Ετικέτες

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Σύρο

 

20130815-013735.jpg
Ο Ελ Γκρέκο ζωγράφισε την «Κοίμηση της Θεοτόκου» (αυγοτέμπερα σε ξύλο)κοντά στο τέλος της κρητικής του περιόδου, ​​κατά πάσα πιθανότητα πριν από 1567. Η υπογραφή του Ελ Γκρέκο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας» στη βάση του μεσαίου κηροπηγίου ανακαλύφθηκε το 1983 από τον αρχαιολόγο – βυζαντινολόγο κ.Γιώργο Μαστορόπουλο. Καθαρίστηκε και συντηρήθηκε από τον κ. Μπαλτογιάννη. Στο ναό βρίσκεται από το 1850 περίπου. Ενα εξαιρετικό έργο της νεανικής

Οι σταυροφόροι εισβάλουν στην Κωνσταντινούπολη



Βασανίζουν, βιάζουν και μια πόρνη χορεύει πάνω στην Αγία τράπεζα της Αγίας Σοφίας. 
Το πολιτιστικό έγκλημα

Νίκος Γιαννόπουλος ιστορικός

H Δ΄ Σταυροφορία υπήρξε ίσως το βαρύτερο πλήγμα που δέχθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στη χιλιόχρονη ιστορική της πορεία. Μια σειρά οξύτατων ανταγωνισμών της βυζαντινής αριστοκρατίας, με έπαθλο τον αυτοκρατορικό θρόνο, επέτρεψαν σε μια ορδή θρησκόληπτων δυτικών να επιτεθεί εναντίον της Κωνσταντινούπολης.
Οι αρχηγοί της σταυροφορίας ήθελαν να μοιραστούν το βυζαντινό κράτος, αλλά οι άνδρες τους αδημονούσαν να λεηλατήσουν τους παραμυθένιους θησαυρούς της πλουσιότερης πόλης της ανθρωπότητας. Η σταυροφορία ξεκίνησε για τους Άγιους Τόπους, αλλά δεν προσπέρασε ποτέ την Πόλη.

Die Welt: Υπάρχουν 800 δισ. ευρώ καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία και κανείς δεν τα φορολογεί





Die Welt: Υπάρχουν 800 δισ. ευρώ καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία και κανείς δεν τα φορολογεί

σημ.Αμετανόητου: Αυτό το δημοσίευμα το αφιερώνω στον φίλο μου τον Αρκά που θα πεθάνει μάλλον στην «ψάθα» όπως κι εγώ και πολλοί άλλοι Έλληνες ακόμα…
Ήταν πριν από 3-4 χρόνια στην Ολυμπία (εκεί που γνωριστήκαμε) και φωνάζαμε ότι ο πλούτος που έχει μπαρκάρει στο εξωτερικό μπορεί να είναι και ένα τρις…!!!
Μετά το σημερινό, καλό είναι ο Βαρουφάκης και οι λοιποί αριστεροί της εξουσίας, να κάνουν «χθές» ότι δεν κάνανε οι προηγούμενοι γερμανοτσολιάδες.
Διότι χωρίς ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ο τόπος δεν προχωράει.

Το Βατικανό στηρίζει στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους


vatikano

Το Βατικανό δηλώνει ότι η στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι επιβεβλημένη, αν δεν βρεθεί πολιτική λύση, προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις κατά των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικές μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι, κορυφαίος διπλωμάτης στον ΟΗΕ στη Γενεύη, επισημαίνει σε συνέντευξή του ότι οι τζιχαντιστές διαπράττουν «γενοκτονία» και πρέπει να σταματηθούν.

Το Βατικανό παραδοσιακά είναι επιφυλακτικό έως αρνητικό σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε στις 21 Φεβρουαρίου τον αποκεφαλισμό Αιγυπτίων Κοπτών Χριστιανών στη Λιβύη.

Ο τζιχαντιστές προσφέρουν στις θρησκευτικές μειονότητες την επιλογή προσηλυτισμού στο Ισλάμ, ή στην καλύτερη περίπτωση, την εκδίωξή τους από περιοχές στις οποίες διέμεναν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους υπό το φόβο των αγριοτήτων του ΙΚ

Roza Shanina:Η ελεύθερης σκοπευτής που έτρεμαν οι Ναζί!


Υπήρξε μια από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του Κόκκινου Στρατού, που έγινε θρύλος, τόσο για τις ικανότητες όσο και για τον ηρωισμό της. Ο λόγος για την Roza Shanina που μπήκε στο πεδίο της μάχης ένα χρόνο μετά το θάνατο του αδερφού της στο Λένινγκραντ.

Η Roza ήταν μια από τις 2.484 γυναίκες του Σοβιετικού στρατού που υπηρέτησαν την πατρίδα τους ως ελεύθεροι σκοπευτές.Ήταν τον Απρίλιο του 1944 όταν κοντά στο Vitebsk σκότωσε τον πρώτο Ναζί. Μέσα σε ένα μήνα είχε καταφέρει να σημαδέψει και να σκοτώσει με το όπλο της περισσότερους από 17 Ναζί.Λίγο καιρό αργότερα οι διοικητές της αποφάσισαν να την αποσύρουν, αλλά αυτή αγνόησε τις εντολές τους και συνέχισε να πολεμά. Κατάφερε να αιχμαλωτίσει Γερμανούς φαντάρους, ωστόσο τραυματίστηκε. Με τον ηρωισμό της κατάφερε να κερδίσει στρατιωτικούς επαίνους και να γίνει γνωστή στους συμπατριώτες της.

Μετά την ανάρρωσή της επέστρεψε στις μάχες, ωστόσο σε μια μάχη έχασε 72 από τους 78 συμπατριώτες της.Ήταν τον Ιανουάριο του 1945 όταν έχασε τη ζωή της. Κατάφερε να σκοτώσει 54 Ναζί μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Eugene the Jeep




Χάρτινος ήρωας, που γεννήθηκε από το πενάκι του αμερικανού κομίστα Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ (1894-1938), δημιουργού του Ποπάι. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 16 Μαρτίου 1936 στο κόμικ-στριπ Thimble Theater, που δημοσιευόταν σε πολλές αμερικάνικες εφημερίδες με πρωταγωνιστή τον Ποπάι, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '40 συμμετείχε σε ταινίες κινουμένων σχεδίων δίπλα στον θρυλικό ναύτη.
Ο Ευγένιος ήταν δώρο στη φιλενάδα του Ποπάι, Όλιβ Όιλ, από τον θείο της Μπεν, που τον ανακάλυψε σε ένα ταξίδι του στην Αφρική. Πρόκειται για ένα αλλόκοτο ζώο με υπερφυσικές ικανότητες, στο μέγεθος του σκύλου. Είναι κίτρινος με αρκουδίσιο πρόσωπο, μεγάλη μύτη και μακριά ουρά και περπατάει μόνο με τα πισινά πόδια. Έχει κοιλιά και τρέφεται αποκλειστικά με ορχιδέες

Βάτσλαφ Τάλιχ 1883 – 1961

Βάτσλαφ Τάλιχ
Από τους κορυφαίους αρχιμουσικούς του 20ου αιώνα, αν και αρκετά υποτιμημένος. Χαρισματική προσωπικότητα, με απίστευτη ενέργεια και ακλόνητη αφοσίωση στη μουσική, ανέδειξε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Τσεχίας ως ένα από τα κορυφαία μουσικά σύνολα του μεσοπολέμου.
Ο Βάτσλαφ Τάλιχ (Vaclav Talich) γεννήθηκε στο Κρόμεριτς της Μοραβίας στις 28 Μαΐου 1883. Η πατρίδα του τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα στην Τσεχία. Γεννημένος σε μουσική οικογένεια, σπούδασε βιολί στο Ωδείο της Πράγας και σε ηλικία 20 ετών ανέλαβε εξάρχων (πρώτο βιολί) στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου. Γρήγορα, όμως, γοητεύτηκε από τον ούγγρο αρχιμουσικό της ορχήστρας Άρτουρ Νίκις (από τους κορυφαίους μαέστρους όλων των εποχών, 1855-1922) και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη διεύθυνση ορχήστρας.

Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας


Η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων από τις 16 έως τις 23 Μαρτίου 2015.
Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό πραγματοποιούνται πολυάριθμες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή φορέων, που διοργανώνουν δραστηριότητες για μαθητές, γονείς και πολίτες γενικότερα.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 16 Μαρτίου


μ. Χ.
1872

Διεξάγεται ο πρώτος τελικός ποδοσφαίρου τουΚυπέλλου Αγγλίας, της αρχαιότερης ποοδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Οι Γουόντερερς νικούν τους Ρόιαλ Ιντζινίαρς με 1-0 και κατακτούν το τρόπαιο.
1900

Ο βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς αρχίζει ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού.
1964

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκεμβρίου και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.Την ίδια ημέρα η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδοτεί την Κυβέρνηση για εισβολή στην Κύπρο.

Η ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας



Το Κύπελλο Αγγλίας είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός του κόσμου, με την αίγλη του να ξεπερνά τα σύνορα του νησιού, εδώ και πολλά χρόνια. Η απόφαση για τη δημιουργία του πάρθηκε στις 20 Ιουλίου 1871 στα γραφεία του λονδρέζικου περιοδικού The Sportsman, έπειτα από πρόταση του επίτιμου γραμματέα της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Τσαρλς Άλκοκ.
Η πρώτη διοργάνωση ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα, με τη συμμετοχή 15 ομάδων. Ο τελικός έγινε στις 16 Μαρτίου του 1872 στο Κένινγκτον Οβάλ του Λονδίνου. 2000 θεατές πλήρωσαν από ένα σελίνι για να παρακολουθήσουν το μεγάλο αγώνα, με αντιπάλους τους Wanderers και τους Royal Engineers.

Η Σφαγή του Μι Λάι








Μία από τις ντροπιαστικότερες σελίδες για τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ, ένα έγκλημα πολέμου, που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει κάποιο διεθνές δικαστήριο.
Το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 1968 η ομάδα του 25χρονου υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ διατάσσεται να εκκαθαρίσει το χωριό Μι Λάι (Μάι Λάι όπως το γνωρίζουμε στην Ελλάδα) από τους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ που το κατείχαν. Η πληροφορία αποδεικνύεται εσφαλμένη. Στο χωριό αυτό του Νοτίου Βιετνάμ βρίσκονται μόνο γυναικόπαιδα και ανήμποροι ηλικιωμένοι. Την επομένη το πρωί (16 Μαρτίου) οι στρατιώτες του Κάλεϊ, με προϋπηρεσία μόλις τριών μηνών στο αφιλόξενο Βιετνάμ, κατασφάζουν με πρωτοφανή αγριότητα τους αμάχους. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται από 350 ως 500.