Ετικέτες

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το δάσος που γοήτευσε τον Αριστοτέλη στα Στάγειρα της Χαλκιδικής!



Μαρία Μαθιοπούλου
Η χλωρίδα της περιοχής έγινε σημείο αναφοράς για να αναγνωρίσει και να περιγράψει ο Μεγαλέξανδρος τα φυτά που συνάντησε στην εκστρατεία του στην Ασία. Οι φυσικές αντιθέσεις της, θάλασσα και βουνό σε απόσταση αναπνοής, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Αριστοτέλη και τη σκέψη του.

Αμερικανική οργή για Erdoğan – Καλούν ψυχιάτρους!!!


Αμερικανοί αναλυτές πνέουν μένεα κατά της Τουρκίας και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Erdoğan
Με γεωμετρική πρόοδο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στις ΗΠΑ που ασκούν σφοδρή κριτική στην ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας και προσωπικά στον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan για τις δηλώσεις του τελευταίου πως το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την αναταραχή στην Αίγυπτο. Σε σημερινό του άρθρο στο πρακτορείο Bloomberg, ο Jeffrey Goldberg χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας «ημι-ανισόρροπο φανατικό» (It’s time to call Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan what he is: a semi-unhinged bigot) και του καταλογίζει αντι-εβραϊκό μένος. Ο Μichael Rubin, αναλυτής για θέματα Μέσης Ανατολής στο American Enterprise Institute σε άρθρο του με τίτλο “Will Erdoğan End His Career in Prison?” εκτιμά ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη φυλακή, πολύ πιο σύντομα απ΄όσο φαντάζεται:

Κουρδιστάν: Ο Μασούντ Μπαρζανί αντιμέτωπος με τις «γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ασσυρίων»



undefined
Ενώ θα ανοίξει το 1 ο Κουρδικό Εθνικό Συνεδρίο (1) στις 24 Αυγούστου στην Ερμπίλ   - περιφερειακή πρωτεύουσα της αυτόνομής διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν-, ο Μασούντ Μπαρζανί έλαβε επιστολή από την οργάνωση AmericanMesopotamianOrganizationκαι από την οργάνωση IraqiChristianReliefOrganization η οποία ζητά μια επίσημη απολογία προς τους απογόνους των χριστιανικών λαών της περιοχής  «για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από κουρδικές φυλές και ορισμένους Κούρδους αρχηγούς πόλεμου» (2) .

Πατριωτισμός και Ενοπλες Δυνάμεις, έννοιες ταυτόσημες



undefined
Σεργκέι Γκοριάσκο
Την έκδοση ειδικού βιβλίου με την ιστορία του ρωσικού, ώστε «οι στρατεύσιμοι να γνωρίζουν γιατί πηγαίνουν στο στρατό», αλλά και γενικότερα την αύξηση του πατριωτικού αισθήματος των φαντάρων, προωθεί ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Η κακή ψυχολογία του Ερντογάν, το Κοράνι και η ψυχιατρική!


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “δημοκρατία
Ο Ερντογάν χέρι-χέρι με τον βασιλιά της Σαουδικής
Αραβίας, τότε που ήταν όλα μέλι γάλα.
Τώρα ο Ερντογάν εκτοξεύει ύβρεις κατά πάντων!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της προηγούμενης Κυριακής αναφερθήκαμε στην κατάρρευση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα, με εξαίρεση αυτό της Ελλάδας (!), σημειώνοντας ότι ο εμπνευστής του νεοοθωμανικού δόγματος του στρατηγικού βάθους και των μηδενικών προβλημάτων, Αχμέτ Νταβούτογλου, βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα, ενώ σοβαρό είναι και το πλήγμα που έχει δεχτεί η εικόνα του Ερντογάν, σε εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Αν και καλύψαμε το θέμα στο προηγούμενο άρθρο μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε και πάλι σ’ αυτό, αφού οι εξελίξεις στο μέτωπο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι και πολλές και εξαιρετικά σημαντικής βαρύτητας.
Τη φορά αυτή πρωταγωνιστής δεν είναι ο Νταβούτογλου, αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν,ο οποίος με τις δηλώσεις και τις αναφορές του, πέραν του ότι έχει αφήσει στην κυριολεξία άναυδη τη διεθνή κοινότητα και τους (ψυχ)αναλυτές, έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό αν ο έκδηλος εκνευρισμός του, που έχει φθάσει στα όρια της ακαταληψίας, οφείλεται στην κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ή στο γεγονός ότι λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο βλέπει να κινδυνεύει το «όραμά» του για τη δημιουργία του νέου παγκόσμιου ισλαμικού Χαλιφάτου, οπότε οι κινήσεις και οι δηλώσεις του καθορίζονται από το Κοράνι και από τις ‘επουράνιες’ ισλαμιστικές του ιδεοληψίες και όχι από την επίγεια ανθρώπινη λογική!

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΜΑΡΑ…


undefined
Αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό κράτος δεν έχει προηγούμενο.
Ό,τι γουστάρουν κάνουν.
Ανέβηκαν οι αποφάσεις για τη σύσταση των βισματογραφείων του Βενιζέλου και του Καψή, ανέβηκαν οι δαπάνες για τα συγκεκριμένα γραφεία, λειτουργούν κανονικά, υποτίθεται, από τα μέσα Ιουνίου του 2013, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αποχώρηση της δεξιάς ΔΗΜΑΡ από το τσίρκο της συγκυβέρνησης, όμως δεν έχει ανέβει καμία απόφαση για το ποιοι διορίζονται και από ποιον.
Δηλαδή, τόσο καιρό δεν δουλεύουν τα γραφεία?

Μήνυμα στους Financial Times – Ζήτω η τρέλα!


undefined
27.08.2013

«Το Ιράν στηρίζει τον Ασαντ. Τα κράτη του Κόλπου είναι εναντίον του Άσαντ! Ο Άσαντ είναι εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο Ομπάμα είναι εναντίον του Στρατηγού Σίσι. Όμως τα κράτη του Κόλπου στηρίζουν τον Σίσι. Το οποίο σημαίνει ότι τα κράτη του Κόλπου είναι εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας!

STRATFOR: Αμφιβολίες και από κορυφαίο Αμερικανό αναλυτή.


undefined
Έχει αποκληθεί ως «παρακλάδι» της CIA, με σημαντική βέβαια δόση υπερβολής, αφού άλλο είναι το να μιλάς και ενίοτε να συνεργάζεσαι ή/και να συμβουλεύεις και άλλο να θεωρείσαι οργανικό τμήμα. Ο λόγος για το περιβόητο STRATFOR που δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει επιτεθεί σε κομβικές αποφάσεις στον τομέα της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Οι Ιδιωτικές φυλακές ως επενδυτική ευκαιρία!


 
 
 
 
 
 
1 Vote


Με την προβλεπόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών αυστηροποίηση του ισχύοντος ποινικού θεσµικού πλαισίου για φορολογικές παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής ακόμα και για ένα ευρώ, εύλογα αναρωτήθηκαν οι δικαστές για το πού θα χωρέσουν όλοι αυτοί οι νέοι παραβάτες, που χωρίς αμφιβολία θ’ αποτελέσουν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο σύνολο. Οι ελληνικές φυλακές είναι ήδη υπερπλήρεις, μιας και στα 30 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, συνολικής χωρητικότητας περίπου 6,000 θέσεων, κρατούνται 12,000 άνθρωποι. Χρήματα για ανέγερση νέων δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, οπότε το ερώτημα είναι τι κάνουμε;

Κροατία: Πουλάνε ακόμη και οικογενειακούς τάφους για να ζήσουν



 
 
 
 
 
 
1 Vote

Croatia EU Referendum
Σημ.απερ.γαλάζιου: Η είδηση πέρασε στα ψιλά… και που να βάλουν και το μονάκριβο ευρώ…!!!
έχουμε να δούμε πολλά ακόμα, πολλά…
Μέχρι και οικογενειακούς τάφους βγάζουν στο «σφυρί» Κροάτες, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα, η οποία έχει δυσκολέψει, ιδίως για όσους είναι άνεργοι ή έχει συρρικνωθεί δραματικά το εισόδημά τους.

Η ΧΥΔΑΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


 
 
 
 
 
 
1 Vote

Αμφιθέατρο_Πανεπιστήμια
Πρόλογος Αμετανόητου
Αυτό που θα διαβάσετε, προέκυψε κυρίως από την ερώτηση του φίλου Γιάννη Μ. να ανοίξει ένας διάλογος σχετικά με την οικονομία…μάλιστα έφερε ένα παράδειγμα κι έθεσε και ερωτήματα. Ο φίλος μου Λεωνίδας απάντησε με ένα σκεπτικό το οποίο κατ’ εμένα δεν συνάδει με αυτό που λέμε λογική απάντηση στα πλαίσια της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟIKONOMIAΣ. Για την ιστορία αναφέρω ότι θέτω (και έθεσα) πρώτιστα το θέμα των «κοινωνικών σχέσεων» που διέπουν τις δομές μίας κοινωνίας στο εκάστοτε (ιστορικό) διάνυσμα του χρόνου.Μου ήρθε τότε στο νού τα μαθήματα που κάναμε για αυτό που ονομάζουμε Πολιτική Οικονομία.

«Ξεχασμένος» ο ρόλος των πρώτων χριστιανών γυναικών


27/8/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 17 εμφανίσεις

Έρευνα καθηγήτριας από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Γυναίκες σημαντικές, αλλά ξεχασμένες, που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη διάδοση του Χριστιανισμού τους δύο πρώτους αιώνες από τη γέννηση της νέας θρησκείας, προσπαθεί να «ξαναθυμίσει» η μελέτη της καθηγήτριας Κέιτ Κούπερ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Ο Αγιος Φανούριος και οι φανουρόπιτες: Τι γιορτάζουμε στις 27 Αυγούστου



Ο Αγιος Φανούριος και οι φανουρόπιτες: Τι γιορτάζουμε στις 27 Αυγούστου

Στις 27 Αυγούστου, τιμούμε την μνήμη του Αγίου Φανουρίου του Μεγαλομάρτυρα, ενώ είναι έθιμο σε πολλά σπίτια οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες. Ποιος ήταν όμως ο Αγιος Φανούριος και τι συμβολίζει η παραδοσιακή φανουρόπιτα;
Ο Αγιος Φανούριος, έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια και συγκρούστηκε με το ειδωλολατρικό κόσμο, ωστόσο για την καταγωγή και τη ζωή του Αγίου Φανουρίου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, παρά μόνο ότι η εικόνα του βρέθηκε γύρω στα 1500 μ.Χ., στη Ρόδο.
Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια, ενώ υπάρχει επίσης η υπόθεση από ερευνητές ότι ο άγιος συγχέεται με τον Άγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου.

Yμνος του BBC για τη Θεσσαλονίκη: Πολλές ιστορίες, μια καρδιά


27/8/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 21 εμφανίσεις
Yμνος του BBC για τη Θεσσαλονίκη: Πολλές ιστορίες, μια καρδιά [βίντεο]
Ιστορία, κουλτούρα, χαλαροί ρυθμοί ζωής, μοναδική αρχιτεκτονική, εκπληκτική γαστρονομία και μια καμπάνια που αναδεικνύει τα χαρίσματα της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστούν στο ρεπορτάζ του BBC.
Στο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του τουρισμού, στην προσέλκυση Ρώσων και Ισραηλινών τουριστών, αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη προσελκύει νεανικό τουρισμό αλλά και ομοφυλόφιλους. Κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας της πόλης – στο οποίο εστιάζει το ρεπορτάζ- είναι «Πολλές ιστορίες- μια καρδιά» ενώ μιλάει για την πόλη ο Σπύρος Πέγκας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (τότε ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτσμού και Τουρισμού).
Η κάμερα καταγράφει ιδιαίτερες στιγμές μέσα στην περίφημη αγορά της Θεσσαλονίκης με τις φωνές των πωλητών, την κίνηση, τα αστεία, βόλτες στην παραλία, στα εστιατόρια. Εστιάζει στο γεγονός πως μπορείς να ζήσεις, να δεις να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου όλη η ιστορία της πόλης, η πολυπολιτισμικότητά της, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνεις τη ζωή σε μια μοντέρνα, σύγχρονη πόλη. Ενας σπάνιος συνδυασμός συνύπαρξης που κάνει την πόλη μοναδική.
Εδώ μπορείτε να δείτε το video με το ρεπορτάζ-οδοιπορικό.
Πηγή: www.iefimerida.gr

Ανθισμένοι δολοφόνοι

Ποια φυτά μπορούν να σκοτώσουν το κατοικίδιό σας
Το αλεξανδρινό μπορεί να μετατρέψει σε εφιάλτη τα Χριστούγεννα για σκύλους και γάτες  
Είναι όμορφα και παντελώς αθώα για εμάς τους ανθρώπους, όμως πολλά κοινά λουλούδια που ανθίζουν στους κήπους και τις γλάστρες μας μπορεί να αποβούν μοιραία για τα κατοικίδια ζώα μας. Το ίδιο ισχύει και για αρκετά λαχανικά τα οποία, αν και εμείς καλλιεργούμε και καταναλώνουμε άφοβα, μπορούν να δηλητηριάσουν τους τετράποδους φίλους μας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη ιταλών επιστημόνων που εξέτασε τις περιπτώσεις δηλητηρίασης και τους θανάτους κατοικίδιων ζώων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επικίνδυνοι κρίνοι και σκόρδα

Οι νεκροί φωνάζουν


undefined
Του Μάκη Νοδάρου
Εξι χρόνια πέρασαν από τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία και οι συγγενείς των 36 θυμάτων της τραγωδίας που συγκλόνισε την Ελλάδα ζητούν ακόμη δικαίωση. Οπως καταγγέλλεται στην «Ε», η δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις για διάφορα πλημμελήματα πέντε άτομα, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων!

Έχω, άρα υπάρχω



 
 
 
 
 
 
1 Vote


 Κίμπι (Επενδυτής, 24/8/2013)
Ένα ακόμη φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Το φάντασμα του πλειστηριασμού. Μαζί του πλανιούνται και τα φαντάσματα της κατάσχεσης -αν και για πολλούς δεν είναι πια φαντάσματα, αλλά απτή πραγματικότητα-, του κουρέματος των καταθέσεων, της απαλλοτρίωσης κάθε μορφής ιδιοκτησίας και περιουσίας. Είναι σαν να μας κάνει πλάκα η Ιστορία. Περίπου 165 χρόνια από τη συγγραφή του «Κομμουνιστικού μανιφέστου», στο οποίο διατυπώθηκε η πιο ευθεία και κατηγορηματική απειλή κατά της «ατομικής ιδιοκτησίας», αυτή απειλείται με ανάλογη ευθύτητα και κατηγορηματικότητα από τους υποτιθέμενους εγγυητές της.

Τι είδε ο Γιαπωνέζος ;


 
 
 
 
 
 
1 Vote

g20-debt
Για να περιγράψει κανείς το χρέος της Ιαπωνίας που έχει φτάσει σε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, πρέπει να βάλει μία μονάδα μπροστά (1) και να αρχίσει να προσθέτει μηδενικά…1,000,000,000,000,000,000,000,000 Αλήθεια μετά το τρισεκατομμύριο πως στο καλό λέμε τον επόμενο γαλαξιακό αριθμό….
*Japan’s Debt Exceeds 1 Quadrillion Yen as Abe Mulls Tax Rise (Bloomberg)
Οπότε, κάνοντας μια σύγκριση με το υπέρογκο δικό μας χρέος, οι γιαπωνέζοι έχουν ήδη σβηστεί από το χάρτη, πρέπει να έχουν εφαρμόσει επάνω τους περίπου εκατό πυρηνικές οικονομικές βόμβες, ίσως μάλιστα να τους έχουν συλλάβει όλους σε στρατόπεδα και τους μαστιγώνουν…

ΚΟΛΑΣΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ


 
 
 
 
 
 
Rate This


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Φλέγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Μεσόγειος απ’ άκρη σ’ άκρη, αλλά η οικονομική λαίλαπα που σαρώνει και καταστρέφει για δεκαετίες την Ελλάδα θολώνει δικαιολογημένα το μυαλό των Ελλήνων και δεν τους επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν σε όλη της την έκταση και το βάθος την τραγικότητα της κατάστασης και τις νέες συμφορές που κυοφορούνται στην περιοχή μας. Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, όλες οι χώρες περιδινίζονται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν γνωρίσει στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια που κύλησαν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, βαλκανικές χώρες, Πορτογαλία στις δυτικές εσχατιές της ευρωπαϊκής ηπείρου, έξω από την πύλη της Μεσογείου στο Γιβραλτάρ βυθίζονται όλο και βαθύτερα στη φτώχεια και τη μιζέρια με πρωτοφανείς ρυθμούς. Απέναντι, στις αραβικές νότιες ακτές της Μεσογείου, οι εμφύλιες συγκρούσεις που είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είτε στα πρώτα τους στάδια ή προετοιμάζονται, βάφουν ήδη με ποταμούς αίματος τα γαλάζια νερά της κοινής μας θάλασσας που γέννησε τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους πολιτισμούς.
Στην Αίγυπτο, μια χούντα πραξικοπηματιών στρατιωτικών ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι και σφάζει τον λαό της Αιγύπτου που αντιτάσσεται στο δικτατορικό καθεστώς. Νοσταλγοί της χούντας του Μουμπάρακ όλοι τους οι πραξικοπηματίες, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Στη Συρία, το ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένο καθεστώς του Ασαντ αμύνεται λυσσωδώς σφαγιάζοντας Σύρους πολίτες που δεν είναι μαζί του, ενώ οι αντικαθεστωτικοί είναι πολύ χειρότεροι.

“Τζακ Κέρουακ” (Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών.)



 
 
 
 
 
 
Rate This


Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών.
Σε αυτούς που βλεπουν τα πράγματα διαφορετικά, που δεν τιμούν τους κανόνες, που δεν σέβονται την τάξη…
Μπορεί να τους επαινέσεις, να διαφωνήσεις, να τους τσιτάρεις, να δυσπιστήσεις, να τους δοξάσεις ή να τους κακολογήσεις. Αλλα δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Γιατί αλλάζουν πράγματα. Βρίσκουν, φαντάζονται, βοηθάνε, ερευνούν, φτιάχνουν, εμπνέουν. Σπρώχνουν μπροστά τα πάντα.Ίσως, πρέπει να είναι τρελλοί. Πώς αλλιώς θα κοιτάξουν ένα άδειο καμβα και θα δουν έργο τέχνης; Ή θα καθίσουν στη σιωπή και θ’ ακούσουν τραγούδι που δεν έχει γραφτεί;Εκεί που κάποιοι βλέπουν τρελούς, εμεις βλέπουμε μεγαλοφυίες. Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν οτι μπορούν ν’αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν.
————————————————————————————————————-
image
Μπορεί να έχουν περάσει ενενήντα ένα χρόνια από τη γέννηση του Κέρουακ (12/3) αλλά παραμένει ένα πρωταρχικό όνομα στη μυθολογία της νεότητας και της ελευθερίας.Το προφανές: ήταν ωραίος και παρέμεινε ωραίος γιατί πέθανε νέος. Έγραψε διηγήματα, ποιήματα και μυθιστορήματα άλλα το magnus opus υπήρξε το βιβλίο του «Στο δρόμο» (εκδ. Πλέθρον). Αν ο Φλομπέρ ήταν η μαντάμ Μποβαρί, και ο Τζόις ο Οδυσσέας, ο Κέρουακ ήταν ο Σαλ Παραντάις – ο 24χρονος συγγραφέας, ήρωας του, ουσιαστικά, αυτοβιογραφικού βιβλίου του.Το απόλυτο road tripΕκδόθηκε το 1957, και έντεκα χρόνια αργότερα οι φήμες ήθελαν τον Φράνσις Φορντ Κόπολα να διεκδικεί τα δικαιώματα για μια ταινία που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Χρειάστηκαν να περάσουν πάνω από πενήντα χρόνια για να το σκηνοθετήσει ο Walter Salles (Βάλτερ Σάλες, Ημερολόγια μοτοσικλέτας). Στα χρόνια που μεσολάβησαν το βιβλίο του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ταινίες όπως («Ξέγνοιαστος καβαλάρης», «Πέντε εύκολα κομμάτια», «Θέλμα και Λουίζ», «Γεννημένοι δολοφόνοι»).Το να βάλεις τρεις νέους σε ένα αυτοκίνητο καθ’ οδόν για το Ντένβερ, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Τέξας και το Μεξικό, μπορεί στις μέρες μας να έχει μια χροιά ρομαντισμού ή και κοινοτοπίας. Ο Κέρουακ όμως έγραψε το βιβλίο σε μια εποχή που κανένας Αμερικανός δεν ταξίδευε γιατί δεν είχε λόγο να φύγει. Όλοι ζητούσαν τη σταθερότητα. Ήταν η εποχή του baby boom, των προαστίων που εξαπλώνονταν, της αφθονίας των οικιακών συσκευών, της μόνιμης δουλειάς, ήταν η εποχή που η τηλεόραση ήταν η διέξοδος και βρισκόταν στο σαλόνι.Beat φιλίεςΟι πειραματισμοί (με σεξ και ναρκωτικά), η αμφισβήτηση (της κοινωνικής τάξης), η φυγή (από την πόλη και τις καταναλωτικές συνήθειες) αλλά και η ελεγεία στην ειλικρινή αντρική φιλία μέσω του Σαλ και του Ντην που βγάζουν ο ένας του άλλου τον καλύτερο και τον χειρότερο εαυτό είναι αυτά που συνθέτουν την περίληψη του βιβλίου αλλά δίνουν και τον ορισμό μιας γενιάς. Το όνομα αυτής προσδιορίζεται από ένα μουσικό ρυθμό: Beat. Θα την καταγράψουν στα βιβλία τους και συγγραφείς όπως ο Ουίλιαμ Μπάροουζ («Γυμνό Συμπόσιο»), ο Άλεν Γκίνζμπεργκ («Το ουρλιαχτό») – η Αγία Τριάδα (με τον Κέρουακ) μιας παρέας που δοκιμάζει τα πάντα. Ταχύτητα
Η ταχύτητα της γραφής του Κέρουακ ήταν παροιμιώδης και η ατάκα του Τρούμαν Καπότε χαρακτηριστική: «Ο Κέρουακ δεν γράφει, δαχτυλογραφεί». Το 1941 έγραψε σε μια δανεική γραφομηχανή 200 διηγήματα σε διάστημα 8 εβδομάδων. Ήθελε ακριβώς αυτό, ο τρόπος γραφής να ταιριάζει με το περιεχόμενο, ήθελε μια «αυθόρμητη πρόζα» όπου η εμπειρία θα μπορούσε να μεταγγιστεί απευθείας στον αναγνώστη, σαν πρόκληση ενός «σοκ τηλεπάθειας» όπως έλεγε. Έτσι γράφτηκε και το βιβλίο «Στο δρόμο»: σε διάστημα τριών εβδομάδων, δαχτυλογράφησε το πρώτο ντραφτ σε δέκα ρολά χαρτιού για τέλεξ το 1951. Εκδότη βρήκε έξι χρόνια αργότερα, αφού κόπηκε αρκετά και προστέθηκαν σημεία στίξης.
Το τέλος

Ο Κέρουακ ανάτρεψε το δεδομένο που θέλει τους συγγραφείς μοναχικούς με μια ασχολία που πραγματοποιείται αποκλειστικά κεκλεισμένων των θυρών. Γι’ αυτόν «ο δρόμος είναι ζωή» όπως το συνοψίζει ο πρωταγωνιστής του. Η επιτυχία του βιβλίου του όμως αποδείχτηκε αδιέξοδο. Συνέχισε να γράφει («Μπίγκ Σερ», «Οι αλήτες της Ντάρμα») χωρίς να έχει την ίδια επιτυχία, συνέχισε να πίνει και ξέκοψε από τους φίλους του. Παντρεύτηκε τρεις φορές αλλά πέθανε το 1969 από κίρρωση του ύπατος στο σπίτι της μητέρας του. Το 2001 δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christies το χειρόγραφο-ρολό του Κέρουακ. Πουλήθηκε στον Αμερικανό επιχειρηματία James Irsay στην τιμή των 2,43 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το twitter όμως συνεχίζει να γεμίζει με αποφθέγματα του, με πιο δημοφιλές μια αποστροφή του βιβλίου: «οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριούνται ή δεν λένε κοινότοπα πράγματα, αλλά πού καίγονται, καίγονται, καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά».
Πηγές,
http://ilesxi.wordpress.com
http://www.athensvoice.gr

Η απεργία των οικοδόμων του 1960





Η απεργία των οικοδόμων του '60

Λόγια ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν στην αιματηρή απεργία των οικοδόμων το 1960. Δεν είναι δα και τεράστιες οι διαφορές συγκριτικά με τη σημερινή κατάσταση. Εκτός από μία, αλλά καταλυτικού χαρακτήρα.

«Ήτανε η πρώτη φορά που έμπαινα σ’ ένα τέτοιο πανηγύρι -βέβαια είχα ζήσει σ’ έναν Εμφύλιο Πόλεμο και πάρα πολύ έντονα, αλλά δεν είχαμε φτάσει ποτέ στους μαζικούς αγώνες. Ήταν μια άλλη, πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία από ένα σημείο και ύστερα αισθάνεσαι να μεθάς, έτσι; Αισθάνεσαι να μεθάς και είσαι ικανός για όλα.»

Τα πρώϊμα σημάδια ενός Φασιστικού καθεστώτος στην Ελληνική κοινωνία!




1 Vote


Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω για ένα αυτοκόλλητο που είχα δει στο οποίο περιγραφόταν η λίστα με κάποια από τα σημάδια τα οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι δείχνουν τη τροπή ενός κράτους σε φασιστικό καθεστώς.

Η λίστα έχει καταρτηθεί από την ομάδα Syracuse Cultural Workers .

Τα πρώϊμα σημάδια ενός Φασιστικού καθεστώτος στην Ελληνική κοινωνία!


 
 
 
 
 
 
1 Vote


Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω για ένα αυτοκόλλητο που είχα δει στο οποίο περιγραφόταν η λίστα με κάποια από τα σημάδια τα οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι δείχνουν τη τροπή ενός κράτους σε φασιστικό καθεστώς.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ 1898 ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


 
 
 
 
 
 
1 Vote

KRHTH
Ένα δραματικό γεγονός που στοίχισε τη ζωή πολλών Hρακλειωτών και την καταστροφή ενός μεγάλου τμήματος της πόλης, εκτιλύχθηκε σαν σήμερα [εκατόν τρία χρόνια πριν,σημ.απερ.γαλ. το άρθρο είναι παλαιό] στο Hράκλειο και αποτέλεσε την αιτία να δρομολογηθεί ταχύτατα η απελευθέρωση της Kρήτης από τον τουρκικό ζυγό. Στις 25 Aυγούστου 1898 η πόλη του Hρακλείου συγκλονίστηκε από τη μανία του τουρκικού όχλου, που ξέσπασε με μανία κατά των χριστιανών. Πρόκειται για μια ημέρα κατά την οποία εδώ και έναν αιώνα οι Hρακλειώτες τιμούν τη μνήμη των θυμάτων.
Tα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη σφαγή και τελικά στην απελευθέρωση της Kρήτης ξεκίνησαν ουσιαστικά δύο χρόνια νωρίτερα, με ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και των Mεγάλων Δυνάμεων, καθώς και της άρνησης των τουρκικών αρχών να αποχωρήσουν από το νησί.
H πορεια

Oι Νεοφιλελεύθεροι φίλοι μας!



 
 
 
 
 
 
1 Vote

Thatcher sign
Λαϊκισμός: Κάθε απόπειρα διαφωνίας με όσα υποστηρίζει ένας νεοφιλελεύθερος
Μέχρι και πριν 4 χρόνια, όλοι σου φαίνονταν ίδιοι στην απολιτίκ Ελλάδα της ευμάρειας. Η μεγαλύτερη διαφωνία που θα μπορούσες να έχεις με κάποιον φίλο σου ήταν οπαδική, το που θα τα πιείτε το Σάββατο και αν το καλοκαίρι θα βουτάτε στην Πούντα ή τη Ψαρρού.
Ναι, η κρίση τελικά είναι ευκαιρία… είναι και ευτυχία! Μόνο ευτυχής και τυχερός μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος που μπορεί να καταλάβει –για πρώτη ίσως φορά- τι καπνό φουμάρουν οι άλλοι γύρω του.

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι! (Τι ελευθερία θα ‘ναι αυτή όταν η υπακοή θα εξαγοραστεί με ψωμιά;)


 
 
 
 
 
 
2 Votes


Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (1821-1881)
Τα παρακάτω αποσπάσματα από το βιβλίο του Φ. Ντοστογιέφσκι “Αδελφοί Καραμαζόφ”  είναι από τη συνομιλία ιεροεξεταστή – Χριστού (Σεβίλη, 16ος αιώνας)
Θέλεις να πας στον κόσμο και πηγαίνεις μ’ αδειανά τα χέρια, με κάποια υπόσχεση ελευθερίας που οι άνθρωποι με την ηλιθιότητά τους και με την έμφυτή τους διαφθορά δεν μπορούν ούτε καν να την κατανοήσουν, που τη φοβούνται και τη σκιάζονται γιατί τίποτα και ποτέ δεν υπήρξε για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη κοινωνία πιο αφόρητο απ’ την ελευθερία! Ενώ, βλέπεις αυτές τις πέτρες μέσα σε τούτη τη γυμνή πυραχτωμένη έρημο; Κάνετες ψωμιά κι η ανθρωπότητα θα τρέξει πίσω Σου σαν κοπάδι, γεμάτη ευγνωμοσύνη κι υπακοή, αν και πάντα θα τρέμει από φόβο πως θα μπορούσες ν’ αποτραβήξεις το χέρι Σου και να πάψεις να τους δίνεις τα ψωμιά Σου. Μα Συ δε θέλησες να στερήσεις απ’ τον άνθρωπο την ελευθερία κι απόρριψες την προσφορά γιατί σκέφτηκες: Τι ελευθερία θάναι αυτή όταν η υπακοή θα εξαγοραστεί με ψωμιά;

skynet & UAV..το μέλλον τους, σαν μια ταινία του Hollywood



undefined


Στην σημερινή εποχή της τεχνολογίας , η τάση για ολοένα και μεγαλύτερη και ευρύτερη δράση των UAV ( σ.σ. μη επανδρωμένα οχήματα) είναι εμφανής , ειδικά στον στρατιωτικό τομέα. Αεροσκάφη, οχήματα εδάφους και τώρα σχεδιασμός οχημάτων για χρήση υποθαλάσσια έχει δείξει ήδη πως είναι ένα όπλο που δύσκολα θα φύγει από την εικόνα.

Στις ΗΠΑ ήδη τα UAV πέρα από τον ρόλο της παρακολούθησης , εδώ και αρκετό διάστημα χρησιμοποιούνται για να πλήξουν και στόχους , μεγέθους  περιοχής ή απλά και ενός μεμονωμένου ατόμου. Στο Κογκρέσο μάλιστα έχει δημιουργηθεί ένα λόμπι υπέρ και ένα κατά , όπου σε πρόσφατο νομοσχέδιο είχε θιχτεί έντονα ο ρόλος τους , σε θέματα αστυνόμευσης ακόμα και θανάσιμων επιχειρήσεων εντός εθνικού εδάφους και κατά στόχων Αμερικάνικης φύσης.


undefined

Στην Βρετανία πρόσφατα δημιουργήθηκε , UAV περιορισμένης μεν εμβέλειας αλλά πολύ μικρού μεγέθους (εντόμου!!!) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν μηχανισμός παρακολούθησης , είτε σαν μηχανισμός δολιοφθοράς ενεργοποιώντας εκρηκτικά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η χρήση ενός τέτοιου σκάφους/ρομπότ, δίνει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε μονάδες ειδικών δυνάμεων , αφού μειώνει την ίδια έκθεση τους σε κίνδυνο αλλά μεγιστοποιεί και τις πιθανότητες επιτυχίας, αφού είναι πάρα πολύ δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Αρκετές άλλες χώρες κάνουν χρήση των ίδιων UAV για διαφορετικούς σκοπούς, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο μέσο πολέμου και παρακολούθησης που το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ταχεία δράση του, ο περιορισμός σε κόστος ζημιάς αν κάτι πάει στραβά χωρίς κανένα κίνδυνο για ανθρώπινη ζωή του επιχειρούν και η μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας λόγω της δυσκολίας εντοπισμού τους προς το παρόν ακόμα και από μοντέρνα συστήματα ραντάρ. Ειδικά όταν αρκετά από τα UAV φέρουν αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου.

Όλα αυτά λοιπόν ελέγχονται απομακρυσμένα από ανθρώπους όσον αφορά την πτήση/πορεία τους με μοντέρνα τεχνολογία. Αυτό κατά πολλούς τεχνολογικά ειδικούς φέρει και σφραγίδα αδυναμίας αφού θεωρούν πως η εμπλοκή ανθρωπίνου παράγοντα , ακόμα και σε αυτό το επίπεδο μπορεί να φέρει λανθασμένα αποτελέσματα και ίσως να περιορίζει το UAV αφού το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να κάνει υπολογισμούς πτήσης και ελιγμών π.χ. με την ίδια ταχύτητα που μπορεί να το κάνει μια μηχανή πολλών CPU (σ.σ. κεντρική μονάδα επεξεργαστή).

Έτσι όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν πως μια ικανή μηχανή , επιφορτισμένη με την διαχείριση των συγκεκριμένων UAV μπορεί να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα αφού με την συνδυαστική επίγνωση του συνόλου των μη επανδρωμένων οχημάτων αλλά και των ικανοτήτων τους θα δώσει το πλεονέκτημα στον διαχειριστή τους, να συντονίσει μια εικόνα μη επανδρωμένων οχημάτων , όπως ακριβώς έκαναν οι στρατηγοί του προηγούμενου αιώνα , μονάδων μάχης και παρακολούθησης. Μόνο που τώρα δεν θα έχει τόσο πρόβλημα επικοινωνίας και λάθος εντολών , αφού ο τομέας επικοινωνίας θα είναι διαφανής για αυτόν και θα γίνεται αυτόματα δια των UAV και των υπολογιστών-χειριστών τους.
undefined


Κάπου εδώ τώρα δεν μπορεί να μην σκεφτεί κανείς και λίγο με φόντο το Hollywood, με ταινίες όπως το Terminator όπου οι μηχανές από ένα σημείο και μετά ανέλαβαν την αυτοδιαχείριση τους λόγω του αυξημένου Α.Ι. με το Skynet(σ.σ. Artificial Intelligence)  βάση τεχνολογίας. Σίγουρα τραβηγμένο ως σενάριο.. όμως παραμένει μια απεικόνιση του τι έπεται σε πολύ λίγα χρόνια να δούμε στον τομέα τεχνολογίας και μοντέρνου πολέμου, στηριζόμενοι πάντα σε μια αυτοματοποίηση που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν είναι 100% αυτό που θα βοηθούσε .. .ή θα ήταν κάτι που από μια βλάβη κυκλώματος θα οδηγούσε σε μεγάλης κλίμακας πρόβλημα.



Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Owner of IISCA - www.iisca.eu
==================================================

πηγές:

http://www.theuav.com/
http://www.gizmag.com/black-hornet-nano-uav/26118/ (nano drones for UK)
https://www.law.upenn.edu/blogs/regblog/2013/03/18-lorber-drones.html (Congress vs UAV drones bill)
http://www.mae.ncsu.edu/seminars/details/scaling-central-command-control-architecture-in/21888/ (scaling central command for UAV)
http://en.wikipedia.org/wiki/Unmanned_combat_air_vehicle
http://www.cso.nato.int/activity_pfp.asp?ACT=788 (NATO report for UAV future tactical usage)