Ετικέτες

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Μέρα περηφάνιας! Το 1982 η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου


Σαν σήμερα το 1982 η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου

Η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου της Αθήνας, με βολή στα 70,02 μ.

Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το 1934. Στο ίδιο αγώνισμα, η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη.
Η σπουδαιότερη και αρχαιότερη διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού (στίβου) -και όχι μόνο- στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια και από το 2010 κάθε δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητισμού (EAA), με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από τις 50 ομοσπονδίες – μέλη της.

Η απόφαση πάρθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (IAAF) στις 7 Ιανουαρίου 1934 στη Βουδαπέστη. Το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου έγινε την ίδια χρονιά στην Ιταλία και συγκεκριμένα από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου στο στάδιο «Μπενίτο Μουσολίνι» (τέως «Κομουνάλε», νυν «Ολίμπικο») του Τορίνο.
Η Ελλάδα έδωσε το παρών από την πρώτη διοργάνωση και μάλιστα κέρδισε μετάλλιο (χάλκινο) με τον Χρήστο Μάντικα (αθλητής του Παγχιακού και της ΑΕΚ), που τερμάτισε τρίτος στα 400 μ. εμπόδια με χρόνο 54΄΄9. Συνολικά,  στα 81 χρόνια της διοργάνωσης, η χώρα μας έχει κερδίσει 21 μετάλλια (7 χρυσά, 5 αργυρά και 9 χάλκινα).
Η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει δύο φορές τη διοργάνωση: το 1969 (16-21 Σεπτεμβρίου) στο Στάδιο Καραϊσκάκη και το 1982 (3-9 Σεπτεμβρίου) στο νεόχτιστο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Πηγή: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου