Ετικέτες

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Carlo Vive! Όταν το τέλος του «τέλους της ιστορίας» γράφτηκε με αίμα…


Η δολοφονία Guiliani και σκέψεις για το «αντιπαγκοσμιοποιητικό» κίνημα 14 χρόνια μετά.

carlog
Γράφει ο Κώστας Φουρίκος

 Στις 20 Ιουλίου του 2001 ο Carlo Guiliani στεκόταν ακίνητος, αιμόφυρτος, νεκρός στη πλατεία «Gaetano Alimonda» της Γένοβα. Ολόκληρος ο κόσμος πάγωνε στη θέα του νεαρού που σηματοδότησε την πιο εμβληματική κινητοποίηση του λεγόμενου αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος: Τις διαδηλώσεις της Γένοβα.
Η σφαίρα του αστυνομικού Mario Placanica και το τζιπ στο οποίο ο Placanica και άλλοι αστυνομικοί επέβαιναν και το οποίο πέρασε πάνω από το σώμα του 23χρονου τότε Carlo, ήταν η αιτία που ο νεαρός Ιταλός έχασε τη ζωή του.

Γιατί η Ζωή θέλει εκτός ΣΥΡΙΖΑ τον Λαφαζάνη

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
“ Στο μυαλό της Ζωής Κωνσταντοπούλου ”
Periodista
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 10:54

Τι είναι αυτό που ενώνει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάννη Βαρουφάκη;

Ήταν μεγάλα τα συμφέροντα πίσω από το κλείσιμο της ΕΡΤ



Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας  «στο Κόκκινο», αποκάλυψε πως υπάρχει πολιτική ευθύνη και για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και για τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Όπως είπε, στη διαβούλευση για τον διαγωνισμό μετείχαν 26 εταιρείες, αλλά τελικά, υπήρξε μόνο μία προσφορά, αυτή της Digea, στην οποία είναι μέτοχοι τα 6 ιδιωτικά κανάλια που εκπέμπουν πανελλαδικά.

Δε μισούμε τους Γερμανούς


Χρήστος ΠαπαδόπουλοςΟι διαπραγματεύσεις πριν το τρίτο μνημόνιο – που ουσιαστικά ενταφιάζει οριστικά και αμετάκλητα  την οικονομία της Ελλάδας – έχουν την σφραγίδα της Γερμανίας. Τα συναισθήματα που αναδείχθηκαν, στο σύνολο του ελληνικού λαού αλλά και σε άλλους,  είναι ποικίλα. Φόβος, πόνος, οργή, αγανάκτηση, πικρία, αδικία… Δεν είναι λίγοι αυτοί που καιροφυλαχτούν και  θέλουν να τα μεταλλάξουν σε μίσος. Γι αυτό και είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί εξ αρχής, ότι οι λαοί δε μπορεί να μισούνται μεταξύ τους. Ο εθνικισμός, βασικό συστατικό του φασισμού, δε μπορεί να γίνει ο τιμητής των πολιτικών πράξεων και επιδιώξεων, ηγεσιών, που είναι κατώτερες των περιστάσεων.

Οι λαοί  δε μισούνε τους Γερμανούς, αλλά…αποστρέφονται:

«Κύπρος 1974. Η στρατιωτική προπαρασκευή που δεν έγινε» του Παντελή Καρύκα

«Κύπρος 1974. Η στρατιωτική προπαρασκευή που δεν έγινε» του Παντελή Καρύκα

του Παντελη Καρύκα
Η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) δεν βρίσκονταν το 1974 στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σημαντική ευθύνη για την κατάσταση αυτή είχε η κυβέρνηση Μακάριου, η οποία δεν συνέβαλε στην πολεμική προπαρασκευή του κυπριακού ελληνισμού. Στο διάστημα 1964-1974 η κυβέρνηση Μακάριου προμηθεύτηκε μόνο από τη Σοβιετική Ένωση εξοπλισμό και μάλιστα ελάχιστο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ο Ελληνας πλωτάρχης που «βυθισε» το Τουρκικό Αντιτορπιλικό 20 Ιουλιου 1974

Το 1964 έγινε η μόνη προμήθεια υλικού από το εξωτερικό (ΕΣΣΔ) η οποία έγκειτο στην αγορά 32 “αρχαίων” αρμάτων μάχης Τ-34/85, υποδείγματος του 1944, παντελώς ανίκανων να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά άρματα Μ-47 και αργότερα Μ-48. Με τα άρματα αυτά συγκροτήθηκε μια μειωμένης σύνθεσης επιλαρχία.
Επίσης αγοράστηκαν 32 τροχοφόρα, ελαφρά θωρακισμένα ΒΤR-15V1, με τα οποία συγκροτήθηκε το μοναδικό μηχανοκίνητο τάγμα της ΕΦ, το 286ο. Τέλος αγοράστηκαν 20 μόλις πυροβόλα Μ1944 των 100χλστ. επίσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τα οποία συγκροτήθηκαν δύο μειωμένης σύνθεσης μοίρες και έξι μικρές τορπιλάκατοι κλάσης Ρ-4. Επίσης παραγγέλθηκαν σύγχρονα, για την εποχή, αντιαεροπορικά κατευθυνόμενα βλήματα SA-2, τα οποία όμως τελικά δεν παραλήφθηκαν.

Τώνης Μαρούδας 1920 – 1988

Τώνης Μαρούδας
Ο τραγουδιστής της αγάπης, με την πρωτότυπη δυτικότροπη ερμηνεία, γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1920, στην πλατεία Ομονοίας της Πάτρας. Παιδί φτωχής οικογενείας, έχασε τον πατέρα του όταν ήταν δύο ετών και αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη από πολύ μικρή ηλικία.

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος 1868 – 1920


Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Ποιητής, πεζογράφος, ιδεολόγος του σοσιαλισμού και υπέρμαχος του δημοτικισμού. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων.
Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 11 Μαΐου του 1868. Ήταν το πρώτο από τα επτά παιδιά του κτηματία Ιωάννη Χατζόπουλου και της Θεοφανίας Στάικου, που προερχόταν από μεγάλη οικογένεια κοτσαμπάσηδων, πολλά μέλη της οποίας ήταν Φιλικοί και αγωνιστές του 1821. Αδελφός του ήταν ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Δημήτριος Χατζόπουλος (1872-1936).
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1882-1888) και για δύο χρόνια (1891-1893) άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το 1893 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη λογοτεχνία, έχοντας κληρονομήσει μία μεγάλη περιουσία από τον παππού του. Από τον Οκτώβριο του 1898 έως τον Νοέμβριο του 1899 εξέδιδε το περιοδικό «Τέχνη», με το οποίο συνεργάστηκαν επιφανείς εκπρόσωποι του δημοτικισμού (Γρυπάρης, Παλαμάς, Νιρβάνας, Καρκαβίτσας, Μαλακάσης, Θεοτόκης κ.ά.). Παρότι βραχύβιο, το περιοδικό υπήρξε σταθμός στην πνευματική εξέλιξη του τόπου.

Μαρία η Μαγδαληνή


 Μαρία η Μαγδαληνή
Σύσσωμος ο χριστιανικός κόσμος γιορτάζει κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου τη μνήμη της μυροφόρου και ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής. Η Μαρία από τα Μάγδαλα της Γαλιλαίας, εξού και Μαγδαληνή για να ξεχωρίζει από τις πολλές Μαρίες των Ευαγγελίων, ανήκε στον κύκλο μιας ομάδας γυναικών, οι οποίες ακολουθούσαν τον Χριστό και τους Αποστόλους και τους βοηθούσαν στο έργο τους. Οι επίσημες πηγές της Εκκλησίας δεν μαρτυρούν ότι ήταν αμαρτωλή.

Αιματηρή διαδήλωση στην κατεχόμενη Αθήνα

Ιταλοί έφιπποι καταδιώκουν διαδηλωτές στην κατεχόμενη ΑθήναΙταλοί έφιπποι καταδιώκουν διαδηλωτές στην κατεχόμενη Αθήνα
Στις 22 Ιουλίου 1943 κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις κατά της επικείμενης επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία, με πολυπληθές μαχητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο πνίγηκε στο αίμα από τις δυνάμεις κατοχής.
Στις 14 Ιουλίου 1943 οι εφημερίδες δημοσίευσαν γερμανική ανακοίνωση που ανέφερε:
Δια στρατιωτικούς λόγους, οφειλομένους εις την γενικήν πολεμικήν κατάστασιν και εξαιτίας της πληγής των ανταρτών, κατέστη αναγκαία η ενίσχυσις των στρατευμάτων κατοχής εν Ελλάδι. Εν τω πλαισίω των μέτρων τούτων, την από στρατιωτικής απόψεως ασφάλειαν εις την περιοχήν ανατολικώς του ποταμού  Αξιού - πλην της πόλεως Θεσσαλονίκης - ανέλαβον βουλγαρικά στρατεύματα. Η διοίκησις και εις τα υπό των βουλγαρικών στρατευμάτων μέλλοντα να καταληφθούν τμήματα της χώρας, ευρίσκεται εις χείρας Γερμανικών διοικητικών υπαλλήλων και της Γερμανικής Αστυνομίας. Ουδαμώς αποσιωπούνται οιαιδήποτε μεταβολαί εις τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και εις την οικονομίαν της χώρας. Ιδία εξακολουθούν να ισχύουν οι ελληνικοί νόμοι και αι ελληνικαί διατάξεις, καθώς και τα διοικητικά μέτρα της ελληνικής κυβερνήσεως.

Τζον Ντίλιγκερ 1903 – 1934


Τζον Ντίλιγκερ
Ένας από τους πιο διάσημους κακοποιούς, ο Τζον Ντίλιγκερ (John Dillinger) γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1903 στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Ο πατέρας του ήταν παντοπώλης και ενεργό μέλος της εκκλησίας. Παρότι αυστηρών ηθών, έκανε όλα τα χατίρια στον γιο του, επειδή έμεινε ορφανός από μητέρα πολύ μικρός, σε ηλικία τριών ετών. Αυτή η επιείκεια, ενδεχομένως, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάπλαση του εγκληματικού χαρακτήρα του.
Από παιδί ακόμα, ο Τζον Ντίλιγκερ υπήρξε μέλος διάφορων συμμοριών. Είχε την πρώτη συνάντησή του με το νόμο στα δέκα του χρόνια, όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αναμορφωτήριο, επειδή έκλεψε κάρβουνα με τη συμμορία του, τη «βρώμικη δωδεκάδα».

Ο Μύθος του Παρδαλού Αυλητή


Ο γερμανικός μύθος του «Παρδαλού Αυλητή» (Rattenfänger στα γερμανικά, Pied Piper στα Αγγλικά) έγινε γνωστός από το ποίημα του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ρόμπερτ Μπράουνινγκ The Pied Piper of Hamelin: A Chlid’s Story (1842) και κυρίως από τη συλλογή των αδελφών Γκριμ Γερμανικοί Μύθοι (Deutsche Sagen, 1816). Το σχετικό κεφάλαιο φέρει τον τίτλο Die Kinder zu Hameln (Τα Παιδιά του Χάμελν) ή όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά Ο Αυλητής του Χαμελίν.

Νέα δεδομένα για τους τάφους της Βεργίνας

Νέα δεδομένα για τους τάφους της Βεργίνας

H τελευταία κατοικία του μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν ο Τάφος ΙΙ της Βεργίνας και όχι ο Τάφος Ι, όπως πίστευε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, υποστηρίζει διεθνής μελέτη.
Ερευνητές από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία εξετάζουν αξονικές τομογραφίες και ραδιογραφίες των οστών από τους δύο βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από τον Ανδρόνικο το 1977.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 22 Ιουλίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1927
Ιδρύεται η Ρόμα από τη συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων Άλμπα, Προ Ρόμα και Φορτιτούντο, κατ' απαίτηση του δικτάτορα Μουσολίνι.

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους


H Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιέρωσε την 22α Ιουλίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» (European Day for the Victims of Hate Crime) για να τιμήσει τη μνήμη των 77 νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας από τον νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου 2011. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου 2014.

Στίγκλιτς: Ασυνάρτητο και άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα!!



Τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραχώρησε ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα. Στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί το πρωί της Τετάρτης, ο κ.Στίγκλιτς χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων το τριετές πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τους εταίρους στην Αθήνα «ασυνάρτητο». Όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».

