Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα του… Χότζα και ο “τρομοκράτης” Λουκάς


Η Ελλάδα του… Χότζα και ο “τρομοκράτης” Λουκάς


Θανάσης Μαυρίδης
Λένε ότι δεν θέλουν το μνημόνιο. Κάποιοι ακόμη πιο «προχωρημένοι» προτείνουν την επιστροφή στη δραχμή. Και κάποιοι που βρίσκονται στο απόγειο των πνευματικών τους αναζητήσεων προτείνουν λαϊκή εξουσία και κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής. Όλοι αυτοί ξεχνούν να μας πουν ένα απλό πράγμα: Αν η τρόικα προτείνει για το ελληνικό πρόβλημα την παροχή μισθών Βουλγαρίας, οι «άλλοι» προτείνουν την μετατροπή της Ελλάδας σε Αλβανία του Χότζα. 

Ω, τι κόσμος Λουκά


Ω, τι κόσμος Λουκά

Του Κ. Μπετινάκη
Ο οίκος αξιολόγησης Μούντις υποβάθμισε τη Γαλλία… κατά λάθος αλλά κατόπιν ανακάλεσε την ας πούμε, γκάφα του.
Πριν μερικά χρόνια ο ίδιος «οίκος», είχε αξιολογήσει την αλήστου μνήμης «Λήμαν Μπρος» με πολλά ΑΑΑ, αλλά παραδόξως, σε λίγο χρεοκόπησε παρασύροντας σε στυλ ντόμινο και καραμπόλα το αμερικανικό τραπεζικό (αλλά και αλλαχού) σύστημα.
Είδαν και πάθανε να καταλάβουν πως λειτουργεί το νέο κολποσύστημα οι περισπούδαστοι οικονομολόγοι που κάθε τόσο εμφανίζονται και λένε ακαταλαβίστικα για τους πολλούς από τις οθόνες των τηλεοράσεων, χωρίς κάποιος απ’ αυτούς να δίνει κάποια λύση. Διότι η παγκόσμια οικονομία είναι εξωπραγματική. Βασίζεται σε μια εικονική πραγματικότητα στην οποία οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι κερδοσκόποι τύπου (του φίλου του ΓΑΠ του καταστροφικού) Σόρος, που κερδίζουν δις δολάρια και ευρώ μόλις κάποιος ξεφουρνίσει μια μπαρούφα. Όπως πχ. τη λέξη «Δημοψήφισμα».
Μπαρούφα όχι ως προς τη σημασία του θεσμού, αλλά με την έννοια που το ξεστόμισε ο απελθών από την πρωθυπουργία με ελαφρά γυμναστικά πηδηματάκια.
Δικός τους άνθρωπος
Απλά στελέχη υπό την επίβλεψη και του Μόντι, που είναι πρόεδρος της οργάνωσης για την Ευρώπη Παπαδήμος, Παπαχελάς κλπ.
Ο νέος πρωθυπουργός μας Λουκάς Παπαδήμος αλλά και ο υποψήφιος νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ανήκουν στην Τριμερή επιτροπή (Trilateral) που ιδρύθηκε από την οικογένεια Rocfeller το 1973, βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από την λέσχη Bildeberg στην ιεραρχία της παγκόσμιας διακυβέρνηση, αν και οι πιο πολλοί πιατεύουν πως πρόκειται για ένα από τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας…
Θυμίζουμε απόσπασμα από ομιλία του David Rockefeller στην συνάντηση της τριμερούς Επιτροπής τον Ιούνιο του 1991:
“Ευχαριστούμε το “Washington Post” το “New York Time”το “Time Magazine”και άλλες μεγάλες εκδόσεις, των οποίων οι διευθυντές είχαν παρευρεθεί στις συγκεντρώσεις μας και τήρησαν τις υποσχέσεις τους για διακριτικότητα, για σχεδόν 40 χρόνια. Αλλά τώρα, το έργο έχει γίνει πιο εξεζητημένο και είναι έτοιμο να προχωρήσει προς μία παγκόσμια κυβέρνηση. Η υπερεθνική ηγεμονία μιάς διανοητικής ελίτ σε συνεργασία με τους διεθνείς τραπεζίτες είναι, σίγουρα, προτιμότερη από την αυτοδιάθεση που εφαρμόστηκε στους περασμένους αιώνες.”
—–
Θυμίζουμε πως ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, οι πρωταίτιοι του οποίου (λες κι είναι οι μόνοι) μένουν ατιμώρητοι.
Από άρθρο της Ελευθεροτυπίας, στις 11/08/1999:
Στη συνείδηση των καμένων μικροεπενδυτών, αλλά και του συνόλου των Ελλήνων που υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της “αποτυχημένης” οικονομικής πολιτικής, παραμένει ένας από τους ενόχους. Τώρα, αν είναι ο τρίτος κατά σειράν ένοχος, μετά τον Σημίτη και τον Παπαντωνίου είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Και οι τρεις μαζί πάντως θα καταταγούν στην ιστορία ως το μοιραίο τρίο που οδήγησε την οικονομία της Ελλάδας στην ύφεση, παρ’ όλο τον πακτωλό των κοινοτικών κονδυλίων και την οικονομική αφαίμαξη του κοσμάκη μέσω του Χρηματιστηρίου.
—-
Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι με μέθοδο που μηχανεύτηκε η Γκόλντμαν Ζακς που είχε φέρει η κυβέρνηση Σημίτη επί υπουργείας Χριστοδουλάκη, με τον μαθηματικό τύπο του Παπαδήμου – αλλά και “πλαστά στοιχεία”, σύμφωνα με ορισμένους- μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη (κάτι που καταγγέλουν τώρα, ετεροχρονισμένα, οι μεγαλο-Ευρωπαίοι Σαρκοζί, Μέρκελ κλπ), οι οποίοι όμως σπεύδουν να χαιρετίσουν την τοποθέτηση Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού!!! Για να μας αποτρελάνουν…
Τώρα λοιπόν, κατορθώσαμε να έχουμε μια «νέα» κυβέρνηση, «ευέλικτη» όπως την χαρακτήρισε ο -πως γινόταν κι αλλιώς- εκλεκτός της ΕΕ, του ΔΝΤ και πάνω απ’ όλα του τραπεζικού συστήματος, ο οποίος ωστόσο καλείται να συνεχίσει το «θεάρεστο» έργο του ΓΑΠ του απελθόντος με τις ευλογίες του Σαμαρά και του Καρακαταφέρνη.
Η μεγάλη γαργάρα, από Σαμαρά. Ο οποίος συνεχίζει την πολιτική που δήθεν αποτελούσε την κόκκινη γραμμή του κόμματός του. Του φτάνουν τέσσερα-πέντε στελέχη σε μια κυβέρνηση αμιγώς neo-ΠαΣoΚ, με αντιπρόεδρους που αποτελούν εγγύηση της συνέχισης του καταστροφικού έργου της και γαρνιτούρα από τον θορυβώδη εκλεκτό των βαρόνων των Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης.
Με 49-50 υπουργούς το «ευέλικτο σχήμα» του Παπαδήμου πείθει ότι στην μεταβατική περίοδο δεν υπάρχουν ελπίδες, ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Καλείται να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έκανε τον προκάτοχό του να εγκαταλείψει.
Ο λαός, που σύμφωνα με την καθοδηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειξε «ικανοποιημένος», στην πραγματικότητα, άλλα πράγματα ζητάει.
Η θεαματική «αλλαγή» που είχε προαναγγελθεί αλλά καθυστέρησε για επικοινωνιακούς λόγους, ώστε να φανεί πόσο μελετήθηκε από τους τρεις «λαοπρόβλητους ηγέτες», αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση μιας «σωστής πολιτικής», που ακολούθησε «λάθος πρωθυπουργός».
Όλο το πολιτικό σύστημα τρέχει να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου την οποία η ΝουΔούλα είχε καταδικάσει πριν λίγες ημέρες.
Όλοι, όχι μένει η πολυδιασπασμένη αριστερή πτέρυγα της Βουλής. (Αλλά με το ΚΚΕ να εξαγγέλλει πως δεν ανήκει στην Αριστερά…). Που έχει σηκώσει το μπαϊράκι της αντίστασης απέναντι στις ευρωπαϊκές επιλογές, προκαλώντας φοβία στο λαό, μπας και μας διώξουν από το «σωτήριον ευρώ».
Για να θυμηθούμε λίγο τις αλχημίες (ένθεν κακείθεν) που μηχανεύτηκαν για την ένταξή μας στην Ευρωζώνη με το ένδοξο 345 κόμα τόσο δραχμούλες…
Καπάκι έρχεται και η ιταλική οικονομική κρίση. Της τρίτης πιο εύρωστης οικονομίας στην Ευρώπη.
Η οικονομική κρίση της μπαλαφάρας της παγκοσμιοποίησης σείει συνθέμελα την θεωρία περί τεμπέληδων στην Ελλάδα. Αλλά άντε να μαζέψεις όσα βοήθησε να γραφούν και να ειπωθούν επί δύο χρόνια ο «ηγέτης» που διαφήμιζε στο εξωτερικό με απανωτές δηλώσεις τη χώρα που μόλις είχε κληθεί να κυβερνήσει.
Τα λάθη όμως μετά την απομάκρυνση από την κάλπη δεν αναγνωρίζονται. Ούτε από εκείνη που έρχεται, όταν με το καλό το επιτρέψουν οι προστάτες μας.
Ελπίζω, την αισιοδοξία που εκφράζουν οι ποδηγετούμενες δημοσκοπήσεις , για την λαϊκή αισιοδοξία να είναι η ίδια, όταν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η οποία, αποτελεί προϊόν τερατογένεσης μια και ουδείς πιστεύει πως ξαφνικά (μέσα σε τέσσερις ημέρες) δημιουργήθηκαν οι συνθήκες να τα βρουν άνθρωποι που μεταξύ τους, (μας είχαν κάνει να πιστέψουμε) πως δεν έλεγαν ούτε καλημέρα.
Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά: Το Οκτώβριο μόνο, πέρασαν τα σύνορα 10.000 νέοι λαθρομετανάστες. Ένα θέμα που έχει ξεχαστεί: Θα εφαρμοστεί άραγε κάποτε ένα πραγματικό «πόθεν έσχες» για όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από υπουργικές θέσεις, αρκετά χρόνια πίσω;
Και για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Η τρόϊκα επιστρέφει για να μείνει!!!

Οι Σειρήνες, οι απαραίτητοι και η επιστροφή στην Ιθάκη…

by exomatiakaivlepo
undefined
Νίκος Ναούμης
Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για μια μέρα και είναι καλοί. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για ένα χρόνο και είναι καλύτεροί. Υπάρχουν κι άλλοι που αγωνίζονται για πολλά χρόνια και είναι ακόμη πιο καλοί. Μα, υπάρχουν κι αυτοί που αγωνίζονται όλη τους τη ζωή… Αυτοί είναι οι απαραίτητοι.
Το παρατιθέμενο γνωμικό, ανήκει στο Μ. Μπρεχτ και κρύβει μεγάλες όσο και ταυτόχρονα, πικρές αλήθειες. Διαχρονικές αλήθειες…

Η ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ!


Η ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 14, 2011
http://olympiada.files.wordpress.com/2010/09/kaliorasvouli.jpg?w=200&h=278&h=278
Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας
Οι ανηλεείς καιροί που ζούμε, απαιτούν να σταθούμε ένα βήμα ξοπίσω και να σκεφτούμε ψυχρά και ποιοτικά. Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη νηφαλιότητα και στωικότητα. Σε αυτή την λογική, το MoneyWeek, σε σχετικό άρθρο που έκανε πάταγο στις ΗΠΑ, της Κας  Merryn Somerset Webb, μου προσέφερε την σχετική ευκαιρία, για να γράψω το παρών άρθρο-γνώμη. Στο εξαιρετικά ανατρεπτικό της άρθρο, η εν λόγω συγγραφέας αναρωτήθηκε ρητώς: «μήπως η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου;». Μέσα στην πρωτόγνωρη κρίση, η ίδια έθεσε ως βάση του κεντρικού της επιχειρήματος ότι, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα το «τι είναι διατεθειμένη να δώσει η Γερμανία», αλλά, αντιθέτως, να προσεχθεί το «τι είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να δεχθεί». Με άλλα λόγια, η εν λόγω αναλύτρια επιχειρηματολογεί ότι, εάν οι Έλληνες δεν συμφωνήσουν και δεν εγκρίνουν τα νεώτερα μέτρα του ΔΝΤ, δεν πληρώσουν και, τελικώς, αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, τότε, η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι της ΕΕ θα μείνουν, τόσο χωρίς ευρώ, όσο και χωρίς ενωμένη Ευρώπη!

Ειδικά στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ για τη Βόρειο Κορέα


Ειδικά στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ για τη Βόρειο Κορέα


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Ο επικεφαλής των Αμερικανικών και δυνάμεων του ΟΗΕ στη ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ έχει αρκετές επιλογές σε στρατιωτικό επίπεδο απέναντι στο προκλητικό καθεστώς της ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ. Όπως ανέφερα σε πρόσφατη ομιλία μου στο εξωτερικό για την Β.ΚΟΡΕΑ και τις εξελίξεις στην ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ, οι επιλογές μπορεί να είναι από επιπρόσθετες της απόφασης 1874 του ΣΑ/ΟΗΕ κυρώσεις(που σχεδόν έχουν εξαντληθεί) μέχρι ενεργά στρατιωτικά μέτρα με κίνδυνο ακόμα και πυρηνικής ανάφλεξης , αφού η Β.ΚΟΡΕΑ φέρεται να διαθέτει 1-2 πυρηνικές βόμβες.
Την ίδια στιγμή οι Δυτικοί παρακολουθούν τις εσωτ

Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πανηγύρια


Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πανηγύρια

>Ουσιαστικά η κυπριακή προεδρία θα σηματοδοτήσει τη χρεοκοπία της τουρκικής στρατηγικής
Του Μάριου Ευρυβιάδη
Φωτογραφία
Πρώτο μέλημα της Λευκωσίας θα πρέπει νααποφύγει να παρασυρθεί σε διεθνή διάσκεψηπριν ολοκληρωθεί  η κυπριακή προεδρίαΗΚυβέρνηση Χριστόφια φαίνεται να εργάζεται πυρετωδώς, και πολύ καλά κάνει, ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και προκλήσεις της προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Επί τούτου ο κρατικός λειτουργός υπεύθυνος για τον συντονισμό των ενεργειών του κράτους αναβαθμίστηκε στο αξίωμα του υφυπουργού

Η ελληνομάθεια ζητούμενο και φέτος στη ΘράκηΚΥΡΙΑΚΉ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Η ελληνομάθεια ζητούμενο και φέτος στη Θράκη

Εγκαινιάστηκε χθες το ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής, παρουσία των Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκη>Η ελληνομάθεια είναι και φέτος ζητούμενο στη Θράκη και ιδιαίτερα στο μουσουλμανικό πληθυσμό αυτής, στον οποίο απευθύνονται κατά κύριο λόγο οι δράσεις του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας», που εγκαινιάστηκαν επίσημα χθες με την έναρξη του ΚΕΣΠΕΜ στην Κομοτηνή.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Άσαντ διαδηλώνουν κατά των διπλωματικών κυρώσεων στη Συρία
ΚΥΡΙΑΚΉ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011


Χιλιάδες υποστηρικτές του Άσαντ διαδηλώνουν κατά των διπλωματικών κυρώσεων στη Συρία

Με ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτύρονται οι υποστηρικτές του Σύρου προέδορυ Μπάσαρ αλ Άσαντ στις διπλωματικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού από τον Αραβικό Σύνδεμο, ο οποίος έβαλε ουσιαστικά στον πάγο της συμμετοχή της Συρίας στο αραβικό συμβούλιο επικρίνοντας την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Αναφορές για επιθέσεις σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων, έφοδο διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας καταγγέλλει το Ριάντ. ΟΗΕ και Ηνωμένο Βασιλείο επικροτούν την «ισχυρή και θαραλλέα», όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου.

Κοινή διαδήλωση Θρακιωτών, Κούρδων, Κυπρίων και Βορειοηπειρωτών κατά του τουρκοφασισμούΚΥΡΙΑΚΉ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Κοινή διαδήλωση Θρακιωτών, Κούρδων, Κυπρίων και Βορειοηπειρωτών κατά του τουρκοφασισμού

Καθώς τα πάντα καταρρέουν στην Πατρίδα μας οι Τούρκοι (και οι έμισθοι πράκτορές τους) ξεσαλώνουν ανενόχλητοι. Δεν χάνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν οτιδήποτε προκειμένου να μας προκαλέσουν και να μετρήσουν τις αντοχές μας. Έτσι θρασσύτατα και προκλητικότατα διοργάνωσαν σήμερα 11/11/11 μεβλίτ (μνημόσυνο-δέηση) σε κεντρικό τζαμί της Ξάνθης υπέρ της αναπαύσεως των "μαρτύρων-ένδοξων στρατιωτών του τουρκικού έθνους" οι οποίοι "δολοφονήθηκαν" από Κούρδους "τρομοκράτες" τον προηγούμενο μήνα ( εννοούν τον θάνατο 24 στρατιωτών από συντονισμένη επίθεση Κούρδων αγωνιστών).

Λεηλάτησαν την Πρεσβεία της Σ.Αραβίας στη ΣυρίαΚΥΡΙΑΚΉ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Λεηλάτησαν την Πρεσβεία της Σ.Αραβίας στη Συρία

Λεηλάτησαν την Πρεσβεία της Σ.Αραβίας στη Συρία
Οπαδοί του Μπασαρ αλ-Άσαντ αντιδρούν στον αποκλεισμό της Δαμασκού από Αραβικό Σύνδεσμο

Τη Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό κατέστρεψαν και λεηλάτησαν χθες διαδηλωτές οπαδοί του Μπασαρ αλ-Άσαντ.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ Η ΑΓΓΛΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ


ΚΥΡΙΑΚΉ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ Η ΑΓΓΛΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Η Αγγλία για να εξοικονομήσει από τις αμυντικές δαπάνες, θα μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου.Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε πως μέσα σε δύο χρόνια, η Αγγλία θα μειώσει κατά χίλια διακόσια σαράντα τον αριθμό των στρατιωτών της πουΣύμφωνα με την είδηση του BBC, 1240 στρατιώτες θα αποχωρήσουν σε δύο χρόνια από της βάσεις της νήσου.

«Καμία έκπτωση στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων» λέει ο Δ.Αβραμόπουλος


ΚΥΡΙΑΚΉ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

«Καμία έκπτωση στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων» λέει ο Δ.Αβραμόπουλος


Ο Δ.Αβραμόπουλος υπογράφει στο πρωτόκολλο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Δ.Αβραμόπουλος υπογράφει στο πρωτόκολλο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αθήνα: Ο περιορισμός των δαπανών και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς όμως εκπτώσεις στις ανάγκες τους, αποτελούν τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως τις περιέγραψε ο νέος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του.

Το τέλος του Μπερλουσκόνι και το μέλλον της Ιταλίας


ΚΥΡΙΑΚΉ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Το τέλος του Μπερλουσκόνι και το μέλλον της Ιταλίας

Γιατί η λύση στο δράμα της Ρώμης είναι απλή αλλά και τρομερή
Gianni Riotta

Καθώς ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατευθύνεται προς την έξοδο, η ιστορία συνεχίζεται. Τη Δευτέρα, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του, ο οποίος έχει κυριαρχήσει στην ιταλική πολιτική σκηνή για σχεδόν 20 χρόνια, θα είναι ένα πράγμα του παρελθόντος, και η Ιταλία θα γλιτώσει από την οργή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι είναι καιρός να ανοίξει ένα Prosecco (σ.σ.: λευκός αφρώδης οίνος που μοιάζει με σαμπάνια).Αλλά δεν πρόκειται. Η Ιταλία βρίσκεται μακριά ακόμη από την επίλυση των προβλημάτων της.


ΚΥΡΙΑΚΉ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Από την ΤΜΤ στην ίδρυση του ψευδοκράτους

>Συμβολική ημερομηνία η 15η Νοεμβρίου για τους εθνικιστές Τουρκοκυπρίους 
Φωτογραφία
Για τους Τ/κ εθνικιστές η 15η Νοεμβρίου είναι σημαντική ημερομηνία καθότι γιορτάζουν τις επετείους δύο σημαντικών, για αυτούς, γεγονότων: Την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ (1957) και 26 χρόνια μετά την ίδρυση του ψευδοκράτους (1983). Την χαρά και πανηγύρια των εθνικιστών δεν συμμερίζονται οι εχέφρονες, φιλειρηνιστές και προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι αφού γνωρίζουν ότι όλα τα προβλήματα που για δεκαετίες αντιμετωπίζει η τ/κ κοινότητα, πηγάζουν από τις ενέργειες κάποιων ηγετών τους, είτε με την ίδρυση της ΤΜΤ είτε με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Επί παντοδυναμίας Ραούφ Ντενκτάς λίγοι ήταν οι Τ/κ πολιτικοί που είχαν το θάρρος να εκφράσουν τις απόψεις τους και να κρίνουν τις πράξεις και παραλείψεις της ηγεσίας τους. Είναι γνωστή η δήλωση του Τ/κ πολιτικού Αλπάι Ντουρντουράν σε ξένη δημοσιογράφο: «Πείτε, παρακαλώ, στον κόσμο ότι θέλουμε να λυτρωθούμε από αυτούς που μας λύτρωσαν».
 
Ο Ταλάτ ως αντιπολίτευση δήλωνε:
«Τουρκία, δεν σε θέλουμε πλέον στο νησί μας. Επέστρεψέ μας τα εδάφη που κατέχεις. Δεν σε έχουμε ανάγκη. Μας αρκεί που μας λύτρωσες μια φορά. Δεν θέλουμε άλλη λύτρωση». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και δηλώσεις των Ιζέτ Ιστζιάν, Οζγκέρ Οζγκιούρ. Στο μεγάλο συλλαλητήριο της 31-10-11 τα πανό έγραφαν: «Άγκυρα, κάτω τα χέρια από πάνω μας».
 
Αρκεί να θυμηθούμε και τη δήλωση του τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τα αισθήματά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους όπως τα εξομολογήθηκε σε έναν εκ Τουρκίας φίλο του δημοσιογράφο: «Αντέδρασα στην ανακήρυξη της ‘‘ΤΔΒΚ’’, αγωνίστηκα για το θέμα αυτό. Την ημέρα που έγινε η ανακήρυξη έκλαψα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Και σήμερα έχω τις ίδιες απόψεις». Η ΤΜΤ είναι μια παραστρατιωτική τρομοκρατική οργάνωση με ιδρυτές τον υπάλληλο στο τουρκικό προξενείο της Λευκωσίας Μουσταφά Κεμάλ Τανρίσεβτι (ανέλαβε καθήκοντα στο προξενείο στις 30-10-1956), τον τότε αντιεισαγγελέα και μετέπειτα Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον γιατρό Μπουρχάν Ναλμπάντογλου. Ίσως προκαλεί έκπληξη η απουσία του Τ/κ ηγέτη Φαζίλ Κουτσιούκ. 
 
Όντως ο Κουτσιούκ δεν ήταν μεταξύ των ιδρυτών της ΤΜΤ και αυτό οφείλεται στην επιμονή του Τανρίσεβτι, ο οποίος, ως διπλωμάτης, γνώριζε ότι η ανάμιξη ενός πολιτικού σε παρακρατική οργάνωση ίσως δημιουργούσε προβλήματα στην κοινότητα αλλά και τον ίδιο. Ο αποκλεισμός του τον δυσαρέστησε και τη δυσαρέσκειά του ουδέποτε την απέκρυψε θεωρώντας υπαίτιο τον Ραούφ Ντενκτάς.
 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εμπνευστής της ίδρυσης της οργάνωσης ήταν ο Τανρίσεβτι, ο οποίος θεωρούσε ως ερασιτεχνικές και ανίκανες να ανταποδώσουν τα πλήγματα της ΕΟΚΑ κάποιες τοπικές οργανώσεις όπως η «Βολκάν», «9η Σεπτεμβρίου», και «Τρία βέλη».
Η ιδέα για ίδρυση μιας οργάνωσης πάνω σε πιο γερές βάσεις έγινε στις 27-7-1957 κατά τη συνάντηση ΝτενκτάςΤανρίσεβτι. Τότε δόθηκε και το όνομά της με «νονό» τον Τανρίσεβτί. Όπως δήλωσε μετέπειτα, στόχος του ήταν η υιοθέτηση μιας παθητικής αντίστασης, η όλη δράση της όμως απέδειξε το ακριβώς αντίθετο.
 
Ως ημερομηνία ίδρυσης της ΤΜΤ θεωρείται η 15η Νοεμβρίου 1957 (ημέρα Παρασκευή) όταν η παραπάνω τριανδρία συναντήθηκε στο σπίτι του Τανρίσεβτι στην Αγλαντζιά και μπήκαν οι βάσεις. Στις 23 Νοεμβρίου 1957 παρατέθηκε δείπνο στο κέντρο Τσαγλαγιάν της Λευκωσίας στο οποίο παρέστη και ο πρόξενος της Τουρκίας Μπουρχάν Ισίν. Μετά την αποχώρηση των προσκεκλημένων οι τρεις άνδρες συνέταξαν την πρώτη προκήρυξη της ΤΜΤ, ο δε Ναλμπάντογλου ανέλαβε να την πολυγραφήσει και να την διανείμει. Η προκήρυξη φέρει ημερομηνία 27-11-1957, η οποία αναφέρει: «Διαλύθηκαν οι οργανώσεις όπως η Βολκάν, Μέτωπο 9ης Σεπτεμβρίου κ.λπ. Τις οργανώσεις αυτές διαδέχτηκε μια νέα οργάνωση, που θα συμβάλει στην άμυνα των Τ/κυπρίων απέναντι στην αποικιακή κυβέρνηση και στο κοπάδι των Ε/κ, που προσπαθεί να πετύχει την Ένωση με την Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μια οργάνωση που έχει ως στόχο την επίθεση αλλά την άμυνα. Καλούμε το σύνολο των Τ/κ να στηρίξει την οργάνωση και να ενταχθεί στους κόλπους της».
 
Η αποικιοκρατική κυβέρνηση, στις 29 Νοεμβρίου 1957, με απόρρητη έκθεση (RGC1015/45) ενημέρωσε το Υπουργείο Αποικιών για την ίδρυση μια νέας αντιστασιακής οργάνωσης με την ονομασία ΤΜΤ. Στις 4-1-1958 η Χαλκίν Σεσί έγραφε: «Από προκήρυξη που κυκλοφόρησε πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει πλέον η οργάνωση Βολκάν. Τη διαδέχτηκε άλλη οργάνωση με το όνομα ΤΜΤ».

Μόρφωμα ετών 28... μη αναγνωρισμένο 
ΟΛΑείναι έτοιμα για τα πανηγύρια της Τρίτης (15/11), ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η 28η επέτειος από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Κάθε προσπάθεια της Τουρκίας και των κατοχικών αρχών για αναγνώριση του ψευδοκράτους έπεσε στο κενό με μόνη χώρα που το αναγνωρίζει να παραμένει η Τουρκία. Ακόμη και τα ομόθρησκα κράτη της Ισλαμικής τούς γύρισαν την πλάτη και το μόνο που πέτυχαν ήταν να συμμετέχουν ως παρατηρητές με το όνομα «τ/κ κράτος». Ως μη αναγνωρισμένο κράτος προσφέρεται για κάθε είδους παρανομίες και είναι γνωστό ότι σε αυτό καταφεύγουν επώνυμοι καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ, οργιάζει η αρχαιοκαπηλία, από εδώ διακινούνται ναρκωτικά και κάθε είδους παράνομα εμπορεύματα… 
 
Η εισβολή του 1974 και η ανακήρυξη της λεγόμενης ΤΔΒΚ του 1983 ήταν ό,τι χειρότερο για τους Τ/κ όταν η τότε ηγεσία τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του ψευδοκράτους στους εκ Τουρκίας, τους οποίους πολιτογράφησε και προσέλαβε στη «δημόσια υπηρεσία» σε βάρος των Τ/κ. Όπως δήλωσε ο «δήμαρχος» του Γερόλακκου (4/9/11) Χουλουσί Μανίσοϊ, το 1975 μετέφεραν από το χωριό Τσαραλάν των Αδάνων 250 οικογένειες Τούρκων για να ασχοληθούν στη γεωργία και κτηνοτροφία, στη συνέχεια όμως το καθεστώς τους προσέλαβε στη «δημόσια υπηρεσία». Εκτός από την κατά προτεραιότητα πρόσληψη των εποίκων, η εγκληματικότητα των εκ Τουρκίας,ο φανταμενταλισμός, η διαφορά πνευματικού και κοινωνικού επιπέδου μεταξύ Τούρκων εκ Τουρκίας και Τ/κ ανάγκασε μεγάλο αριθμό Τ/κ να μεταναστεύσει στο εξωτερικό και σήμερα οι Τ/κ να είναι η μειοψηφία στον πληθυσμό των κατεχομένων.
 
Τα κυριότερα σημεία της διακήρυξης, που διάβασε ο Ραούφ Ντενκτάς από το βήμα της ψευδοβουλής το πρωί της 15ης Νοεμβρίου, ήταν:
«Σε αυτή την ιστορική μέρα τείνουμε, για μια ακόμη φορά, χείρα ειρήνης και φιλίας στους Ελληνοκυπρίους. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ενωθεί με άλλο κράτος. Το κράτος θα συνεχίσει να συμμορφούται με τις συνθήκες εγκαθίδρυσης εγγυήσεων και συμμαχίας. Για ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα καλής θέλησης. Το νέο κράτος θα είναι αδέσμευτο, δεν θα ενταχθεί σε οποιοδήποτε στρατιωτικό συνασπισμό, δεν θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των εδαφών του για εχθροπραξίες εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Το νέο κράτος θα αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της ειρήνης, σταθερότητας και του ισοζυγίου δυνάμεων στην περιοχή».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ?Στις 14/5/1983, μετά το ψήφισμα του ΣΑ για το Κυπριακό (37/253-13/5/1983), ο Ντενκτάς δηλώνει ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των Τ/κ και ότι θααποδείξουν την οντότητα των δύο λαών στο νησί. ?Στις 16/5/83, κατευθυνόμενες από την τ/κ ηγεσία οργανώσεις διαμαρτύρονται για το περιεχόμενο του ψηφίσματος και καλούν την τ/κ ηγεσία να προχωρήσει στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Την επόμενη ο Ραούφ δηλώνει ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την ανακήρυξη, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τουρκμέν θεωρεί μια τέτοια ενέργεια φυσιολογική.

?Στις 20/5/1983, ο Ραούφ, επιστρέφοντας από το Λονδίνο, δήλωσε ότι ήλθε πλέον το πλήρωμα τουχρόνου για την ανεξαρτησία. Για δέκα περίπου μέρες πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές με τον λεγόμενο πρέσβη Μπατού, τα οργανωμένα σύνολα, οικονομικούς παράγοντες ενώ την 1η Ιουνίου σε ομιλία του στην Αμμόχωστο αποκαλεί τα κατεχόμενα «Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». ?Στις 17 Ιουνίου η λεγόμενη «Βουλή» εγκρίνει ψήφισμα για αυτοδιάθεση, με την Άγκυρα να διαμηνύει στους Τ/κ (2/8/83): «Μπορείτε να ασκήσετε το δικαίωμα για αυτοδιάθεση στον κατά την κρίση σας κατάλληλο χρόνο». 
?Στις 9/10/83 ο ΥΠΕΞ Τουρκμέν διαμηνύει στο ΓΓ του ΟΗΕ Κουεγιάρ και στις ΗΠΑ ότι δεν είναι πλέον δυνατό να παρεμβάλει εμπόδια στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Τ/κ. ?Στις 13/10/83 ογκώδες συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπέρ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας με ομιλητή τον Ντενκτάς. ?Στις 14/11/1983 ο Ντενκτάς καλεί σε δείπνο τους «υπουργούς» και «βουλευτές» και τους ανακοινώνει την απόφασή του για την ανεξαρτησία.  
Προηγήθηκε απαγόρευση εισόδου-εξόδου από και προς τα κατεχόμενα ενώ σίγησαν οι τηλεπικοινωνίες. Στο δείπνο ζήτησε από τους συνδαιτυμόνες να υπογράψουν το διάγγελμα που θα απηύθυνε την επόμενη το πρωί. Στην αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο Ντενκτάς απείλησε: «Είναι αδύνατο να παραμείνουν στη Βουλή όσοι δεν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Μπορούν να περάσουν στην πέραν του οδοφράγματος περιοχή». Η απειλή του έπιασε τόπο και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα. ?Στις 15/11/1983 ανακηρύσσεται παράνομα το ψευδοκράτος. Η μόνη χώρα που το αναγνώρισε ήταν η Τουρκία, με τον ΥΠΕΞ Τουρκμέν να καλεί τη διεθνή κοινότητα να δει θετικά την ενέργεια των Τ/κ, αφού αυτό επιτάσσει η ειρήνη. 

«Η ίδρυση της ΤΜΤ» 
Άρθρο του Ναζίμ Μπερατλί στη «Χαμπερντάρ».
«ΟΤΑΝκάποτε συζητούσα με τον Ραούφ Ντενκτάς, του ζήτησα να μου εξηγήσει τα της ίδρυσης της ΤΜΤ. Μου διηγήθηκε κάποιες λεπτομέρειες, τις οποίες στη συνέχεια περιέλαβε στα απομνημονεύματά του και τις αποκάλυψε σε συνεντεύξεις τους στα ΜΜΕ. Το 1957 ο Ντενκτάς πίστευε ότι δεν είναι δυνατόν να ακουστεί η φωνή των Τ/κ στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα, αν δεν ιδρύσουν μια παρόμοια με αυτήν της ΕΟΚΑ οργάνωση πάνω σε επαγγελματική βάση. Πίστευε ότι θα ήταν αδύνατο να οργανώσουν καταλλήλως τις οργανώσεις Βολκάν, Καρά Τσετέ, 9ης Σεπτεμβρίου.

Όπως μου εξήγησε, υπήρχαν τότε δύο τοποθετήσεις σχετικά με την ίδρυση μιας μυστικής ένοπλης οργάνωσης. Η μια υποστήριζε ότι η οργάνωση θα έπρεπε να ιδρυθεί μυστικά, ακόμη και από την Τουρκία, με χρήματα που θα συγκεντρώνονταν από τον λαό και η οποία θα εξοπλιζόταν παράνομα.
Η δεύτερη, την οποία υποστήριζε και ο Ραούφ Ντενκτάς, υποστήριζε ότι επιβαλλόταν η ενημέρωση της Τουρκίας καθότι χωρίς επαγγελματική δομή και ειδικούς αξιωματικούς η προσπάθεια δεν θα επιτύγχανε αλλά θα δημιουργούσεπροστριβές στη διεκδίκηση της ηγεσίας και θα επιβαλλόταν χαράτσι στον κόσμο.

Η νέα οργάνωση ιδρύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1957 στο σπίτι του διπλωμάτη Τανρίσεβτι στην Αγλαντζιά από τους Ραούφ και Ναλμπάντογλου. Το όνομά της ΤΜΤ. Όπως διηγήθηκε ο Ντενκτάς, ο Τανρίσεβτί, λόγω της θέσεώς του στο προξενείο, γνώριζε όλους τους κοινοτάρχες των τ/κ χωριών. Ο Ναλμπάντογλου ήταν γνωστό άτομο και είχε εκτόπισμα μεταξύ των αγωνιστικών δυνάμεων που δρούσαν τότε. Η νέα οργάνωση συμπεριέλαβε στους κόλπους της τις μέχρι τότε οργανώσεις. Τα γεγονότα της 27ης και της 28ης Ιανουαρίου 1958 αλλά και τα επεισόδια που άρχισαν τον Ιούνιο του 1958 και συνεχίστηκαν μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ήταν έργο της ΤΜΤ. Μέχρι τότε, όμως, δεν είχε υλοποιηθεί η πρόταση του Ντενκτάς για ανάμιξη και της Τουρκίας. Η ΤΜΤ συνέχιζε τη δράση της ως μια ερασιτεχνική οργάνωση. Πρόσθεσε και τα εξής ο Ντενκτάς: «Κατά τα επεισόδια του Ιουνίου του 1958, πιάσαμε στον ύπνο τους Ε/κ, οι οποίοι δεν φαντάζονταν ότι έχουμε τόσο συγκροτημένη οργάνωση. Νικητές ήμασταν εμείς αλλά αποκαλύφθηκε και η δύναμή μας. Με τον αιφνιδιασμό τους νικήσαμε αλλά δεν είχαμε τη δύναμη να αντικρούσουμε αντίποινα. Έτσι, αποδείχτηκε ότι απαιτούνταν η επείγουσα ανάγκη για μια οργάνωση ειδικών».

Τελικά ο Ραούφ κατάφερε να πείσει την Τουρκία για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας οργάνωσης. Στο νησί συνεχίζονταν οι συγκρούσεις ενώ στο Γραφείο Ειδικού Πολέμου στην Άγκυρα οι εργασίες ίδρυσης της Οργάνωσης. Τελικά, έφθασε στο νησί, υπό κάλυψη, μια ομάδα υπό τον συνταγματάρχη Ριζά Βουρουσκάν. Ο Ραούφ δηλώνει ότι με τον Βουρουσκάν συναντήθηκε για πρώτη φορά σε εγκαίνια παρθεναγωγείου. Η ΤΜΤ, στο σύνολό της, εντάχθηκε στις διαταγές του Βουρουσκάν και ως ημερομηνία ίδρυσης της ΤΜΤ γιορτάζουμε την 1η Αυγούστου.

«‘‘ΤΔΒΚ’’ και οφέλη» 
Άρθρο του Χασάν Οζερντέμ στη «Βολκάν».
«ΟΙ Τ/Κίδρυσαν την ‘‘ΤΔΒΚ’’ μετά από ένα μακρύ και σκληρό αγώνα. Σήμερα πλέον έχουν το κράτος τους και ζουν υπό την προστασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και με τη φρούρηση των συνόρων τους από τις δυνάμεις ασφαλείας.

?Του λοιπού οι Τ/κ έχουν απαλλαγεί από τον φόβο νέων γενοκτονιών από τους Ε/κ.
?Οι Τ/κ κοιμούνται ήσυχοι αφού είναι σίγουροι για την ασφάλειά τους.

?Γνωρίζουν πλέον ότι δεν θα ξημερώσει κάποια μέρα που οι τρομοκράτες Ε/κ θα τους επιτεθούν και θα αρπάξουν την περιουσία τους.

?Έχουν πλέον την ελευθερία να ταξιδεύουν. ?Η ε/κ τυραννία τούς απομάκρυνε από την παραγωγή. Σήμερα δραστηριοποιούνται εκ νέου.

?Διεμήνυσαν στην τυφλή και κωφή διεθνή κοινότητα ότι ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες, χωριστά από αυτά των Ε/κ, με τους οποίους έχουν διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, ταυτότητα.

?Απαλλάχτηκαν την οικονομική ηγεμονία των Ε/κ. ?Για δεκαετίες ζούσαν σαν σκλάβοι των Ε/κ. Σήμερα ζουν ελεύθεροι και απολαμβάνουν την ελευθερία τους.

?Με την ίδρυση της ‘‘ΤΔΒΚ’’ στάθηκαν στα πόδια τους και οι επιχειρηματίες. Τερματίστηκε η κλειστή οικονομία και σήμερα το κράτος συναλλάσσεται με 70 περίπου χώρες. ?Είναι πλέον γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο κυρίαρχοι λαοί.

?Έχουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα. ?Ασκεί εξουσία ο κρατικός μηχανισμός. ?Βελτιώθηκε το δημοκρατικό καθεστώς. ?Με το Σύνταγμά του απέδειξε ότι σέβεται την ανωτερότητα του Δικαίου και ότι πρόκειται για κοινωνικό και κοσμικό κράτος ?Οι Τ/κ είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους. Το ότι η ‘‘ΤΔΒΚ’’ δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος δεν έχει και τόση σημασία καθότι η μη αναγνώριση είναι πολιτική, αφού έχει εμπορικές συναλλαγές με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση για εμπάργκο στις εισαγωγές τ/κ προϊόντων από την Ε.Ε. είναι αντιδημοκρατική και παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ‘‘ΤΔΒΚ’’, εκτός του ότι έχει εμπορικές συναλλαγές με πάρα πολλές χώρες, έχει και αντιπροσωπείες σε πολλές από αυτές. Με πολιτικές αποφάσεις δεν αναγνωρίζεται ένα τέτοιο κράτος. Σε πείσμα όλων η ‘‘ΤΔΒΚ’’ θα συνεχίσει την πορεία της».

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
Από την Άγκυρα η εντολή
ΑΠΟτα πλέον επίσημα τουρκικά χείλη ακούσαμε για την παραδοχή ότι η έχουσα στρατιωτική οργάνωση ΤΜΤ (1-8-1958) σχεδιάστηκε, οργανώθηκε, εξοπλίστηκε και ενεργούσε με διαταγές αξιωματικών του Γραφείου Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας με πρωταγωνιστές τον Πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές και τον ΥΠΕΞ Φατίν Ρουστού Ζορλού. Στην ΤΜΤ που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1957 πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ένας Τούρκος διπλωμάτης, ο οποίος και παρότρυνε τους ΝτενκτάςΝαλμπάντογλου για την ίδρυση μιας οργανωμένης τρομοκρατικής οργάνωσης. Η πρώτη ΤΜΤ (15-11-57) δεν πρόλαβε να δραστηριοποιηθεί. Από τις προκηρύξεις της διαπιστώνουμε ότι θα ακολουθούσε την ίδια σκληρή στάση απέναντι στους Ελληνοκυπρίους όπως συνέβη και με τη διάδοχό της ΤΜΤ της 1-8-58. Αμφότερες είχαν κατά νουν καταχθόνια σχέδια σε βάρος της Κύπρου προκειμένου η Τουρκία να επανακτήσει το νησί. Ο στόχος δεν επιτεύχθηκε αλλά οι δραστηριότητες των ΤΜΤ οδήγησαν το νησί στη σημερινή κατάσταση με τα παρακλάδια και υπολείμματά τους να παρεμβάλουν εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας προς όφελος του συνόλου των κατοίκων της νήσου.

Όσο για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η πλειοψηφία των Τ/κ πιστεύει ότι ήταν η χειρότερη κληρονομιά του Ραούφ Ντενκτάς προς την κοινότητα. Μετά την ανακήρυξη δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι μετανάστευσαν ενώ αυξήθηκε και το κύμα εποίκων. Ο ίδιος ο Ντενκτάς εκφράζει τη λύπη του επειδή η ενέργειά του δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε από διάφορα φίλα προς την Τουρκία κράτη όπως Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Μαλαισία, Ιορδανία. Σε μια προσπάθεια για να δικαιολογήσει την αποτυχία του, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των κρατών, που θα αναγνώριζαν το μόρφωμα, θα ήταν μερικές δεκάδες «αν δεν απειλούνταν από τις μεγάλες δυνάμεις και κυρίως τις ΗΠΑ». Προσπαθεί να ξεχάσει ότι ακόμη και πολλά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης δεν συμφωνούσαν με τις αποφάσεις του, κάτι που και ο ίδιος παραδέχτηκε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στη «Γενή Ντουζέν» στις 14-11-1998 όταν δήλωσε ότι το πράσινο φως για την ανακήρυξη το πήρε από κάποια κέντρα αποφάσεων της Τουρκίας, όπως το ΥΠΕΞ και ο στρατός και όχι από όλα τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.
 http://www.philenews.com/digital/

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