Ετικέτες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η μυστική διείσδυση του Ιράν στα Βαλκάνια!


Η μυστική διείσδυση του Ιράν στα Βαλκάνια!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Ιρανική δραστηριότητα στην Αλβανία!

Με τον ρόλο του ΙΡΑΝ στην Βαλκανική ασχολούμαι επί χρόνια, ενώ τον θεωρώ ως ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό και επικίνδυνο. Επίσης ερευνώ τον ρόλο των Ιρανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων τους σε ΑΘΗΝΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Στο θέμα θα επανέλθω πολύ σύντομα, ενώ το 2008 και 2009 που βρέθηκα στο ΣΕΡΑΓΕΒΟ και στο ΜΟΣΤΑΡ είχα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Την ανησυχία μου επέτειναν οι μετέπειτα αναλύσεις και επαφές που είχα στην ΚΡΟΑΤΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Α Ιρανική Πρεσβεία
Προσπαθεί να εμπλέξει ιρανικές εταιρείες και επιχειρήσεις σε μεγάλα δημόσια έργα και μελλοντικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας (πετρελαϊκά και πυρηνικά).
Εκδίδει βιβλία με αντιδυτικό και φιλοϊρανικό περιεχόμενο, τα οποία έχουν ανεβάσει τους τόνους τους, σε σχέση με το χαμηλότερο και διακριτικό προφίλ που διατηρούσαν τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόσφατα, εξέδωσε και διένειμε βιβλία που ασκούν έντονη κριτική στον τύπο της δημοκρατίας των δυτικών κρατών, προτείνοντας το ισλαμικό δημοκρατικό σύστημα του Ιράν ως την καλύτερη εναλλακτική λύση.
Αναπτύσσει επαφές με Αλβανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Αναπτύσσει επαφές με ισλαμικούς οργανισμούς και οργανώσεις, ιδιαίτερα δε με το “Rufai Tarikat” (Tarikat είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει Ισλαμικό Θρησκευτικό Τάγμα).
Στο παρελθόν επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ιδιαίτερων σχέσεων με τη μεγάλη Αλβανική κοινότητα Αλεβιτών Μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν παρόμοια θεολογία με τους Σιίτες.
ΒAlbania – Iran Friendship Association
Αποτελεί έργο του τέως Ιρανού Πρέσβη στην Αλβανία, Alibeman Eghbali Zarch.
Ο Διευθυντής ονομάζεται Bedri Bylyku.
Διακεκριμένοι Αλβανοί είναι ήδη μέλη αυτού συλλόγου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα κορυφαία στελέχη της Ακαδημίας Επιστημών, EduartSulstarova, Emil Lafe και Jorgo Bulo.
Προσπαθεί να στρατολογήσει και πολιτικούς ως μέλη του.
Στόχος του συλλόγου είναι οι υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου Αλβανοί.
Γ. Kuran Foundation
Καθοδηγείται από το Ιρανικό Πανεπιστήμιο Xhometul Mustafa, που εδρεύει στην πόληQom.
Δεδηλωμένος σκοπός του είναι να διδάξει το Κοράνι και να εκπαιδεύσει Αλβανούς ώστε να καταστούν ικανοί να το διδάξουν και αυτοί με τη σειρά τους.
Στέλνει επιλεγμένους μαθητές για περαιτέρω θρησκευτική επιμόρφωση στο Ιράν, οι οποίοι στη συνέχεια επιστρέφουν στην Αλβανία και συγκεκριμένα στις περιοχές απ’ όπου κατάγονται, για να διδάξουν το Κοράνι.
Εκδίδει βιβλία με σιιτικό περιεχόμενο.
Στόχος του ιδρύματος είναι οι φτωχοί και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου Αλβανοί.
Δ. Saadi College
Είναι κολλέγιο θηλέων. Ωστόσο, πρόθεση του κολλεγίου είναι να ιδρύσει και ένα αντίστοιχο κολλέγιο αρρένων, καθώς και ένα Πανεπιστήμιο στη συνέχεια, σε περιοχή που αγόρασαν πρόσφατα πάνω στην κύρια οδό Δυρραχίου-Τιράνων.
Εκδίδει βιβλία θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
Διευθυντής είναι ο Amir Asghari, ιρανικής καταγωγής που απέκτησε την αλβανική υπηκοότητα. Ανεπιβεβαίωτη πληροφορία αναφέρει ότι ο Amir Asghariείναι εξάδελφος του τέως προέδρου του Ιράν, Khatami.
ΕThe Saadi Sirazi Cultural Foundation
Αποτέλεσε το πρώτο ιρανικό ίδρυμα στην Αλβανία και είναι το πιο δραστήριο από τα εκεί ιρανικά ιδρύματα.
Δεδηλωμένος σκοπός του είναι η έμφαση στους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Αλβανίας και Ιράν.
Διευθυντής του είναι ο Sarouz Falahatpisheh. Ουσιαστικά διευθύνεται και χρηματοδοτείται από το “Islamic Cultural and Relationship Organization” που εδρεύει στην Τεχεράνη.
Υποστηρίζει οικονομικά και ηθικά άλλες ισλαμικές οργανώσεις, οργανισμούς και κοινότητες στην Αλβανία.
Στέλνει Αλβανούς μαθητές για επιμόρφωση στο Ιράν.
Εκδίδει βιβλία, όχι μόνο θρησκευτικού αλλά και πολιτικού περιεχομένου.Πολλά από αυτά έχουν συγγραφεί από διακεκριμένους Ιρανούς πολιτικούς και πνευματικούς, μεταξύ των οποίων και από τους Ayatollah Khomenei καιAyatollah Khaminei.
Οργανώνει συνέδρια στα οποία προσκαλούνται και συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες του Ιράν, μεταξύ των οποίων και οι:
- Mohsen Miri, βουλευτής και σύμβουλος επί πολιτιστικών θεμάτων του Προέδρου και του Πνευματικού Αρχηγού.
- Mahmud Khalilzadeh, βουλευτής και διευθυντής του “Saadi Sirazi’s European and Balkan Operations”.
- Reaza Karami, τέως διευθυντής του ιδρύματος.
Στόχος του Ιδρύματος είναι οι ανωτέρου και μέσου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου Αλβανοί.

