Ετικέτες

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ιστορικό ρεκόρ για πίνακα του Γκογκέν


Το χρηματιστήριο της τέχνης δεν γνωρίζει από οικονομική κρίση. Στο Κατάρ υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν εκατομμύρια για να αποκτήσουν ένα έργο τέχνης. Ενας πίνακας του Πολ Γκογκέν πωλήθηκε έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων, σπάζοντας κάθε ρεκόρ και κατακτώντας τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου έργου τέχνης όλων των εποχών.
Πρόκειται για ένα έργο του διάσημου γάλλου ζωγράφου, που φιλοτεχνήθηκε το 1892 στην Ταϊτή, έχει τίτλο «Nafea Faa Ipoipo» («When will you marry?», στα ελληνικά «Πότε θα παντρευτείς;») και απεικονίζει δύο ντόπιες γυναίκες με παραδοσιακή ενδυμασία.

Εκατόμβη νεκρών στην Οξφόρδη για ένα ποτό



Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ταραχές στην ιστορία της Αγγλίας συνέβη στην Οξφόρδη την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 1355, ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής (Saint Scholastica Day Riot). Εντάσσεται στο πλαίσιο των επεισοδίων μεταξύ ντόπιων και φοιτητών (Town and Gown), που είναι συχνό φαινόμενο στην Αγγλία και εν γένει στη Μεγάλη Βρετανία, από τότε που ιδρύθηκαν τα πρώτα πανεπιστήμια τον Μεσαίωνα.

Άγιος Χαραλάμπης

 Άγιος Χαραλάμπης

Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης. Στις πηγές αναφέρεται και ως Χαράλαμπος, όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται και ως Χαραλάμπιος. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 10 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Χαραλάμπης, Χαραλαμπία και Χαρίλαος.
Σύμφωνα με τους συναξαριστές, ο Χαραλάμπης γεννήθηκε και έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαραλάμπης, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του επάρχου Λουκιανού.

Les néo-nazis ukrainiens entraînés par les USA



Mondialisation.ca, 10 février 2015

ukraineamericamap
En Ukraine les USA commenceront au printemps lentraînement et larmement de la Garde nationale  : cest ce que confirme officiellement le Commandement européen des Etats-Unis, en précisant que le programme entre dans linitiative du Département dEtat pour assister lUkraine à opérer sa « défense interne ». Le financement, déjà autorisé par le Congrès, est fourni par un Fond spécial constitué par le Pentagone et par le Département dEtat pour « fournir de lentraînement et de léquipement à des forces de sécurité étrangères », afin que « les pays partenaires puissent affronter des défis importants pour la sécurité nationale des Etats-Unis ».

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας 1888 – 1913


Κωνσταντίνος Τσικλητήρας
Θρυλική μορφή του ελληνικού αθλητισμού, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς.
Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην Πύλο της Μεσσηνίας από εύπορη οικογένεια της περιοχής. Ο πατέρας του τον έστειλε στην Αθήνα για να σπουδάσει Οικονομικά, αλλά ο νεαρός Κωστής έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Γράφτηκε στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και το 1906 είχε την πρώτη επιτυχία, καθώς κατέκτησε την τρίτη θέση στο μήκος άνευ φοράς στους Πανελληνίους Αγώνες με επίδοση 2.83 μ. Αμέσως, όμως, έρχεται και η πρώτη απογοήτευση, όταν στους Μεσολυμπιακούς της Αθήνας, τον ίδιο χρόνο, κατετάγη 6ος στο ύψος άνευ φοράς με 1.30 μ, ενώ στο μήκος άνευ φοράς αποκλείστηκε στον προκριματικό.

Νίκος Καββαδίας 1910 – 1975

Νίκος Καββαδίας
1910 – 1975

Νίκος Καββαδίας
Ο λογοτέχνης Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας. Ο πατέρας του, Χαρίλαος, είχε τη ρωσική υπηκοότητα και διατηρούσε επιχείρηση εισαγωγών - εξαγωγών. Η μητέρα του, Δωροθέα, ήταν κεφαλλονίτικης καταγωγής. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, η οικογένειά του επέστρεψε στην Κεφαλονιά και το 1921 μετακόμισε στον Πειραιά, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο.
Το 1928 δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή, αλλά την ίδια χρονιά αρρωσταίνει βαριά ο πατέρας του και αναγκάζεται να δουλέψει. Για μερικούς μήνες εργάζεται σε ναυτικό γραφείο, κρατώντας τα λογιστικά βιβλία, και τον επόμενο χρόνο, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό.

Εμμανουήλ Τσουδερός 1882 – 1956



Εμμανουήλ Τσουδερός
Πολιτικός και τραπεζίτης από την Κρήτη. Διετέλεσε πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Ο Εμμανουήλ Τσουδερός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1882. Ήταν γόνος επιφανούς κρητικής οικογένειας με ρίζες στο Βυζάντιο, γιος του αγωνιστή και πολιτικού Ιωάννη Τσουδερού (1851-1908). Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές επιστήμες στο Παρίσι και το Λονδίνο. Διετέλεσε βουλευτής Ρεθύμνης στην Κρητική Βουλή (1906-1912), αντιπρόεδρος της Συνέλευσης των Κρητών και αντιπρόσωπός της στην Αθήνα (1911-1912). Το ίδιο δε διάστημα ήταν Επίτροπος Δημοσίας Ασφάλειας και Δημοσίων Έργων στη Διοικητική Επιτροπή Κρήτης.

Σοφία Βέμπο 1910 – 1978



Σοφία Βέμπο
Η Έφη Μπέμπο, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, τραγουδώντας σ' ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933». Την ίδια περίοδο υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia, ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια της εποχής και λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της η καταξίωση δεν άργησε να έρθει.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο


Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο.
Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Μέλι έσταζε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν για τον Αλέξη Τσίπρα


Μέλι έσταζε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν για τον Αλέξη Τσίπρα
Μέλι έσταζε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν για τον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, τον χαρακτήρισε, πρωθυπουργό με «φρέσκιες ιδέες» που αγωνίζεται για το καλό του λαού και της στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο Β΄ κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο.

Σταύρος Καλεντερίδης: Γιατί αυτό που περιμέναμε είμαστε εμείς οι ίδιοι… και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ!


kalenteridisΠαρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη χώρα μας και αντιλαμβάνομαι πως για πολλούς από εμάς αυτό που ζούμε είναι πράγματι πρωτόγνωρο.
Είναι αλήθεια πως πολλοί νοιώθουν για πρώτη φορά υπερήφανοι που είναι Έλληνες (τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα διακηρύξεις της κυβέρνησης).
Είναι αλήθεια πως πολλές από τις προγραμματικές αλλαγές είναι ζητήματα κοινής λογικής ενώ είναι πράγματι απορίας άξιο το πώς δεν είχαν ήδη πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα (όπως π.χ. η πώληση κυβερνητικών αυτοκινήτων).
Είναι αλήθεια πως η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης περιμένει με χαιρεκακία την αποτυχία του Σύριζα.
Είναι αλήθεια πως η πατριωτική στάση επιβάλλει την υποστήριξη μας σε μια νέα κυβέρνηση – μέχρι τουλάχιστον να έχουμε δείγματα ανικανότητας ή κακοδιαχείρισης.
Είναι περίτρανη αλήθεια πως επικοινωνιακά  ο Σύριζα έχει σαρώσει την απερχόμενη κυβέρνηση σαν αυτή να μην υπήρξε ποτέ (που ίσως και όντως να μην υπήρξε..), όπως είναι επίσης αλήθεια ότι η πρακτική φόβου και τρομοκρατίας που μας επιβλήθηκε από το ενωμένο μόρφωμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν πολιτικά ανήθικη και απεχθής.

Ο πόλεμος στον 21ο αιώνα… Η νέα εικόνα που διαμορφώνουν τα τεχνολογικά μέσα…


Ο πόλεμος στον 21ο αιώνα… Η νέα εικόνα που διαμορφώνουν τα τεχνολογικά μέσα…
Nye Joseph Jr.
Στην πρόσφατη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, συμμετείχα σε ένα πάνελ για το μέλλον του στρατού. Το ζήτημα που συζητήσαμε ήταν κρίσιμο: για ποιο είδος πολέμου πρέπει να ετοιμάζονται οι σημερινοί στρατοί;
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν δίνουν και πολύ επιτυχημένες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό. Μετά τον Πόλεμο στο Βιετνάμ, για παράδειγμα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν εκμεταλλεύτηκαν όσα έμαθαν για το αντάρτικο και το πλήρωσαν σκληρά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

ΤΑΜΣ «ΤΧΗΣ (ΠΖ) ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Πυρ και Κίνηση Ομάδας με Πραγματικά Πυρά»


ΤΑΜΣ «ΤΧΗΣ (ΠΖ) ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Πυρ και Κίνηση Ομάδας με Πραγματικά Πυρά»
Την Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΤΧΗΣ (ΠΖ) ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ / Πυρ και Κίνηση Μηχανοκίνητης Ομάδας Πεζικού με πραγματικά πυρά» από τους Ανθυπολοχαγούς Πεζικού – Αεροπορίας Στρατού Τάξεως ΣΣΕ – 2014 του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης της Σχολής, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πεδίο Βολής Θηβών.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 10 Φεβρουαρίου

Αλμανάκ Βασική Έκδοση
10 Φεβρουαρίου

Επιτυχής βομβαρδισμός των ιταλικών συγκεντρώσεων στην περιοχή Αρέζα – Κίτσοκ


Επιτυχής βομβαρδισμός των ιταλικών συγκεντρώσεων στην περιοχή Αρέζα – Κίτσοκ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1941… Οι Ελληνικές Μοίρες Στρατιωτικής Συνεργασίας πραγματοποίησαν επιτυχή βομβαρδισμό των ιταλικών συγκεντρώσεων στην περιοχή Αρέζα – Κίτσοκ και πολυβολισμό εναντίον φάλαγγας αυτοκινήτων στα ανατολικά του Δραγκότι. Επίσης τρία PZL P.24 της 22 Μοίρας Διώξεως, σε συνεργασία με άλλα τέσσερα της 23 Μοίρας και τέσσερα Gloster Gladiator της 21 Μοίρας Διώξεως, ανέλαβαν αποστολή κάλυψης της περιοχής Μπούμπεσι – Κλεισούρας – Πρεμετής.

Η Χρυσή Αυγή στο εδώλιο… Ποια είναι τα επιχειρήματα της Δικαιοσύνης και ποια των κατηγορουμένων…


Η Χρυσή Αυγή στο εδώλιο… Ποια είναι τα επιχειρήματα της Δικαιοσύνης και ποια των κατηγορουμένων…
Η Δικαιοσύνη με το βούλευμα 215/2015 του Συμβουλίου Εφετών και με ψήφους 2-1 στέλνει σε δίκη 70 μέλη της Χρυσής Αυγής. Αρχηγός και στελέχη του κόμματος που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διότι με την αιματηρή τους δράση σκότωσαν, έκαψαν και αποπειράθηκαν να σκοτώσουν ανθρώπους μόνο επειδή ήταν αλλοδαποί ή ιδεολογικοί εχθροί. Το βούλευμα είναι καταγραφή της θεσμικής αντίφασης που βιώνει ο ελληνικός λαός να εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο από ανθρώπους που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν δολοφονίες, εκβιασμούς και εμπρησμούς..