Ετικέτες

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κολοκοτρώνης ( ΑΡΚΑΣ)- (ΠΟΛΥΒΙΟΣ)



4.2.1843
Ώρα 11.00 η μεγάλη καρδιά τού ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ έπαψε νά χτυπάει!

Διαδόθηκε η είδηση τού θανάτου σέ όλη τήν Αθήνα.Τά καταστήματα,βιοτεχνίες κ.λπ.έκλεισαν καί ο λαός κατά κύματα πήγαινε καί ερχόνταν στό σπίτι τού μεγάλου Έλληνα!
Πήγαν καί προκύνησαν καί οι παλιοί συμπολεμιστές του,όσοι βέβαια ζούσαν καί έκλαιγαν μέ λυγμούς...
Στόν νεκρό φόρεσαν:
Τήν μεγάλη στολή τού ΄Ελληνα Αντιστράτηγου.
Στήν ζώνη του κρέμασαν τό ξίφος πού φορούσε τήν 23.3.1821 όταν ξεκίνησαν από τήν Καδαμύλη τής Μάνης γιά νά απελευθερώσουςν 23.3.1821 τήν Καλαμάτα.
Δίπλα του τοποθέτησαν στήν μία πλευρά τήν περικεφαλαία πού φορούσε όταν ήταν Ταγ/χης τού Αγγλικού στρατού στήν Ζάκυνθο καί από τήν άλλη τόν θώρακα...
Κάτω από τά πόδια του τοποθέτησαν μία Τουρκική σημαία.

Τήν 10.00 τής 5.2.1843 παρετάχθη η στρατιωτική μουσική εξωθεν τής οικίας του.
Τό φέρετρό του τοποθετήθηκε σέ άμαξα τήν οποίαν έσερναν 4 άλογα.
Τίς ταινίες τού φερέτρου κρατούσαν οι:Γ.ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ,Δ.ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ,Α.ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ,Κ.ΤΖΑΒΕΛΑΣ,ΤΣΟΥΡΤΣ Καί ΡΕΝΕΡΗΣ.
Τά παράσημά του μετέφεραν οι Ταγ/ρχαι(πάνω σε μεταξωτά μαξιλάρι
ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΣ,ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ,καί ΣΚΥΛΟΔΗΜΟΣ.
................Α'ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ!....
Λόχος πεζικού πυροβόλησε μέ τρείς ομοβροντίες ...
Καί από τόν λόφον του Λυκαβηττού ρίχτηκαν οι αποχαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί,γιά τόν Μεγάλο ΄Ελληνα,τού ΄Εθνους μας ,ό ΄Ηρως!
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!

"Λάμπει ο ΄Ηλιος στά βουνά
λάμπει καί στά λαγκάδια.
΄Ετσι λάμπει κι η Κλεφτουριά
οι Κολοκοτρωναίοι.
Πόχουν τ'ασήμια τά πολλά
τίς ασημένιες πάλες.
Καβάλα τρώνε τό ψωμί,
καβάλα πολεμάνε..
Καβάλα πάν στήν εκκλησιά,
καβάλα προσκυνάνε...
καβάλα παίνουν τ'αντίδωρο..
απ'τού παπά τό χέρι.."""
Η περικεφαλαία στό πίσω μέσα μέρος έγραφε: ΕΙΘΕ!
{ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΛΕΥΤΕΡΩΘΕΙ!}
Γιά Λάμψε Ήλιε! (ΑΡΚΑΣ)



"Πίσω από τόν νεκρόν(νεκροφόρα)βαδίζαν:
Όλα τά μέλη τής Οικογένειάς του.
Τά μέλη τόυ Συμβουλίου τής Επικρατείας.
Τά μέλη τού Υπουργικού Συμβουλίου.
Όσοι Αξιωματικοί υπηρετούσαν στήν Αθήνα,από τόν βαθμό τού Συνταγματάρχη καί άνω.
Οι πρέσβεις τών ξένων χωρών.
Τά μέλη τής Ι ε ρ ά ς Συνόδου.
Οι Πρόεδροι-Διευθυνταί τών Δημοσίων υπηρεσιών τής Αθήνας καί ακολουθήσαν οι υπόλοιποι συγγενείς ,φίλοι ,περίπου 10.000 χιλάδες λαού...
Η νεκρόσιμος τελετή έγινε στόν Ναό τής Αγίας Ειρήνης,καί εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία από τήν Ιερά Σύνοδο.
Τούς λόγους τούς επικήδειους εξεφώνησε α).Ο αιδεσιμώτατος-πρωτοπρεσβύτερος τού Ναού ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Κων/νος 1780-1857,Τσαρίτσανη Λαρίσης.
β).Ο Σύμβουλος τής Επικρατείας Παναγιώτης Σούτσος,1806-Κωνστανινούπολη(Αρναούτκιοι-1868 Αθήνα.
Τό 1921 τά οστά του μεταφέρθηκαν στήν Αρκαδία,καί τοποθετήθηκαν στήν βάση του Ανδριάντα,στό Πεδίον τού ΄Αρεως!Μέ τήν συμπλήρωση 100ετίας από τόν θάνατόν του!  (ΠΟΛΥΒΙΟΣ)

Κολοκοτρώνης ( ειστοριας)



Τίτλος της μικρής ιστορίας: ο Ο "Κολοκοτρώνης και ο προφήτης…"

«Ένας ανεψιός του Αλή Φαρμάκη (πριν από το 1821), όταν ήσαν κλεισμένοι εις τον πύργον του θείου του, έλεγε προς τον Κολοκοτρώνη:
— »Κρίμας οπού δεν είσαι Τούρκος, μέγας αφέντης θα
γίνοσουν.
— »Αν γένω Τούρκος, θα με σουνετέψουν;
— »Βέβαια.
— » Εμάς όταν μας βαφτίζουν, μας κόβουν από τα μαλλιά τής κεφαλής μας τρίχες και ταις βάζουν εις το εικόνισμα του Χριστού. Αν γίνω Τούρκος, εις τον άλλον κόσμον θα με τραβούν Χριστός από τα μαλλιά και ό Μωάμεθ από την ......, και δεν θέλω να βάλω εις παρόμοια διαφορά δύο τέτοιους προφητάδες»


«Ο Γέρων Κολοκοτρώνης», σ. 278 (από το Γ. Τερτσέτη).

* Ο τίτλος που δίνει ο Βλαχογιάννης στο βιβλίο του είναι: «Δυό τέτοιους προφητάδες»

Ελληνικός Στρατός (Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη )



Να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά(αν κι αυτό φαίνεται νομίζω από τα μέχρι τώρα σχόλια μου) ότι προσωπικά συμπαθώ τις ΕΔ.
Αποστολή τους είναι η άμυνα της χώρας όπως ορίζει το Σύνταγμα. Φυσικά συμμετέχουμε και σε αποστολές ειρήνης(φαρμακευτικό υλικό, έργα μηχανικού κτλ). Δεν μας λένε όμως οι καρεκλοκένταυροι κομματόσκυλα αν παρέχονται όσα πρέπει στα άτομα που πηγαίνουν σε αυτές τις αποστολές που στο κάτω κάτω είναι καθαρά "πολιτικού" βάρους και όχι άμυνας της χώρας. Όσοι πάνε εκεί πάνε για τα χρήματα. Είναι με λίγα λόγια αναγκαίο κακό. Το να φωνάζουν εκβιαστικά σε στελέχη θα κάνει ακόμα περισσότερους να μην θέλουν να πάνε.
Ο όρκος που δίνουμε όλοι οι νέοι(είτε κληρωτοί είτε μόνιμοι) Έλληνες όταν πηγαίνουμε στον στρατό. Γράφω τον όρκο και από κάτω σχόλια μου:

1) "Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την Πατρίδα.
Υπακοήν εις το Σύνταγμα, τους Νόμους και τα Ψηφίσματα του Κράτους"

Το Σύνταγμα και τα ψηφίσματα της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρουν ΡΗΤΩΣ ότι η ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ αποστολή του στρατού είναι η άμυνα μέχρις εσχάτων για την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη προστασία των γυναικόπαιδων και την επιβίωση του Έθνους. Δεν αναφέρει πουθενά για καταστολή πλήθους ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Αίγυπτο ούτε πουθενά(το λέω επειδή αναφέρθηκαν τέτοιες ασκήσεις στην 71η αερομεταφερόμενη).

2) "Υποταγήν εις τους ανωτέρους μου,
να εκτελώ προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγας των."

Σωστότατο. Εκτελείς πρώτα την διαταγή(ας είναι παράλογη) και μετά μπορείς να παραπονεθείς όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Ωστόσο, ο όρκος αναφέρει κάτι για σύνταγμα όπως είδαμε πριν. Άρα κάθε διαταγή που είναι ενάντια σε ότι ορίζει ΡΗΤΩΣ το Σύνταγμα δεν είναι μόνο παράλογη αλλά και ενάντια στο Έθνος. Είναι εντολή ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ. Επειδή λοιπόν είναι ενάντια στο Έθνος δεν την εκτελείς!
Αν πχ ισχύουν τα λόγια του διοικητή που αναφέρουν κάποιοι οτι είπε(με κάθε επιφύλαξη): " «Εμείς είμαστε Νατοϊκή Δύναμη. Δεν εκπαιδευόμαστε να Καταστέλλουμε Πλήθη στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Αύριο μπορεί να μας διατάξουν να πάμε στην Αίγυπτο να καταστείλουμε την εξέγερση. Αυτός είναι ο ρόλος μας» τότε αυτή η διαταγή είναι ενάντια στο Σύνταγμα διότι ο κύριος διοικητής πρέπει να αντιληφθεί ότι αποφοίτησε από την Ευελπίδων και έδωσε έναν όρκο για το Έθνος!΄Δεν ορκίστηκε να καταστέλει πλήθη σε διατεταγμένη Νατοϊκή Νεοταξική υπηρεσία. Επιπλέον ποιος μου λέει ότι αν πάμε εμείς για καταστολή στην Αίγυπτο δεν θα έρθει για καταστολή εδώ πχ ο Ιταλός? Στην ουσία αν πάνε σε τέτοια αποστολή Έλληνες στρατιωτικοί είναι σαν να συμφωνούν σε μια Νεοταξικού τύπου Χούντα όχι μόνο εναντίον οποιουδήποτε "απείθαρχου" κράτους αλλά εναντίον της ίδιας τους της πατρίδας! ΑΡΑ είναι εντολή κατάλυσης Εθνικών Συντάγματων στην ουσία αν το δούμε μακροπρόθεσμα. ΑΡΑ είναι προδοτική εντολή! Εγώ όμως όπως ο κάθε Έλληνας νέος που θα ναι φαντάρος ή μόνιμος στρατιωτικός, βάση του Συντάγματος και του στρατιωτικού όρκου έχω καθήκον χωρίς καμία διαταγή να ανοίξω πυρ(μέχρι εξαντλήσεως πυρομαχικών) με το G3 στον κάθε μαϊντανό της Νέας Τάξης που θα στείλουν εδώ για καταστολή αν ξεφύγει αλά Αίγυπτος η κατάσταση. Καμία υστερική προδοτική διαταγή δεν θα εμποδίσει να εφαρμοστεί το καθήκον απέναντι στο Σύνταγμα. Αν ισχύει λοιπόν αυτό που λένε για τον διοικητή τον αποκαλώ ΠΡΟΔΟΤΗ και ΗΛΙΘΙΟ(επειδή δεν καταλαβαίνει που το πάνε Διεθνώς το πράγμα σιγά σιγά…κάποτε τα ακούγαμε τώρα τα βλέπουμε). Άλλα ορκίστηκε στα 18 του αν το θυμάται. Σιγά σιγά μεταβάλλουν τους Εθνικούς στρατούς και την αποστολή αυτών.
Δεν θα χρειαστούν καν κανόνες εμπλοκής, ούτε καν εντολή λοχία διότι έχω μόνιμη εντολή(και ανώτερη έναντι όλων των άλλων διαταγών) από τη γαλανόλευκη και το Σύνταγμα να εφαρμόσω αυτό που ορκίστηκα ως απλός φαντάρος.
ΑΡΑ το σωστό είναι:
1) Οι ΕΔ είναι για προστασία των συνόρων μας.
2) Συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ σε καθαρά αποστολές υποστήριξης ειρήνης
(κατασκευών μηχανικού, παροχής φαρμακευτικού υλικού, προστασία αμάχων-γυναικόπαιδων κτλ) και είναι ενάντια στο Σύνταγμα οποιαδήποτε καταστολή πλήθους η οποία είναι πολεμική ενέργεια εναντίον άλλου κράτους και μάλιστα με επέμβαση σε εσωτερικά του ζητήματα.

Το τελευταίο κομμάτι του όρκου:
"Να υπερασπίζω, με πίστιν και αφοσίωσιν,
μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου, τας Σημαίας.
Να μην τας εγκαταλείπω, μηδέ να αποχωρίζομαι ποτέ απ'αυτών.
Να φυλάττω δε ακριβώς τους Στρατιωτικούς Νόμους,
και να διάγω εν γένει ως πιστός και φιλότιμος Στρατιώτης"

ΑΥΤΑ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ.
Αυτά που λέγαμε σε άλλο άρθρο για το τι πρέπει να κάνει ο στρατιωτικός(μόνιμος ή κληρωτός) όταν υπερασπίζεται την χώρα του:
1)Στρατιωτικά έγγραφα
2)Σημαία
3)Άμυνα μέχρις εσχάτων
Καμία άλλη διαταγή.
Το ότι θα γίνει τέτοια άσκηση με ΕΠΟΠ σε ρόλο ΜΑΤ και φαντάρους σε ρόλο πλήθους ντροπιάζει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ και την ιστορία αυτού. Απλό το θέμα. .

ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗΣ (ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ)



Ο τάφος τού ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗ καί αρκετών απ'ευθείας απογόνων του στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών ευρίσκεται,φυσικά ακόμη χωρίς τά οστά του ,στό 1ο Τμήμα,διάδρομος 4-222 καί φέρει τόν αύξοντα αριθμό 200.
Στή βάση τού αγάλματος έχουν χαραχθεί οι εξής επιγραφές:

"ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ι.ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗΣ
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
1770-1843"

"ΣΙΓΑ ΔΙΑΒΑΤΗ
ΕΔΩ ΚΟΙΜΑΤΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ
ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΜΗ ΤΟΥ ΤΑΡΑΞΕΙΣ"

Έχει επιγραφές μέ τούς γυιούς του δεξιά επιγραφή..
ΙΩΑΝΝΗΣ Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ 1864 ΚΑΊ ΦΩΤΕΙΝΗ (σύζυγος τού Ιωάννου,θυγατέρα τού Φώτου ΤΖΑΒΕΛΑ)....

ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ(ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ)

ΖΩΗ Ι.ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
ΣΥΖ.ΠΑΝ.ΜΑΝΕΤΑ 1842-1929
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ.ΜΑΝΕΤΑΣ 1838-1908
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
...........
ΚΩΝ/ΝΟΣ Π.ΜΑΝΕΤΑΣ 1879-1960
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ,ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
ΣΥΖ.ΛΕΩΝ.ΠΕΤΙΜΕΖΑ 1836-1899
.......

Ας ανάψουμε ένα κερί στήν Μνήμη!!!
Όλοι στό Α'Νεκροταφείο!
Οχι μόνο λόγια-λόγια-λόγια...
Αρπάξτε από τόν γιακά τά παιδιά...γιατί σε λίγο τά βλέπω νά δυστυχούν!
ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΑΣ ΚΛΕΙΟΥΣ




   Καινούργια « συγγλονιστική επιστημονική ανακάλυψη»:Kάποιος απεφάνθη οτι ο.... Κολοκτρώνης είχε όπως έλεγαν και το 19ο αιώνα «Οθωμανικά γούστα».Ας προσπεράσουμε το γεγόνος ότι ο εν λόγω κύριος δεν είναι Ιστορικός  καθώς στην Ελλάδα απο ότι φαίνεται  λίγο πολύ όποιος ξέρει γραφή και ανάγνωση θεωρεί τον ευατό του «ειδήμονα  επί των Ιστορικών θεμάτων» οπως π.χ. μια πρωήν γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (κατάσταση η οποιά δεν ισχύει σε καμία άλλη ανεπτυγμένη Ευρωπαιίκη χώρα) και ας επικεντρωθούμε στο σημαντικότερο: άραγε o  εν λογώ κύριος κατάθσε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία προς τεκμηριώση της αποψής  του ;(στην περίπτωση μας γραπτές μαρτυριές) ;Όχι! άρα παραφράζωντας τον «Υπερ αδυνάτου» του Λυσία, δεν ομιλούσε σοβαρά αλλα παίζωντας και προφανώς του αξίζει η άναλογη αντιμετώπιση αν και για το συγκεκριμένο ζήτημα κατ΄εμέ  ισχύει το Πλατωνικό «παίζεις εν ου παικτοις»(Πρωταγόρας)
   Δυστηχώς δεν είναι το μοναδικό κρούσμα αυτού του είδους.Οι παλαιότεροι εξ ημών θα ενθυμούνται ασφαλώς ανάλογες «αποκαλύψεις» για τον Αλέξανδρο ή την υπόθεση της «μαύρης Αθήνας»(πάλι  με αμφισβητούμενης εγκυρότητας στοχεία ή ακόμα και χωρίς στοιχεία). Προφανώς στο μέλλον μας περιμένει κάτι παραπλήσιο για τον Βενίζελο ή τον Περικλή.Δεν βαριέστε ,«φασαρία να γίνεται»!
   Λυπούμαι αλλά με όλο το σεβασμό,  αυτά τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με την Ιστορία ως Επιστήμη. Γιατί η Ιστορία είναι Επιστήμη (και δεν χρειάζεται κάποιος να ανατρέξει στον Θουκιδίδη, τον Πολύβιο, τον Γίββωνα η τον Ράνκε για να το αποδείξει) και ως τέτοια υπάγεται σε κάνονες δεοντολογίας και μεθοδολογίας  (στην περιπτώση μας έρευνα και σχολαστικός έλεγχος των πηγών) οι οποίοι πρέπει να τηρούνται  απαρέγκλητα και όχι να ποδοπαντούνται προς χάριν των αποδομητικών ιδεοληψιών ορισμένων.Δυστηχώς απο οτί φάνηκε και από μία τήλεοπτική σειρά προσφάτως, σε αυτό το ατόπημα έχουν υποπέσει  και σοβαροί Ακαδημαίκοι κατά τα άλλα ιστορικοί..Όποος θέλει να «γράψει ιστορία» χωρίς σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας και επιμένοντας να αγνοεί  «κατα το δοκούν» τα γεγονότα θα ήταν καλύτερο κατά την ταπείνη μου άποψη να γράψει μυθιστορήματα καθώς εκεί δεν ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί και απο την άλλη εκεί ισχύει η κριτική του Θουκιδίδη για τους λογογράφους («Αρχαιολογία») οτί δήλαδή «έγραφαν για να τέρψουν και οχί για να  περογράψουν τα γεγονότα όπως έγιναν» και να γράψει τις « σπούδαιες αποκαλύψεις»του  σε τέτιου είδους κειμενα, αν και σε αυτην την περιπτώση ισχυεί παραφρασμένο το ρητό του Μαρκού Αυρήλιου (Εις εαυτόν):  η αράχνη όταν πίασει μια μύγα , ο κυνηγός όταν πιάσει εναν λαγό και οποίος συλλάβει ενα Σαρμάτη ληστή, θεωρούν ότι έκαναν κάτι σημαντικό στην πραγματικότητα όμως δεν έκαναν τίποτα το άξιολόγο...