Ετικέτες

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Πώς κατανέμεται όλος ο πλούτος του πλανήτη μας

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Αιώνιο το ερώτημα, με διαρκώς διαφορετικές απαντήσεις σε κάθε εποχή, ακόμη και κάθε χρόνο: Πόσοι είναι οι πλούσιοι; Πόσοι οι φτωχοί; Πόσο πλούσιοι είναι οι πλούσιοι και πόσο φτωχοί οι φτωχοί; Πάντα κινεί το ενδιαφέρον αυτό το θέμα και η έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο του 2012 της ελβετικής τράπεζας Κρφντί Σουίς μάς δίνει τις τρέχουσες απαντήσεις. Ας αρχίσουμε από την κορυφή της πυραμίδας. Πόσοι είναι λοιπόν αυτοί που έχουν προσωπική περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε όλον τον κόσμο;

Υπερσύγχρονο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εντάχθηκε στο ρωσικό ΠΝ

http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/d4054246c522d9ab394fa0fb654f81a5_L.jpgTο υπερσύγχρονο ατμοκίνητο υποβρύχιο τέταρτης γενεάς «Γιούρι Ντολγκορούκι», πρώτο στη σειρά του προγράμματος 955 Borei, στις 10 Ιανουαρίου θα ενταχθεί στο μάχιμο δυναμικό του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου των στρατιωτικών ναυπηγείων της Sevmash στο Σεβεροντβίνσκ, όπου ναυπηγήθηκε το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

Το Βυζάντιο σημείον αντιλεγόμενον. Του Φώτη Κόντογλου

 


byzΘα προσπαθήσουμε σε “συνέχειες”, να ανεβάσουμε έργα του Κόντογλου που για μας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας και πρόκειται για έναν από τους μεγάλους και στην βυζαντινή αγιογραφία αλλά και στην πένα… ένας φωτισμένος της Ιωνικής γης..
… Τα έθνη που ξαγοράζουνε κάθε ώρα της ζωής τους με αίμα και μ’ αγωνία, πλουτίζουνται με πνευματικές χάρες που δεν τις γνωρίζουνε οι καλοπερασμένοι λαοί. Αυτοί απομένουνε φτωχοί από πνευματικούς θησαυρούς κι από ανθρωπιά, γιατί η καλοπέραση κάνει χοντροειδή τον μέσα άνθρωπο. Ενώ ο πόνος κατεργάζεται τους λαούς και τους καθαρίζει, όπως καθαρίζεται το χρυσάφι με φωτιά μέσα στο χωνευτήρι. Για τούτο η δυστυχισμένη Ρωμιοσύνη στολίστηκε με κάποια αμάραντα άνθη, που δέν τ’ αξιωθήκανε οι μεγάλοι κι οι τρανοί λαοί της γης…
Κατά την Υπαπαντή του Χριστού πήρε το βρέφος στας αγκάλας του ο Θεοδόχος Συμεών και είπε : “Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα… “ Και κατόπι γύρισε και είπε στη μητέρα του παιδιού. “Ιδού ούτος κείται εις πτώσην και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον”. Λέγοντας “σημείον αντιλεγόμενον”, ήθελε να πει πως ο Χριστός θα ‘τανε στον κόσμο ένα πρόσωπο ου θα χώριζε τους ανθρώπους σε δύο μέρη’ σε κείνους που θα τον λατρεύανε για Θεό, και στους άλλους που θα τον πολεμούσανε, σε κείνους που θα τον παραδεχόντανε και σε κείνους που θα τον αρνιόντανε. Γύρω στο Χριστό θ’ αντιμαχόντανε οι άνθρωποι, όπως το βλέπουμε έως σήμερα.

Σπάνια φωτογραφία από το «μανιτάρι» της Χιροσίμα

 

αρχείο λήψηςΒλέπει το φως 68 χρόνια μετά. Ήταν… χαμένη στο βάθος της βιβλιοθήκης ενός δημοτικού σχολείου. Έχει τραβηχτεί από το έδαφος 30 λεπτά μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ )

Αγαπητή Τρικλοποδιά
Είμαι μια μητέρα 40 ετών από τη Θεσσαλονίκη.
ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΩ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΜΟΥ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ
ΠΑΝΩ ΣΕ ΝΕΟΤΑΞΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ . ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ.

7 Ιανουαρίου 1919: Όταν οι 'Ελληνες έκαναν το λάθος να εκστρατεύσουν στην Ουκρανία

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με προτροπή των Γάλλων, αποστέλλει χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες στη μεσημβρινή Ρωσία (σημερινή Ουκρανία) στις αρχές του 1919, για να καταπνίξουν την επανάσταση των Μπολσεβίκων. Η επιχείρηση θα σημειώσει παταγώδη αποτυχία. 

Ας Ζεστάνει η Σκέψη Μας Οσους Συνανθρώπους μας και Συνέλληνες Θά Παγώσουν Κι' Απόψε