Ετικέτες

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η ΔΩΔΩΝΗ ΓΙΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ Η «ΔΩΔΩΝΗ» ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ


Γράφει ο Χρήστος Α. Τούμπουρος
Χρόνια τώρα οι Ηπειρώτες υπερηφανεύονταν για την αρχαία Δωδώνη, που  υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Εκεί, επίσης λειτούργησε και το γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.
                      undefined
Κάθε καλοκαίρι, στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Ηπειρωτικά”, ξανακούγεται ο λόγος των αρχαίων Ελλήνων δραματουργών. Αρχαίες Ελληνικές Τραγωδίες ζωντανεύουν ξανά μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον τόσο του Αρχαίου Θεάτρου όσο και των υπόλοιπων αρχαίων μνημείων.
Είναι, αληθινά το καμάρι της Ηπείρου!
Παράλληλα,  όμως,  υπάρχει – υπήρχε, για να ακριβολογούμε- και η  γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», η οποία ιδρύθηκε  το 1963 από τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών των τεσσάρων νομών της Ηπείρου και την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Φτιάχτηκε,  για να βελτιώσει το εισόδημα των κτηνοτρόφων οργανώνοντας καλύτερα την παραγωγή των γαλακτοκομικών τους προϊόντων και για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού της Ηπείρου.