Ετικέτες

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ





Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ως και το ΔΝΤ ή την ακραία νεοφιλελεύθερη εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» έχει οδηγήσει στον χώρο του... «αριστερισμού (!)» η πολιτική ακραίας λιτότητας που εφαρμόζουν η Γερμανία και η ΕΕ στην Ελλάδα. «Αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος» διακηρύσσουν με κάθε ευκαιρία η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, κάθε πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης του Βερολίνου. Είναι όμως έτσι; Πραγματικά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης; «Οχι, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις προς όφελος και του λαού και των επιχειρήσεων», απαντά εμπράκτως ένας ομοϊδεάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου από την άλλη άκρη του πλανήτη.

Είναι ο σκληρότατος δεξιός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, ο οποίος απαντά με πράξεις, όχι με θεωρίες. Την Παρασκευή η κυβέρνησή του ενέκρινε ένα πρόγραμμα κρατικών δαπανών 10 τρισεκατομμυρίων γεν, που ισοδυναμούν με 116 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό τεράστιο, προκειμένου να δώσει κίνητρα για μια επιθετική ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας. «Θα δώσουμε τέλος στη συρρίκνωση της οικονομίας μαςΣτόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη οικονομία, όπου τα κέρδη και τα εισοδήματα μπορούν να αυξηθούν. Για να το πετύχουμε αυτό, η κυβέρνηση πρέπει πρώτη να πάρει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ζήτηση και να ενισχύσει ολόκληρη την οικονομία», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Αμ' έπος, αμ' έργον.

«Οι αγορές να γίνουν συμβατές με τη Δημοκρατία»



ΠΈΜΠΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2013


Το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται εν καιρώ κρίσης. Ζητούμενο, ωστόσο, είναι οι αγορές να γίνουν συμβατές με τη Δημοκρατία και όχι αντίστροφα, σύμφωνα με τον γερμανό καθηγητή Φιλοσοφίας Ά. Χόνετ.«Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από εκείνον που θεωρεί τον εαυτό του ελεύθερο, χωρίς να είναι», λέει κάπου ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Και ακριβώς αυτή τη ρήση χρησιμοποιούν σήμερα οι επικριτές των αγορών, διαπιστώνοντας σημεία υποχώρησης της Δημοκρατίας υπό την πίεση των οικονομικών συμφερόντων. Ζούμε πραγματικά σε δημοκρατικά καθεστώτα; Τι απήχηση έχει σήμερα η γνώμη του πολίτη; Είναι η Δημοκρατία συμβατή με τον καπιταλισμό; Έχουν αντίκρισμα οι εκλογές ή καθορίζουν τα πάντα οι κεφαλαιαγορές;

Οι Σύριοι επαναστάτες απαιτούν τη δημιουργία Ισλαμικού Κράτους


Από τη στιγμή που οι πρώτοι λιποτάκτες του συριακού στρατού πήραν τα όπλα ενάντια στο καθεστώς Assad, οι επαναστάτες ανάγει τη μάχη τους ως την προέκταση των δημοκρατικών διαδηλώσεων που ξεπηδούσαν σε όλη τη χώρα. Καθώς, όμως, στην επανάσταση συμμετέχουν και ξένοι πολεμιστές, θρησκευτικά υποκινούμενοι, τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει.

ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ


ΠΈΜΠΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2013


ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός (AKSH), κήρυξε επιστράτευση για πιθανές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας που θα ξεσπάσουν λόγω της πλατφόρμας της Σερβίας για το Κόσοβο και του αλβανικού Μνημείου Μαρτύρων στο Πρέσεβο.Ο AKSH μετά από την γραπτή του ανακοίνωση στα ΜΜΕ, έστειλε βίντεο και στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV.Η συνάντηση των ένστολων και μασκοφόρων μελών του Αλβανικού Εθνικού Στρατού στην οποία κήρυξε επιστράτευση στο Κόσοβο, απεικονίζεται στο βίντεο 3 λεπτών.Οι αξιωματούχοι της μονάδας του AKSH που ονομάζεται ως «Κόμπρα», γύρω στο τραπέζι στο οποίο βρίσκεται ο χάρτης του Κοσόβου, συζητούν την ένταση που επικρατεί στο Πρέσεβο στα νότια της Σερβίας και στο βόρειο Κόσοβο.