Ετικέτες

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση του ΚΙΣΕ για την άρνηση του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ στη βουλή



Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος απέστειλε στον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των κομμάτων Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ., ΔΗΜ.ΑΡ και ΚΚΕ την ακόλουθη επιστολή:
«Η άρνηση του Ολοκαυτώματος από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου προσβάλλει το ίδιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο, το 2004, αποφάσισε ομόφωνα να υιοθετήσει την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, όπως ακριβώς έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ και από όλα τα πολιτισμένα έθνη που δεν θέλουν να ξεχάσουν.

Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΒΛΑΧΩΝ ΗΡΩΙΔΩΝ… Γαλακτός Πιερίων 1878



Ο Σταυρός στο χώρο της θυσίας
Ο Σταυρός στο χώρο της θυσίας

 

















Το γεγονός της θυσίας των επτά Βλάχων γυναικών από το Σέλι.: Οι επτά αυτές γυναίκες θυσιάστηκαν το 1878 στην τοποθεσία «Άγιοι Πάντες», πέφτοντας από το βράχο του Γαλακτού Πιερίων, για να μη συλληφθούν από τους Τούρκους. Η αυταπάρνηση των γυναικών ανακαλεί στη μνήμη μας την ηρωική θυσία των γυναικών  τoυ Πόντου,του Ζαλόγγου και της Αραπίτσας.
Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι, ενώ τα γεγονότα του Ζαλόγγου και της Αράπιτσας είναι και γνωστά σε όλους μας, το γεγονός της θυσίας των Βλάχων γυναικών παραμένει άγνωστο στους περισσότερους παρότι υπάρχουν καταγεγραμμένα σε ένα γραπτό της εφημερίδας ΩΡΑ των Αθηνών του 1878 που έδινε την πληροφορία στους ελεύθερους έλληνες της εποχής εκείνης και σ΄όλο τον κόσμο για τη θυσία που έγινε στις 15 Μαρτίου 1878 κοντά στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων στα Πιέρια Όρη. Τα ονόματα των γυναικών που θυσιάστηκαν αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο που σήμερα έχει σταχέρια του ο ιστορικός ερευνητής από την Αθήνα κ.Ετεοκλής Ι.Γρηγοριάδης και είναι τα παρακάτω.

