Ετικέτες

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατι ο Φεβρουάριος έχει 28 μέρες; H απάντηση έρχεται από τα ρωμαικά χρόνια!



undefined
Ο Φεβρουάριος είναι ο μικρότερος μήνας του χρόνου όχι μόνο για αριθμητικούς αλλά και για αυτοκρατορικούς λόγους.
Ούτε λίγο ούτε πολύ για όλα φταίει ο Ιούλιος Καίσαρ.

ΤΑ “ΣΤΟΙΧΕΙΑ” ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ


rafael-233Πρότυπο μαθηματικής ακρίβειας και θεμέλιο τής Γεωμετρίας
Δημόφιλος Ίων
H μαθηματική παραγωγή από την εποχή τού Θαλή μέχρι την εποχή τού Ευκλείδη (600-300 π.Χ.) έχει συγκεντρωθεί από τον Ευκλείδη με απαράμιλλη τάξη και επιστημονικότητα στο έργο του υπό τον τίτλο «Στοιχεία».

Τουρκική φρεγάτα εκδίωξε νορβηγικό σεισμογραφικό απο την ΑΟΖ Κύπρου


kathimerini.com.cy

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess καταδιώχθηκε το Σάββατο το απόγευμα από τουρκική φρεγάτα επειδή, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας». Όντως σημειώθηκε το περιστατικό, δηλώνει ο ΥΠΑΜ. Το νορβιγικό πλοίο βρισκόταν στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η πανάρχαια Ελληνική επιστήμη της Γεωμετρίας




undefined
Η Γεωμετρία δέν είναι βέβαια τό μόνο από τά αγαθά τού πολιτισμού, πού κατέλιπεν η ελληνική αρχαιότης, είναι όμως ασφαλώς τό διαχρονικώτερο. Η γεωμετρία τού Ευκλείδου, τά περίφημα “Στοιχεία”, ισχύουν απαράλλακτα μέχρι σήμερα, χωρίς νά χρειασθούν αναθεωρήσεις, βελτιώσεις ή κάποιες προσθήκες. Τα “Στοιχεία” αποτελούν ένα από τά αθάνατα μνημεία τής ανθρωπίνης σοφίας, κτήμα εσαεί τών επιγιγνομένων.

Η ΕΕ και το έθνος – κράτος


Ανδρέας Θεοφάνους
Ένα θέμα το οποίο προβληματίζει πολύ έντονα την EE είναι ότι στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο θα αυξηθεί κατακόρυφα η αποχή και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τα ακραία πολιτικά ρεύματα.  Σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την απογοήτευση των πολιτών των πλείστων χωρών της Ένωσης. Η ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ιστορίας της. Η κρίση χρέους και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου δημιουργούν σοβαρούς κραδασμούς για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  Κυρίως οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αντικρίζουν την ηγέτιδα χώρα της ΕΕ, τη Γερμανία, περισσότερο ως μια ηγεμονική δύναμη η οποία εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα εις βάρος άλλων χωρών.

A More Assertive German Foreign Policy


6D33A1314F3A0F6D56033A9DC9D27A6D
By George Friedman and Marc Lanthemann
The Ukrainian crisis is important in itself, but the behavior it has elicited from Germany is perhaps more important. Berlin directly challenged Ukraine’s elected president for refusing to tighten relations with the European Union and for mistreating Ukrainians who protested his decision. In challenging President Viktor Yanukovich, Berlin also challenged Russia, a reflection of Germany’s recent brazen foreign policy.

Σαν σήμερα εκοιμηθη ο Άγιος του Ελληνισμού…



20140203-224459.jpg
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Ι. ΚΩΣΤΑΡΑΣ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ 171 χρόνια από την κοίμηση του ελευθερωτή του Γένους, του αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (4-2-1843). Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλί ου 1770, Δευτέρα της Λαμπρής, στο Ραμαβούνι της Μεσσηνίας και μεγάλωσε στο Λιμποβίσι της Αρκαδίας. Σε ηλικία δέκα ετών έμεινε ορφα νός και στα δεκαπέντε του χρόνια ήταν καπετάνιος. Θα αναφερθούμε συνοπτικά στην άγνωστη ναυτι κή του δράση. Πριν από την Επανάσταση του Εικο σιένα έγινε κουρσάρος. Ο Κολοκοτρώνης εκπαιδεύ τηκε ως θαλασσινός όταν βρισκόταν στη Μάνη και συχνά εγκατέλειπε τα κατσάβραχα, για να πιάσει το τιμόνι και να κάνει τα πειρατικά του «ρεσάλτα» κρα τώντας το «σαλτιρμά» (μαχαίρι) στα δόντια του και το «λεμπούτι» (κεφαλοθραύστη)
στο χέρι.

Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν


undefined
Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Δύο ολοκληρωτικά καθεστώτα, στα μέσα του 20ου αιώνα, η Ναζιστική Γερμανία και η Σταλινική Σοβιετική Ένωση, ευθύνονται για το θάνατο 14 εκατομμυρίων ανθρώπων, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε περίοδο πολέμου. Βασικά ερωτήματα του, ποιος, γιατί, πότε, και πως αυτών των μαζικών θανάτων είναι το αντικείμενο της εμπεριστατωμένης έρευνας που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του καθηγητή του πανεπιστημίου του Γέιλ, Τίμοθυ Σνάιντερ, «Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin» (Basic Books, 2010).