Ετικέτες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Αντιπυραυλικά συστήματα στα ισραηλινά πολιτικά αεροσκάφη


Αντιπυραυλικά συστήματα στα ισραηλινά πολιτικά αεροσκάφη

Επιταχύνεται η εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων σε όλα τα πολιτικά αεροσκάφη.
Το Ισραήλ επιταχύνει την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στα πολιτικά αεροσκάφη της χώρας, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας σήμερα, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιθέσεων από εξτρεμιστές στην κατοχή των οποίων ενδέχεται να έχουν περιέλθει όπλα από το λεηλατημένο οπλοστάσιο της Λιβύης.


Τα αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας El Al και άλλων δύο εγχώριων αερομεταφορέων εξοπλίζονται με ένα σύστημα το οποίο κατασκευάζεται στο Ισραήλ -ονομάζεται C-Music- και χρησιμοποιεί λέιζερ για να «τυφλώνει» πυραύλους που αναζητούν στόχους που εκπέμπουν θερμότητα. Η πλειοψηφία των αεροσκαφών σχεδιάζεται να έχει εξοπλιστεί με το σύστημα ως το 2013.

Οι αρχές του Ισραήλ για να καλύψουν το κενό προσαρμόζουν υπάρχοντα αντίμετρα της πολεμικής αεροπορίας για χρήση σε πολιτικά αεροσκάφη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται.

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό την απειλή και προηγηθήκαμε από τον υπόλοιπο κόσμο στην προετοιμασία γι' αυτή. Η Λιβύη σήμανε την έκδοση κυβερνητικών διαταγών να επιταχυνθούν τα πράγματα ακόμα περισσότερο», είπε ο αξιωματούχος, επικαλούμενος εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το χάος που επικράτησε στην διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι στη χώρα της Βόρειας Αφρικής επέτρεψε να διακινηθούν λαθραία φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι -που μπορούν να εκτοξεύονται από έναν άνθρωπο ο οποίος στηρίζει το όπλο στον ώμο- και να αποκτηθούν από Παλαιστινιακές οργανώσεις και οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα στη Χερσόνησο του Σινά.

Οι αρχές του Ισραήλ είχαν αρχίσει να εγκαθιστούν άλλο ένα σύστημα, που ονομάζεται «Flight Guard», σε αεροσκάφη της El Al μετά το 2002, όταν η αλ Κάιντα φέρεται να είχε αποπειραθεί να καταρρίψει ένα αεροσκάφος γεμάτο Ισραηλινούς τουρίστες στην Κένυα. Όμως η χρήση φωτοβολίδων για την παραπλάνηση των αντιαεροπορικών πυραύλων προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων και οι Ισραηλινοί στράφηκαν στο σύστημα C-Music, το οποίο παράγει μια εταιρία που ονομάζεται Elbit Systems Ltd.. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα καλύψει το κόστος -υπολογίζεται σε 1-1,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ- της εγκατάστασης του συστήματος σε κάθε ισραηλινό πολιτικό αεροσκάφος.

Οι συσκευές C-Music (Commercial Multi-Spectral Infrared Countermeasure), οι οποίες έχουν μέγεθος περίπου 1,5 μέτρου, εγκαθιστώνται στην άτρακτο των αεροσκαφών και αυξάνουν την οπισθέλκουσα, κάτι που σημαίνει «μερικά εκατομμύρια (δολάρια) το χρόνο» επιπλέον έξοδα για καύσιμα, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι και αυτό το έξοδο θα καλυφθεί από το κράτος.

Το βασικό αεροδρόμιο του Ισραήλ, το Μπεν Γκουριόν, βρίσκεται 10 χλμ. από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει πληροφορίες που να καταδεικνύουν την παρουσία αντιαεροπορικών πυραύλων στην Δυτική Όχθη αντίθετα με την Γάζα, όπου έχει αυξηθεί η εισροή λαθραίων όπλων από την Αίγυπτο.

Ο αξιωματούχος είπε πως ο Νετανιάχου, σε κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις, περιέγραψε το C-Music ως ένα μέσο για να καθησυχαστεί το κοινό στο Ισραήλ για την ασφάλεια εάν η κυβέρνηση επιστρέψει στους Παλαιστίνιους σε περίπτωση που συναφθεί διμερής ειρηνευτική συμφωνία.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου Μαρκ Ρεγκέβ είπε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει πει ότι «σε κάθε δυνητική ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες για την ασφάλεια σχετικά με ένα ευρύ φάσμα απειλών για την ασφάλεια, περιλαμβανομένων των φορητών πυραύλων» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου