Ετικέτες

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Βίκυ Μοσχολιού 1943 – 2005


Βίκυ Μοσχολιού

Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1943 στο Μεταξουργείο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω. Χρόνια στερημένα, αλλά γεμάτα αγάπη και μουσική, καθώς ο πατέρας της δεν αποχωριζόταν το γραμμόφωνο και την πλούσια συλλογή του από λαϊκά δισκάκια της εποχής.
Για να βοηθήσει την οικογένεια της, δεκατριάχρονο κοριτσάκι ακόμα, πιάνει δουλειά σε εργοστάσιο ως κορδελιάστρα. Πάντα, όμως, είτε ανάμεσα στις κλωστές και τα καρούλια, είτε στις ανθισμένες μυγδαλιές της Αγίας Βαρβάρας, η Βίκυ έχει ένα τραγούδι στο στόμα. Οι αυστηρών αρχών γονείς της, όμως, δεν της επιτρέπουν να δουλέψει νύχτα. Με την παρέμβαση της ξαδέρφης της, Έφης Λίντα, πείθονται τελικά και το 1962, Κυριακή του Πάσχα, η Βίκυ κάνει την πρεμιέρα της στο πάλκο, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, στην Τριάνα του Χειλά.

Μιχαήλ Σακελλαρίου 1912 – 2014


Μιχαήλ Σακελλαρίου

Διακεκριμένος έλληνας ιστορικός· μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στο κλάδο της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας από το 1983 και Πρόεδρος αυτής το 1992.
Ο Μιχαήλ Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Πάτρα στις 14 Φεβρουαρίου 1912. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Σορβόννη και το Κολέγιο της Γαλλίας. Το 1939 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1956 διδάκτωρ των Γραμμάτων (Docteur es Lettres) στη Γαλλία.
Δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση, εργάσθηκε ως ερευνητής στο Επιστημονικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS, 1951-1957) και ως διευθυντής Eρευνών στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (1954-1957). Το 1959 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέση από την οποία απομακρύνθηκε το 1967 από τη Δικτατορία και στην οποία επανήλθε το 1974 με τη Μεταπολίτευση. Από το 1970 έως το 1975 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λυών.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 16 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!




μ. Χ.
963
Ο Νικηφόρος Β' Φωκάς στέφεται αυτοκράτορας και θα παραμείνει στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έως τις 10 Δεκεμβρίου 969. Ο Βασίλειος Β' και ο Κωνσταντίνος Η' παραμένουν συναυτοκρότορες.
1916
Οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής της Θεσσαλονίκης παύουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Αθηνών, συνιστούν την Επιτροπή Εθνικής Αμύνης και αποφασίζουν να πάρουν μέρος στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων της Αντάντ.

Θαρραλέος και μαχητής


ΤΖΙΜΙ ΚΑΡΤΕΡ
Η δύσκολη μάχη που δίνει με τον καρκίνο και η γενναία δημοσιοποίησή της από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ προκάλεσαν συγκίνηση στους πολίτες. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Κάρτερ είναι ιδιαίτερα αγαπητός, παρά την πικρή γεύση που άφησε η προεδρία του
Θαρραλέος και μαχητής
Εδωσε πολλές μάχες και τώρα δίνει τη σημαντικότερη της ζωής του, αυτή με τον καρκίνο. Στα 90 του χρόνια, ο Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσε ότι έχει μεταστατικό καρκίνο, μια σιωπηλή απειλή που αντιμετώπιζε εδώ και πολλά χρόνια, καθώς τρία αδέλφια του και ο πατέρας του πέθαναν χτυπημένοι από την επάρατη νόσο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει πάψει να μάχεται δυναμικά και να αναμειγνύεται στην αμερικανική εξωτερική και εσωτερική πολιτική, παρά την προχωρημένη του ηλικία, επιδεικνύοντας έναν δυναμισμό που απέχει πολύ από την εικόνα που του στοίχισε μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.