Ετικέτες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η προσωπική σχέση των Ερντογάν – Ομπάμα αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή!


Η προσωπική σχέση των Ερντογάν – Ομπάμα αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή!

By Soner Cagaptay – The Washington Post
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους αλλά και αυτού που διανύουμε οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έφτασαν σε οριακό σημείο λόγω της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία – Ισραήλ, όπως και λόγω της φιλικής στάσης της Τουρκίας προς το Ιράν. Ωστόσο σήμερα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα διπλωματικό ”μήνα του μέλιτος”! Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα έχει τόσο στενές φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε αυτές καταγράφονται ως οι στενότερες σχέσεις προσώπων (μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας) τις τελευταίες δεκαετίες.

Η στενή φιλία των δύο πολιτικών αρχηγών έχει φέρει μεταβολές σε πολιτικό επίπεδο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν σοβαρή κρίση το 2003, μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει να περάσουν από τη χώρα τα αμερικανικά στρατεύματα για το πόλεμο στο Ιράκ.
Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι το γεγονός πως οι δύο άνδρες (Ερντογάν & Ομπάμα) συνομίλησαν για 45 λεπτά τηλεφωνικά την ημέρα θανάτου της μητέρας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν. Η συζήτηση ήταν καθαρά συναισθηματική και άκρως προσωπική χωρίς να σχετίζεται με τα πολιτικά δρώμενα.
Για να φτάσουμε όμως στο σημείο της προσωπικής φιλίας των δύο και κατ’ επέκταση στη δημιουργία καλού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, πέρασαν χρόνια και πολλές μεταξύ τους “καταιγίδες”.
Τον Ιούνιο του 2010, όταν η Τουρκία αρνήθηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν σε οριακό σημείο, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι εμφανώς ενοχλημένος. Όλα όμως άλλαξαν ένα μήνα μετά κατά τη διάρκεια συνομιλίας Ερντογάν – Ομπάμα, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στο Τορόντο του Καναδά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε σε στενό του περιβάλλον ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός παραδέχτηκε το λάθος του και πως τον διαβεβαίωσε ότι από τότε η Τουρκία θα στεκόταν στο πλευρό των ΗΠΑ και όχι του Ιράν. Η συγκεκριμένη διαβεβαίωση βελτίωσε κατά πολύ το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις.
Από το καλοκαίρι, οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της στάσης της Τουρκίας στις εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης, στο ότι σύντομα αντιλήφθηκε πως ο Καντάφι αποτελεί παρελθόν αλλά και γενικότερα εκτιμήθηκε πολύ θετικά ο ρόλος που διαδραμάτισε σε Αφρική και Μέση Ανατολή. Η Τουρκία με τη στάση της είναι ο κατ’ εξοχήν εχθρός της Συρίας τη δεδομένη στιγμή ενώ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για την πτώση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 
Το μοναδικό σημείο όπου ακόμη φέρνει τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών, ΗΠΑ – Τουρκίας, είναι η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία – Ισραήλ. Το προσεχές χρονικό διάστημα οι εξελίξεις θα φέρουν τη Τουρκία ξεκάθαρα απέναντι στο Ιράν, με συνέπεια να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο επαναπροσσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία.
Με την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η Τουρκία και το Ιράν θα προσπαθήσουν να θέσουν υπό την επιρροή τους το Ιράκ σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Η φιλική σχέση μεταξύ Ερντογάν – Ομπάμα και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, φέρνουν ΗΠΑ και Τουρκία τόσο κοντά που δύσκολα θα αλλάξει το οτιδήποτε ανάμεσά τους ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας των δύο ανδρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου