Στις 18 Σεπτέμβρη 2014 διεξάγεται το δημοψήφισμα για το αν η Σκωτία θα γίνει «ανεξάρτητο κράτος». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι άνω των 16 ετών.
Το κυβερνών στη Σκοτία κεντροαριστερό κόμμα SNP και ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ είχαν δεσμευτεί από τον εκλογικό τους θρίαμβο του 2011 ότι στα τέλη της θητείας τους θα δρομολογήσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, κάτι που άλλωστε συνιστά βασικό προγραμματικό στόχο του SNP από την ίδρυσή του.
Τον περασμένο Γενάρη, φαινόταν πολύ μικρή η πιθανότητα να πλειοψηφήσει το «ναι» στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα γκάλοπ να δίνουν στο «όχι»  προβάδισμα μέχρι και 25 μονάδες. Τους μήνες που μεσολάβησαν ωστόσο, καθώς το κύριο τμήμα των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ στην Αγγλία κλιμάκωναν την προσπάθεια υπέρ του «όχι», το λαϊκό αίσθημα κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση. Μήνα με το μήνα το «ναι» ροκάνιζε τη διαφορά, το καλοκαίρι η διαφορά από το «όχι» έπεσε σε 2-3 μονάδες (με μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων) και σήμερα, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες, εμφανίστηκε η πρώτη δημοσκόπηση όπου το «ναι» προηγείται (με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει «ψυχολογικά» αυτό στους αναποφάσιστους).