Ετικέτες

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΑΥΡΟΠΟΛΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ.


Της Ελένης Τσιλιβή(Ελαφηβόλου)

1) ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Ε’ ΠΡΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗ(193/ 192 π.Χ.)
Μουσείον Αμφίπολης (Λ 92)
Βρέθηκε τυχαία κατά την διάρκεια άροσης στην Αμφίπολη και αποτελείται από πέντε τμήματα ,τέσσερα εκ των οποίων ενεπίγραφα.Η μαρμάρινη πλίνθος από την οποίαν προέρχονται ανήκε πιθανόν σε ένα δημόσιο κτήριο της πόλης,μετετράπηκε δε μεταγενέστερα σε λεκάνη με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο μέρος ενεπίγραφης πλάκας.
Η επιστολή του Φιλίππου Ε αναφέρεται στην άρση της απαλλαγής ωφειλών των πολιτών (είχαν απαλλαγεί κατά το 24ο έτος της βασιλείας του)και ο βασιλιάς τους ζητά να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εκ νέου.

Το 24ο έτος της βασιλείας του Φιλίππου Ε’ είναι το 197 π.Χ. κατά το οποίον έλαβε τέλος ο Β’ Μακεδονικός πόλεμος με την ήττα του Φιλίππου από τους Ρωμαίους στις Κυνός Κεφαλές.Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν αυτή η απαλλαγή από φόρους (επίσχεση) να ήταν μια προσπάθεια του βασιλιά να ανακουφίσει τους επιστρατευμένους και ταλαιπωρημένους Αμφιπολίτες με μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Golden Dawn Stabilises Its Electoral Power


Christos Vrakopoulos

After the announcement of the results of the last Greek national elections on the night of 20th Sep
-
tember 2015, despite the fact that Syriza, and more specifically
Alexis Tsipras, won surprisingly easily,
much of the attention was focused on the electoral support for Golden Dawn. Golden Dawn is the third
biggest party of Greece’s party system in the third election in a row (European Parliament Elections
2014, National Elections of January 2015 and of September 2015).
It is very interesting that Golden Dawn in these elections literally did not make a political campaign,
as: firstly, until January 2015, their leaders were in prison; secondly, the media in Greece have banned
Golden Dawn members from their panels as members of other parties refuse to participate in a discus
-
sion with its representatives; thirdly, the trial of various Golden Dawn members for the murder of Pav
-
los Fyssas is now in process; and last but not least, Nikos Michaloliakos admitted that Golden Dawn
takes the “political responsibility” for the murder of Pavlos Fyssas. The question therefore is: how has
Golden Dawn managed to remain the third biggest party in Greece under these circumstances?
At the same time there were numerous reasons that could lead us to believe that Golden Dawn would
increase their electoral support in these last elections, on the basis of the anti-systemic and protest
voting:

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-48 (ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ;),( Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ρωσία-Τουρκία έως τα άκρα!
 
ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Κοντόθωρα αντιμετώπισαν στην Αθήνα τα ΜΜΕ την αντίδραση της Ευρώπης ότι γλύφει την Τουρκία για το προσφυγικό. Ο Γιούνκερ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους υπενθυμίζοντας ότι οι διαφορές με την Τουρκία είναι βαθιές, υπαινιγμός ότι παραμένουν αγεφύρωτες. Ενώ και τα γερμανικά ΜΜΕ κατηγορούν για υποκρισία τις Βρυξέλλες και αναφέρουν μειοψηφικές αλλά υπολογίσιμες εσωκομματικές πιέσεις στη Μέρκελ να παραιτηθεί.

Σπάνιο ντοκουμέντο από το 1913: Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Ένα σπάνιο φιλμ από τα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΡΤ δείχνει τις εκδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου 1913, για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στην εισαγωγή του φιλμ αναφέρεται η ημερομηνία 14-12-1913, που ήταν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ημερολόγιο, η οποία ίσχυσε μετά το 1922 στην Ελλάδα.
Η ταινία ανοίγει με γενική άποψη του λιμανιού των Χανίων. Αξιωματικοί αναμένουν στην προκυμαία την αποβίβαση των επισήμων. Στα ανοιχτά του λιμανιού διακρίνονται το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» και τα πλοία που το συνοδεύουν. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην προκυμαία και σε πλοιάρια που πλέουν κοντά στην ακτή.

Σήμερα ορκιζεται ο Κολοκοτρώνης στην Φιλική Εταιρία 1/12/1818


Theodoros_KolokotronisΣήμερα ορκιζεται ο Κολοκοτρώνης στην Φιλική Εταιρία 1/12/1818 από τον φιλικό οπλαρχηγο Χρήστο Αναγνωσταρα.
“Ο Κολοκοτρώνης μέλος της Φιλικής” είναι απόσπασμα από τη μυθιστορηματική βιογραφία του Κολοκοτρώνη με τίτλο “Ο Γέρος του Μοριά”, που εκδόθηκε το 1931. Στο απόσπασμα αυτό, που είναι γραμμένο στην απλή δημοτική γλώσσα, ο συγγραφέας αναφέρεται σ’ ένα σημαντικό γεγονός από τη ζωή του αγωνιστή.
Ο Κολοκοτρώνης, αφού εκδιώχθηκε από την Πελοπόννησο, εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο, όπου ανέλαβε υπηρεσία ως αξιωματικός σε στρατιωτικό σώμα από εθελοντές `Ελληνες. Εκεί στη Ζάκυνθο μυήθηκε στα μυστήρια της Φιλικής Εταιρείας.
Ο Κολοκοτρώνης ζούσε αρχικά στην Πελοπόννησο, όπου ανήκε στην οικογένεια των κλεφτοαρματολών που ενοχλούσαν τους Τούρκους. Κάποια στιγμή της ζωής του εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Ζάκυνθο. Εκεί υπηρέτησε ως αξιωματικός σε στρατιωτικό σώμα του Αγγλικού στρατού που το αποτελούσαν `Ελληνες εθελοντές. `Οταν διαλύθηκαν τα συντάγματα αυτά, ο Κολοκοτρώνης ασχολήθηκε με το εμπόριο.
Ο Κολοκοτρώνης ήταν άνθρωπος αξιαγάπητος. `Ολοι τον ήξεραν και τον τιμούσαν. Στις συναλλαγές του ήταν τίμιος και όλοι τον εμπιστεύονταν. Στη Ζάκυνθο έμεινε δεκαπέντε χρόνια. Ζούσε με την οικογένεια του σ’ ένα σπίτι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Λουκά. `Εμενε με τη γυναίκα του την Κατερίνα, με τις δύο θυγατέρες του και τους τρεις γιους. Μαζί τους έμενε και η γριά μητέρα του, η “καπετάνισσα”. `Ηταν ευτυχισμένος γιατί περνούσε μια ήσυχη ζωή. Τα παιδιά του τα ανάθρεφε σα να ήταν αρχοντόπουλα και τους είχε τους καλύτερους δασκάλους. Ο μεγαλύτερος του γιος, ο Πάνος, σπούδαζε μάλιστα στην Ακαδημία στην Κέρκυρα.

Ναζιστές… εσωτερικού χώρου (video)


xa-keltikos-630 Χρυσαυγίτες ακούνε με θαυμασμό την ομιλία του αρχηγού τους Νίκου Μιχαλολιάκου στην Αθήνα πριν αρχίσει να… μασάει τα λόγια του φοβούμενος τη δικαιοσύνη | EUROKINISSI.
(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 30/11/2015)
Ομολογία για τη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής αποτελεί η πρόσφατη ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση στην Τοπική Οργάνωση Σπάρτης, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 24 Νοεμβρίου.
Ο Κουκούτσης, παρουσία του ευρωβουλευτή Επιτήδειου, δίνει οδηγίες προς ναυτιλλομένους χρυσαυγίτες. Τους μεταφέρει την εντολή του Αρχηγού σε σχέση με το ποια εικόνα θα πρέπει να δείχνουν προς τα έξω.

Ευγονική για τις “ελαττωματικές υπάρξεις” προτείνει – ξανά – η Χρυσή Αυγή


nazi-eugenics“60.000 μάρκα το χρόνο στοιχίζει σε δικό σου χρήμα αυτός ο μόνιμα ανάπηρος”. Ναζιστική αφίσσα της δεκαετίας του 1930.
Νέο κήρυγμα υπέρ της ευγονικής ανάρτησε η Χρυσή Αυγή στο ημι-επίσημο site της, ethnikismos.net. Σε κείμενο που υπογράφει ο Σπύρος Καραχάλιος, επαναλαμβάνονται οι διακηρυγμένες θέσεις της ναζιστικής οργάνωσης για την ευγονική “ελαττωματικών υπάρξεων”:
Οι γενετικές ανωμαλίες που προκαλούνται στις περιπτώσεις τής κυοφορήσεως ελαττωματικών υπάρξεων δεν ενδιαφέρουν τούς αντιρατσιστές… Τολμούν κάποιοι να δαιμονοποιούν την αρχαία Σπάρτη για τον φυλετικό της χαρακτήρα και για την προσήλωση στην επίτευξη απολύτως καλών γεννήσεων, αυτό που καλείται και είναι επί τής ουσίας η ευγονία. Μιλούν για την υποτιθέμενη και ψευδεπίγραφη καταστροφή στον Καιάδα των κυημάτων των φερόντων γενετική ανωμαλία…
Η ευγονία είναι μια επιστημονική διαδικασία αποτελεσματικού γενετικού ελέγχου που αποσκοπεί στην αρτιμέλεια τού ανθρώπινου νου και σώματος ταυτόχρονα. Σκοπός της είναι ο ερχομός στον κόσμο πολιτών που να μπορούν να αφομοιωθούν στο κοινωνικό σύνολο και να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι με τις δικές τους δυνάμεις ωφέλιμα και ανώδυνα. Να εκπαιδευτούν, να εργαστούν, να συντηρηθούν, να πολεμήσουν, να δημιουργήσουν οικογένεια. Να κάμουν ελεύθερη και παραγωγική κοινωνία, να περάσουν την αιμάτινη σκυτάλη τής φυλής στα δικά τους γεννήματα και τις επερχόμενες γενεές Ελλήνων.

ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ



ΔΙΑΛΥΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  
Αποκαλυπτική για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε. ήταν η πρόσφατη δήλωση του Μαρκ Ρούτε για το προσφυγικό πρόβλημα. Με ύφος Κασσάνδρας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, της χώρας που αναλαμβάνει σε ένα μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης, προειδοποίησε ότι η τελευταία θα καταρρεύσει σαν τη… Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αν δεν καταφέρει να θωρακίσει τα σύνορά της. Στη συνείδηση του Ολλανδού πρωθυπουργού, οι απελπισμένοι πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, εκπροσωπούν τους νέους Βάνδαλους, που απειλούν να καταστρέψουν τον υψηλό πολιτισμό της νέας αποικιοκρατίας.
Πρόσχημα για το ξενοφοβικό ντελίριουμ των ευρωπαϊκών ελίτ- που δεν αισθάνονται την ανάγκη να ψελλίσουν δύο λέξεις καταγγελίας των Σκοπίων για την εγκληματική ανόρθωση νέου Τείχους, στην Ειδομένη– προσέφερε το λουτρό αίματος που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές στο Παρίσι. Ένα πρόσχημα εντελώς διάτρητο, για όποιον διατηρεί έστω ψήγματα κοινής λογικής. Γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν Γάλλοι και Βέλγοι πολίτες, που ζούσαν στις Βρυξέλλες και το Παρίσι και όχι κατατρεγμένοι πρόσφυγες από τη Συρία ή το Ιράκ.

Εξίσου κυνικός, ο πρόεδρος του Eurogroup και ομοεθνής του Ρούτε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήρθε να ενισχύσει, από άλλη σκοπιά, την ατμόσφαιρα της υστερικής ξενοφοβίας. Δήλωσε ότι, αφού οι περιφερειακές χώρες της Ε.Ε. δεν μπορούν να θωρακίσουν τα σύνορά της, θα χρειαστεί ίσως να σπάσει η Σέγκεν και να συγκροτηθεί μια “μίνι- Σέγκεν” των βορείων κρατών, για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, μια και η Ευρώπη δεν αντέχει- πάντα κατά τον Ντάισελμπλουμ- να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο του κοινωνικού της κράτους με τόσους μετανάστες. Ούτε χίλιοι καρδινάλιοι δεν μπορούν να φτάσουν την υποκρισία ενός Ντάισελμπλουμ! Ο άνθρωπος που είναι εντεταλμένος να εφαρμόσει με σιδηρά πυγμή το μνημονιακό πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής στην Ελλάδα και αλλού, επιχειρεί να φορτώσει στη συνέχεια τις ευθύνες των κοινωνικών περικοπών, που απλώνονται σε όλες τις χώρες- με τελευταία, μόλις προχθές, την εκτός Σέγκεν Βρετανία- στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η ευθύνη για τις τράπεζες


Λαπαβίτσας
Κώστας Λαπαβίτσας
Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι οικονομικό έγκλημα, το οποίο συντελέστηκε με τέτοια ανικανότητα και κυνισμό που έχει αφήσει άναυδους ακόμη και αυτούς που περίμεναν τα χειρότερα. Αν έχει απομείνει ίχνος λογικής στη χώρα, θα πρέπει να υπάρξει απόδοση ευθυνών σε όσους χειρίστηκαν την υπόθεση.
Η ανακεφαλαιοποίηση βασίστηκε σε πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ η οποία εκτίμησε ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 14,4 δις για να αντιμετωπίσουν το υποθετικό «κακό σενάριο» οικονομικών εξελίξεων για το 2015-17. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς χρειάζεται 4,9 δις, η Εθνική 4,6 δις, η Alpha 2,7 δις και η Eurobank 2,1 δις. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Πειραιώς, με την Εθνική απο κοντά. Ο λόγος είναι η τεράστια συσσώρευση προβληματικών δανείων, τα οποία έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς τους.
Το σχέδιο ήταν να εξασφαλίσουν οι τράπεζες ιδιωτικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 4,4 δις. Το υπόλοιπο, μέχρι και 10 δις, θα συμπληρωνόταν από το ΤΧΣ με τα νέα δάνεια του τρίτου μνημονίου. Οι τράπεζες δήλωσαν ότι θα έβρισκαν τα ιδιωτικά κεφάλαια κυρίως με ανταλλαγή ομολογιακών τίτλων και έκδοση νέων μετοχών. Η Εθνική ανακοίνωσε επίσης την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank, δηλαδή του πιο κερδοφόρου κομματιού της. Με το σχέδιο αυτό θα διασφαλιζόταν ο «ιδιωτικός» χαρακτήρας των τραπεζών και θα περιοριζόταν ο νέος δανεισμός από το κράτος.

71 χρονια απο το πογκρόμ ενάντια στους ανάπηρους πολέμου της Αλβανίας…



pogromameaΣτις 30 Νοεμβρίου του 2014 συμπληρώνονται 71 χρόνια από τη νύχτα της 30ής Νοέμβρη του 1943, όταν τα τάγματα ασφαλείας, με τις πλάτες των γερμανοφασιστών κατακτητών, ξεχύθηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τους άρπαξαν, τους φόρτωσαν ν σε αυτοκίνητα και τους παρέδωσαν στους Γερμανούς, στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.

Τι θέλει πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος;…




Άρθρο τoυ Graeme Wood, What ISIS Really Wants. Αρχική δημοσίευση: The Atlantic Magazine
Μετάφραση της Ομάδας Afterwords
Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μια απλή ομάδα ψυχοπαθών. Είναι μια θρησκευτική οργάνωση με προσεκτικά εξετασμένες πεποιθήσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο άξονας της επερχόμενης αποκάλυψης. Να τι σημαίνει αυτό για την στρατηγική του, και πώς μπορεί να σταματήσει.
Τί είναι το Ισλαμικό Κράτος;
Πώς δημιουργήθηκε και ποιες είναι οι προθέσεις του; Η απλότητα των ερωτήσεων αυτών μπορεί να σας ξεγελάσει, και λίγοι ηγέτες της Δύσης φαίνεται να έχουν τις απαντήσεις σε αυτές. Τον Δεκέμβριο, η εφημερίδα Τhe New York Times δημοσίευσε εμπιστευτικά σχόλια του αντιστράτηγου Μάικλ Κ. Ναγκάτα, διοικητή των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μόλις είχε αρχίσει να κατανοεί τα αιτήματα του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν έχουμε καταπολεμήσει την ιδέα», ανέφερε. «Δεν καταλαβαίνουμε καν την ιδέα». Πέρυσι, ο Πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε ποικιλοτρόπως το Ισλαμικό Κράτος, ως «μη Ισλαμικό» και ως την «παιδική σχολική αθλητική ομάδα» της Αλ Κάιντα, ισχυρισμοί που δημιούργησαν σύγχυση σχετικά με την οργάνωση και ίσως συνέβαλαν σε σημαντικά στρατηγικά λάθη.