Ετικέτες

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Θαρραλέος και μαχητής


ΤΖΙΜΙ ΚΑΡΤΕΡ
Η δύσκολη μάχη που δίνει με τον καρκίνο και η γενναία δημοσιοποίησή της από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ προκάλεσαν συγκίνηση στους πολίτες. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Κάρτερ είναι ιδιαίτερα αγαπητός, παρά την πικρή γεύση που άφησε η προεδρία του
Θαρραλέος και μαχητής
Εδωσε πολλές μάχες και τώρα δίνει τη σημαντικότερη της ζωής του, αυτή με τον καρκίνο. Στα 90 του χρόνια, ο Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσε ότι έχει μεταστατικό καρκίνο, μια σιωπηλή απειλή που αντιμετώπιζε εδώ και πολλά χρόνια, καθώς τρία αδέλφια του και ο πατέρας του πέθαναν χτυπημένοι από την επάρατη νόσο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει πάψει να μάχεται δυναμικά και να αναμειγνύεται στην αμερικανική εξωτερική και εσωτερική πολιτική, παρά την προχωρημένη του ηλικία, επιδεικνύοντας έναν δυναμισμό που απέχει πολύ από την εικόνα που του στοίχισε μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Οταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ το 1977, ο γιος του καλλιεργητή φιστικιών, που μεγάλωσε σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι πολίτες είχαν εναποθέσει επάνω του πολλές ελπίδες για την αναμόρφωση της χώρας. Αρχικά τους δικαίωσε, από τη συμβολική κίνηση να πηδήξει από το αυτοκίνητο και να συνεχίζει πεζός την πορεία προς τον Λευκό Οίκο την ημέρα της ορκωμοσίας του -κάτι που πλέον αποτελεί παράδοση για τους Αμερικανούς προέδρους- μέχρι την υπογραφή δύο ειρηνευτικών συμφωνιών ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, τις οποίες είχε χτίσει προσεκτικά στο Καμπ Ντέιβιντ.
Λίγο αργότερα κατάφερε να υπογράψει με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ τη συνθήκη SALT II για τον περιορισμό των στρατηγικών εξοπλισμών. Το 1979, όμως, ήρθε η ανατροπή του σκηνικού, με το δράμα των ομήρων στην πρεσβεία της Τεχεράνης, την εισβολή της Σοβιετικής Ενωσης στο Αφγανιστάν και την οικονομική κρίση που οδήγησε στην υποτίμηση του δολαρίου. Ο Κάρτερ, τότε, έδινε την εντύπωση ενός προέδρου-ομήρου στον Λευκό Οίκο, ανίκανου να αντιδράσει. Μετά το τέλος της θητείας του και την ήττα του από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Κάρτερ ασχολήθηκε ενεργά με την ειρήνευση στον πλανήτη και την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες του τρίτου κόσμου, μια δράση για την οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ το 2002.
Ιδρυσε κέντρο για τη δημοκρατία και την ειρήνη
Μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο ο Τζίμι Κάρτερ ίδρυσε ένα κέντρο στην Ατλάντα, το οποίο προωθεί παγκοσμίως τη δημοκρατία, την ειρήνη και την οικουμενική πρόσβαση σε περίθαλψη. Κάθε χρόνο, επί μία εβδομάδα, ακόμη και πρόσφατα, εργαζόταν για τη φιλανθρωπική οργάνωση Habitat for Humanity, που βοηθά στην ανέγερση κατοικιών σε διάφορα μέρη του κόσμου.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου