Ετικέτες

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι!






Η ασφάλεια στην Αφρική, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η προστασία δεδομένων και η ανάκαμψη της ευρωζώνης, θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας αργότερα σήμερα στο Παρίσι.

Είναι το πρώτο από τα κοινά «υπουργικά συμβούλια» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που γίνεται μετά την άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση, οι οποίοι κάθονται στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση του σοσιαλιστή γάλλου προέδρου.

-Ο Αθηναίος ποιητής ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, (342-292 π.Χ.)


Επιμέλεια Γ. Γ. Γ.
► Θάλασσα και πυρ, και γυνή τρίτον κακόν.

===============
Παρατήρηση για εισαγωγή σχολίων:
1: Με την λέξη «κακό» ο Μένανδρος δεν κυριολεκτεί. Πως μπορεί να είναι κάτι κακό η φωτιά, η θάλασσα και η γυναίκα;
Επικίνδυνα, ναι!
Άξια σεβασμού, ναι!
Σαν κάτι που δημιουργεί την ζωή και την τρέφει.
Σαν κάτι που δίνει την ζωή και την παίρνει.

=========================
O Μένανδρος ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής. Στο έργο του εστιάζει στα πρόσωπα με τις επιθυμίες, τα πάθη, τα ελαττώματα και τις αρετές τους. Οι ιστορίες του έχουν σημείο αναφοράς τον έρωτα των νέων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέχρι να πετύχουν την πολυπόθητη ένωσή τους. Θεωρείται ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της Νέας Αττικής Κωμωδίας.

ΗΠΑ και Βρετανία κατασκόπευαν το WikiLeaks και τους επισκέπτες του




Η NSΑ και η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ «κατασκόπευαν το WikiLeaks και τους αναγνώστες του» επιβεβαίωσε την Τρίτη ο δικτυακός τόπος του Τζούλιαν Ασάνζ, παραθέτοντας έγγραφα που έλαβε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν και ζητώντας το διορισμού «ειδικού εισαγγελέα» στην υπόθεση.

Σύμφωνα με ένα από το έγγραφα, η NSA είχε εντάξει από το 2010 τον ιδρυτή του WikiLeaks σε «έναν κατάλογο προσώπων που ανέμενε να αποτελέσουν στόχο δίωξης» εκ μέρους των Αρχών. Στη συγκεκριμένη λίστα «περιλαμβάνονται πρόσωπα ύποπτα για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του WikiLeaks.

«Η NSA και Βρετανός εταίρος της, η GCHQ κατασκόπευαν επίσης το WikiLeaks και τους αναγνώστες του» προσθέτει ο δικτυακός τόπος, παραθέτοντας άλλο έγγραφο του Έντουαρντ Σνόουντεν.

ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ



ΣτάθηςΤου Στάθη

Ο κ. Γεωργιάδης έλεγε ότι με αυτά που κάνει, δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα φτηνύνει η τιμή πολλών φαρμάκων. Μεγάλη αλήθεια. Μόνον κατά 25% ακρίβυναν επ’ εσχάτων τα φάρμακα. Εχει κάποιο κόστος



ο κ. Γεωργιάδης για αυτήν και τις άλλες μπαρούφες που αμολάει; Για την ώρα κανένα. Οπως και το μεγάλο πλήθος των Υπουργών – έχει ανέβει επτά φορές ο φόρος στα ακίνητα και (εν όψει εκλογών) ο κ. Στουρνάρας υπόσχεται «σταδιακή μείωση της φορολογίας στα ακίνητα» – πότε; όταν θα πάψει να γκρεμίζεται το γιοφύρι της Αρτας,

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ 3 (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)

Α)Ο εμφύλιος προ των θυρών στην Ουκρανία
ΠΗΓΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
www.enet.gr
Επίθεση Γιανουκόβιτς στην αντιπολίτευση
Στους 25 ανέρχονται οι νεκροί στο Κίεβο, από τις αιματηρές συμπλοκές που μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης. Την ίδια ώρα, κι ενώ η προσπάθεια εύρεσης λύσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης ναυάγησε, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επέρριψε ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τις ταραχές, καλώντας τη για τερματισμό, καθώς «ακόμη δεν είναι πολύ αργά».

Πώς η Ελλάδα χρηματοδοτούσε τον Κάρατζιτς


19/2/14 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 44 εμφανίσεις

 
Mλάντιτς και Κάραζιτς. Αγαπημένοι των ελληνικών κυβερνήσεων.Mλάντιτς και Κάραζιτς. Αγαπημένοι των ελληνικών κυβερνήσεων.
Πρόσφατα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση της ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» (ΔΚΑ), που φέρεται να καταχράσθηκε τεράστια ποσά του δημοσίου για την αποναρκοθέτηση περιοχών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και του Λιβάνου.
Όμως, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, οι ελληνικές αρχές φέρεται να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της κατάχρησης των πόρων και να μην ενδιαφέρονται για την βαθύτερη πολιτική διάσταση του θέματος: το γεγονός, δηλαδή, ότι ένα μέρος των χρημάτων αυτών, όπως αποκαλύπτω παρακάτω, διοχετεύονταν στον Σερβοβόσνιο εγκληματία πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν φυγόδικος, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψή του από τις δυνάμεις της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης SFOR.

«ΜΚΟ» : «Κρατικά» Εργαλεία Προπαγάνδας, Ελέγχου και … Πλουτισμού

«ΜΚΟ» : «Κρατικά» Εργαλεία Προπαγάνδας, Ελέγχου και … Πλουτισμού
Του καθηγητή ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Ανάμεσα στις χιλιάδες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο υπό την γενική μορφή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) πολλές εκ των οποίων μας είναι γνωστές και ως Δεξαμενές Σκέψεις ή Think Tanks, υπάρχουν τρεις που χρήζουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας.

ΣΥΡΙΑ: Μισθοί και όπλα στους μισθοφόρους από τους ιμπεριαλιστές

 
ΔΑΜΑΣΚΟΣ- ΑΜΜΑΝ.--
Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων γύρω από τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των μισθοφόρων που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, φέρνουν στο φως πρόσφατα δημοσιεύματα του αμερικανικού και γαλλικού Τύπου.

Ντέιβιντ Χόλτον: Η Ελλάδα εγκαταλείπει τις νεοελληνικές σπουδές, ένα εργαλείο διπλωματίας


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
Αν ο κόσμος χάσει την ανθρωπιστική παιδεία είναι σαν να χάνει την ψυχή του και την υπόστασή του, λέει ο καθηγητής Ντέιβιντ Χόλτον.
Ως τυπικός Βρετανός, ο Ντέιβιντ Χόλτον είναι απολύτως συνεπής στο ραντεβού του. Το ρολόι μου έδειχνε 12.29 όταν πέρασα, μεσημέρι, το κατώφλι του «Φιλίππου» στο Κολωνάκι και τον βρήκα να με περιμένει ήδη, καθισμένος σε ένα τραπέζι κοντά στο παράθυρο.

Ιμπραχίμ, η γιός του Ηρακλή: Ένα συγκλονιστικό βιβλίο από τον Νίκο Πετρίδη


 


 

Αρχές καλοκαιριού 1914. Ο κόσμος ετοιμάζεται να μπει στον πρώτο μεγάλο πόλεμο του 20ού αιώνα.
Τέσσερις νέοι από τη Νικόπολη του Πόντου. Ο Ηρακλής, ο Γιάννης, ο Ιμπραχίμ κι ο Καραμπέτ. Διαφορετικές καταγωγές, «ιστορίες», θρησκείες. Ίδια πατρίδα.

Η μετατροπή των μνημείων της Μ. Ασίας σε μουσουλμανικά τεμένη


 

Η μετατροπή των μνημείων της Μ. Ασίας σε μουσουλμανικά τεμένη
 
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη συνεχιζόμενη μετατροπή κορυφαίων βυζαντινών μνημείων της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικά τεμένη, η οποία πραγματοποιείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις τουρκικές αρχές.

Νανο-ίνες “κουβαλάνε” τον όγκο σε πιο εύκολα χειρουργήσιμο σημείο


Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν καρκινικές «ράγες» για να εξοντωθούν καρκινικούς όγκους, δηλαδή τους παρέσυραν σε τοξικά σημεία ή περιοχές του σώματος, όπου οι χειρουργοί μπόρεσαν να τους αφαιρέσουν με περισσότερη ασφάλεια.

Μετά από 9 χρόνια βρήκαν διευθυντή για την Εθνική Βιβλιοθήκη!


Είναι εξωφρενικό. Κι όμως, από το 2005 η νευραλγική θέση του διευθυντή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας -η οποία μάλιστα ετοιμάζεται για τη μεταφορά της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος-, παρέμενε κενή.Εντέλει, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε και επισήμως με ΦΕΚ, το όνομα του νέου διευθυντή που δεν είναι άλλος από τον έμπειρο Φίλιππος Τσιμπόγλου. διευθυντή από το 1999 της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΤΟ ΓΡΥΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΕΥΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ


Die Welt: Άντρο του ρουσφετιού παραμένει η Ελλάδα

Ευθέως και δίχως περιστροφές, επιθετική προς την Ελλάδα, εμφανίζεται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, η οποία επικεντρώνεται στο καθεστώς ρουσφετολογίας και στο σύστημα πελατειακών σχέσεων, που εξακολουθούν να ευδοκιμούν στη χώρα.

Ο παγκόσμιος χάρτης της σημερινής δουλείας

Την ώρα που η ταινία “12 Years a Slave” αποκτούσε ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του “American Hustle” και του “Gravity”, ενόψει των φετινών Βραβείων Όσκαρ, μετά την επικράτησή της στα εμβηματικά Βραβεία BAFTA, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευε έναν “ομιλούντα” χάρτη, που καταγράφει τις χώρες στις οποίες η δουλεία παραμένει ζωντανή ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ελληνίδες πουτάνες - οι καλύτερες της Ευρώπης!

 Ο Σήφης, πενήντα τριών ετών λαδέμπορας από τα Σύρφακα των Δερβενοχωρίων, κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας σταθερά κάθε Πέμπτη. Κόβει τις βόλτες του στα κωλάδικα και «ζυγίζει καταστάσεις». Όταν βρει «το σωστό το παιδί», πίνει κανα δυο ποτάκια μαζί της και μετά την παίρνει «πακέτο» στο ξενοδοχείο, για ολονυχτία .

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ...

Κάποιοι φίλοι με ρωτούν γιατί δεν γράφω πια. Μάλιστα κάποιος μου είπε πως αυτά που έγραφα ήταν μια μεταφορά εδώ μέσα από τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του, που δεν μπορούσε να εκφράσει κι ένοιωθε ανακούφιση όταν σκεφτόταν πως κάποιος περιγράφει αυτές τις σκέψεις, αυτά τα συναισθήματα με τέτοιο τρόπο...

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)




Τάφος-Καζαντζάκη
Ο μύθος για τον αφορισμό και την κηδεία του

Ανδρέα Νανάκη,*
Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου
και Βιάννου 
  Η Εκκλησία και ο Νίκος Καζαντζάκης είναι το θέμα της ανακοίνωσής μου, για το οποίο έχουν γραφεί πολλά και πάμπολλα. Θα προσπαθήσω όμως να καταθέσω τα γενόμενα με ακρίβεια και αντικειμενικότητα.

Ο ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ



 
 
 
 
 
 
1 Vote

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΙΑΛΛΑ
Επειδή τα τελευταία χρόνια η σχέση Αριστεράς και πατριωτικού αγώνα έχει αμφισβητηθεί από πολλούς, έχει καταγγελθεί κάθε λόγος περί “πατρίδας” ως εθνικισμός, έχει σουρθεί στη λάσπη μέχρι και το ΕΑΜ ως “λάθος” κι όλα αυτά στο όνομα των “κλασικών” του μαρξισμού, από “σκληρούς Λενινιστές”, ας δούμε λίγο τί έγραφε ο Λένιν για αυτά τα ζητήματα.
«Στο “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” λέγεται ότι οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα.
Όμως, εκεί δεν λέγεται μόνο αυτό. Εκεί λέγεται ακόμη ότι με τη διαμόρφωση των εθνικών κρατών, ο ρόλος του προλεταριάτου γίνεται κάπως ιδιόμορφος. Αν πάρουμε την πρώτη θέση (οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα) και ξεχάσουμε τη σ ύ ν δ ε σ ή της με το δεύτερο (οι εργάτες διαμορφώνονται ως τάξη εθνικά, όχι όμως με την ίδια έννοια που διαμορφώνεται η αστική τάξη), θα κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος.
Πού βρίσκεται η σύνδεση αυτή; Κατά τη γνώμη μου, ακριβώς στο γεγονός ότι, όταν έχουμε δημοκρατικό κίνημα (σε μια τέτοια στιγμή, σε μια τέτοια συγκεκριμένη κατάσταση), το προλεταριάτο δεν μπορεί να μην το υποστηρίξει (συνεπώς δεν μπορεί να μην υπερασπίσει και την πατρίδα σε ένα εθνικό πόλεμο)».

Γιατί ο καπιταλισμός ξεκίνησε από τη Δυτική Ευρώπη;


Κείμενο – μετάφραση: Ευθύμης Τσιλικίδης  [1]
Στο 12ο αιώνα το ανατολικό ημισφαίριο περιελάμβανε μια σειρά από αυτοκρατορίες και  μικρούς κόσμους, πολλοί από τους οποίους συνδέονταν μεταξύ τους στα άκρα τους. Την εποχή εκείνη μια εστία εμπορίου αποτελούσε η Μεσόγειος με τις ιταλικές πόλεις-κράτη, το Βυζάντιο και κάποια τμήματα της Βόρειας Αφρικής. Το σύμπλεγμα Ινδικού ωκεανού -Κόκκινης Θάλασσας σχημάτιζε άλλη μία. Τρίτη ήταν η κινεζική περιοχή, τέταρτη η Κεντρική Ασία της Μογγολίας και της Ρωσίας και πέμπτη η περιοχή της Βαλτικής. Η Δυτική Ευρώπη ήταν από οικονομική άποψη μια περιθωριακή περιοχή με φεουδαρχική οργάνωση.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821»- Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (1793-1832)

Έργο του Σπυρίδωνος Προσαλέντη
Πορτραίτα ηρωικών μορφών (4)
Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
======================
Από τις αγνότερες μορφές του 1821, πολιτικός και στρατάρχης στην επαναστατημένη Ελλάδα. Ο Δημ. Υψηλάντης γεννήθηκε στην Κων/πολη και καταγόταν από τη μεγάλη φαναριώτικη οικογένεια των Υψηλαντών. Έκανε στρατιωτικές σπουδές στη Γαλλία, υπηρέτησε στο Ρωσικό στρατό και έλαβε μέρος στους Ναπολεόντιους πολέμους. Έγινε φιλικός το 1818. Μετά το ξέσπασμα της επανάστασης στη Μολδοβλαχία, κατέβηκε στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής, δηλαδή του αδελφού του Αλεξάνδρου. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν και στην Ύδρα (8 Ιουνίου) και στο Άστρος μετά (19 Ιουνίου) ήταν μεγαλειώδης. Λαός και στρατός έλπιζαν πως αυτός θα οργάνωνε και θα συντόνιζε την επανάσταση και θα έφερνε την ελευθερία του γένους.

Ο Κυνικός φιλόσοφος ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ








Επιμέλεια Γ. Γ. Γ.



► Αισχρόν το γ’ αισχρόν, καν δοκή καν μη δοκή.


το κακό είναι κακό. κι αν φαίνεται κι αν δεν φαίνεται



======================


Αντισθένης, 445-360 π.Χ.,

Ο φιλόσοφος Αντισθένης θεωρήθηκε ήδη από την αρχαιότητα ο θεμελιωτής της Κυνικής φιλοσοφίας, την οποία ριζοσπαστικότερα διαμόρφωσε ο Διογένης.

Οικισμός 2300 ετών των Ελληνιστικών χρόνων ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ !


1563296077Ο 2.300 οικισμός των Ελληνιστικών χρόνων ανακαλύφθηκε στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ
Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν οικισμό ελληνιστικών χρόνων που κατοικείτο κατά τη διάρκεια της περιόδου του Δεύτερου Ναού το 2.300 – χρονών χωριό ανακαλύφθηκε στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ Φωτογραφία από Skyview

Τα αρχαία Ελληνικά πλοία


Τα αρχαία Ελληνικά πλοία
Η ΝΑΥΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΗΡΗ !Από τον 10ο αιώνα πΧ οι Κορίνθιοι ναυπηγοί άρχισαν να εισάγουν πρωτοποριακά κωπήλατα σκάφη, όπως την τριακόντορο και στη συνέχεια την πεντηκόντορο. Το κοινό σημείο αυτών των σκαφών, αλλά και η ειδοποιός διαφορά με όλα τα προηγούμενα, ήταν ο υδροδυναμικός τους σχεδιασμός, δηλαδή χαμήλωσαν την πλώρη (προικίζοντας την με το
έμβολο) και ανύψωσαν την πρύμνη, πετυχαίνοντας μικρότερο λόγο αντίστασης με την θάλασσα και τον άνεμο.Στη συνέχεια, οι αντίπαλοι της Κορίνθου περιέλαβαν στη δύναμή τους τα πλοία αυτά και κατέστη πλέον αδήριτη ανάγκη για την Κόρινθο να δημιουργήσει ένα νέο σκάφος, το οποίο θα μπορούσε να καταναυμαχήσει όλους τους τύπους σκαφών που χρησιμοποιούσαν οι αντίπαλοι της και θα ‘ταν δύσκολο να αντιγράψουν.