Ετικέτες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Γενετική φωτίζει τη συζήτηση σχετικά με την προέλευση των Εβραίων της Ευρώπης

\La Presse (Καναδάς) (μτφ. Κριστιάν)
Τέλος φόρμας
undefined
Οι Εβραίοι της Ευρώπης έχουν τις ρίζες τους σε ένα μείγμα από καταγωγές, από τις οποίες πολλές προέρχονται από φυλές του Καυκάσου που ασπάστηκαν τον Ιουδαϊσμό, σύμφωνα με μια μελέτη γονιδιωμάτων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έρευνα, σύμφωνα με τον συγγραφέα της, θα πρέπει να διευθετήσει μια συζήτηση που διαρκεί πάνω από δύο αιώνες.

Οι Εβραίοι ευρωπαϊκής προέλευσης, οι Ασκενάζι, αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% από τα 13 εκατομμύρια Εβραίους στον κόσμο σήμερα.

Μια αναπαράσταση των Βαλκανικών Πολέμων


Οι αρχηγοί των Βαλκανικών κρατών σε καρτ ποστάλ της εποχής
της Ελίνας Γαληνού
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ιστορικά κειμήλια και λάφυρα, μεγάλες μπάνες από άγνωστες κάρτ-ποστάλ που αναπαριστούν πεσόντες των πολέμων 1912-13, στέκονται μπροστά στο συγκινημένο κοινό, για να αφηγηθούν δοξασμένες ημέρες και πονεμένες στιγμές από τους Βαλκανικούς πολέμους.

Απεβίωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ…

Δυστυχώς δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.
Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας, ο 72χρονος δημοσιογράφος είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης για επέμβαση ρουτίνας στη χολή, όμως, η επιβαρημένη του υγεία λόγω του καρκίνου δεν βοήθησε και ο οργανισμός του δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί ώστε να ξεπεράσει τις επιπλοκές που παρουσιάστηκαν.

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μακαρίου

 

Με τον Γιαννάκη Ομήρου  

Η σημερινή κρίσιμη εθνική και πολιτική συγκυρία απαιτεί αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Αρχιεπισκόπου ΜακαρίουΣυμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και θεμελιωτή του κυπριακού κράτους, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. 
Σήμερα, 19 Ιανουαρίου, είναι η ημέρα κατά την οποία γιορτάζονταν τα ονομαστήρια του Εθνάρχη Μακαρίου. Ημέρα κατά την οποία ο λαός μας συνήθιζε και συνηθίζει να τηρεί ως ημέρα μνήμης και τιμής για τη μεγάλη του προσφορά στην Κύπρο και τους αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία. 

Επιστρέφουν στη Θεολογική μετά το σκάνδαλο

Της Λινας Γιανναρου
Ημερομηνία λήξης φαίνεται ότι είχε ο «πόλεμος στην αναξιοκρατία» που είχε κηρύξει το υπουργείο Παιδείας το 2010, με αφορμή σειρά σκανδάλων που ταλάνιζαν τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με απόφασή του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (ΦΕΚ 1381, τεύχος Γ, 31/12/2012), ακυρώνοντας τις αποφάσεις προκατόχων του, επανέφερε στο πανεπιστήμιο δύο από τους καθηγητές που είχαν αποπεμφθεί μετά τη διαπίστωση σοβαρών παρατυπιών στη διαδικασία εκλογής τους. Η απόφαση έχει προκαλέσει σάλο στο Πανεπιστήμιο, με πολλούς να κάνουν λόγο για νέο κεφάλαιο στην «αμαρτωλή» ιστορία της Θεολογικής Σχολής.

Αυστριακός ιστορικός εξοργίζει τους Αλβανούς: Οι Αλβανοί δεν συνδέονται με τους Ιλλυριούς - Ήταν η ραχοκοκαλιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στην Αλβανία οι απόψεις του Αυστριακού ιστορικού Oliver Jens Schmitt. Ο Schmitt την 100η επέτειο από την ανεξαρτησία της Αλβανίας δημοσίευσε το βιβλίο του «Οι Αλβανοί - μια ιστορία μεταξύ Ανατολής και Δύσης», το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής στο γερμανόφωνο κόσμο.
Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, απορρίπτει θέσεις που ανθούν και γίνονται δεκτές από τους Αλβανούς.

Οι Αλγερινοί βομβάρδισαν τα τζιπ με τους ομήρους!-«Περίπου 30 οι εναπομένοντες όμηροι», ενημερώνει η αλγερινή κυβέρνηση».

