Ετικέτες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

David Meidan: Ο άνθρωπος που μυστικά ηγείται της επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας


David Meidan: Ο άνθρωπος που μυστικά ηγείται της επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας

undefined

 

Σοβαρός κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις στεφθούν με επιτυχία

Ο Ντέιβιντ Μεϊντάν, πρώην ανώτερο στέλεχος της Μοσάντ, μετά την επιστολή της Χαμάς προς το Ισραήλ – το καλοκαίρι που μας πέρασε - για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, ορίστηκε από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως ο επικεφαλής διαμεσολαβητής στις συνομιλίες για τον Γκιλάντ Σαλίτ. Το αποτέλεσμα ήταν σαφέστατα επιτυχές.

Ο ίδιος άνθρωπος, ο Ντέιβιντ Μεϊντάν, έχει ήδη οριστεί ως επικεφαλής της επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τούρκοι αναλυτές σε άρθρα τους έχουν διαρρεύσει τη συγκεκριμένη είδηση και όπως χαρακτηριστικά τονίζουν η Τουρκία δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση της εμπλοκής του Ντέιβιντ Μεϊντάν στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα πάντα με Τούρκους αναλυτές, τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα ήδη φάνηκαν.
1. Ο Ερντογάν εδώ και μερικές βδομάδες έχει σταματήσει να επιτίθεται στο Ισραήλ.
2. Δεν συμμετείχε κανένας Τούρκος ακτιβιστής στο στολίσκο για τη Γάζα.
3. Το Ισραήλ δεν έφερε την οποιαδήποτε αντίρρηση στην πώληση των Αμερικανικών SUPER COBRA στη Τουρκία.
4. Το Ισραήλ σιώπησε στην κίνηση της Ουάσινγκτον να παραχωρήσει στη Τουρκία τους κωδικούς συστημάτων για τα τουρκικά μαχητικά F-16.
5. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μία βελτίωση στις εμπορικές σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, ενώ το έτος 2011 συνολικά ο τζίρος ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια.
6. Κανείς δεν αρνείται ή διαψεύδει πως οι ΗΠΑ όχι μόνο επικροτούν, αλλά και πίεζουν τις δύο χώρες (Τουρκία – Ισραήλ) προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.
7. Η Τουρκία δείχνει “εγκλωβισμένη” στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κούρδοι, Ιράν και Συρία σε συνδυασμό με την οικονομική αποδυνάμωση των ΗΠΑ την καταστούν με τις ευλογίες των Αμερικανών αυτομάτως χώρα με …ηγετικό ρόλο απέναντι σε όλους τους χρόνιους εχθρούς του Ισραήλ.  
8. Τούρκοι και Ισραηλινοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την τρέχουσα χρονική περίοδο ως την πλέον ελπιδοφόρα συγκυρία για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου