Ετικέτες

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

«Tο μεταψυχροπολεμικό σύστημα και η Ελλάδα»

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015


του Π. Ήφαιστου

Με αφορμή το άρθρο του David Vine, The United States Probably Has More Foreign Military Bases Than Any Other People, Nation, or Empire in history, για την πλανητικήπαρουσία των ΗΠΑ.

Όπως έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων των Ελλήνων έγκειται στην ελλειμματική γνώση και κατανόηση της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής. Είναι μια παθογένεια που αρχίζει αμέσως μετά την Επανάσταση όταν η δομή, η κυρίαρχη κρατική λογική και οι προσανατολισμοί του νεοελληνικού κράτους δεν ήταν επαρκώς συμβατά με την κρατοκεντρική δομή του διεθνούς συστήματος. Αυτό, μεταξύ άλλων, επαληθεύτηκε:

Inside the attack on the Chattanooga Recruiting station


  
Inside the attack on the Chattanooga Recruiting station
This is kind of an amazing story, and fairly long, so I can only use a few paragraphs under Fair Use, but you should GO READ THE WHOLE THING.
When the Chattanooga recruiting center came under attack this summer, the first of two targets in a Tennessee man's murderous and still unexplained rampage, a Marine inside shielded his young daughter from the gunfire and potentially saved a colleague's life by ordering him not to run, Marine Corps Times has learned.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ο πατέρας του Φύσσα: « Το παιδί μου άντεξε 4 λεπτά και υπέδειξε τον δολοφόνο του!»


In this photo dated June 21, 2011, Greek rapper Pavlos Fyssas performs on stage. Fyssas, a hip-hop singer with the stage name Killah P and described as an anti-fascist activist, died early Wednesday Sept 18 from two stab wounds to the chest after leaving a cafe in the western area of Keratsini, Greece. Police arrested a suspect at the scene, who they say admitted to the killing and identified himself as a member of Golden Dawn. (AP Photo/John D. Carnessiotis)Επαγγελματία δολοφόνο που είχε σχεδιάσει το έγκλημα, χαρακτήρισε τον Γιωργο Ρουπακια, ο πατέρας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα.

Ο Παναγιώτης Φύσσας, καταθέτοντας ως πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, είπε:

Στο Λονδίνο άρχισαν να μιλούν για μια «αδύναμη» Γερμανία

29/09/2015
british
Κυρίαρχοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι στην Βρετανία έχουν  μια αυξανόμενη  πεποίθηση της  σταδιακής αποδυνάμωσης της Γερμανίας στην Ευρώπη , κάτι που καθιστά απαραίτητη την βρετανική «παρέμβαση» και  πρωτοβουλία  για την ολοκληρωτική  μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .
Πριν λίγες ημέρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα  δύο ερευνών σχετικά με τη στάση των βρετανικών επιχειρήσεων στην ΕΕ και το δημοψήφισμα για την ένταξη στην  ενωμένη Ευρώπη, τα οποία  πιθανόν να  πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους.
Τα δύο αυτά δημοψηφίσματα επιτρέπουν μια περισσότερο ή λιγότερο αντικειμενική εικόνα του τι ακριβώς αποτελεί για τους  Βρετανούς η ΕΕ, καλύπτοντας ένα  ευρύ φάσμα απόψεων.
Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πριν από την ψηφοφορία, οι μισοί από τους ερωτηθέντες θα προτιμούσαν να δουν  το  πόσο σοβαρή είναι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον,  συντάσσοντας  ένα σχέδιο ενός νέου πακέτου  μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.

Καταθέτει σήμερα ο πατέρας του Παύλου Φύσσα


Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του παιδιού του ο Παναγιώτης Φύσσας, εργάτης στη Ζώνη του Περάματος, αναμένεται να σταθεί ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το εδώλιο όπου κάθεται ο δολοφόνος του γιου του Γιώργος Ρουπακιάς, για να πει «αυτά που πρέπει να ακουστούν», όπως ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του πριν από λίγες μέρες.
panagiotis-fussas-630_0Θα μιλήσει για το παιδί του, για τον εργάτη γιο του, μέλη και οι δύο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, για όσα συνέβαιναν «κάτω στη Ζώνη με τη Χρυσή Αυγή», για τον μουσικό γιο του, για τον «αντιφασίστα» γιο του που πέθανε σε «δημόσια θέα» μαχαιρωμένος τρεις φορές από τον Ρουπακιά.

Οι ανελέητες σφαγές στο μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας

δραμα

Ζητούσαν από τους επιζώντες, να πληρώσουν τις σφαίρες με τις οποίες εκτέλεσαν τους συγγενείς τους!!!

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Το μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τρείς φορές το ολοκαύτωμα μέσα σε τριάντα χρόνια, από τον ίδιο εισβολέα, τους βουλγάρους. Η πρώτη το 1913, τέσσερα χρόνια μετά, το 1917, η δεύτερη, και το 1941 η τρίτη.

Στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο, η περιοχή της Δράμας, όπως και όλη της Ανατολικής Μακεδονίας, κατελήφθη τον Οκτώβριο του 1912 από τους Βουλγάρους, για να απελευθερωθεί εν συνεχεία από τον ελληνικό στρατό κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο την1η Ιουλίου 1913. Όταν όμως αποχωρούσαν, στις 29 Ιουνίου, κυνηγημένοι από τον Ελληνικό Στρατό, οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί μας – γιατί έτσι ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν- προκάλεσαν ολέθριες καταστροφές. Την Κυριακή 30 Ιουνίου, 120 Βούλγαροι ιππείς και πεζοπόρα τμήματα περικύκλωσαν το Δοξάτο και κατέσφαξαν χωρίς διακρίσεις, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και το πυρπόλησαν. Ο απολογισμός ήταν τραγικός!!! Κατέσφαξαν ανηλεώς, 650 ανθρώπους (το 45% των 1500 κατοίκων) και πυρπόλησαν 240 σπίτια και 80 καταστήματα, αφού προηγουμένως τα λεηλάτησαν. Όταν έφτασε ο ελληνικός στρατός, αντίκριζε παντού καπνούς και διάσπαρτα νεκρά ανθρώπινα κορμιά.

Σαν Σήμερα το 480πΧ ο Ελληνικός Στολος θριαμβεύει στη Σαλαμίνα (γράφει ο Π.Καρύκας)


ΝΑΥΜΑΧΙΑ-ΤΗΣ-ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας υπήρξε μιας κοσμοϊστορικής σημασίας σύγκρουση. Αν και γνωρίζουμε με ακρίβεια το έτος διεξαγωγής της ναυμαχίας, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της, η οποία τοποθετείται στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. με πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής την 22η, 28η ή 29η Σεπτεμβρίου.

Η σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ


Το Μπάμπι Γιαρ είναι ένα φαράγγι βόρεια του Κιέβου. Το 1941 έγινε ο τόπος εκτέλεσης για χιλιάδες εβραίους, τσιγγάνους, αντιστασιακούς και αιχμαλώτους, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση.
Οι προελαύνουσες στο Ανατολικό Μέτωπο γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Κίεβο στις 19 Σεπτεμβρίου 1941. Εννιά μέρες αργότερα τοιχοκόλλησαν μια ανακοίνωση σε κάθε γωνιά της πόλης: «Όλοι οι Εβραίοι του Κιέβου και των περιχώρων διατάσσονται να παρουσιαστούν στις 8 το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου στη γωνία των οδών Μελνικόφσκι και Ντοκτούροφ, κοντά στο νεκροταφείο. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οποιοδήποτε έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους, καθώς και τα προσωπικά τους είδη. Όποιος παρακούσει τη διαταγή και βρεθεί σε άλλο μέρος της πόλης θα εκτελείται επιτόπου, όπως και κάθε πολίτης που θα εισέλθει σε κατοικία εβραίου και συλληφθεί να κλέβει».

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας



Ονομαστή ναυμαχία της αρχαιότητας, που διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (υπάρχει και η εκδοχή της 22ας Σεπτεμβρίου) στο στενό της Σαλαμίνας, κατά την οποία οι Έλληνες, με μικρές δυνάμεις, αλλά με άριστη τακτική, κατατρόπωσαν τον πανίσχυρο στόλο των Περσών.
Μετά την πτώση των Θερμοπυλών, οι Πέρσες του Ξέρξη προχώρησαν προς την Αθήνα, την οποία κατέλαβαν εύκολα, γιατί οι Αθηναίοι την είχαν εγκαταλείψει. Είχαν πάρει χρησμό από το μαντείο των Δελφών, πως μόνο «τα ξύλινα τείχη» θα τους έσωζαν και τέτοια θεώρησαν τα καράβια τους, στα οποία και κατέφυγαν. Μερικοί μόνο γέροντες, μη θέλοντας να ακούσουν τον Θεμιστοκλή ότι τα «ξύλινα τείχη» ήταν τα καράβια, έμειναν στην Αθήνα, κλείστηκαν στην Ακρόπολη κι έφτιαξαν γύρω πραγματικά ξύλινα τείχη. Όπως ήταν επόμενο, όταν έφθασαν οι Πέρσες, τούς σκότωσαν κι έκαψαν την Αθήνα. Σχεδόν με την είσοδο των Περσών στην Αθήνα, αγκυροβόλησε στον όρμο του Φαλήρου και ο περσικός στόλος, έχοντας παραπλεύσει την Εύβοια και το Σούνιο.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 29 Σεπτεμβρίου

  
π. Χ.
480
Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά μία εκδοχή. Ο Αθηναϊκός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή συντρίβει το Περσικό Στόλο του Ξέρξη.

Μαφάλντα



Χάρτινη ηρωίδα, δημιούργημα του διακεκριμένου αργεντίνου κομίστα Κίνο (Quino). Οι ιστορίες της συνδυάζουν το χιούμορ και το κοινωνικό σχόλιο.
Η Μαφάλντα -Ματθίλδη στα ελληνικά- είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, με αντίληψη ενηλίκου. Είναι πολιτικοποιημένη και ανήκει στην αριστερά. Ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, την παγκόσμια ειρήνη και επαναστατεί για όλα τα στραβά που βλέπει γύρω της. Είναι πανέξυπνη, ευγενική, περίεργη και αμετανόητα απαισιόδοξη. Αγαπά την οικογένειά της, αλλά μισεί τη σούπα. Λατρεύει τους Beatles και θέλει να γίνει διερμηνέας στον ΟΗΕ, όταν μεγαλώσει.

Αλέξανδρος Οθωναίος 1879 – 1970


Αλέξανδρος Οθωναίος

Στρατιωτικός και πολιτικός, με σημαντική δράση κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Ανήκε στη βενιζελική παράταξη και διατέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας για τέσσερις ημέρες (6-10 Μαρτίου 1933).
Ο Αλέξανδρος Οθωναίος γεννήθηκε το 1879 στο Γύθειο Λακωνίας, από οικογένεια ανώτατων κρατικών λειτουργών, με καταγωγή από τη Μεθώνη Μεσσηνίας. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές του, εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία εξήλθε το 1900 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού.

Ανίτα Έκμπεργκ 1931 – 2015


Ανίτα Έκμπεργκ

Σουηδέζα καλλονή και ηθοποιός, πρωταγωνίστρια της κλασικής ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita). Με τα πλατινένια ξανθά μαλλιά της, τα γατίσια γαλάζια μάτια της, την πληθωρική  φιγούρα της και τη βαθιά ερωτική φωνή της, ήταν ένα από τα σύμβολα του σεξ τη δεκαετία του ‘60. Το παρατσούκλι «παγόβουνο» που της κόλλησαν έχει να κάνει και με τη σκανδιναβική καταγωγή της.

Πέρασε ο ΓΑΠ από τον Άρη;

http://amantomatimou.files.wordpress.com/2012/09/giorgakis-alien-bhma.jpg?w=478&h=550

Ένα καταστροφικό γεγονός φαίνεται πως είναι η αιτία που ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. (βρε που πάει το μυαλό μας…)

NASA: Νερό στον Άρη. Πιθανή η ύπαρξη ζωής


Η NASA ανακοίνωσε, ότι έχει πλέον σαφείς ενδείξεις πως νερό σε υγρή μορφή κυλάει τα καλοκαίρια από λόφους, χαράδρες και πλευρές κρατήρων του Άρη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ανακάλυψης κάποιας μορφής ζωής.

Τα μικρά ρυάκια αφήνουν σκούρα σημάδια στο έδαφος του Άρη, προτού ξεραθούν το φθινόπωρο, καθώς η θερμοκρασία πέφτει. Προς το παρόν, πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν δει με τα μάτια τους, ούτε το νερό να κυλάει, ούτε κάποιο αρειανό μικρόβιο. Όμως αυξάνεται πλέον η πιθανότητα αυτό να συμβεί στα επόμενα χρόνια.Οι επιστήμονες, επίσης, δεν είναι βέβαιοι από πού προέρχεται το νερό.Ίσως η πηγή του είναι υπόγειοι πάγοι, αλμυροί υδροφόροι ορίζοντες ή προϊόν συμπύκνωσης υδρατμών της αραιής ατμόσφαιρας στον πλανήτη Άρη.Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη, πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του Αρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους είτε της ατμόσφαιρας. Ο Άρης είχε ένα σαφώς ζεστό και υγρό απώτερο παρελθόν, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα όμως είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου.Το υγρό νερό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ρέει όταν η

Γιατί Σοσιαλισμός; – Του Άλμπερτ Αϊνστάιν…



60 χρόνια από το θάνατό του – 110 χρόνια από τη διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας

Albert-Einstein-genius
Στις 27 Σεπτέμβρη του 1905, πριν από 110 χρόνια, Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής». Στις 18 Απριλίου του 1955 απεβίωσε στο Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ. Εν όψει κι ενός μεγαλύτερου αφιερώματος στο έργο και τη ζωή του Α. Αϊνστάιν αναδημοσιεύουμε την ελληνική μετάφραση ενός σημαντικού πολιτικού κειμένου γραμμένου για το πρώτο τεύχος της γνωστής αριστερής επιθεώρησης Monthly Review:

Ο υπερήρωας Τσίπρας αλλάζει τον πλανήτη !!

 Ο Τσίπρας αλλάζει τον πλανήτη !!
Πραγματικά ζούμε τις τεράστιες αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης από την επικράτηση μιας παράλογης λογικής (τρέλας) που με την βοήθεια των ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγινε καθεστώς. Είναι γεγονός πως η σοβαροφάνεια αντικατέστησε την σοβαρότητα και σίγουρα η ελευθεριότητα την Ελευθερία.

Ralph Miliband…Το πραξικόπημα στη Χιλή…Μέρος Πρώτο…




Ralph Miliband (μετάφραση: Barikat)

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Μέρος Πρώτο:
Αυτό που συνέβη στη Χιλή στις 11 Σεπτέμβρη του 1973 δεν αποκάλυψε  αιφνιδιαστικά κάτι καινούργιο σχετικά με τους τρόπους, τους οποίους εκείνοι που έχουν τη δύναμη και του προνόμια επιδιώκουν την προστασία της κοινωνικής τους τάξης Η ιστορία των τελευταίων 150 ετών είναι γεμάτη με τέτοια επεισόδια .
Ακόμα κι έτσι , τουλάχιστον η Χιλή έχει αναγκάσει πολλούς ανθρώπους της Αριστεράς να κάνουν κάποιους άβολους προβληματισμούς και να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την «στρατηγική» (πράγμα κατάλληλο για καθεστώτα δυτικού τύπου) για αυτό που αόριστα ονομάζεται μετάβαση στο σοσιαλισμό.