Ετικέτες

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Eτοιμη να προμηθεύσει με όπλα το Ιράκ η Ρωσία




Ετοιμη να προμηθεύσει με όπλα το Ιράκ είναι η Ρωσία, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη, ενόσω η χώρα δίνει μάχη για να ανακόψει την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Μιλώντας ενόψει των συνομιλιών στη Μόσχα μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ιρακινού πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης να απωθήσει τους τζιχαντιστές. 

Πώς ήταν η ιστορική συριακή πόλη της Παλμύρας, πριν τις μάχες (φωτογραφίες)


Οι μαχητές του ΙSIS (Ισλαμικό Κράτος) φαίνεται πως έχουν πάρει τον έλεγχο της ιστορικής συριακής πόλη της Παλμύρας – απειλώντας με καταστροφή την ανεκτίμητη αυτή κληρονομιά  αρχιτεκτονικής και τέχνης της περιοχής.
Είναι η πρώτη φορά που οι ομάδες του ΙSIS,  έχουν προσπαθήσει να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν μια πόλη απ ‘ευθείας από τον συριακό στρατό και τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη χάσει έδαφος στα βορειοδυτικά και τα νότια κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ιστορία της FIFA



  
Η FIFA (Federation Internationale de Football Association) είναι η ανωτάτη ποδοσφαιρική αρχή και ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός στον κόσμο. Ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 1904 στο Παρίσι από τις ομοσπονδίες 7 ευρωπαϊκών κρατών, υπακούοντας στην ανάγκη για έναν οργανισμό, που θα εποπτεύει το άθλημα του ποδοσφαίρου, το οποίο στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύσσετο με ταχείς ρυθμούς.
Η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα που εισήλθε στην FIFA υπήρξε η Νότιος Αφρική (1909) και ακολούθησαν η Αργεντινή (1912), η Χιλή (1912) και οι ΗΠΑ (1913). Η Ελλάδα έγινε μέλος της FIFA πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 1927, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΕΠΟ.

Η Ανάληψη του Κυρίου



  
Θεοπατερική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Χριστού επί της Γης. Εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου (21 Μαΐου το 2015). Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.
Το εκκλησιαστικό γεγονός της Αναλήψεως περιγράφεται από τους ευαγγελιστές Μάρκο (ιστ΄ 19), Λουκά ( κδ΄, 51) και Ιωάννη (στ΄, 62 και κ΄, 17), στις Πράξεις των Αποστόλων (α΄ 2, 9), στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου (Προς Εφεσίους δ΄ 8-10, Προς Εβραίους δ΄14 και ζ΄ 26. Α' Προς Τιμόθεον γ΄ 16) και στην Α’ Καθολική Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (γ΄ 22). Μόνο ο ευαγγελιστήςΜατθαίος παραλείπει κάθε μνεία για το γεγονός αυτό.

Μπλόκο στη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από το Βόσπορο ζητά το Κίεβο


Την απαγόρευση της διέλευσης των πλοίων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού από τα στενά τουΒοσπόρου ζητά από τη Δύση ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας τηςΟυκρανίας Αλεξάντρ ΤουρτσίνοφΣε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ukrinform» κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να προσθέσουν στις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας νέα απαγορευτικά μέτρα: 

Ο Σωκράτης και ο Πρωταγόρας για το διδακτό της αρετής…



Γράφει ο Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σε ένα από τα πιο γνωστά κείμενα του Πλάτωνα, ο Σωκράτης συναντά τον Πρωταγόρα, όπου διαφωνούν για το αν μπορεί να διδαχτεί η πολιτική αρετή. Ο Σωκράτης προτείνει ότι δεν διδάσκεται, και σαν απόδειξη αυτού αναφέρει το γεγονός ότι όταν γίνεται συνέλευση της εκκλησίας του δήμου, ο καθένας μπορεί να πάρει το λόγο, άσχετα με το αν είναι χτίστης, σιδηρουργός, ναυτικός, πλούσιος ή φτωχός. Όλοι λοιπόν θεωρούνται εν δυνάμει ενάρετοι, ακόμα κι αν δεν έχουν διδαχτεί κάποιο σχετικό μάθημα.
Ακόμα και γνωστοί ενάρετοι άνδρες της Αθήνας, όπως ο Περικλής και ο Θεμιστοκλής, δε μετέφεραν την αρετή τους ούτε στους γιους τους ούτε σε άλλους. Όχι βέβαια από έλλειψη προσπάθειας, γιατί δεν είναι δυνατόν να θεωρήσουμε πως ενώ προσέλαβαν δασκάλους για να μάθουν στα παιδιά τους ιππασία, μουσική και αθλητισμό, δεν ενδιαφέρθηκαν να τους μάθουν το πιο σημαντικό, την αρετή, κάτι που μάλιστα θα κόστιζε λιγότερο από όλα τα άλλα αφού θα τους τη δίδασκαν οι ίδιοι.

Αγία Ελένη 247 – 328


 Αγία Ελένη
Μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την οποία η Χριστιανική Εκκλησία  ανακήρυξε ισαπόστολο μαζί με τον γιο της. Η μνήμη του Κωνσταντίνου και της Ελένης συνεορτάζεται στις 21 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Ελένης στις 18 Αυγούστου
Η Φλαβία Ιουλία Έλενα (Flavia Julia Helena) γεννήθηκε το 247 με 250 στο Δρέπανο της Βιθυνίας (νυν Χερσέκ Τουρκίας) και ήταν ταπεινής καταγωγής. «Stabularia» την αποκαλεί ο Αμβρόσιος Μεδιολάνων, δηλαδή κορίτσι που εργάζεται σε πανδοχείο.

Μέγας Κωνσταντίνος 272 – 337




 Μέγας Κωνσταντίνος
  





    Ρωμαίος αυτοκράτορας (324-337). Ονομάστηκε Μέγας για το πολυσύνθετο έργο του, που επηρέασε άμεσα ή έμμεσα την παγκόσμια ιστορία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Ισαπόστολο, επειδή υποστήριξε παντοιοτρόπως τον Χριστιανισμό. Η μνήμη του συνεορτάζεται μαζί με αυτή της μητέρας του Αγίας Ελένης στις 21 Μαΐου. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν τον έχει εντάξει στη χωρεία των Αγίων της, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα τα νεώτερα ιστορικά δεδομένα).

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 21 Μαΐου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!