποιούντο ευρύτατα τα υδροπτέρυγα (τα πασίγνωστα στην Ελλάδα, Flying Dolphin) για τις εσωτερικές μετακινήσεις και μεταφορές στην ακόμη μεγαλύτερη ΕΣΣΔ. Μετά την κατάρρευσή της, ωστόσο, ο τομέας αυτός βρέθηκε σε κρίση, αφού παράγονταν πολύ λίγα υδροπτέρυγα και γενικότερα δεν εδίδετο η πρέπουσα βαρύτητα σε αυτού του είδους τις μετακινήσεις, οι οποίες όμως παλιότερα διευκόλυναν σημαντικά τον πληθυσμό. Ετσι, σήμερα, πολλές πόλεις του μεγάλου ποταμού Βόλγα, για παράδειγμα, δεν συνδέονται με τακτικά δρομολόγια. Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά. Όπως στην περιφέρεια του Καλινινγκράντ, η οποία πρακτικά είναι αποκομμένη από τη Ρωσία, ή η Καμτσάτκα από τη Σαχαλίνη.
Ως είναι φυσικόν, η ελάττωση των μεταφορών μοιραία οδηγεί στην παρακμή της οικονομίας των περιοχών αυτών. Αντίθετα, η ανάπτυξη ενός συστήματος ταχέων μεταφορών δεν θα τις φέρει μόνο εγγύτερα στην ηπειρωτική χώρα, αλλά θα επιδράσει και στην οικονομική ανάπτυξή τους. Μέχρι πρόσφατα όμως, είχε σταματήσει τελείως η κατασκευή υδροπτέρυγων σκαφών στη Ρωσία. Δηλαδή, μπήκε λουκέτο σε έναν τομέα, στον οποίο η Ρωσία είχε διακριθεί διεθνώς.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ΕΣΣΔ θεωρούταν πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και την κατασκευή ταχυπλόων σκαφών και πλοίων. Στο Νίζνι Νόβγκοροντ είναι το γραφείο όπου κάποτε σχεδίαζαν και κατασκεύαζαν μεγάλο αριθμό από αυτά τα τόσο γνωστά -στη Ρωσία και στο εξωτερικό- σκάφη κυρίως για χρήση σε ποταμούς. Αυτά τα σκάφη βέβαια, όπως αποδείχτηκε και από την χρήση τους στις ελληνικές θάλασσες, μπορούν να είναι αποτελεσματικά και εκτός ποταμίσιων υδάτων.
Στην ΕΣΣΔ το πρώτο ταχύπλοο υδροπτέρυγο σκάφος της κατηγορίας Raketa, άρχισε να χρησιμοποιείται το 1957, πέντε χρόνια μετά από την Ελβετία που άνοιξε πρώτη το δρόμο, και πέντε χρόνια πριν από τις ΗΠΑ. Αργότερα, εμφανίστηκαν τα Meteor (1959, χωρητικότητα μέχρι 128 επιβάτες), Cometa (1961, χωρητικότητα 118 επιβάτες), Voshod-2 (1979, χωρητικότητα 71 επιβάτες). Τα λεγόμενα «Πλοία Αλεξέγεφ» είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και από χώρες της Μέσης Ανατολής.
Φυσικά, παράλληλα με τα πολιτικά, κατασκευάζονταν και υδροπτέρυγα για στρατιωτικούς σκοπούς. Τα τελευταία υδροπτέρυγα για πολιτική χρήση, τα οποία κατασκευάστηκαν μαζικά στην ΕΣΣΔ από το 1984 ως το 1996, ήταν τα Polese. Τα τελευταία «κομμάτια» παράχθηκαν για λογαριασμό της Κίνας και εκτελούν δρομολόγια στον ποταμό Γιαντζί. Στη Ρωσία χρησιμοποιούνται εκείνα που είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1990.
Ο νέος … «Κομήτης»
Ο νυν επικεφαλής του σχεδιαστικού γραφείου υδροπτέρυγων σκαφών, Σεργκέι Πλατόνοφ, αναφέρει ότι το νέο Cometa-120M προορίζεται για τη μεταφορά 120 επιβατών και θα κατασκευαστεί σε δύο τύπους. Μια για το γλυκό και μια για θαλάσσιο νερό. Αυτές διαφέρουν ως προς την αντιδιαβρωτική προστασία και το μέγεθος των πτερυγίων. Η θαλάσσια εκδοχή έχει μεγαλύτερο όγκο και βύθισμα. Η ταχύτητά του θα φτάνει 60 κόμβους (πάνω από 60 χλμ./ώρα). Η καμπίνα ελέγχου των χειριστών θυμίζει εκείνη των σύγχρονων αεροσκαφών. Στο νέο σχέδιο χρησιμοποιούνται εκτενώς ασύρματα συστήματα ελέγχου και επικοινωνίας, ενώ οι ανέσεις των επιβατών είναι μεγαλύτερες από εκείνες στα επιβατικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το σκάφος είναι πολύ οικονομικό. Η περίοδος απόσβεσης δεν θα ξεπεράσει τα 5 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής τους θα είναι τουλάχιστον 25 χρόνια.
Ο Αντρέι Τρετέλνικοφ, αναλυτής της χρηματιστηριακής-επενδυτικής εταιρίας Rye, Man & Gor Securities, επισημαίνει ότι το τμήμα της αγοράς υδροπτέρυγων σκαφών στη Ρωσία περιορίζεται σήμερα σε τουριστικά δρομολόγια (κυρίως στην Αγία Πετρούπολη και το Σότσι). Στη διεθνή αγορά, ανταγωνιστής του ρωσικού Cometa, είναι η Ουκρανία, ενώ η ιαπωνική εταιρία Kawasaki παραδίδει σήμερα τέτοια σκάφη στην αγορά της Ασίας. Ο ειδικός αντιμετωπίζει με κάποια επιφυλακτικότητα τους ισχυρισμούς ότι το σκάφος που «θα γλιστρά στα κύματα» θα είναι οικονομικό. Όπως ανέφερε, τα σκάφη αυτά είναι φτιαγμένα για να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που τα κάνει λιγότερο οικονομικά. Το γεγονός αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην τιμή του εισιτηρίου.
Η Ρωσία Τώρα

Τα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών

Ακολουθεί ένας κατάλογος «των 100 καλύτερων βιβλίων», όπως αυτά προτάθηκαν από 100 συγγραφείς 54 χωρών, που συντάχθηκε το 2002 από τη Νορβηγική Λέσχη του Βιβλίου. Ο κατάλογος αυτός προσπαθεί να απεικονίσει την παγκόσμια λογοτεχνία με βιβλία από όλες τις χώρες, πολιτισμούς και χρονικές περιόδους.Ένδεκα από τα βιβλία αυτά έχουν γραφεί από γυναίκες και τεσσάρων οι συγγραφείς είναι άγνωστοι. Καθένας από τους προτείνοντες συγγραφείς υπέβαλε τον δικό του κατάλογο από δέκα βιβλία. Δεν υπάρχει καμιά κατηγοριοποίηση και, προ παντός, αξιολόγηση στην παρουσίαση των εκατό βιβλίων που επελέγησαν με την διαδικασία αυτή. Οι οργανωτές διακήρυξαν ότι «όλα είναι στην ίδια σειρά», με την εξαίρεση του Δον Κιχώτη που του απονεμήθηκε η διάκριση του «καλύτερου λογοτεχνικού έργου που γράφηκε ποτέ». Ο παρών κατάλογος καταρτίστηκε βάσει της χρονολογίας συγγραφής των έργων, με μιαν ελαστικότητα προκειμένου να μη απομακρυνθούν απ’ αλλήλων έργα του ιδίου συγγραφέα (βλ. π.χ. Φλομπέρ και Ντίκενς, Τολστόι και Ντοστογιέφσκι).

Στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο ζητά η Ρωσία


undefined
18.08.2013

Επίσημο αίτημα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» υπέβαλε στη Λευκωσία η ρωσική κυβέρνηση.

Οι χειρότεροι πολιτικοί του κόσμου


  • Αν θα μπορούσατε να καταρτίσετε μια λίστα με τους δέκα χειρότερους πολιτικούς στον κόσμο, ποιους θα βάζατε μέσα; Σίγουρα και κάποιον Έλληνα, έτσι;
Η ιστοσελίδα Toptenworld δημοσίευσε τη λίστα με τους 10 χειρότερους πολιτικούς στον κόσμο. Η έρευνα, υπό τη μορφή δημοσκόπησης, είχε ένα «απλό» και μοναδικό ερώτημα: «Ποιος είναι για εσάς ο χειρότερος πολιτικός στον κόσμο;» – χωρίς να πρέπει ο ερωτώμενος να εξηγήσει τον λόγο.Έτσι, λοιπόν, έλαβον:
10.  Rob Anders
9.  Rod Tam
8.  Ernest Bai Koroma
7.  John Boehner
6.  C C Patil
5.  Julia Gillard
4. Lisa Hanna
3. Altaf Hussain
2. Silvio Berlusconi
1.  Francois HollandeΑν δεν ασχολείσαι καθημερινά με την ειδησεογραφία, είναι κομμάτι δύσκολο να γνωρίζεις τους χειρότερους πολιτικούς π.χ. από τη θέση νούμερο τρία και κάτω. Φυσικά στη λίστα αυτή πρώτος εμφανίζεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ στη δεύτερη θέση -ανεξήγητο πώς- βρίσκεται ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Είχα την αίσθηση, προτού διαβάσω την τελική κατάταξη, ότι ο «Καβαλιέρε», έπειτα από τόσα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί, θα ήταν σιγουράκι στην πρώτη θέση της λίστας με τους χειρότερους πολιτικούς, αλλά φευ. Όπως, επίσης, ίσως ορισμένοι αναγνώστες να θεωρούσαν ότι για κάποιο λόγο στη λίστα θα «έπρεπε» να βρίσκονται η Μέρκελ κι ο Ομπάμα – άραγε, γιατί;

Νέα σφαγή γυναικοπαίδων στην Συρία! Η « ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ » ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ



Βρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά

Paul Saadeh και Maria Barshine
Paul Saadeh και Maria Barshine

Τουλάχιστον 11 χριστιανοί μεταξύ αυτών 2 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Wadi Nasarh (κοιλάδα των χριστιανών) κοντά στη Χομς στην απέλπιδη προσπάθειά τους να διαφύγουν οδικώς στο Λίβανο. Πρόκειται για οικογένειες που επιβιβάστηκαν σε δύο αυτοκίνητα και κινήθηκαν προς τα σύνορα. Καθ’οδόν στα μπλόκα τους σταμάτησαν φονταμενταλιστές αντάρτες και όταν βεβαιώθηκαν ότι πρόκειται για χριστιανούς τους εκτέλεσαν. Η νέα αυτή σφαγή διαπράχθηκε ξημερώματα του Σαββάτου. Ενώ τα περισσότερα ειδησεογραφικά του Λιβάνου και της Συρίας μιλούν για 11 νεκρούς άλλα μέσα τους απαριθμούν σε 13. Οι δολοφόνοι και σ’αυτήν την περίπτωση ανήκουν στους παρατρατιωτικούς εξτρεμιστές της « Αλ Κάιντα » και πιο συγκεκριμένα στην θυγατρική της οργάνωση « Ισλαμικό χαλιφάτο του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής » αλλά και στη « Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα ».

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


 


Εδώ και δύο δεκαετίες, εντείνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλοιωθούν οι πληθυσμιακές συνθέσεις εθνικά συμπαγών κρατών, και μάλιστα των απόλυτα εθνικά ομοιογενών κρατών, όπως είναι η Ελλάδα. Αναφέρει σχετικά με αυτό, ο Brian Wheeler, ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη μετανάστευση στο BBC: “Η ΕΕ θα πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να υπονομεύσει την ομοιογένεια των κρατών μελών της. Ο Peter Sutherland, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs, ανέφερε ότι η μελλοντική ευημερία των πολλών κρατών της ΕΕ εξαρτάται από το “αν θα γίνουν (τα κράτη) πολυπολιτισμικά”! Ο Sutherland, είναι ”international” (πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού BP και επικεφαλής του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, το οποίο συγκεντρώνει εκπροσώπους από 160 έθνη που “ανταλλάσσουν ιδέες πολιτικής”).

Οι χρυσαυγίτες του πνεύματος


Jackson Pollock, “She Wolf”
Ποιος είναι ο πολιτικός λόγος της «χρυσής αυγής» (ΧΑ); Αυτός ο οποίος χωρίζει την πραγματικότητα σε βολικά σχήματα, ώστε να δημιουργηθούν δυο αντίπαλα στρατόπεδα. Το ένα στρατόπεδο έχει μια φυσική θέση ισχύος γιατί έχει κατασκευαστεί με βάση το κυρίαρχο ιδεολόγημα του κατασκευαστή. Το αντίπαλο στρατόπεδο βολικά έχει όλα τα στοιχεία του κακού. Έτσι στα νοητικά κατασκευάσματα της ακροδεξιάς υπάρχουν πάντα κακοί μετανάστες, σιωνιστές που επιβουλεύονται τα όσια και τα ιερά και γενικά κατασκευάσματα που εξυπηρετούν το θυμικό και όχι τη λογική. Του Νίκου Γεωργιόπουλου

Για κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατηγορείται η Αθηνά Ωνάση



Δύο αγωγές για κατάχρηση για κατάχρηση δημοσίου χρήματος στη Βραζιλία αντιμετωπίζει η Αθηνά Ωνάση.
Η χρυσή κληρονόμος πιθανότατα θα κληθεί να λογοδοτήσει για το πώς διαχειρίστηκε κρατικά κονδύλια ύψους 3,2 εκ. ευρώ, ένα ποσό που της δόθηκε για τους αγώνες «Athina Onassis Horse Show» που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», οι δύο αγωγές κατατέθηκαν από το Δημόσιο εναντίον γνωστών κυβερνητικών στελεχών της Βραζιλίας και εμπλέκουν, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο της MKO Marco Malafaia , καθώς αυτός ανέλαβε να ζητήσει από το κράτος τα χρήματα και έπειτα να τα δώσει στην Αθηνά Ωνάση για τους αγώνες.

Σχέδιο εξαφάνισης των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή



undefined
18.08.2013

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σε μια ευρύτατη επιχείρηση όχι εθνικής αλλά θρησκευτικής εκκαθάρισης με στόχο τα 2 εκατομμύρια των χριστιανών της Συρίας, επιδίδονται οι ακραίοι τζιχαντιστες της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή οι εναπομείναντες χριστιανοί του  Ιράκ  δοκιμάζονται και οι Κόπτες της Αιγύπτου στοχοποιουνται  από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε ένα συνολικό σχέδιο βιαίου διωγμού των χριστιανών από την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.

50 vérités sur Eduardo Chibás


Mondialisation.ca, août 18, 2013

Principale figure politique de la Cuba prérévolutionnaire, Eduardo Chibás, guide et source d’inspiration de la jeunesse cubaine de l’époque, fondateur du Parti du Peuple Cubain dans lequel a milité Fidel Castro, mérite de retrouver sa place dans l’Histoire.
  1. Né le 15 août 1907 à Santiago de Cuba au sein d’une famille aisée, Eduardo René Chibás y Rivas est le fondateur du Parti du Peuple Cubain ou Parti Orthodoxe.
  2. Dans sa jeunesse, il fréquente le collège des jésuites à Santiago de Cuba ainsi que le Collège de Belén, tout comme le fera Fidel Castro, quelques années plus tard.
  3. A l’âge de 17 ans, il intègre la Faculté de Droit de l’Université de La Havane.

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας* είναι παγκόσμιοι




1 Vote

Ο τίτλος από το βιβλιαράκι εργαλείο
του C, Cipolla ΚΕΔΡΟΣ 2011
Carlo Cipolla 1922-2000
Πάνε 4 χρόνια πια που μία ολόκληρη χώρα και ένας λαός (και μιλάμε για την Ελλάδα μόνο), προσπαθεί να κατανοήσει το τι έχει συμβεί και έχει υποστεί μία τόσο βίαιη φτωχοποίηση, μία τρομερά επώδυνη υποβάθμιση της ζωής του της ίδιας πρωτευόντως και κατά δεύτερο λόγο, της ποιότητας της. Γιατί δεν είναι το ίδιο. Όταν υποβαθμίζεται η ζωή η ιδια, εξαφανίζεται. Όταν μειώνεται η ποιότητα της, τότε μιλάμε για εξαθλίωση. Απλά;

Η Σονάτα της Βίας!



 
 
 
 
 
 
1 Vote

violence
Ι.
Ζούμε σε μια εξαιρετικά βίαιη εποχή;
Φαίνεται εξαρχής εύκολο να απαντήσει κανείς καταφατικά σε αυτή την ερώτηση. Αρκεί να σκεφτεί τους νεκρούς κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, τις εκατόμβες πτωμάτων στον εμφύλιο της Συρίας, την τεράστια αύξηση της ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που συνοδεύεται από αμέτρητα προσωπικά δράματα, την ένταση και απόλυτη συστηματικοποίηση της κρατικής καταστολής, την ανάδυση του φασισμού με μαζικούς δολοφόνους τύπου Μπρέιβικ, τους φονικούς πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ, τα συνεχώς αυξανόμενα ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, καθώς και την όξυνση και την, σε κάποιο βαθμό, ποιοτική αλλαγή της εγκληματικότητας – φαινόμενα που οφείλονται κυρίως στην καθολική οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.. Η απάντηση, όμως, δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, ειδικά αν συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με αυτή που επικρατούσε σε ολόκληρο τον πλανήτη μέχρι και τον 20ο αιώνα: