Ετικέτες

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

7th Guards Airborne Division

  1. From Wikipedia, the free encyclopedia
    7th Guards 'Cherkassy' Airborne Division
    Russian 7th Airborne Division patch.svg
    Active 1942–1945 (1st formation)
    1948–present (2nd formation)
    Country Russia Russia
    Branch Большая эмблема Воздушно-десантных войск России.png Airborne Troops
    Part of Medium emblem of the Вооружённые Силы Российской Федерации.svg Russian Armed Forces
    Garrison/HQ Novorossisk
    Motto Мужество, отвага, честь!
    (Courage, valor, honor!)
    Engagements World War II
    Hungarian Revolution of 1956
    Prague Spring
    Black January
    First Chechen War
    Second Chechen War
    War of Dagestan

Σουηδία: Η πρώτη χώρα του κόσμου με 100% ΑΠΕ – Πώς θα το κάνει;

Η Σουηδία θα προσπαθήσει να γίνει «ένα από τα πρώτα κράτη πρόνοιας στον κόσμο που θα απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, Στέφαν Λεβέν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι χώρες της Σκανδιναβίας ήδη ηγούνται παγκοσμίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Σουηδία παράγει τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει από ΑΠΕ –και από σκουπίδια, τομέας στον οποίο έχει πραγματοποιήσει θαύματα, όπως θα διαβάσετε εδώ– ενώ τον περασμένο Ιούλιο η Δανία κατάφερε να παράξει το 140% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανεμογεννήτριες και να εξάγει το πλεόνασμα στους γείτονές της, Γερμανία, Σουηδία και Νορβηγία (η οποία παρεμπιπτόντως είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου με αιχμή του δόρατος την εταιρεία Statoil).
Περίπου το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμους πόρους καλύπτει και η Ισλανδία χάρη στις επενδύσεις της στα υδροηλεκτρικά και τη γεωθερμία.

Ιράν: Απειλεί με μποϊκοτάζ έκθεση βιβλίου στη Φρανκφούρτη λόγω Ρούσντι

Η παρουσία του στην έκθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Ιράν: Απειλεί με μποϊκοτάζ έκθεση βιβλίου στη Φρανκφούρτη λόγω Ρούσντι
Με την οργή του Ιρανών βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος, μετά από 26 χρόνια, ο Ινδός συγγραφέας, Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος θα μιλήσει στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Το μυθιστόρημα «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε το 1989 στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσει ένα ασίγαστο μίσος εναντίον του στο Ιράν. Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χομεϊνί, θιγμένος από το βιβλίο του εξέδωσε φάτουα που τον καταδίκασε σε θάνατο.

Η Συρία έγινε σπίτι για τους πρόσφυγες…


«Στη Συρίας τα σύνορα δεν είχε στηθεί ούτε μια σκηνή για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, τα σπίτια ήταν ανοιχτά» 

Η Συρία έγινε σπίτι για τους πρόσφυγες που διέφυγαν απ τις στρατιές του Ιμπραήμ Πασά το 1839.
Η Συρία έγινε σπίτι για τους Κιρκασιανούς πρόσφυγες το 1860.
Η Συρία έγινε σπίτι για τους Αρμένιους πρόσφυγες το 1914. Η Συρία έγινε σπίτι για τους Έλληνες πρόσφυγες το 1922.

Μπράβο στα Ελληνόπουλα μπράβο…


ellinopoula
Η ομάδα ρομποτικής του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης κατέλαβε την πρωτιά στον 7ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην κατηγορία WRO GEN II – Ποδόσφαιρο, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Όταν η καρδιά της Γης άρχισε να παγώνει

Όταν η καρδιά της Γης άρχισε να παγώνει

Σίδερο στο βάθος

Όταν η καρδιά της Γης άρχισε να παγώνει
H Γη αποτελείται από τέσσερα στρώματα: φλοιός, μανδύας, εξώτερος και εσώτερος πυρήνας (Πηγή: University of Michigan)  
Λίβερπουλ
Ο εσώτερος πυρήνας της Γης, μια μπάλα από μασίφ σίδερο λίγο μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, πρέπει να σχηματίστηκε νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, εκτιμά νέα μελέτη στο Nature. Και η εκτίμηση έχει σημασία για το μέλλον της ζωής στη Γη. Το εξωτερικό στρώμα της Γης είναι ο λεπτός φλοιός, κάτω από τον οποίο υπάρχουν τα θερμά πετρώματα του μανδύα. Πιο κάτω, σε βάθος περίπου 3.000 χιλιομέτρων, βρίσκεται ένας εξώτερος μανδύας από ρευστό σίδηρο και νικέλιο. Στο κέντρο του βρίσκεται ο εσώτερος, στερεός πυρήνας. με διάμετρο γύρω στα 1.200 χιλιόμετρα, ο οποίος σταδιακά μεγαλώνει και μεγαλώνει.
Ο εσώτερος πυρήνας σχηματίστηκε από την πήξη, ή στερεοποίηση, του ρευστού σιδήρου καθώς η νεογέννητη Γη έχανε θερμότητα από το εσωτερικό της. Ο στερεός σίδηρος βυθίστηκε στο κέντρο, καθώς έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από τον λιωμένο σίδηρο.
Οι εκτιμήσεις για το πότε αυτό συνέβη ποικίλλουν, από τα 500 εκατομμύρια μέχρι τα 2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Στη νέα μελέτη, γεωλόγοι του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ στη Βρετανία εξετάζουν αρχαία πυριγενή πετρώματα, δηλαδή βράχους που σχηματίστηκαν από τη στερεοποίηση μάγματος. Πολλά πετρώματα περιέχουν σωματίδια μαγνητικών υλικών όπως ο σίδηρος, και διατηρούν έτσι μια μνήμη της έντασης και της κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου της Γης την εποχή που σχηματίστηκαν.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η ένταση του μαγνητικού πεδίου αυξήθηκε απότομα πριν από περίπου 1 με 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η αύξηση αυτή είναι πιθανό να συνέπεσε χρονικά με την έναρξη του σχηματισμού του εσώτερου πυρήνα, λένε οι ερευνητές.
Το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται από ρεύματα λιωμένου, ηλεκτρικά αγώγιμου σιδήρου στον εξώτερο πυρήνα. Τα ρεύματα, με τη σειρά τους, δημιουργούνται λόγω της θερμότητας που διαρρέει από τον εσώτερο πυρήνα και αναδεύει τον λιωμένο σίδηρο στον εξώτερο πυρήνα.
Η στερεοποίηση του σιδήρου στο κέντρο της Γης, εκτιμά η μελέτη, ισχυροποίησε αυτά τα ρεύματα, αφού η βύθιση του στερεού σιδήρου ανάγκασε τον ρευστό σίδηρο, μαζί με άλλα, ελαφρύτερα στοιχεία, να μετακινηθούν από το κέντρο σε μικρότερα βάθη.
Η χρονολόγηση του εσώτερου μανδύα έχει σημασία για το μαγνητικό πεδίο, επισημαίνουν οι ερευνητές: όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί και ο πυρήνας στερεοποιηθεί εντελώς, το μαγνητικό πεδίο θα εξαφανιστεί, και θα πάψει έτσι να προστατεύει τη Γη από τα φορτισμένα σωματίδια της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας.
Ο εσώτερος πυρήνας παραμένει ρευστός επειδή διατηρεί ένα μέρος της θερμότητας της νεογέννητης Γης, η οποία ήταν κάποτε μια διάπυρη μπάλα από μάγμα. Ο πυρήνας όμως συνεχίζει να παράγει θερμότητα λόγω της διάσπασης φυσικών ραδιενεργών στοιχείων όπως το ουράνιο.
«Το θεωρητικό μοντέλο που ταιριάζει περισσότερο με τα δεδομένα μας υποδεικνύει ότι ο εσώτερος μανδύας χάνει θερμότητα πιο αργά από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια» αναφέρει ο Άντι Μπίγκιν, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.
«Αυτή η ροή ενέργειας θα πρέπει να κρατήσει ζωντανό το μαγνητικό πεδίο για ένα δισεκατομμύριο χρόνια ή και περισσότερο».
Το τι θα συμβεί στη Γη όταν χάσει το προστατευτικό πεδίο της είναι εμφανές στον σημερινό Άρη. Ο γειτονικός πλανήτης είναι τρεις φορές μικρότερος από τη Γη και κρύωσε πιο γρήγορα, οπότε έχασε τον ρευστό πυρήνα του και μαζί με αυτόν και το μαγνητικό πεδίο. Σήμερα, η επιφάνειά του είναι μια έρημος που βομβαρδίζεται από θανάσιμα επίπεδα ακτινοβολίας.
Βαγγέλης Πρατικάκης
www.in.gr

Η προφητεία του Αισχύλου για τους Έλληνες



«Εκεί τους περιμένουν τα πιο μεγάλα κακά να πάθουν, πληρωμή για την αυθάδεια και τις σκέψεις που θεόν δεν λογαριάζουν· γιατί στην χώρα την ελληνική σαν ήρθαν, των θεών τ’ αγάλματα να ξεγυμνώσουν δεν ντρέπονταν και τους ναούς να κάψουν. Κι οι βωμοί αφανισμένοι και των θεών τα ιερά είν’ από ρίζα, ανάκατα, αναποδογυρισμένα από θεμέλια. […] Και νεκρών σωροί και στην τριτόσπορη γενιά άφωνα θα φανερώσουν στα μάτια των ανθρώπων πως δεν πρέπει, θνητός σαν είναι, νά’ναι περήφανος πέρα απ’ το μέτρο· γιατί η υπεροψία, σαν ανθίση, θα καρπίση της καταστροφής το στάχυ, απ’ όπου γεμάτο κλάμα θέρισμα θερίζει».

Μετα τον Αρη η σειρά του Πλούτωνα Σε ανακοινώσεις για το Πλούτωνα θα προβεί η NASA



Μετα τον Αρη η σειρά του Πλούτωνα Σε ανακοινώσεις για το Πλούτωνα θα προβεί η NASA!
f6fcd-nasa2

Σημαντικές ανακοινώσεις και για τον Πλούτωνα υπόσχεται να κάνει η NASA, λίγες ημέρες μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον πλανήτη Άρη.
Αν και η NASA, ακόμη δεν έχει αποκαλύψει πολλά σχετικά με το τι πρόκειται να ανακοινώσει, η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς όπως έχει ήδη ενημερώσει, οι ανακαλύψεις της έχουν αλλάξει δραστικά τις εκτιμήσεις για τον πλανήτη.

Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-12 (ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ)( Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Συρία: ο ολοκληρωτικός «υβριδικός πόλεμος» του Πούτιν

 

E5602C794AC84D5FE4A9F8A27973E99EΑναλυτές υποστηρίζουν ότι προτίθεται να ρίξει στη μάχη κρυφά και φανερά όπλα

Στη Συρία ο Ρώσος πρόεδρος έχει ανοίξει το δεύτερο μέτωπο ενός «ολοκληρωτικού» πόλεμου, με πρώτο μέτωπο την de facto διαμελισμένη Ουκρανία.

Στην έρευνα των φευγαλέων νετρίνων το Νομπέλ Φυσικής


kajitaΒαγγέλης Πρατικάκης 
 Δύο ερευνητές μοιράζονται το φετινό βραβείο για την απόδειξη ότι τα φευγαλέα σωματίδια νετρίνα έχουν μάζα
 Δύο ερευνητές μοιράζονται το φετινό Νομπέλ Φυσικής για την απόδειξη ότι τα φευγαλέα σωματίδια νετρίνα έχουν μάζα, ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων στη Στοκχόλμη.

Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-11 (ΡΩΣΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ )( Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Η Ρωσία στον Κόσμο: Από την Τέταρτη Πολιτική Θεωρία, στη Συρία.  

Putin130912του Αλέξανδρου Δρίβα, Υποψήφιου Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων.
Οι μέρες που διανύουμε, φιλοξενούν ολοένα και περισσότερα γεγονότα που παράγει το μεγάλο εργαστήριο της Ιστορίας. Η Ρωσία, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, επεμβαίνει στρατιωτικά σε ξένο έδαφος. Και αν η Κριμαία προσαρτήθηκε αναίμακτα, η Ρωσία, στο τέλος του Σεπτεμβρίου με διαδικασίες-αστραπή, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Μασάρ Αλ Άσαντ και ξεκίνησε στρατηγικό βομβαρδισμό από αέρος. Όλα αυτά βέβαια, μπορούν να φανούν ως μη αναμενόμενα a posteriori. Πέραν αυτής της διαπίστωσης όμως, ίσως μπορούν να θεωρηθούν και φυσιολογικά επακόλουθα σε δύο επίπεδα. Τόσο αναφορικά με την πολιτική της Ρωσίας αναφορικά με τη Συρία, όσο και από τη ρωσική υψηλή στρατηγική στα χρόνια του Βλάντιμιρ Πούτιν. Εκτός των λόγων επέμβασης, θα επιχειρηθεί να αποσαφηνιστούν τα κέρδη που προσδοκά να αποκομίσει η Ρωσία από τη Συρία, αλλά και τί σημαίνει αυτό για το μέλλον του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων σε μια ολοαίνουρια σκακιέρα αλλά και για το μέλλον της γειτονιάς της Ελλάδας. Τα απορρέοντα από την επέμβαση της Ρωσίας, ακολουθούν τον πολυπαραγοντισμό και μία συνέπειά της, είναι και η ταφόπλακα του νεο-οθωμανισμού της Τουρκίας.

Αφησαν αφύλαχτο τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα


ΠΗΔΟΥΝ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Την καγκελόπορτα του αρχαιολογικού χώρου στον οποίο βρίσκεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας αναγκάζονται να πηδήξουν οι ξένοι επισκέπτες του, προκειμένου να βρεθούν δίπλα στο μνημείο.
Αφησαν αφύλαχτο τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα
Ο λόγος απλός: δεν υπάρχει φυλακτικό προσωπικό ούτε την ημέρα ούτε τη νύχτα, καθώς οι δύο φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα. Και μπορεί οι εργατοτεχνίτες που εργάζονται στον χώρο να αναγκάζονται να κάνουν την πρωινή βάρδια ως φύλακες, ώστε ο ναός να είναι ανοικτός κάποιες ώρες, όμως τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα τι γίνεται;

Τίνος Κόμματος Εκλογή Αρχηγού;

Τίνος Κόμματος Εκλογή Αρχηγού;


Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου) Κανένα Κόμμα (ούτε η Ν.Δ) δεν πρέπει να είναι ακέφαλο.
Τι είδους όμως κεφαλή ενδείκνυται;
Πρίν δοθεί απάντηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ποίου κομματικού σχηματισμού θα ηγηθεί εκείνος που θα επιλεγεί.
Το κάθε κόμμα οφείλει να έχει συγκεκριμένη δομή, αρχές, φυσιογνωμία, τ α υ τ ό τ η τ α ;

Κωνσταντίνος Τσάτσος 1899 – 1987


Κωνσταντίνος Τσάτσος

Διπλωμάτης, πανεπιστημιακός, λογοτέχνης, ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος και πολιτικός. Κορυφαία προσωπικότητα της νεοελληνικής ζωής του 20ου αιώνα, που διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1975 έως το 1980.
Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιουλίου 1899 και ήταν γιος του δικηγόρου και πολιτικού Δημήτρη Τσάτσου και της Θεοδώρας Ευστρατιάδου, που είχε γεννηθεί και ανατραφεί στην Τεργέστη. Την εγκύκλια μόρφωση έλαβε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Μακρή, το Β' Γυμνάσιο Νεάπολης και το Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ στη συνέχεια σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου


Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του '21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας.

Χουάν Περόν 1895 – 1974


Χουάν Περόν

Αργεντινός στρατιωτικός και χαρισματικός πολιτικός, ιδρυτής και αρχηγός του πολιτικού κινήματος που έμεινε στην ιστορία ως Περονισμός.
Ο Χουάν Ντομίνγκο Περόν (Juan Domingo Perón) γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1895 στην πόλη Λόμπος της επαρχίας του Μπουένος Άιρες. Σε ηλικία 16 ετών μπήκε στη στρατιωτική σχολή και μετά την αποφοίτησή του αναρριχήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία. Στα τέλη της δεκαετίας του '30 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Αργεντινής στη Ρώμη και γνώρισε από κοντά την ιδεολογία και τις πρακτικές του φασισμού.
Το 1941 επέστρεψε στην Αργεντινή και δύο χρόνια αργότερα, ως συνταγματάρχης, ήταν μεταξύ των ηγετών στρατιωτικού πραξικοπήματος, που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ραμόν Καστίγιο. Κατέχοντας σημαντικές θέσεις στο νέο στρατιωτικό καθεστώς, ο Περόν στήριξε την εργατική τάξη και προώθησε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στις λαϊκές μάζες της Αργεντινής. Όταν στις αρχές Οκτωβρίου του 1945 απομακρύνθηκε από τις θέσεις του μετά από πραξικόπημα στρατιωτικών και πολιτικών, που ζητούσαν επάνοδο στη συνταγματική ομαλότητα, και φυλακίστηκε, η στήριξη του κόσμου, σε συνδυασμό με τις οργανωμένες προσπάθειες της δυναμικής ερωμένης του Εύας Ντουάρτε, συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποφυλάκισή του.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 8 Οκτωβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1827
Ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνύ, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέυδεν κατατροπώνει τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και ανοίγει το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία. (Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου)

Βιβλιοθήκες στην αρχαία Ελλάδα


77e6d-11

Σε μια χώρα που γεννήθηκε το πνεύμα της επιστήμης και η φιλοσοφία, που η τέχνη έφτασε στο αποκορύφωμα της, που το θέατρο αποτέλεσε σχολείο υψηλού επιπέδου για όλες τις ηλικίες, σε μια χώρα που δεν υπήρξε πόλη χωρίς θέατρο – μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του πολιτισμού – δεν θα ήταν δυνατό να μην έχουν υπάρξει και αγαπηθεί και οι βιβλιοθήκες.Υπήρχαν βιβλιοθήκες στις αρχαίες ελληνικές πόλεις; Εκτός από σποραδικές περιπτώσεις, οι αρχαίοι συγγραφείς δεν αναφέρονται στο θέμα αυτό. Υπάρχουν όμως, ευτυχώς, επιγραφικές πηγές που έρχονται να συμπληρώσουν το κενό.