Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013
Οι Αλγερινοί βομβάρδισαν τα τζιπ με τους ομήρους!
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
Μια καλοσχεδιασμένη επίθεση (πολυεθνικής, όπως αποδεικνύεται) ομάδας ισλαμιστών σε απομονωμένη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, που κατέληξε σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς κρίσεις με ομήρους των τελευταίων δεκαετιών. Μια μονομερής επέμβαση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας, χωρίς να έχει προειδοποιηθεί, καθώς φαίνεται, καμία από τις (δέκα και πλέον) χώρες καταγωγής των ομήρων, που κατέληξε σε μακελειό. Δύο εικοσιτετράωρα αφότου η ισλαμική οργάνωση Αυτοί που Υπογράφουν με Αίμα επιτέθηκε στη μονάδα που εκμεταλλεύονται από κοινού η βρετανική BP, η αλγερινή Sonatrach και η νορβηγική Statoil στο Ιν Αμένας της Αλγερίας, ένα εικοσιτετράωρο αφότου ξεκίνησε η «επιχείρηση διάσωσης των ομήρων», σύγχυση και χάος εξακολουθούσαν να επικρατούν μέχρι αργά χθες όσον αφορά τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν, αυτών που διέφυγαν, αυτών που απελευθερώθηκαν.
Μαυριτανικός ιστότοπος μετέδιδε το απόγευμα πως οι ισλαμιστές είχαν προτείνει να ανταλλάξουν δύο αμερικανούς ομήρους με δύο τρομοκράτες φυλακισμένους στις ΗΠΑ, τον Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, εγκέφαλο της βομβιστικής επίθεσης του 1993 στο Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, και την πακιστανή νευροεπιστήμονα Αάφια Σιντίκι. Στο μεταξύ, βροχή έπεφταν οι επικρίσεις στο Αλγέρι για τις ξένες προτάσεις βοήθειας που αρνήθηκε, τη μυστικοπάθεια που επέδειξε πριν και κατά την επιχείρηση, τον ίδιο τον άτσαλο τρόπο της επέμβασης - οι πιο έντονες από το Λονδίνο και το Τόκιο, ηπιότερες από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ... Ακόμα και η αλγερινή εφημερίδα «Αλ Καμπάρ» μιλούσε για αποτυχία τής (στρατοκρατούμενης) κυβέρνησης στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Κι ενόσω η κρίση συνεχιζόταν, οι δράστες απειλούσαν με νέες επιθέσεις εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων, πάντα σε αντίποινα για την επιχείρηση που ξεκίνησε η Γαλλία εναντίον των ισλαμιστών στο Μάλι.
ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ. Η BP ανακοίνωσε την απομάκρυνση εκατοντάδων ξένων εργαζομένων, στην ίδια καθώς και σε άλλες ξένες επιχειρήσεις. Ενα βαρύ πλήγμα για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αλγερίας, η οποία μόλις ανέκαμπτε από τα χρόνια του εμφυλίου με τους ισλαμιστές. Ενα μεγάλο δίλημμα για τη Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ, που αναγκάστηκε την περασμένη Πέμπτη να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Μάλι μπροστά στον κίνδυνο να πέσει όλη η χώρα στα χέρια των ισλαμιστών, και για ολόκληρη τη Δύση, που στηρίζει μόνο σε επιμελητειακό, σήμερα, επίπεδο την πολεμική προσπάθεια και βλέπει τον κίνδυνο για τρομοκρατικές επιθέσεις αντιποίνων να γιγαντώνεται.
Πηγή των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας τοποθετούσε χθες τον αριθμό των νεκρών και των αγνοούμενων, ακόμα, ξένων ομήρων στο Ιν Αμένας γύρω στους 30. Συνολικά 132 ξένοι είχαν συλληφθεί αρχικά όμηροι, υποστήριξε η ίδια πηγή, ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας «περίπου 100» είχαν απελευθερωθεί, καθώς και «573 αλγερινοί» εργαζόμενοι. Τουλάχιστον δεκαοκτώ ισλαμιστές φέρεται επίσης να σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο Αλγερινοί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής, τρεις Αιγύπτιοι, δύο Τυνήσιοι, δύο Λίβυοι, ένας Μαλέζος και ένας γάλλος πολίτης.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Ιρλανδός μηχανικός που επέζησε είδε, κατά την έναρξη της «επιχείρησης διάσωσης», τέσσερα τζιπ φορτωμένα ομήρους, με τα οποία επιχειρούσαν να διαφύγουν οι ισλαμιστές, να ανατινάζονται από τα αλγερινά ελικόπτερα. Σύμφωνα με άλλον διασωθέντα, οι όμηροι είχαν υποχρεωθεί να ζωστούν με εκρηκτικά. Ενας Γάλλος είπε πως αναγκάστηκε να κρυφτεί επί 40 ώρες κάτω από το κρεβάτι του. Αλλος επιζήσας επεσήμανε στη «Μοντ» πως οι τρομοκράτες ήταν άριστα προετοιμασμένοι, «γνώριζαν τις εγκαταστάσεις, έκοψαν αμέσως την παραγωγή». «Οι τρομοκράτες πρέπει να ξέρουν πως δεν θα βρουν καταφύγιο, ούτε στην Αλγερία ούτε στη Βόρεια Αφρική ούτε πουθενά», διακήρυξε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα.
=================================================
Αλγερία: Περίπου 30 όμηροι παραμένουν στο Ιν Αμένας
Δώδεκα όμηροι σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσής τους, από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας, στο συγκρότημα εξόρυξης φυσικού αερίου Ιν Αμένας, ανέφεραν την Παρασκευή, αλγερινές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, APS.
Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, 30 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τους τρομοκράτες, οι οποίοι, έχουν διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας, πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «προσωρινός», ενώ δεν διευκρινίζεται πόσοι από τα θύματα είναι αλλοδαποί και πόσοι Αλγερινοί.
Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τουλάχιστον δύο ακόμη χώρες η Νορβηγία και η Ιαπωνία, έχουν υπηκόους τους, εντός του συγκροτήματος εξαγωγής φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη.
Επικαλούμενο Aλγερινούς αξιωματούχους το πρακτορείο ΑPS ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 100 έως 132 όμηροι απελευθερώθηκαν, ενώ από την αρχική ομάδα των 30 ενόπλων οι 18 σκοτώθηκαν.
Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι χρειάζεται «μέγιστη προσοχή και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση της ζωής των ομήρων». Η ίδια εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. «Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για εκείνους που παραμένουν σε κίνδυνο», συμπλήρωσε η Κλίντον. Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μίλησε με τον αλγερινό πρωθυπουργό, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι και αμερικανοί πολίτες είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ, απέρριψε πάντως κάθε εικασία περί ανταλλαγής των ομήρων με ισλαμιστές μαχητές, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου