Ετικέτες

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το δάσος που γοήτευσε τον Αριστοτέλη στα Στάγειρα της Χαλκιδικής!



Μαρία Μαθιοπούλου
Η χλωρίδα της περιοχής έγινε σημείο αναφοράς για να αναγνωρίσει και να περιγράψει ο Μεγαλέξανδρος τα φυτά που συνάντησε στην εκστρατεία του στην Ασία. Οι φυσικές αντιθέσεις της, θάλασσα και βουνό σε απόσταση αναπνοής, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Αριστοτέλη και τη σκέψη του.

Ο χαρτογραφημένος Αριστοτελικός Περίπατος, στη Χαλκιδική, που ξεκινά από το προστατευόμενο (Natura) Αλσος του Αριστοτέλη και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του αρχαίου φιλοσόφου, είναι γεμάτος Ιστορία, γνώση και φύση που κόβει την ανάσα. Θα παρουσιαστεί δε από τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Αθω, στις 9 Σεπτεμβρίου, ως η πρώτη από τις οκτώ χαρτογραφημένες ιστορικές περιπατητικές διαδρομές της προ του Αθω περιοχής, ώστε να αναδειχθεί τόσο για το ιστορικό όσο και για το επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει.
Το μήκος της διαδρομής εκτείνεται στα 22 χιλιόμετρα, τα οποία ακολουθούν τα σκιερά μονοπάτια του Αριστοτελικού Βουνού και εναλλάσσονται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και σε ξέφωτα με θέα στο γαλάζιο του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού Κόλπου.
«Η περιοχή μετρά περισσότερα από 350 φυτικά είδη και έχει εντυπωσιακές ιδιαιτερότητες. Το τοπίο μεταβάλλεται εντελώς σε μικρή γεωγραφική κλίμακα. Αλλάζει ο φυτικός κόσμος κυριολεκτικά σε μια στροφή. Από τη μια Μεσόγειος, από την άλλη κεντρική Ευρώπη» σημειώνει στη «δημοκρατία» η καθηγήτρια Συστηματικής Βοτανικής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Στέλλα Κοκκίνη. Η ίδια αναφέρει ότι τα φυτικά είδη της περιοχής, τα οποία γνώριζε ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα από τις διδαχές του δασκάλου του Αριστοτέλη, έγιναν τα πρότυπα στα οποία ανέτρεχε ο μεγάλος στρατηλάτης για να περιγράψει τα ασιατικά φυτά. «Πέρα όμως από το ότι η περιοχή λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για τα φυτικά είδη της Ασίας, η εντυπωσιακή ποικιλομορφία που τη χαρακτηρίζει υπήρξε ερέθισμα για το μυαλό του Αριστοτέλη» τονίζει η κυρία Κοκκίνη.
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη διαδρομή διεξάγεται πολυετής έρευνα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και αειφορική εκμετάλλευση αυτοφυών φυτών».
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου