Ετικέτες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ!


Η ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 14, 2011
http://olympiada.files.wordpress.com/2010/09/kaliorasvouli.jpg?w=200&h=278&h=278
Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας
Οι ανηλεείς καιροί που ζούμε, απαιτούν να σταθούμε ένα βήμα ξοπίσω και να σκεφτούμε ψυχρά και ποιοτικά. Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη νηφαλιότητα και στωικότητα. Σε αυτή την λογική, το MoneyWeek, σε σχετικό άρθρο που έκανε πάταγο στις ΗΠΑ, της Κας  Merryn Somerset Webb, μου προσέφερε την σχετική ευκαιρία, για να γράψω το παρών άρθρο-γνώμη. Στο εξαιρετικά ανατρεπτικό της άρθρο, η εν λόγω συγγραφέας αναρωτήθηκε ρητώς: «μήπως η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου;». Μέσα στην πρωτόγνωρη κρίση, η ίδια έθεσε ως βάση του κεντρικού της επιχειρήματος ότι, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα το «τι είναι διατεθειμένη να δώσει η Γερμανία», αλλά, αντιθέτως, να προσεχθεί το «τι είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να δεχθεί». Με άλλα λόγια, η εν λόγω αναλύτρια επιχειρηματολογεί ότι, εάν οι Έλληνες δεν συμφωνήσουν και δεν εγκρίνουν τα νεώτερα μέτρα του ΔΝΤ, δεν πληρώσουν και, τελικώς, αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, τότε, η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι της ΕΕ θα μείνουν, τόσο χωρίς ευρώ, όσο και χωρίς ενωμένη Ευρώπη!

Σήμερα, ο καταπονημένος λαός μας είναι βαθιά πληγωμένος και θυμωμένος. Συνυπάρχει και ζει ο Έλληνας μαζί με έναν απίστευτα μεγάλο προσωπικό αχρείαστο διεθνή εξευτελισμό. Κατά συνέπεια, ο μέσος Έλληνας ψάχνει συνεχώς να εντοπίσει απεγνωσμένα κάποια καταφατική διήγηση, ή κάποια ποιοτική είδηση, για να βρει, έστω και στιγμιαία, τον χαμένο του θετικό «εγωισμό» και εαυτό. Ναι, έτσι είναι! Εγώ δε, ταπεινά, σε όλους αυτούς απαντώ μόνο με μια απλή φράση: η Ελλάδα είναι μια πολύ ισχυρή χώρα! Η Ελλάδα, ναι!, έχει έναν γιγάντιο «κρυφό» και φανερό πλούτο. Εάν δε, απαλλαγούμε από τα χρόνια φοβικά μας σύνδρομα, από τον κακό μας εαυτό και την γενικότερη κακή μας οργάνωση, η δυσθεώρητη φυσική μας προίκα, καθώς και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα μας θα φανούν συντόμως και θα μας αποδώσουν πολλούς εθνικούς καρπούς.
Για παράδειγμα, η πτωχεύσασα Αργεντινή, μετά το 2003, μέσα σε πέντε χρόνια, ανέπτυξε και καταμετρούσε 403 (από 40) ενεργά ορυχεία. Μέσα σε μια δεκαετία, από το 2001, η χώρα αυτή τριπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο των ορυκτών. Η εκτίμηση είναι ότι η Αργεντινή, το 2015, θα κατατάσσεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων μεταλλευτικών χωρών. Ομοίως, η χώρα ανακοίνωσε επιπροσθέτως το νέο της κοίτασμα, του ενός δισ. βαρελιών πετρελαίου, στην επαρχεία Νεουκέν. Αντίστοιχα, και η Ελλάδα είναι θεαματικά πλούσια μέσα στα «σπλάχνα» της, αφού οι νεώτερες μελέτες των ειδικών επιστημόνων κάνουν λόγο για αμύθητους θησαυρούς στο υπέδαφός μας, που, ωστόσο, παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Οι δε υπαρκτές μελέτες, για πετρέλαια, φυσικό αέριο, χρυσό, κλπ., βρίσκονται ανενεργές και σκονισμένες στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων.
Πέραν τούτων, σας υπενθυμίζω την πρόσφατη σχετικά μελέτη της McKinsey, «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά», για λογαριασμό του ΣΕΒ, όπου προτείνεται η υιοθέτηση ενός «νέου μοντέλου», για την χώρα μας, που είναι δυνατό να προσθέσει μελλοντικά περί τα 55 επιπλέον δισ. ευρώ στο ΑΕΠ μας. Η εφαρμογή αυτού του νεωτερικού μοντέλου ανάπτυξης θα δημιουργήσει περί τις 550.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσα σε 10 χρόνια, ενεργοποιώντας 5 κλάδους και 8 υποκλάδους της οικονομίας (πχ., ενέργεια, τουρισμός, τρόφιμα, απόβλητα). Αυτό το νέο προτεινόμενο αναπτυξιακό μοντέλο, θα «σπάσει» την σημερινή εσωτερική μη βιώσιμη διάρθρωση, που εξ ορισμού δημιουργεί στην Ελλάδα μια σειρά από χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις. Προβλήματα και άλλες σχετικές δυσκαμψίες, που καθόλου δεν ευνοούν την ομαλή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Το όποιο «νέο μοντέλο» τελικώς επιλεγεί για την Ελλάδα της «μετα-κρίσης», μπορεί (σε συνδυασμό) να πετύχει την πολυπόθητη ανάπτυξη, γιατί έτι σας υπενθυμίζω ότι, λόγου χάρη: πρώτον, είμαστε μια χώρα, που η χερσαία και η θαλάσσια έκτασή της είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της Γερμανίας, δεύτερον, τα νησαία εδάφη μας φτάνουν περίπου τα 10.000, τρίτον, η «νοητή» συνολική ακτογραμμή της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη σε μήκος από την αντίστοιχη ακτογραμμή της Ηπείρου της Αφρικής (δηλ., από την μεγαλύτερη ήπειρο της υφηλίου), τέταρτον, οι Έλληνες ανά τον κόσμο ξεπερνούν τα 17 εκ. πετυχημένων ατόμων, πέμπτον, έχουμε πολλές δυνατότητες και άλλες δυνητικές πρωτιές σε μια σειρά από σημαντικά μεταλλεύματα (πχ., νικέλιο, βωξίτης, λευκόλιθος), έκτον, ο χρυσός της Βόρειας Ελλάδας ξεπερνά σε αξία τα 50 δισ. ευρώ και, τέλος, έβδομον (αφήνοντας έξω το φυσικό αέριο της χώρας μας), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η Ελλάδα διαθέτει το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου παγκοσμίως, νοτίως της Κρήτης. Θεωρώ, υποστηρίζω και προβλέπω ότι η Ελλάδα έχει το κατάλληλο αναπτυξιακό «φόντο» και τις αντίστοιχες δυνατότητες να μπορεί να αναγεννηθεί από την σημερινή κατάσταση και τέφρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου