Ετικέτες

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ 3 (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)

Α)Ο εμφύλιος προ των θυρών στην Ουκρανία
ΠΗΓΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
www.enet.gr
Επίθεση Γιανουκόβιτς στην αντιπολίτευση
Στους 25 ανέρχονται οι νεκροί στο Κίεβο, από τις αιματηρές συμπλοκές που μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης. Την ίδια ώρα, κι ενώ η προσπάθεια εύρεσης λύσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης ναυάγησε, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επέρριψε ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τις ταραχές, καλώντας τη για τερματισμό, καθώς «ακόμη δεν είναι πολύ αργά».

SERGEI SUPINSKY / AFP                          SERGEI SUPINSKY / AFPΤα ξημερώματα της Τετάρτης το Κίεβο παρουσίαζε την εικόνα πολέμου, ιδιαίτερα στην πλατεία Ανεξαρτήσιας, όπου παρέμεναν για τρεις μήνες οι διαδηλωτές, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τουλάχιστον τους 25, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας. Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές ως αρχηγείο.
Φωτογραφία: Reuters                          Φωτογραφία: Reuters                          Νεκρός και δημοσιογράφος
                                  
‘Αγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες το βράδυ στο κέντρο του Κιέβου, κοντά στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, δημοσιογράφο της καθημερινής εφημερίδας Vesti, όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βιατσεσλάβ Βερέμι είχε μόλις αναχωρήσει από τον τόπο εργασίας του με ταξί και κατευθυνόταν στο σπίτι του όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο αυτοκίνητο που είχε σταματήσει σε ένα φανάρι. Οι μασκοφόροι έβγαλαν το δημοσιογράφο από το αυτοκίνητο και άρχισαν να τον χτυπούν.
«Τον πυροβόλησαν στο στήθος και πέθανε στο νοσοκομείο ύστερα από εγχείριση πολλών ωρών», ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη Vesti, ο Βερέμι είχε τραυματιστεί και στα τέλη Ιανουαρίου όταν είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές στην οδό Γκρουσέφσκι. Ο Βερέμι είχε τότε υποστεί μερική απώλεια της όρασης.
Φωτογραφία: Reuters                          Φωτογραφία: Reuters
Πολλές δεκάδες δημοσιογράφων έχουν τραυματιστεί στο Κίεβο από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης, πριν από περίπου τρεις μήνες και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Τύπου έχουν καταγγείλει επιθέσεις με στόχο δημοσιογράφους.
Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000, αρκετοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Οι δημοτικές αρχές στο Κίεβο ανέφεραν επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 22:00 τοπική ώρα και μετά, εκ των οποίων οι 110 νοσηλεύονται.
 Νεκροί και τραυματίεςΣύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα. Άλλοι δυο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το έβδομο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα θύματα είναι ένας πολίτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις σε ένα γραφείο του κυβερνητικού κόμματος των Περιφερειών στο οποίο έγινε έφοδος διαδηλωτών οι οποίοι το πυρπόλησαν. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς αστυνομικούς πέθαναν από τραύματα που προήλθαν από πυροβολισμούς.
Οι αρχές στο Κίεβο έκλεισαν το μετρό της πόλης, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στο Κίεβο θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα, ενώ κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν την Τετάρτη, για λόγους ασφαλείας.
Από τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (02.00 GMT) είναι σε εξέλιξη νέα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για την απώθηση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η επιχείρηση ξεκίνησε με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων και αναισθητικών κροτίδων που δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες στην ήδη πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες, καθώς στην αμέσως προηγούμενη αστυνομική επέμβαση, όπως ανέφεραν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, είχαν σκοτωθεί τέσσερα άτομα.
Νωρίτερα άλλος δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε ότι διαδηλωτές κατέσχεσαν όπλα στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας όταν εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια στρατιωτική μονάδα. Μετά τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και τη ρίψη μολότοφ, περίπου 5.000 διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά κτήρια, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τις αποθήκες πυρομαχικών όπου κατέσχεσαν άγνωστο αριθμό οπλισμού.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Γιανουκόβιτς
Να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου κάλεσε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε «τη σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου» και ζήτησε από τον ουκρανό πρόεδρο «να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».
Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, απ΄ όπου και αν προέρχεται , αλλά «η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «ο αντιπρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη του άμεσου διαλόγου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση ) στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αναπτυχθούν σοβαρές προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, κατά τρόπο που θα «αντανακλά τη βούληση και τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού». Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είχε ήδη καλέσει απευθείας τον Γιανουκόβιτς να θέσει τέλος στην κλιμάκωση της βίας μετά τις φονικές εξελίξεις στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας « δεν θα λύσει αυτή την κρίση».
Ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τις αιματηρές ταραχές στο Κίεβο επέρριψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των νέων σφοδρών συγκρούσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή επισήμως σε τουλάχιστον 25  ανθρώπους ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους «ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα» πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση «που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία».
«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες», επισήμανε αναφερόμενος στις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο.
Ο ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια», όπως είπε, με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας».
«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (…) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Άκαρπη η συνάντηση Γιανουκόβιτς – Κλίτσκο
Προηγήθηκε συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.
«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» είπε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους,» ανέφερε επίσης τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Β) Ουκρανία. Οι Γερμανοί πάλι στα πρόθυρα του “Στάλινγκραντ”.

newego_LARGE_t_1101_54312507_type12128Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι μια επίθεση της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Μια επίθεση της ΕΕ καθοδηγούμενη από τη Γερμανία, με την σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2010 εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας, ο φιλορώσος Βίκτορ Γιανουκόβιτς με 48,95%, έναντι της φιλογερμανίδας πρώην πρωθυπουργού Γιούλας Τιμοσέκνκο, η οποία έλαβε 45,47%. Στη συνέχεια η Τιμοσένκο καταδικάστηκε για κακοδιαχείριση σε 7ετή φυλάκιση. Έπειτα από προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το τελευταίο απέδωσε την καταδίκη της σε πολιτικούς λόγους.
Σήμερα η Ουκρανία είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Στους φιλορώσους και στους φιλοδυτικούς. Εδώ παίζεται ένα πολύ σοβαρό διεθνές πολιτικοοικονομικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι. Ο Πούτιν θέλει να σχηματίσει την Ευρασιατική Ένωση (στην οποία ηγέτιδα δύναμη θα είναι φυσικά η Ρωσία), ως αντίπαλο δέος απέναντι στην ΕΕ και στην καθολική δυτική παγκοσμιοποίηση. Αν δεν καταφέρει να κρατήσει την Ουκρανία μαζί του και η τελευταία προσχωρήσει στην ΕΕ, τότε η Ρωσία θα υποστεί τεράστια γεωστρατηγική και οικονομική ήττα. Κανείς δεν θα θέλει πλέον να προσχωρήσει στην Ευρασιατική Ένωση, αφού η ηγέτιδα δύναμη (δηλαδή η Ρωσία) θα αποδειχθεί αδύναμη και επομένως στο τέλος θα αναγκαστεί και η ίδια η Ρωσία να προσδεθεί στο άρμα των Δυτικών και φυσικά της ηγέτιδας δύναμης της Ευρώπης, δηλαδή της Γερμανίας. Ήδη το Ρωσικό ρούβλι σήμερα, σημειώνει κάθετη πτώση, πλήττοντας σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας.
Επομένως, στην ουσία εδώ έχουμε ξανά το Δ΄ Ράϊχ (αυτή τη φορά) έξω από το “Στάλινγκραντ” για την ρεβάνς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Μόνο που αυτή τη φορά οι Γερμανοί έχουν μαζί τους όλη την Ευρώπη και φυσικά και τους Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών, αλλά και τους Αμερικανούς.
Είναι ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε την αντίδραση της Μόσχας, η οποία, μετά την διπλωματική νίκη της στη Συρία, τώρα καλείται από τους Δυτικούς να πληρώσει το τίμημα της νίκης της. Προς το παρόν παραμένει σιωπηλή και συζητούν μόνο απευθείας Πούτιν με Γιανουκόβιτς. 
Πέτρος  Χασάπης

http://www.olympia.gr

=============================================================== 

Γ)

Posted: 19 Feb 2014 05:15 AM PST
19.2.14




Η Ρωσία κατήγγειλε σήμερα "απόπειρα πραξικοπήματος" στην Ουκρανία.

Παράλληλα ζήτησε από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να "σταματήσουν την αιματοχυσία" στο Κίεβο, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να φέρει την ειρήνη στο "φιλικό αδελφό κράτος".

"Στην ουσία, πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Η ρωσική πλευρά απαιτεί οι ηγέτες (της αντιπολίτευσης) να σταματήσουν την αιματοχυσία στη χώρα τους, να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο με τις νόμιμες αρχές χωρίς απειλές ούτε τελεσίγραφα", προστίθεται.

"Η Ουκρανία είναι ένα φιλικό αδελφό κράτος και ένας στρατηγικός εταίρος και θα χρησιμοποιήσουμε όλη την επιρροή μας για να επικρατήσει η ειρήνη και η ηρεμία", αναφέρεται ακόμη στη δήλωση χωρίς να προστίθενται λεπτομέρειες για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύκτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ν.Πεσκόφ προέβη σε διορθωτική παρέμβαση στις δηλώσεις του περί τηλεφωνικής συνομιλίας του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βικτ. Γιανουκόβιτς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, που είχε δηλώσει άγνοια περί της φημολογούμενης χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, σημείωσε πριν από λίγο ότι αυτή έγινε, αλλά το περιεχόμενό της δεν είναι αυτό που φημολογείται.

Σχολιάζοντας την «ηχηρή» σιωπή της Μόσχας, ο Ντ. Πεσκόφ δήλωσε στη δικτυακή έκδοση slon.ru ότι «οπωσδήποτε θα ανακοινώσουμε την προσέγγισή μας, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα, η βασική αρχή έγκειται στο να μην υπάρξει επέμβαση στα διαδραματιζόμενα στο Κίεβο.

Αυτό έχει ειπωθεί επανειλημμένως και το Κρεμλίνο ακολουθεί αυτή τη γραμμή».


Ο Πέσκοφ δήλωσε κι αυτός προς τους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία βλέπει τις διαμαρτυρίες ως απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόσθεσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει συμβουλές στον Γιανουκόβιτς.

"Ο Ρώσος πρόεδρος ουδέποτε έδωσε και εξακολουθεί να μην δίνει συμβουλές στον Ουκρανό ομόλογό του για το τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει και δεν έχει την πρόθεση να δώσει στο μέλλον", δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέφυγε πάντως ερωτήσεις για το πότε η Ρωσία θα αποδεσμεύσει τη δεύτερη δόση ενός πακέτου στήριξης ύψους 15 δισεκ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως η Μόσχα θα αγοράσει αυτή την εβδομάδα ουκρανικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ και πηγή της ουκρανικής κυβέρνηση είχε πει πως το Κίεβο περιμένει ότι τα χρήματα θα φθάσουν σήμερα.

Ερωτηθείς για τη δεύτερη δόση, ο Πεσκόφ είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει.


Τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία «προκαλούνται από εξτρεμιστές και αποτελούν μια καλά οργανωμένη χαοτική κατάσταση από στρατιωτική άποψη» σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής της ρωσικής Κρατικής Δούμας για τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία Λεονίντ Σλούτσκι.

Ο κ. Σλούτσκι δήλωσε εκ μέρους της Ρωσίας έτοιμος να παρέχει «κάθε απαραίτητη βοήθεια ζητήσει ο αδελφός λαός», εκφράζοντας τη λύπη του γιατί οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης ήδη δεν διατηρούν τον έλεγχο όλης της κατάστασης και «οι υπέρμετρες φιλοδοξίες τους και η απροθυμία τους να εξετάσουν τις συμβιβαστικές εκδοχές, που προτάθηκαν από την κυβέρνηση, οδήγησαν σε νέες λεηλασίες, πυρκαγιές, τραυματίες και ήδη 25 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχος πληθυσμός, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι».

Κατά την περιγραφή του κ. Σλούτσκι «όσα συμβαίνουν υποκινούνται από τη Δύση, που συνεχίζει να επιλύει τα γεωπολιτικά της θέματα και περιφρονεί την τύχη μιας ολόκληρης χώρας και των ανθρώπων της», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οι λεγόμενες διαμαρτυρίες έχουν ξεφύγει πέραν των επιτρεπτών κανόνων από την άποψη των δημοκρατικών ευρωπαϊκών αρχών και έχουν θέσει τη χώρα ενώπιον της διάσπασης» είπε ο Λ.Σλούτσκι, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί το γιουγκοσλαβικό σενάριο στην Ουκρανία, πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει η αιματοχυσία και να μην επιτραπεί έξωθεν επέμβαση».

«Οι λεηλασίες και οι πυροβολισμοί, που χαρακτηρίστηκαν από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αγώνας της συντριπτικής πλειονότητας των Ουκρανών για το δημοκρατικό μέλλον της Ευρώπης, καθοδηγούνται από επαγγελματίες των οδομαχιών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Άνω Βουλής, Μιχαήλ Μάργκελοφ.

Σύμφωνα με τον κ. Μάργκελοφ οι μαχητές αυτοί «εξαιρετικά επιδέξια και οργανωμένα» απέκρουαν τις επιθέσεις των σωμάτων ασφαλείας, συμπλήρωναν το οπλοστάσιό τους σε ασπίδες, κράνη και ρόπαλα και «μετέτρεπαν με συμπληρώματα τις βόμβες Μολότοφ σε ναπάλμ».

Τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου αποδεικνύουν ότι «πίσω από τις εχθροπραξίες διακρίνεται μια ολοφάνερη οργάνωση» και η κατάσταση έφθασε στη χρήση πυροβόλων όπλων με νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Κατά τον αξιωματούχο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας «τέτοια πολεμικά ταλέντα είναι απίθανο ότι διαθέτουν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης Κλιτσκό και Γιατσενιούκ» και η οργανωμένη, που τις προωθεί αποκτά ισχύ στην επαρχία και τις δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπου όχι μόνο καταλαμβάνονται γραφεία, αλλά αφοπλίζονται αστυνομικά τμήματα και άνδρες των ειδικών δυνάμεων «Μπέρκουτ».

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του ο Ρώσος γερουσιαστής είπε ότι «θα ήταν μεγάλη επιτυχία αν τερματιζόταν το "σκουπιδαριό" του δρόμου και ξεκινούσε υπεύθυνος πολιτικός διάλογος, αλλά και αυτό μπορεί να μην ενώσει την ουκρανική κοινωνία, που είναι διαιρεμένη - δεν θυμάμαι ούτε μία ουκρανική Βουλή, που να μην γρονθοκοπούνται μεταξύ τους οι βουλευτές».

Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση του ρωσικού Ινστιτούτου VTSIOM, που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, σχεδόν τα 2/3 των Ρώσων πολιτών (63%) θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία θα έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας, με το 24 % να φοβούνται αποσταθεροποίηση και διάλυση της Ουκρανίας και ακόμη περισσότερους (29 %) να προβλέπουν «ταραχώδη χρόνια».


Αντιδράσεις από Βερολίνο

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε "μεγάλο σφάλμα" του Γιανουκόβιτς την άρνησή του να αρχίσει "σοβαρές διαπραγματεύσεις" με τους αντιπάλους του.

"Οι ελιγμοί χρονοτριβής του προέδρου Γιανουκόβιτς κόστισαν ακριβά στην Ουκρανία.

Η άρνησή του για σοβαρές συζητήσεις για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση και για συνταγματική μεταρρύθμιση είναι ένα μεγάλο σφάλμα", αναφέρει ο υπουργός σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.

"Ζητώ με ένταση να αποκηρυχθεί η βία. Και αυτό απευθύνεται προς τις δυνάμεις της τάξης, αλλά επίσης προς τα ριζοσπαστικά στοιχεία στους κόλπους των διαδηλωτών", υπογράμμισε.

"Αποτελεί ευθύνη του προέδρου Γιανουκόβιτς, της κυβέρνησης και των δυνάμεων της τάξης να ενεργήσουν με λογικό τρόπο και να κατευνάσουν την κατάσταση", συνέχισε ο υπουργός.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός βρισκόταν σήμερα στο Παρίσι για ένα γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ανησυχία του για τις ταραχές που συγκλονίζουν την Ουκρανία και ζήτησε από όλα τα μέρη "να σταματήσουν κάθε βίαιη ενέργεια".


Ταξιδιωτική  οδηγία

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας συνιστά στους Ρουμάνους που ταξιδεύουν στην Ουκρανία να αποφεύγουν τις περιοχές των διαμαρτυριών.
Σε ανακοίνωση του ρουμανικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζεται:

"Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο κέντρο του Κιέβου που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, το ΥΠΕΞ συνιστά στους Ρουμάνους πολίτες να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες" και να αποφεύγουν περιοχές στο κέντρο του Κιέβου ή όπου αλλού ενδέχεται να "ξεδιπλωθούν" τέτοιου είδους συμβάντα.

Επίσης, το ρουμανικό ΥΠΕΞ συστήνει στους Ρουμάνους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Κίεβο, δεδομένου ότι από χθες τα μεσάνυχτα η πρόσβαση στην πόλη έχει απαγορευτεί για όλα τα μέσα μεταφοράς και το μετρό δεν θα λειτουργεί έως αύριο το απόγευμα.


Έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ 


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ωρών, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

"Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών για την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 14:00 στις Βρυξέλλες", τόνισε η εκπρόσωπος της Άστον.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταλήξουν επειγόντως σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων εναντίον αυτών που ευθύνονται για τις ταραχές και τη χρήση υπερβολικής βίας στην Ουκρανία.

"Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα αυτή. Για το λόγο αυτό περιμένουμε να συμφωνήσουν επειγόντως οι χώρες μέλη σε στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τις ταραχές και τη χρήση υπέρμετρης βίας", τόνισε ο Μπαρόζο.

"Καλούμε όλες τις πλευρές να θέσουν αμέσως τέλος στη βία και ν' αρχίσουν έναν ουσιαστικό διάλογο ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του ουκρανικού λαού", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα και πρόσθεσε ότι είναι "πιθανή" η επιβολή ατομικών κυρώσεων από την ΕΕ.

"Δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι. Θα υπάρξουν αποφάσεις με τη γερμανική αντιπροσωπεία και πιθανώς και κυρώσεις", τόνισε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων.


Ουκρανία-ημέρα εθνικού πένθους η Πέμπτη
"Ο πρόεδρος θέλει άλλη μια συνάντηση με την αντιπολίτευση σήμερα και είμαστε πρόθυμοι", δήλωσε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας "Bild", της οποίας είναι τακτικός αρθρογράφος.

"Το αίτημά μας είναι σαφές: η ανάπτυξη της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να υπάρξει αμέσως παύση για διαπραγματεύσεις", δήλωσε στην "Bild".

Ο Γιανουκόβιτς κήρυξε αύριο, Πέμπτη, ημέρα εθνικού πένθους, μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες στο Κίεβο.

Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ματαιωθούν συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις, σύμφωνα με διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παράλληλα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η έρευνα, η οποία έχει στόχο "ορισμένους πολιτικούς" που δεν κατονομάζονται, αφορά "παράνομες πολιτικές ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας", σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας




Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κίεβο. 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι εννέα αστυνομικοί.Την ίδια ώρα, οι ιατροί από την αντιπολιτευτική πλευρά ανέφεραν ότι περισσότεροι από 1000 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση.


Βιαία επεισόδια

Όλα ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι, όταν βίαιες οδομαχίες ξέσπασαν στους δρόμους του Κιέβου, την ώρα που οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχειρούσαν να σταματήσουν τις εργασίες στο κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα, σε μία αιματηρή μάχη στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία προσπάθησε να εισχωρήσει στο σημείο όπου είχαν «στρατοπεδεύσει» οι διαδηλωτές. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές κρατούν όμηρους δύο άνδρες της αστυνομίας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κοντά στο κοινοβούλιο, το οποίο θα εξέταζε μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες. Η κυβέρνηση έδωσε τελεσίγραφο δύο ωρών για να μπει τέλος στις συγκρούσεις. Σε αντίθετη περίπτωση απείλησε να επέμβει «με την πιο μεγάλη ισχύ». Την ίδια ώρα, διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχε εκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες ακτιβιστές.

Περίπου 30 διαδηλωτές έχουν μπει στο κτίριο όπου έχει στηθεί ένας πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών. Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο όπως μετέδωσε η τοπική ουκρανική τηλεόραση. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τμήματα του 9οροφου κτιρίου να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και πυκνός καπνός να βγαίνει από τα παράθυρα.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών κάλεσαν τους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας να βοηθήσουν ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που πιθανώς να χρειάζονται βοήθεια για να ξεφύγουν από το κτίριο του οποίου αρκετά τμήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Συνομιλία Μπάιντεν- Γιανούκοβιτς
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών. Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών φαίνεται ότι αυξάνεται, σύμφωνα με πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε προς τον Γιανουκόβιτς «την σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου».
Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν «κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».



Πηγή: real.gr, in.gr, ΑΠΕ, BILD, Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου