Ετικέτες

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ο Χάινς Ρίχτερ στη Süddeutsche Zeitung για τη δίκη στην Κρήτη: “Είμαι απλά ο αποδιοπομπαίος τράγος για τη Μέρκελ”


Στη δίκη του Γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ στο Ρέθυμνο αναφέρεται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.
Ο 76χρονος συγγραφέας του βιβλίου “Επιχείρηση Ερμής” (Operation Merkur, 2011), κατηγορείται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, για “δυσφήμηση και γελοιοποίηση της κρητικής αντίστασης ενάντια στους εθνικοσοσιαλιστές”.
Όπως υπενθυμίζει η Γερμανίδα ανταποκρίτρια της εφημερίδας, “η Κρήτη δέχθηκε το 1941 επίθεση από τη γερμανική Βέρμαχτ, τον Μάιο συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη ‘Μάχη της Κρήτης'”. Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι στην Κρήτη συντηρείται μέχρι και σήμερα η μνήμη της “ηρωικής” αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Όπως γράφει, “ο Ρίχτερ λέει ότι η αντίσταση (σ.σ των Κρητών) παρουσιάζεται με ‘ρομαντικό τρόπο’, οι φρικαλεότητες των κρητών ανταρτών όμως αφήνονται στο περιθώριο. ‘Ήταν ένας πόλεμος στην πιο άγρια, πρωτόγονη μορφή του'”, γράφει ο Γερμανός ιστορικός στο βιβλίο του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “τραυματίες θανατώθηκαν, νεκροί ατιμάστηκαν”.

Αντώνης Λιάκος υπερ Ρίχτερ

Συνεχίζεται, σήμερα, η δίκη Ρίχτερ

 Κανένα σχόλιο ακόμα
Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε και πάλι η δίκη του καθηγητή Ρίχτερ , με την κατάθεση του κ. Μαργαρίτη.
Χθες κατέθεσε ο καθηγητής νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνης Λιάκος. Παράλληλα, κρίθηκε σκόπιμο να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον καθηγητή σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας στο ΑΠΘ κ. Γιώργο Μαργαρίτη, αφού και οι δύο μάρτυρες είχαν κληθεί τις προηγούμενες ημέρες από το δικαστήριο ως μάρτυρες με εξειδικευμένες γνώσεις. Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι με την κατάθεση του κ. Μαργαρίτη.
Νωρίτερα, χθες το πρωί, η δίκη διεκόπη για μιάμιση ώρα, ενώ το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή των απόντων μαρτύρων που είχαν κληθεί να παραστούν στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία. Πρόκειται για τους καθηγητές του τμήματος πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.κ Ήβη-Αγγελική Μαυρομούστακου, Κωνσταντίνο Λάβδα και Νεκτάριο Αλεξόπουλο, καθώς και τον κ. Γιώργο Μαργαρίτη ο οποίος όμως παρουσιάστηκε λίγη ώρα αργότερα στη δίκη. Επιπλέον, κλήθηκε εκ νέου για σήμερα από το δικαστήριο ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Η κατάθεση Λιάκου
Πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο καθηγητής ιστορίας κ. Αντώνης Λιάκος. Ο κ. Λιάκος κλήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο έπειτα από πρόταση των συνηγόρων υπεράσπισης του καθηγητή Ρίχτερ, ως μάρτυρας με εξειδικευμένες γνώσεις. Μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος στην αρχή της κατάθεσής του είχε συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο στο Άμστερνταμ το 2010, σε ειδική συνεδρίαση σχετικά με τους νόμους που θίγουν ζητήματα ιστορίας και μνήμης ενώ παράλληλα έχει υπογράψει -όπως τόνισε και ο ίδιος- στη διαμαρτυρία 200 ιστορικών για το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου και τόνισε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί. Ο κ. Λιάκος ξεκαθάρισε πως γνωρίζει τον καθηγητή Ρίχτερ μέσα από το έργο του και όχι προσωπικά ενώ ανέφερε πως έχει διαβάσει το επίμαχο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης. Ο κ. Λιάκος ρωτήθηκε στο πλαίσιο των εξειδικευμένων γνώσεών του σχετικά με τη μεθοδολογία του Γερμανού καθηγητή στο έργο του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τεκμηριώνει τις επίμαχες αναφορές στο βιβλίο του.