Το τέλος του καπιταλισμού…


Ένα άρθρο του Paul Mason για τον Guardian 

Χωρίς να το έχουμε καταλάβει, μπαίνουμε στην μετακαπιταλιστική εποχή. Στο επίκεντρο της γενικότερης αλλαγής που έρχεται είναι η τεχνολογία των πληροφοριών, νέοι τρόποι εργασίας και η κοινόχρηστη οικονομία. Οι παλιοί τρόποι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εξαφανιστούν, αλλά ήρθε η ώρα να γίνουμε ουτοπικοί γράφει ο Mason σ΄ένα ενδιαφέρον και διεισδυτικό άρθρο του στον Guardian.
Οι κόκκινες σημαίες και τα «επαναστατικά» τραγούδια του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, καθώς και η προσδοκία ότι οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν, αναβίωσε για λίγο το όνειρο του 20ου αιώνα: την αναγκαστική καταστροφή της αγοράς από την κορυφή. Για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, αυτός ήταν ο τρόπος που η Αριστερά συνέλαβε το πρώτο στάδιο μιας οικονομίας πέρα από τον καπιταλισμό. Η δύναμη θα εφαρμόζονταν από την εργατική τάξη, είτε στην κάλπη είτε στα οδοφράγματα. Η κατάσταση θα ήταν ο μοχλός. Η ευκαιρία θα έρχονταν μέσα από συχνά επεισόδια οικονομικής κατάρρευσης

Ο ναζιστικός χαιρετισμός της βασίλισσας Ελισάβετ

Σάλο έχει προκαλέσει το άγνωστο μέχρι σήμερα βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Sun και στο οποία η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίζεται να χαιρετά ναζιστικά σε ηλικία 7 ετών.
Η μαυρόασπρη ταινία, διάρκειας 17 δευτερολέπτων, γυρίστηκε το 1933, δηλαδή τη χρονιά που ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, και εικονίζει τον μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο τον 8ο να μαθαίνει στις ανιψιές του, την περίπου 7χρονη τότε νυν βασίλισσα Ελισάβετ, και την τρίχρονη αδελφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πώς να αποδίδουν τον ναζιστικό χαιρετισμό.
Χορεύοντας και χαμογελώντας και χωρίς να δείχνουν ότι κατανοούν τη σημασία του χαιρετισμού, τα δύο μικρά κορίτσια ενθαρρύνονται από τον Εδουάρδο στους κήπους του Μπάλμοραλ, ενός βασιλικού πύργου στη Σκωτία, να χαιρετίσουν με τον ναζιστικό τρόπο.

Περίτεχνο ψηφιδωτό του Μ. Αλεξάνδρου σε αρχαία συναγωγή

Ένα μοναδικής αξίας περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο να συναντά έναν εβραίο αρχιερέα ανακαλύφθηκε σε συναγωγή του 5ου αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Χουκόκ στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα, αφού αποτελεί την πρώτη μη βιβλική σκηνή που εντοπίζεται σε αρχαία συναγωγή.
Το πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο απεικονίζει τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον αρχιερέα, καθώς και άλλες ανθρώπινες μορφές, αλλά και μορφές ζώων.

The Turkish Enigma


Text Size
By George Friedman
In my "Net Assessment of the World," I argued that four major segments of the European and Asian landmass were in crisis: Europe, Russia, the Middle East (from the Levant to Iran) and China. Each crisis was different; each was at a different stage of development. Collectively the crises threatened to destabilize the Eurasian landmass, the Eastern Hemisphere, and potentially generate a global crisis. They do not have to merge into a single crisis to be dangerous. Four simultaneous crises in the center of humanity's geopolitical gravity would be destabilizing by itself. However, if they began to merge and interact, the risks would multiply. Containing each crisis by itself would be a daunting task. Managing crises that were interlocked would press the limits of manageability and even push beyond.

Κύμα βιασμών στον ισραηλινό στρατό


biasmosΣτρατιωτικοί αστυνομικοί εστάλησαν για διενέργεια ανάκρισης σε βιασμούς που παρατηρήθηκαν στη στρατιωτική βάση της ισραηλινής αεροπορίας Ούβντα’ στην έρημο Αράβα.
Η γυναίκα στρατιώτης που υπηρετούσε στη βάση, κατήγγειλε τον άμεσο προϊστάμενό της ότι της επιτέθηκε και τη βίασε.

Η γυναίκα στάλθηκε για ψυχολογική υποστήριξη και υπόθεση διερευνάται από τη στρατιωτική αστυνομία.