Ιρανική δραστηριότητα στα Σκόπια!

Στα ΣΚΟΠΙΑ-συγκριτικά με το ΚΟΣΟΒΟ και την ΑΛΒΑΝΙΑ οι Ιρανοί έχουν περιορισμένη δραστηριότητα και στο παρελθον επικεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο του ΤΕΤΟΒΟΥ. Μάλιστα το 2006 είχαν ενδιαφερθεί να ανοίξουν έδρα εκεί για την Ιρανική γλώσσα και κουλτούρα, ενώ ακολουθούσαν και ορισμένα αρνητικά για την χώρα μας πλαίσια στο μείζον εθνικό μας θέμα των ΣΚΟΠΙΩΝ. Επίσης προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διεισδύσουν στα δυο Αλβανόφωνα κόμματα της FYROM.
:Muhamed Jusufi
- Είναι υπήκοος ΠΓΔΜ Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με το Ιράν.
- Η δραστηριότητά του επικεντρώνεται στην Πρίστινα, Κόσοβο, όπου έχει οργανώσει ένα σύλλογο με την ονομασία “Zeri Yne” (Η Φωνή μας).
- Ο σύλλογος λαμβάνει οικονομική στήριξη από το Ιράν και συγκεκριμένα από τις Basixhe Forces. Αναλαμβάνει ανθρωπιστικές δράσεις και εκδίδει θρησκευτικά και μη θρησκευτικά βιβλία και φυλλάδια. Επίσης οργανώνει συνέδρια.
- Γενικά όμως, το Ιράν έχει πολύ περιορισμένη εκπροσώπηση στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα, η πρεσβεία του είναι περιοδικά κλειστή

Ιρανική δραστηριότητα στο Κόσοβο!

Στο ΚΟΣΟΒΟ το ΙΡΑΝ-παρά το γεγονός ότι δεν έχει επίσημα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του-, εν τούτοις έχει προσπαθήσει να διεισδύσει στο Πανεπιστήμιο της ΠΡΙΣΤΙΝΑ, ενώ παρακολουθεί επί χρόνια τις δραστηριότητες της ΔΥΝΑΜΗΣ του ΝΑΤΟ/KFOR. Διαδοχικοί Διοικητές της δύναμης από διάφορες χώρες μου είχαν θίξει την Ιρανική κινητικότητα στο ΚΟΣΟΒΟ(Γερμανοί-Ιταλοί-Βρετανοί-Ισπανός-Γάλλοι) το ΝΑΤΟ προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις Ιρανών και ανθρώπων τους στις περιοχές της Δυτικής Πρίστινα, στην ΝΤΑΚΟΒΙΤΣΑ, στο ΠΡΙΖΡΕΝ και σε συνοριακά σημεία με την ΑΛΒΑΝΙΑ.
 
1. NGO “Koran – Prizreni Cultural Foundation” (Shoqata Kulturore Kurani – Prizren)
 
Λαμβάνει καθοδήγηση από το Ιρανικό Πανεπιστήμιο “Xhometul Mustafa”, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Qom, στο Ιράν.
 
Διευθυντής είναι ο Imam Muhamed Bagher Salehi. Ο αδελφός του είναι ο πρέσβης του Ιράν στη Φιλανδία.
 
Έχει έδρα στην Πρίστινα, όπου και σκοπεύει να αγοράσει ένα κτίριο, πιθανότατα για να το χρησιμοποιήσει ως Μουσείο Ιρανικού Πολιτισμού.
 
Προσπαθεί να θεσμοθετήσει Έδρα Περσικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα.
 
2. NGO Ehli Bejtit
 
Έχει έδρα στο Πρίζρεν και λαμβάνει υποστήριξη από το Ιράν.
 
Εκδίδει βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου.
 
Επιχορηγεί σπουδές νέων στο Ιράν.
 
Πρόσφατα χρηματοδότησε τις σπουδές 10 νεαρών Κοσοβάρων στο Ιράν, τους οποίους έστειλε στην πόλη Qom.
Ωστόσο, οι 10 Κοσοβάροι επέστρεψαν στο Κόσοβο μετά από λίγο καιρό, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών ζωής στην Qom.

Ιρανική δραστηριότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη!

Το 2008 στο ΣΕΡΑΓΕΒΟ είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλόυς Βόσνιους αξιωματικούς για την Ιρανική και Ουαχαμπιστική επιρροή στην Β-Ε. Επίσης πληροφορήθηκα πως έμπαιναν τα όπλα από το ΙΡΑΝ και άλλες χώρες για τον Βοσνιακό στρατό των ΙΖΕΝΤΜΕΚΟΒΙΤΣ-ΝΤΕΛΙΤΣ. Οι Ιρανοί δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την επιρροή που θα ήθελαν και για αυτό κατηγορούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ που μέσω των συμφωνιών του DAYTON έγειραν την Β-Ε(ΣΕΡΒΟΙ-ΚΡΟΑΤΕΣ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ) προς το ΝΑΤΟ. Επίσης μετά τη 9/11 η Αμερικανική διπλωματία ζήτησε πολλούς ισλαμιστές να φύγουν από το έδαφος της ΒΟΣΝΙΑΣ και ειδικά από την ΖΕΝΙΤΣΑ.
Ίδρυμα “Mulla Sadra”
- Είναι NGO που υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν.
- Χρηματοδοτεί την ανέγερση τζαμιών και ισλαμικών κέντρων, όπου γίνεται προσηλυτισμός και διαπαιδαγώγηση του πληθυσμού στις αρχές του Ισλάμ.
- Βοηθάει οικονομικά τους φτωχούς μουσουλμάνους, ώστε να έχει επιρροή πάνω τους.
- Επιλέγει νεαρούς Βόσνιους και τους επιχορηγεί ώστε να μεταβούν για εκπαίδευση και επιμόρφωση στο Ιράν.
- Βοηθάει μουσουλμάνους να βρουν εργασία, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις άλλων ισλαμιστών, τους οποίους επηρεάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου