Ετικέτες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Συμμαχικά εγκλήματα στη Λιβύη



ΣΆΒΒΑΤΟ, 12 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Συμμαχικά εγκλήματα στη Λιβύη

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας η πιθανότητα διεξαγωγής έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστηρίο (ICC) για εγκλήματα πολέμου του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
Ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από τους Συμμάχους. «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει, με τρόπο αμερόληπτο και ανεξάρτητο, καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη», δήλωσε ο εισαγγελέας Οκάμπο (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press)

Ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από τους Συμμάχους. «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει, με τρόπο αμερόληπτο και ανεξάρτητο, καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη», δήλωσε ο εισαγγελέας Οκάμπο (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press) Ανώτατοι αξιωματούχοι του οργανισμού, που διατηρούν ανωνυμία, υποστηρίζουν μάλιστα ότι, για να αποφευχθεί εμπλοκή του ICC, προωθείται άμεσα εσωτερική έρευνα για όλους τους βομβαρδισμούς ή άλλες δράσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους Λίβυοι άμαχοι.

Η ΝΑΤΟϊκή κινητικότητα έχει πυροδοτηθεί ύστερα από παρέμβαση του εισαγγελέα του ICC, Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ελέγχει ισχυρισμούς κατά του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων της μεταβατικής κυβέρνησης, καθώς και των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.

Εγκλήματα πολέμου
Ο Μορένο-Οκάμπο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εξετάζονται, με τρόπο αμερόληπτο και ανεξάρτητο, καταγγελίες για μαζικούς βιασμούς από τις κανταφικές δυνάμεις, καθώς και καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τους άνδρες του Μεταβατικού Συμβουλίου και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ».
Σημειώνεται, πάντως, ότι οι δηλώσεις δεν συνεπάγονται και την έναρξη επίσημης έρευνας, ενώ το γραφείο του Μορένο-Οκάμπο περιμένει τη δημοσιοποίηση έκθεσης Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Λιβύη προτού λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Κατ' επανάληψη ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν υποστηρίξει ότι όλες οι πτυχές της επιχείρησης στη Λιβύη ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας ότι στην περίπτωση έρευνας του ICC το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με κάθε τρόπο. Αντιστοίχως, οι ηγέτες των χωρών-μελών του συνεχίζουν να δηλώνουν ότι ο μικρός αριθμός θανάτων αμάχων στη Λιβύη είναι απόδειξη της ακρίβειας και της επιτυχίας με την οποία διεξήχθη η επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου