Ετικέτες

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Europe's Migration Crisis "Not Giving Us Like in Germany"

  • One migrant was asked why he doesn't want to stay in Hungary. He replied: "[Hungary is] not giving us like in Germany... a house, money..."
  • "It's not 150,000 migrants coming that some want to divide according to quotas, it's not 500,000, a figure that I heard in Brussels, it's millions, then tens of millions, because the supply of immigrants is endless." — Viktor Orbán, Prime Minister of Hungary.
  • Only 20 of the 12,000 people who crossed the border during the weekend of September 5-6 applied for asylum in Austria. The rest have already moved on to the more generous Germany.
  • In Germany, the number of asylum seekers entering the country in a single month surpassed the 100,000 mark for the first time ever. Germany expects to receive a total of 800,000 refugees and migrants this year, a four-fold increase over 2014.
  • Germany and Sweden are the final destinations of choice for most migrants, lured by the generous benefits they can claim, and the governments' message that refugees are welcome in unlimited numbers. The open-door immigration policies could draw millions of Muslims into Europe from the Middle East and North Africa.

Ρώμος Φιλύρας 1888 – 1942


Ρώμος Φιλύρας

Κορίνθιος ποιητής και δημοσιογράφος, με τραγικό τέλος. Εντάσσεται στον κύκλο των νεορομαντικών ποιητών του Μεσοπολέμου.
Ο Ιωάννης Οικονομόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Κιάτο και το 1902 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Η πρώτη εμφάνισή του στο λογοτεχνικό χώρο πραγματοποιήθηκε με ένα πεζογράφημα που δημοσιεύτηκε στο παιδικό περιοδικό της Μυτιλήνης «Χαραυγή». Από το 1903, μαθητής του Γυμνασίου ακόμη, άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά της εποχής (Νουμάς, Διάπλαση των ΠαίδωνΑκρόπολις, Πρόοδος, Νέα Ελλάς, Πατρίς κ.ά.), όπου δημοσίευσε  ποιήματα, χρονογραφήματα και παρουσιάσεις βιβλίων. Την ίδια χρονιά υιοθέτησε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ρώμος Φιλύρας για τα ποιήματα, που δημοσίευε στο λογοτεχνικό περιοδικό Νουμάς. Το 1911 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ρόδα στον αφρό.

Τζίμι Σνάιντερ 1918 – 1996


Τζίμι Σνάιντερ

Ελληνοαμερικανός «γκουρού» του στοιχήματος και αθλητικός τηλεσχολιαστής.
Ο Τζίμι Σνάιντερ (Jimmy Snyder) γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1918 στην πόλη Στιούμπενβιλ του Οχάιο. Το ελληνικό του όνομα ήταν Δημήτριος Συνοδινός και η καταγωγή της οικογένειάς του από το χωριό Θολό Ποτάμι της Χίου.
Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Διάβαζε όλες τις εφημερίδες που έπεφταν στα χέρια του, παρακολουθούσε όλα τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής και με τον χρόνο σχημάτισε ένα πλούσιο προσωπικό αρχείο. Γρήγορα εγκατέλειψε το σχολείο και ασχολήθηκε με το στοίχημα. Συνεργαζόταν με τοπικούς  μπούκηδες και λάμβανε στοιχήματα για αγώνες καλαθόσφαιρας και αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Μανώλης Γλέζος

Μανώλης Γλέζος

Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός, με διαδρομή στα κοινά που ξεκινά από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας και φθάνει μέχρι το σήμερα. Τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα, κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς, διώχθηκε επανειλημμένα για την πολιτική του δραστηριότητα και παρέμεινε κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του.
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο (στ’ Απεράθου, σύμφωνα με τη ντοπολαλιά της περιοχής) της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Ο πατέρας του Νικόλαος Γλέζος (1892-1924) ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος, ενώ η μητέρα του Ανδρομάχη Ναυπλιώτου (1894-1967) καταγόταν από την Πάρο. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Το 1935 ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος. Το 1940 πέτυχε στην ΑΣΟΕΕ (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο).

Τα Ευαγγελικά ή Ευαγγελιακά


Με αυτή την ονομασία έμειναν στην ιστορία τα αιματηρά επεισόδια, που σημειώθηκαν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 1901, με αφορμή τη μεταγλώττιση του Ευαγγελίου στη δημοτική.
Ένα χρόνο μετά την οδυνηρή ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, η Ελλάδα πορεύεται ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο γλώσσες, την καθομιλουμένη δημοτική και την επίσημη καθαρεύουσα. Ο εκδημοκρατισμός του εκπαιδευτικού συστήματος κρίνεται αναγκαίος και η αρχή επιχειρείται με τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική.

Μέρα περηφάνιας! Το 1982 η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου


Σαν σήμερα το 1982 η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου

Η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου της Αθήνας, με βολή στα 70,02 μ.

Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το 1934. Στο ίδιο αγώνισμα, η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη.
Η σπουδαιότερη και αρχαιότερη διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού (στίβου) -και όχι μόνο- στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια και από το 2010 κάθε δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητισμού (EAA), με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από τις 50 ομοσπονδίες – μέλη της.

Λέλα Καραγιάννη: σαν σήμερα εκτελέσθηκε από τους φασίστες (που κάποιοι σήμερα θαυμάζουν)


Η μεγάλη ηρωίδα, πολύτεκνη μητέρα, της Εθνικής Αντίστασης κατά της Γερμανικής Κατοχής, εκτελέσθηκε από τους φασίστες την αυγή της 8ης Σεπτεμβρίου 1944, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και χορεύοντας τον χορό του Ζαλόγγου, εμψυχώνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τους υπόλοιπους μελλοθανάτους πατριώτες.


Όπως διηγείται ο Βύρων Καραγιάννης (γιος της Λέλας Καραγιάννη):
Ήταν Άνοιξη του 1941, όταν μετά από σκληρή πάλη έξι μηνών, έπεσαν τα μαύρα πέπλα του Ναζισμού και του Φασισμού πάνω στην γαλάζια μας χώρα… Ακολούθησαν σε λίγο: πείνα, βία, τρομοκρατία, εκτελέσεις, θάνατος. O λαός μας υπέφερε, δυστυχούσε και έμοιαζε να έχει χάσει κάθε ελπίδα.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 9 Σεπτεμβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1850
Η Αμαλία, που εκτελεί χρέη αντιβασιλέα, αφού ο Όθων βρίσκεται στο εξωτερικό, διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές.
1951
Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου κατακτά τη σχετική πλειοψηφία (36,53%), αλλά κυβέρνηση θα σχηματίσει τελικά ο Νικόλαος Πλαστήρας (ΕΠΕΚ) με την υποστήριξη των Φιλελευθέρων (Σοφοκλής Βενιζέλος).

Ότις Ρέντινγκ 1941 – 1967


Ότις Ρέντινγκ

Αμερικανός τραγουδοποιός, με σύντομη, αλλά μεστή καριέρα. Μαζί με τους Τζέιμς Μπράουν, Σαμ Κουκ, Τζάκι Γουίλσον και Λιτλ Ρίτσαρντ, διαμόρφωσαν και ανέδειξαν τη σόουλ ως την κύρια μουσική έκφραση των μαύρων της Αμερικής τη δεκαετία του '60.
Ο Ότις Ρέντινγκ (Otis Redding) γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1941 στην πόλη Ντόζον της Τζόρτζια. Στα πέντε του χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά του στη γειτονική πόλη Μέικον και άρχισε να τραγουδά στη χορωδία της τοπικής εκκλησίας των Βαπτιστών. Το 1960 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική ως μέλος του συγκροτήματος The Pinetoppers του κιθαρίστα Τζόνι Τζένκινς.
Την ίδια χρονιά δημιούργησε το δικό του συγκρότημα Otis and the Shooters και ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια She's All Right και Shout Bamalama. To 1962 είχε την πρώτη του επιτυχία με το τραγούδι These Arms of Mine, που ηχογράφησε για τη Stax, τη σπουδαία εταιρεία της μαύρης μουσικής με έδρα το Μέμφις. Μεγάλο πλεονέκτημά του ότι έγραφε ο ίδιος τα τραγούδια του, κάτι ασυνήθιστο για μαύρους τραγουδιστές εκείνης της περιόδου.

Turkey: America's Really Bad "Faustian Bargain"

  • Turkey cannot fight the Islamic State (IS) and the Kurds, who are the essential ground force of any coalition campaign against IS, at the same time forever.
  • "...America's deal with Turkey will prove to be a Faustian bargain. Short-term operational convenience is not worth the long-term danger of destabilizing Turkey and demoralizing the Kurdish forces that have carried the bulk of the burden in fighting militants." -- Eric Edelman, former U.S. ambassador to Ankara and former Undersecretary of Defense for Policy.

Δαλιδά: Γιατί οι άντρες πέθαιναν για αυτή -Ο κρυφός έρωτας με τον Μιτεράν [εικόνες]


Δαλιδά: Γιατί οι άντρες πέθαιναν για αυτή -Ο κρυφός έρωτας με τον Μιτεράν [εικόνες]

-A +A
«Τους έκανα να πιστέψουν ότι έφευγα για το Τορίνο. Στο Ορλί περίμενα ένα ολόκληρο μισάωρο και με κατάλαβαν στο αεροπλάνο. Μετά πήγα στις τουαλέτες, έβαλα ένα μαντήλι και μαύρα γυαλιά για να μη με αναγνωρίζουν».
«Πήρα ένα ταξί με κατεύθυνση το ξενοδοχείο Prince de Galles στο Παρίσι, στη λεωφόρο George-V. Στη ρεσεψιόν έδωσα το όνομα που είχα νέα κοπέλα, Iolanda Gigliott, ζήτησα να μη με ενοχλήσει κανείς. Έγραψα τρία γράμματα: ένα για τη μητέρα μου, ένα άλλο για τον Lucien Morisse και ένα τρίτο για το κοινό μου. Ήμουν γαλήνια. Ξάπλωσα στο κρεβάτι».