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Οι Αλγερινοί βομβάρδισαν τα τζιπ με τους ομήρους!

Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
Μια καλοσχεδιασμένη επίθεση (πολυεθνικής, όπως αποδεικνύεται) ομάδας ισλαμιστών σε απομονωμένη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, που κατέληξε σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς κρίσεις με ομήρους των τελευταίων δεκαετιών. Μια μονομερής επέμβαση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας, χωρίς να έχει προειδοποιηθεί, καθώς φαίνεται, καμία από τις (δέκα και πλέον) χώρες καταγωγής των ομήρων, που κατέληξε σε μακελειό. Δύο εικοσιτετράωρα αφότου η ισλαμική οργάνωση Αυτοί που Υπογράφουν με Αίμα επιτέθηκε στη μονάδα που εκμεταλλεύονται από κοινού η βρετανική BP, η αλγερινή Sonatrach και η νορβηγική Statoil στο Ιν Αμένας της Αλγερίας, ένα εικοσιτετράωρο αφότου ξεκίνησε η «επιχείρηση διάσωσης των ομήρων», σύγχυση και χάος εξακολουθούσαν να επικρατούν μέχρι αργά χθες όσον αφορά τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν, αυτών που διέφυγαν, αυτών που απελευθερώθηκαν.
Μαυριτανικός ιστότοπος μετέδιδε το απόγευμα πως οι ισλαμιστές είχαν προτείνει να ανταλλάξουν δύο αμερικανούς ομήρους με δύο τρομοκράτες φυλακισμένους στις ΗΠΑ, τον Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, εγκέφαλο της βομβιστικής επίθεσης του 1993 στο Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, και την πακιστανή νευροεπιστήμονα Αάφια Σιντίκι. Στο μεταξύ, βροχή έπεφταν οι επικρίσεις στο Αλγέρι για τις ξένες προτάσεις βοήθειας που αρνήθηκε, τη μυστικοπάθεια που επέδειξε πριν και κατά την επιχείρηση, τον ίδιο τον άτσαλο τρόπο της επέμβασης - οι πιο έντονες από το Λονδίνο και το Τόκιο, ηπιότερες από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ... Ακόμα και η αλγερινή εφημερίδα «Αλ Καμπάρ» μιλούσε για αποτυχία τής (στρατοκρατούμενης) κυβέρνησης στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Κι ενόσω η κρίση συνεχιζόταν, οι δράστες απειλούσαν με νέες επιθέσεις εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων, πάντα σε αντίποινα για την επιχείρηση που ξεκίνησε η Γαλλία εναντίον των ισλαμιστών στο Μάλι.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ. Η BP ανακοίνωσε την απομάκρυνση εκατοντάδων ξένων εργαζομένων, στην ίδια καθώς και σε άλλες ξένες επιχειρήσεις. Ενα βαρύ πλήγμα για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αλγερίας, η οποία μόλις ανέκαμπτε από τα χρόνια του εμφυλίου με τους ισλαμιστές. Ενα μεγάλο δίλημμα για τη Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ, που αναγκάστηκε την περασμένη Πέμπτη να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Μάλι μπροστά στον κίνδυνο να πέσει όλη η χώρα στα χέρια των ισλαμιστών, και για ολόκληρη τη Δύση, που στηρίζει μόνο σε επιμελητειακό, σήμερα, επίπεδο την πολεμική προσπάθεια και βλέπει τον κίνδυνο για τρομοκρατικές επιθέσεις αντιποίνων να γιγαντώνεται.
Πηγή των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας τοποθετούσε χθες τον αριθμό των νεκρών και των αγνοούμενων, ακόμα, ξένων ομήρων στο Ιν Αμένας γύρω στους 30. Συνολικά 132 ξένοι είχαν συλληφθεί αρχικά όμηροι, υποστήριξε η ίδια πηγή, ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας «περίπου 100» είχαν απελευθερωθεί, καθώς και «573 αλγερινοί» εργαζόμενοι. Τουλάχιστον δεκαοκτώ ισλαμιστές φέρεται επίσης να σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο Αλγερινοί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής, τρεις Αιγύπτιοι, δύο Τυνήσιοι, δύο Λίβυοι, ένας Μαλέζος και ένας γάλλος πολίτης.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Ιρλανδός μηχανικός που επέζησε είδε, κατά την έναρξη της «επιχείρησης διάσωσης», τέσσερα τζιπ φορτωμένα ομήρους, με τα οποία επιχειρούσαν να διαφύγουν οι ισλαμιστές, να ανατινάζονται από τα αλγερινά ελικόπτερα. Σύμφωνα με άλλον διασωθέντα, οι όμηροι είχαν υποχρεωθεί να ζωστούν με εκρηκτικά. Ενας Γάλλος είπε πως αναγκάστηκε να κρυφτεί επί 40 ώρες κάτω από το κρεβάτι του. Αλλος επιζήσας επεσήμανε στη «Μοντ» πως οι τρομοκράτες ήταν άριστα προετοιμασμένοι, «γνώριζαν τις εγκαταστάσεις, έκοψαν αμέσως την παραγωγή». «Οι τρομοκράτες πρέπει να ξέρουν πως δεν θα βρουν καταφύγιο, ούτε στην Αλγερία ούτε στη Βόρεια Αφρική ούτε πουθενά», διακήρυξε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα.
=================================================

Αλγερία: Περίπου 30 όμηροι παραμένουν στο Ιν Αμένας

 
Δώδεκα όμηροι σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσής τους, από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας, στο συγκρότημα εξόρυξης φυσικού αερίου Ιν Αμένας, ανέφεραν την Παρασκευή, αλγερινές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, APS.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, 30 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τους τρομοκράτες, οι οποίοι, έχουν διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας, πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «προσωρινός», ενώ δεν διευκρινίζεται πόσοι από τα θύματα είναι αλλοδαποί και πόσοι Αλγερινοί.
Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τουλάχιστον δύο ακόμη χώρες η Νορβηγία και η Ιαπωνία, έχουν υπηκόους τους, εντός του συγκροτήματος εξαγωγής φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη.
Επικαλούμενο Aλγερινούς αξιωματούχους το πρακτορείο ΑPS ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 100 έως 132 όμηροι απελευθερώθηκαν, ενώ από την αρχική ομάδα των 30 ενόπλων οι 18 σκοτώθηκαν.
Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι χρειάζεται «μέγιστη προσοχή και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση της ζωής των ομήρων». Η ίδια εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. «Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για εκείνους που παραμένουν σε κίνδυνο», συμπλήρωσε η Κλίντον. Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μίλησε με τον αλγερινό πρωθυπουργό, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι και αμερικανοί πολίτες είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ, απέρριψε πάντως κάθε εικασία περί ανταλλαγής των ομήρων με ισλαμιστές μαχητές, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Στο Μάλι οι φανατικοί θέλουν να ξεριζώσουν τον σουφισμό-Οι ισλαμιστές αντάρτες συνεχίζουν να καταστρέφουν τα μνημεία στο Τιμπουκτού

Η χαρά της ζωής εξοργίζει τους ισλαμιστές: κάτοικοι του Τιμπουκτού γιορτάζουν με τραγούδια την αναστήλωση του Μεγάλου Τεμένους της πόλης στο πλαίσιο παλαιότερου Φεστιβάλ της Ερήμου για την Ειρήνη
Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις οι ισλαμιστές αντάρτες του Μάλι συνεχίζουν το καταστρεπτικό έργο τους στο Τιμπουκτού, μια πόλη γεμάτη με διακηρυγμένα μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένα από την UNESCO. Θυμίζουν όσα έκαναν το 2001 στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν καταστρέφοντας τα περίφημα γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα, από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, στην επαρχία Μπαμιγιάν.

Οι Έλληνες ομογενείς της Ουτρέχτης, κατέβασαν προσβλητική σημαία-αφίσα για την Ελλάδα!


Τη σφοδρή αντίδραση των ομογενών της Ολλανδίας προκάλεσε η εμφάνιση μιας τεράστιας ελληνικής σημαίας στην οποία είχε ζωγραφιστεί η λέξη «πωλείται» σε θέατρο της Ουτρέχτης.
Σκισμένο το πανό που διακοσμούσε την είσοδο κεντρικού θεάτρου της Ουτρέχτης και απεικόνιζε μια τεράστια ελληνική σημαία, στην οποία είχε ζωγραφιστεί η λέξη «πωλείται».
Σκισμένο το πανό που διακοσμούσε την είσοδο κεντρικού θεάτρου της Ουτρέχτης και απεικόνιζε μια τεράστια ελληνική σημαία, στην οποία είχε ζωγραφιστεί η λέξη «πωλείται».
Πριν από λίγες μέρες οι ομογενείς κατέβασαν και έσκισαν τη σημαία λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.