Σαν σήμερα...στην Ιστορία 06/07/2013 - 00:13


Τα σημαντικότερα γεγονότα της 7ης Ιουνίου
913: Ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Eπιτροπεύεται από ένα συμβούλιο αντιβασιλείας, με επικεφαλής τον πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό.
1821: Η Μάχη του Δραγατσανίου. Ο Ιερός Λόχος υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ηττάται στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Έπειτα από λίγες μέρες, ο Υψηλάντης θα περάσει τα αυστριακά σύνορα, θα συλληφθεί από τους Αυστριακούς και θα φυλακιστεί.
1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται στο Ναύπλιο σε θάνατο για συνωμοσία και εσχάτη προδοσία.
1914: Το πρώτο σκάφος διασχίζει τη διώρυγα του Παναμά.
1917: Οι Γάλλοι, με την έγκριση του Ελευθέριου Βενιζέλου, εξορίζουν στο Αιάκειο της Κορσικής τους γερμανόφιλους αντιπάλους του, Δημήτριο Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ίωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δούσμανη.
1919: Αποχωρούν από την Κέρκυρα και τα τελευταία στρατεύματα των Συμμάχων.
1922: Μέλη της βρετανικής ορειβατικής αποστολής στο Έβερεστ κατορθώνει να φτάσουν στην πιο ψηλή κορυφή, σε υψόμετρο 8.168 μ.
1929: Στη νέα κυβέρνηση, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει και το Υπουργείο Υγιεινής, έπειτα από σχετική υπόσχεσή του στην Κοινωνία των Εθνών.
1934: Ο Ernst Lehner σημειώνει ένα από τα πιο γρήγορα γκολ σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανοίγοντας το σκορ στο 24" του αγώνα Γερμανία- Αυστρία (3-2).
1938: Ιδρύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος το "Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης".
1942: Τερματίζεται με νίκη των Αμερικανών η μάχη του Μίντγουεϊ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.
1943: Στη ναζιστική Γερμανία, ο καθηγητής Κλάουμπεργκ, αρχηγός τάγματος των Ες Ες, κοινοποιεί στο Χάινριχ Χίμλερ, ότι είχε αναπτύξει μία μέθοδο για την αποτελεσματική στείρωση των γυναικών χωρίς χειρουργική επέμβαση.
1965: Η SONY παρουσιάζει το πρώτο βίντεο οικιακής χρήσης (μοντέλο CV-2000). Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.
1970: Ιστορική απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα Βραζιλία - Αγγλία (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού. Ο Μπανκς θεωρείται από πολλούς ως ο τρίτος τερματοφύλακας όλων των εποχών πίσω από τον Λεβ Γιασίν και τον Ρικάρντο Θαμόρα.
1981: Ο Μπιορν Μποργκ γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά το Roland Garros για έκτη φορά όταν κερδίζει τον Ίβαν Λεντλ.
1991: Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί προστασίας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα, ασκείται κατά των υπευθύνων εφημερίδων, που αναδημοσίευσαν την προκήρυξη της 17Ν.
1992: Έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στο νησί, όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες.
1994: Στη Σουηδία, η Βουλή εγκρίνει νόμο βάσει του οποίου οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να παντρεύονται, χωρίς ωστόσο να χαίρουν των ιδίων προνομίων με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.
1995: Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη, και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες τριών γυναικών. Παραμονές Πρωτοχρονιάς του1994 αποκαλύφθηκε η υπόθεση των «σατανιστών της Παλλήνης», που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η «σατανική τριάδα» κατηγορήθηκε ότι αποπλανούσε νεαρά κορίτσια, μεταξύ των οποίων και ανήλικα, και όλοι μαζί επιδίδονταν σε ομαδικά σεξουαλικά όργια και τελετές μαύρης μαγείας. Στις 27 Αυγούστου 1992 οι τρεις τους οδήγησαν τη 14χρονη Δώρα Συροπούλου σε ερημική τοποθεσία στη Σέσι Κορωπίου. Ο Κατσούλας και ο Δημητροκάλλης έγδυσαν τη μικρή, της φόρεσαν χειροπέδες και την υποχρέωσαν να γονατίσει κρατώντας ένα κερί. Στη συνέχεια τη χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι, αλλά εκείνη διατήρησε τις αισθήσεις της, για να τη αργότερα. Όταν βεβαιώθηκαν πως η κοπέλα είχε πεθάνει, ασέλγησαν πάνω στο πτώμα της και μετά το περιέλουσαν με βενζίνη και έβαλαν φωτιά. Επόμενο θύμα τους ήταν η Γαρυφαλλιά Γιούργα, την οποία πλησίασαν τη Μεγάλη Τετάρτη, 14 Απριλίου 1993, και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς της ζήτησαν να μπει στο αυτοκίνητό τους και να τους ακολουθήσει. Η τύχη της ήταν ίδια με αυτή της Δώρας Συροπούλου. Στις 23 Δεκεμβρίου 1997 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών κηρύττει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ασημάκη Κατσούλα και Μανόλη Δημητροκάλλη. Η Δήμητρα Μαργέτη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών για απλή συνέργεια σε δύο φόνους, που διέπραξαν οι Κατσούλας και Δημητροκάλλης.
1995: Τριβές και αντιπαραθέσεις έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ το ενδεχόμενο να παραστούν στο γάμο του Παύλου Γλίξμπουργκ βουλευτές του κόμματος, που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον τέως βασιλιά.
2002: «Έφυγε» η Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος.
2003: Μεγάλη νίκη για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος. Κερδίζει με 1-0 την ομάδα της Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μέσα στην Ισπανία. Αφετηρία για έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο.
2007: Κηδεύεται στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα ο ρόκερ Μπο Ντίντλεϊ, παρουσία πλήθους κόσμου. Μία γκόσπελ ορχήστρα παίζει τραγούδια του, ενώ ξεχωρίζει μία λουλούδινη κιθάρα, στο σχήμα της τετράγωνης κιθάρας του Ντίντλεϊ.
Γεννήσεις
1761 - Ρόμπερτ Τζένκινσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
1778 - Μπο Μπρουμέλ, Άγγλος κριτικός υψηλής ραπτικής
1848 - Πολ Γκογκέν, Γάλλος ζωγράφος
1862 - Φίλιπ Λέναρντ, Γερμανός φυσικός και νομπελίστας
1868 - Τσαρλς Μάκιντος, Σκοτσέζος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής
1877 - Τσαρλς Γκλόβερ Μπάρκλα, Άγγλος φυσικός και νομπελίστας
1879 - Κνουντ Ράσμουσεν, Γροιλανδός εξερευνητής
1886 - Χένρι Κοάντα, Ρουμάνος «πατέρας» της αεροναυπηγικής
1896 - Ρόμπερτ Σάντερσον Μάλικεν, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας
1896 - Ίμρε Νάγκι, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
1909 - Τζέσικα Τάντι, Αγγλο-αμερικανίδα ηθοποιός
1917 - Ντιν Μάρτιν, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής
1920 - Ζορζ Μαρσέ, Γάλλος πολιτικός, επικεφαλής του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος
1921 - Ταλ Φάρλοου, Αμερικανός τζαζ μουσικός
1928 - Τζέιμς Άιβορι, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου
1929 - Τζον Τέρνερ, πρωθυπουργός του Καναδά
1940 - Τομ Τζόουνς, Ουαλός τραγουδιστής
1945 - Βόλφγκαγκ Σίσελ, καγκελάριος της Αυστρίας
1952 - Λίαμ Νίσον, Βορειοϊρλανδός ηθοποιός
1954 - Λουίζ Έρντριχ, Αμερικανίδα συγγραφέας
1958 - Πρινς, Αμερικανός μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής
1960 - Ρότζερ Νέλσον, ροκ τραγουδιστής
1981 - Άννα Κουρνίκοβα, Ρωσίδα τενίστρια
Θάνατοι
1329 - Ρόμπερτ ντε Μπρους, βασιλιάς της Σκωτίας
1826 - Γιόζεφ φον Φραουνχόφερ, Γερμανός φυσικός
1859 - Ντέιβιντ Κοξ, Βρετανός ζωγράφος
1896 - Παύλος Καρρέρ, Έλληνας μουσουργός
1937 - Τζιν Χάρλοου, Αμερικανίδα ηθοποιός
1954 - Άλαν Τούρινγκ, Βρετανός μαθηματικός, το έργο του οποίου συνέβαλε στη γέννηση της Επιστήμης των Υπολογιστών
1966 - Τζιν Αρπ, Γαλλο-γερμανός γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής
1967 - Ντόροθι Πάρκερ, Αμερικανίδα συγγραφέας
1970 - Έντουαρντ Μόργκαν Φόρστερ, Βρετανός συγγραφέας
1978 - Ρόναλντ Τζορτζ Ρέιφορντ Νόρις, Βρετανός χημικός και νομπελίστας
1980 - Χένρι Μίλερ, Αμερικανός λογοτέχνης
1993 - Ντράζεν Πέτροβιτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
2002 - Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος
2003 - Τρέβορ Γκόραντ, Άγγλος ηθοποιός
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

KΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ : Ο μαθητής του Φρόιντ ήταν πράκτορας της CIA!

#

Μαθητής του Ζίγκµουντ Φρόιντ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης αλλά και «πράκτορας 488» της CIA, ο Καρλ Γιουνγκ (26 Ιουλίου 1875 – 6 Ιουνίου 1961) πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στο αντιναζιστικό μέτωπο την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου πολέμου δημιουργώντας ψυχολογικά πορτρέτα για προσωπικότητες όπως ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο Μουσολίνι.

Σαν σήμερα 06/06/2013 - 00:34

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 6ης Ιουνίου
552: Ο Στρατός του Βυζαντίου, υπό τον Στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη, την οποία κατείχαν οι Γότθοι. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πραγματοποιεί έτσι το όραμα της αποκαταστάσεως της Αυτοκρατορίας στην παλαιά της έκταση και αίγλη.
1850: Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.
1863: Αντιπροσωπεία της ελληνικής βουλής φτάνει στην Κοπεγχάγη και προσφέρει το ελληνικό στέμμα στον 18χρονο πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμο Γεώργιο, τον μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο Α'.
1923: Στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση του Καστελόριζου στην Ιταλία.
1925: Iδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler
1929: Παραιτείται η κυβέρνηση Βενιζέλου, προκειμένου να ανασχηματισθεί.
1933: Σημειώνεται νέα δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο.
1942: Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου, οι Ναζί καίνε το τσεχικό χωριό Λέντις ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού των SS, Reinhard Heydrich.
1946: Ιδρύεται το ΒΑΑ και διοργανώνει το πρώτο Eπαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αμερικής.
1949: Νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκλέγεται ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων.
1963: Στο Ιράν, περισσότεροι από 30 μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια ταραχών που ξεσπούν στην Τεχεράνη και εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις.
1965:Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το (I Can't Get No) Satisfaction
1966: Σε πορεία διαμαρτυρίας στο Μισισιπή, πυροβολείται θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή, ο Τζέιμς Μάρσαλ, ακτιβιστής και μεγάλος αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
1969: Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης. Ο Αλέκος Παναγούλης είχε σχεδιάσει την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου την 13η Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα. Αποτυγχάνει και συλλαμβάνεται. Μετά από μερόνυχτα συνεχούς βασανισμού, οδηγείται ημιθανής στο νοσοκομείο και κατόπιν δικάζεται από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968 και καταδικάζεται δις εις θάνατον, μαζί με άλλα μέλη της Εθνικής Αντίστασης, στις 17 Νοεμβρίου 1968 . Μεταφέρεται στην Αίγινα για την εκτέλεση η οποία όμως ματαιώθηκε χάρη στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και αφού προσπάθησαν να πείσουν τον Παναγούλη να υπογράψει για να του δοθεί χάρη. Στις 25 Νοεμβρίου 1968 ο Παναγούλης μεταφέρθηκε από την Αίγινα στις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου όπου και του επιβλήθηκε η «ποινή του εντοιχισμού» όπως λέει ο ίδιος. Από εκεί δραπετεύει στις 5 Ιουνίου 1969, συλλαμβάνεται όμως εκ νέου και οδηγείται προσωρινά στο στρατόπεδο στου Γουδί για να μεταφερθεί μετά από ένα μήνα και πάλι στις φυλακές Μπογιατίου. Εκεί τον περιμένει η απομόνωση σε κελί που το έφτιαξαν ειδικά για τον Παναγούλη και ήταν σαν αντίγραφο τάφου. Επιχειρεί να δραπετεύσει αρκετές φορές ανεπιτυχώς. Γράφει ποιήματα ως διέξοδο. Συνεχίζει να γράφει ακόμα και όταν του κατάσχουν κάθε γραφική ύλη χρησιμοποιώντας για μελάνι το αίμα του και για χαρτί τους τοίχους του κελιού-τάφου του.
1971: Εκτοξεύεται στο διάστημα ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ 11.
1981: 800 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα του κόσμου, στο Μπιχάρ της Ινδίας.
1985: Εντοπίζεται και ξεθάβεται το σώμα του γιατρού των Ναζί, Τζόζεφ Μένγκελε. Γερμανός γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου και διαβόητος ιδίως για τα πειράματα που έκανε με ανθρώπους, τα οποία οδηγούσαν συνήθως στον θάνατό τους. Έμεινε στην ιστορία ως ο Άγγελος του Θανάτου.
1987: Η Στέφι Γκραφ, 9 ημέρες πριν κλείσει τα 18, γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του Roland Garros με τη νίκη της στον τελικό επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 6-4, 4-6, 8-6.
1990: Κυκλοφορεί η ποιτική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη «Τα δημόσια και τα ιδιωτικά».
1991: 8 νεκροί, 128 τραυματίες και πολλές συλλήψεις είναι ο τραγικός απολογισμός των πανηγυρισμών για την πρώτη επιτυχία της Χιλής στο Κόπα Λιμπερταδόρες μετά τη νίκη της Colo Colo επί της Olimpia της Παραγουάης με 3-0 μπροστά σε 65.000 θεατές στο Σαντιάγο.
1992: Τιμάται η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, η Καλλιρόη Παρέν, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 8.36 στα «Βενιζέλεια» στην Κρήτη.
1995: Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή. Την ίδια εποχή πλήρες μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας γίνεται η Ελλάδα.
1996: Οι δυο γιοι της Ντάρλι Ρουτιέρ, μαχαιρώνονται θανάσιμα. Αργότερα θα διαπιστωθεί ότι, τη δολοφονία διέπραξε η ίδια τους η μητέρα, στην οποία επιβάλλεται η θανατική ποινή. Τότε βγαίνει στον αέρα το πρώτο μουσικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα, το MAD TV.
1997: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταθέτουν στη Βουλή τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με βασική διαφορά τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
1999: Η ελληνική ομάδα γυναικών 4x400μ κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 3:32.75 και τερματίζει πρώτη, με αποτέλεσμα η εθνική ομάδα στίβου γυναικών να ανέβει στην Super League για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Bruno Zauli, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.
2002: στο Λιβυκό πέλαγος ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη ένα αστεροειδής εκρήγνυται στον αέρα. Η δύναμη της έκρηξης είναι όσο αυτή μιας μικρής ατομικής βόμβας.
Γεννήσεις 
1436 - Ρεγιομοντάνος, Γερμανός μαθηματικός
1599 - Ντιέγκο Βελάσκεθ, Ισπανός ζωγράφος
1606 - Πιερ Κορνέιγ, Γάλλος δραματουργός
1622 - Κλοντ Ζαν Αλουέ, Γάλλος ιεραπόστολος και εξερευνητής
1756 - Τζον Τράμπουλ, Αμερικανός ζωγράφος
1799 - Αλεξάντερ Πούσκιν, Ρώσος λογοτέχνης
1850 - Καρλ Μπράουν, Γερμανός φυσικός και νομπελίστας
1857 - Αλεξάντρ Λιαπούνοφ, Ρώσος μαθηματικός
1862 - Χένρι Τζον Νιούμπολτ, Άγγλος συγγραφέας
1868 - Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, Άγγλος εξερευνητής
1872 - Αλεξάνδρα, αυτοκράτειρα της Ρωσίας
1875 - Τόμας Μαν, Γερμανός συγγραφέας και νομπελίστας
1898 - Νινέτ ντε Βαλουά, Ιρλανδή χορεύτρια
1901 - Σουκάρνο, πρόεδρος της Ινδονησίας
1903 - Αράμ Χατσατούριαν, Αρμένιος συνθέτης
1906 - Μαξ Αυγούστος Ζορν, Γερμανός μαθηματικός
1907 - Μπιλ Ντίκεϊ, Αμερικανός μπεϊζμπολίστας
1918 - Έντουιντ Κρεμπς, Αμερικανός βιοχημικός και νομπελίστας
1933 - Χάινριχ Ρόρερ, Ελβετός φυσικός και νομπελίστας
1934 - Αλβέρτος Β', βασιλιάς του Βελγίου
1936 - Λίβαϊ Σταμπ, Αμερικανός μουσικός, μέλος των Four Tops
1939 - Λούις Αντριέσεν, Ολλανδός συνθέτης
1939 - Γκάρι Μποντς, Αμερικανός μουσικός
1943 - Ρίτσαρντ Σμόλεϊ, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας
1956 - Μπγιορν Μποργκ, Σουηδός τενίστας
1960 - Στιβ Βάι, Αμερικανός μουσικός
1969 - Φερνάντο Ρεντόντο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1989 - Δημήτρης Κολαξίδης, ποδοσφαιριστής (Εθνικός Κατερίνης, εθνική νέων)
Θάνατοι 
913 - Αλέξανδρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
1799 - Πάτρικ Χένρι, Αμερικανός επαναστάτης
1832 - Τζέρεμι Μπένθαμ, Άγγλος φιλόσοφος
1878 - Ρόμπερτ Στέρλινγκ, Σκοτσέζος εφευρέτης
1891 - Τζον Μακ Ντόναλντ, πρωθυπουργός του Καναδά
1943 - Παντελής Πουλιόπουλος, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
1946 - Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, Γερμανός δραματουργός και νομπελίστας
1948 - Λουί Λυμιέρ, Γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου
1960 - Χρήστος Μάντικας, Έλληνας δρομέας, μορφή των Βαλκανικών Αγώνων
1960 - Σπυρίδων Βικάτος, `Ελληνας ζωγράφος
1961 - Καρλ Γιουνγκ, Ελβετός πρωτοπόρος της ψυχανάλυσης
1968 - Ρόμπερτ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός
1981 - Κάρλετον Κουν, Αμερικανός ανθρωπολόγος
1984 - Μπέρτραμ Τσάντλερ, Αμερικανός συγγραφέας
1991 - Σταν Γκετζ, Αμερικανός μουσικός
1995 - Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Έλληνας ζωγράφος
1996 - Τζορτζ Ντέιβις Σνελ, Αμερικανός γενετιστής και νομπελίστας
2005 - Αν Μπάνκροφτ, Αμερικανίδα ηθοποιός
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΕ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ 120.000 ΕΤΩΝ Επιστήμονες εντόπισαν τον αρχαιότερο όγκο!



Τον αρχαιότερο όγκο που έχει ποτέ βρεθεί ποτέ σε άνθρωπο ή στενό συγγενή του εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο, έστω και πιο σπάνιο, ήταν παρόν από τα πανάρχαια χρόνια.
O όγκος (κατά πάσα πιθανότητα καλοήθης) βρέθηκε σε ένα πλευρικό οστό, το οποίο ανήκε σε έναν άνδρα Νεάντερταλ, που ζούσε στη βόρεια Κροατία, στο σπήλαιο Κράπινα, πριν από περίπου 120.000 χρόνια. Μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου των οστών ήταν το πολύ 4.000 ετών και προερχόταν από αιγυπτιακές μούμιες.

Σαν σήμερα...στην ΙστορίαΣαν σήμερα...στην Ιστορία 06/05/2013 - 00:44

06/05/2013 - 00:44
undefinedΤα σημαντικότερα γεγονότα της 5ης Ιουνίου
1822: O Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.
1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα.
1826: Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, με διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.
1894: Διοργανώνονται στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Ζέας διεθνείς λεμβοδρομίες υπέρ του Γηροκομείου.
1913: Οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στη Δανία.
1923: Πραγματοποιείται νέα συνάντηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού για τη διευθέτηση των διαφωνιών, που είχαν προκύψει κυρίως στο ζήτημα της αμνηστίας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 3ης Ιουνίου

undefined
323 π.Χ.: Ο Μ. Αλέξανδρος αρρωσταίνει ενώ βρίσκεται στη Βαβυλώνα.
1923: Στην Ιταλία, με νόμο της κυβέρνησης οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.
1937: Ο Εδουάρδος Ζ’ της Αγγλία, παντρεύεται την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον. Για το λόγο αυτό είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από το αξίωμα του βασιλιά της Αγγλίας.
1940: Η Λουβφτβάφε βομβαρδίζει το Παρίσι. Την ίδια μέρα ο γερμανικός στρατός νικά στη μάχη της Δουνκέρκης

Μαρκήσιος ντε Σαντ: "Ναι, είμαι ένας ακόλαστος"


undefined
Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ υπήρξε φιλόσοφος και συγγραφέας. Εξαιτίας της προκλητικής γραφής και των ιδεών του, πέρασε είκοσι εννέα χρόνια έγκλειστος σε άσυλα και σωφρονιστικά ιδρύματα. Το έργο του προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί αντιμαχόμενες κριτικές ενώ κατέστη πόλος έμπνευσης για άλλους συγγραφείς και καλλιτέχνες διαχρονικά.
Γεννημένος στις 2 Ιουνίου του 1740 στο Παρίσι από αριστοκρατική οικογένεια, ο Δονάτος Αλφόνσος Φραγκίσκος Μαρκήσιος του Σαντ από μικρός ήρθε σε επαφή με το θέατρο και τη δραματική τέχνη, που τον γοήτευσαν και έκτοτε αποτέλεσαν τις αγαπημένες του ασχολήσεις. Τη βιογραφία του συνθέτουν ένας γάμος το 1763 με τη Ρενέ-Πελαζί ντε Μοντρέιγ, γόνο μιας οικογένειας της ανώτερης αστικής τάξης, ερωμένες, όργια με πόρνες τις οποίες αρεσκόταν να κακοποιεί, καταδίκη σε θάνατο για σοδομισμό και απόπειρα δηλητηριασμού, δραπέτευση στην Ιταλία, νέα σύλληψη, νέα απόδραση στο σπίτι της γυναίκας του στην Προβηγκία, απανωτά σκάνδαλα και δίκες, καθώς και αδιάκοπες φυλακίσεις από τα 23 του χρόνια ως το θάνατό του, το 1814.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ


undefined 
Ο Γεώργιος Φραντζής ή Σφρατζής είναι ο άνθρωπος που έσωσε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο από αιχμαλωσία, αλλά και αυτός που τον έβαλε στην Ιστορία: Υπηρέτησε ως διπλωμάτης στην Αυλή και κατέγραψε με δημοσιογραφικό οίστρο τις τελευταίες στιγμές πριν πέσει η Κωνσταντινούπολη στους Οθωμανούς και την ηρωική άμυνα των πολιορκητών της.

4-5 ΙΟΥΝΙΟΥ 1827 -Η ναυτική εκστρατεία των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια

Ναυτική εκστρατεία των επαναστατημένων Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια για την καταστροφή του αιγυπτιακού στόλου του Μοχάμετ Άλι (25 Μαϊου-5 Ιουνίου 1827), η οποία οδηγήθηκε σε αποτυχία. Είχε προηγηθεί η επίσης αποτυχημένη απόπειρα του Κωνσταντίνου Κανάρη στις 10 Αυγούστου 1825.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ Εντόπισαν αρχαίους κίονες στο βυθό της Ζακύνθου

undefined
Μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας,  που  πιθανόν σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας  πόλης  εντόπισαν  οι αρχαιολόγοι  της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων  κατά την  υποβρύχια έρευνά τους  της Ζακύνθου.  Αυτό αποδεικνύουν τα εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα, που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μέτρα.

Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΛΕΙΔΗ Πώς ένας προκλητικός χορός επηρέασε την Ιστορία


Πολλές φορές μικρά, ασήμαντα σε πρώτη ματιά, επεισόδια της Ιστορίας, συχνά επηρεάζουν αποφασιστικά την εξέλιξή της. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Ιπποκλείδη. Μας την αφηγείται ο παππούς Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας σίγουρα.

Οι άγνωστες πτυχές της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου!


Μια άγνωστη πτυχή της πολυδιάστατης ιδιοφυΐας του Μεγάλου Αλεξάνδρου φωτίστηκε από τον εφέτη Διοικητικής Δικαιοσύνης Δημήτριο Κωστόπουλο, κατά τη διάλεξη «Τα οικονομικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου», στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Οι περισσότεροι έως σήμερα στο άκουσμα του ονόματος του Μακεδόνα βασιλιά, ο οποίος διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου, φέρνουμε στο μυαλό μας τις επικές μάχες του Γρανικού, της Ισσού και των Γαυγαμήλων, όπου ο μακεδονικός στρατός διέπρεψε δημιουργώντας έναν θρύλο γύρω από το όνομα του μεγαλύτερου στρατηλάτη που γέννησε ποτέ η Ελλάδα. Αντιθέτως, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το κοινωνικό κράτος του Αλεξάνδρου, την οικονομική διαχείριση της απέραντης αυτοκρατορίας που δημιούργησε και τις δαπάνες για τον πολυπληθέστατο στρατό του και τις πόλεις που ο ίδιος ίδρυσε από το δέλτα του Νείλου ως τις Ινδίες.

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ο αμφιλεγόμενος Ηρώδης ο Αττικός


06/03/2013 - 20:00

«Ήταν διαβόητος για τον παθιασμένο και εριστικό του χαρακτήρα και για την κακοδαιμονία του, καθώς σχεδόν όλη η οικογένειά του αλλά και οι αγαπημένοι του μαθητές πέθαναν πριν από αυτόν». Ηρώδης ο Αττικός το όνομά του.
Ένας από τους μεγάλους χορηγούς δημοσίων έργων των Αθηνών και αυτός που χρηματοδότησε, μεταξύ άλλων, την κατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου και του Ηρωδείου. Αυτός που ορίστηκε ως αγωνοθέτης των Παναθηναίων και το 144 κατασκεύασε ένα ειδικό παναθηναϊκό πλοίο, με 1.000 κουπιά αλλά και ρόδες, το οποίο κινούνταν με έναν μηχανισμό μόνο του.

Κ.Γεράκης: Ένας Έλληνας τυχοδιώκτης που διέδωσε τον Χριστιανισμό

undefinedΚωνσταντίνος Γεράκης: Έλληνας τυχοδιώκτης, που έφθασε ως τα ανώτερα αξιώματα του Σιάμ (σημερινής Ταϊλάνδης). Η ιστορία της ζωής του υπήρξε μια σύγχρονη Οδύσσεια.
Γεννήθηκε το 1647 στην Κύπρο από οικογένεια ευγενών, η οποία μετακόμισε στην Κεφαλλονιά, όταν η μεγαλόνησος καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Σε νεαρή ηλικία αναζήτησε την τύχη του στο Λονδίνο. Άλλαξε το επώνυμό του σε Φάλκον (γεράκι στα αγγλικά) και ως Κονσταντάιν Φάλκον έπιασε δουλειά ως υπάλληλος στην εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών στο Μαδράς.
Ανήσυχο πνεύμα, ξανοίχτηκε στο εμπόριο και απόκτησε δικό του πλοίο. Σε κάποιο ταξίδι του στο Σιάμ, όπως ονομαζόταν τότε η Ταϊλάνδη, πιάστηκε αιχμάλωτος. Οι ικανότητές του έφτασαν στα αυτιά του πρωθυπουργού της χώρας, που τον διόρισε Υπουργό Οικονομικών, ενώ προτού συμπληρώσει τα 40 του χρόνια έγινε ο πρωτοσύμβουλος (πρωθυπουργός) του βασιλιά Ναράι το 1683. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την ιαπωνοπορτογαλίδα Μαρί Γκιγιομάρ ντε Πίνια, αφού πρώτα βαπτίστηκε καθολικός.

ΜΑΚΑΒΡΙΟ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Αρχαίο νεκροταφείο κατάδικων στο Παλαιό Φάληρο-ΛΑΡΙΣΑ Νεκροταφείο κλασικής και ελληνιστικής περιόδου


06/01/2013 - 21:10

Χώρος ταφής για τους καταδικασμένους σε θάνατο υπήρξε κατά τον 7ο ως τον 5ο αιώνα π.Χ. ένα τμήμα του αρχαίου νεκροταφείου του Παλαιού Φαλήρου στην περιοχή όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" Ξένοι λόγιοι υποκλίνονται στο ελληνικό μεγαλείο


“Deorum lingua est lingua Graecorum”
(Η γλώσσα των θεών είναι η Ελληνική γλώσσα)
“Totum Graecorum est”
(Όλα είναι Ελληνικά) *['Ολα προέρχονται από τους Έλληνες]
 
“Nihil Graeciae humanum, nihil sanctum”
(Τίποτα δεν είναι πιο ανθρώπινο, πιο ιερό από την Ελλάδα)

Στρατηγός Κλαούζεβιτς: "Ο πόλεμος είναι απλώς πολιτική με άλλα μέσα"


undefinedΣτρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου, που αναδείχθηκε μέσα από το κλίμα της πεφωτισμένης δεσποτείας του Βασιλείου της Πρωσίας, με την υψηλού επιπέδου γραφειοκρατία και τον πανίσχυρο στρατό.

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Ο Έλληνας αξιωματικός του Nαυτικού των ΗΠΑ

Γεώργιος Κολβοκορέσης (George Colvocoresses): Ελληνικής καταγωγής αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1816 στη Χίο και καταγόταν από αρχοντική οικογένεια του νησιού. Κατά τη Σφαγή της Χίου από τους Οθωμανούς Τούρκους, πιάστηκε αιχμάλωτος με τη μητέρα και τις δύο αδελφές του, ενώ τα υπόλοιπα έξι αδέλφια του σκοτώθηκαν. Η οικογενειακή περιουσία καταστράφηκε και δημεύτηκε.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Η φωτογραφική κάλυψη της ομαδικής δολοφονίας στο Κοντομαρί Χανίων αποτελεί μια απόδειξη της φρικαλέας μεθοδικότητας με την οποία λειτουργούσαν οι ναζιστές δολοφόνοι. Ο φωτογράφος του εγκλήματος πολέμου, Γερμανός υπολοχαγός Franz – Peter Weixler, που υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας της Βέρμαχτ, αναφέρει σε μαρτυρία του, που χρησιμοποιήθηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης, την ιστορία των καρέ της φρίκης.
Όταν βρισκόταν στα Χανιά, ένας Γερμανός αξιωματικός του ζήτησε να έρθει μαζί του το απόγευμα για να δει «κάτι πολύ ενδιαφέρον», που δεν ήταν άλλο από τα αντίποινα για το θάνατο Γερμανών στρατιωτών.