Ετικέτες

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Πίπες....

 
 
 
 
 
 
1 Vote


Ο Μικέλης στα νιάτα του έκανε πίπες.
Τα χρόνια εκείνα όλοι οι κάτοικοι των χωριών της Μέσης κάνανε πίπες.
Οι πίπες ήταν τότε μια παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων αυτών των χωριών που ξεκίνησε σαν συμπληρωματική στο φτωχικό τους εισόδημα και έγινε κύρια.
Νέοι και γέροι, αρσενικοί και θηλυκοί , μικροί και μεγάλοι, κάνανε πίπες δίπλα στην ογνίστρα  τις ατελείωτες και βροχερές νύχτες του Κερκυραϊκού χειμώνα.
Ρώταγες τον άλλον: «τι κάνει η μάνα σου» και σουλεγε εντελώς φυσικά: «Κάνει πίπες»

Ιράκ (2003 – 2015): Δώδεκα χρόνια «Σοκ και Δέος»

 

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» της 20ης Μαρτίου του 2013 για το νέο δόγμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων

iraq
Γράφει η Ελένη Μαυρούλη
_______________________
Ήταν λίγο πριν τις 5 το πρωί, ώρα Ελλάδας, όταν στις 20 Μαρτίου 2003 ήχησαν οι σειρήνες στη Βαγδάτη. Η επίθεση των «προθύμων» είχε αρχίσει. Τρεις ημέρες νωρίτερα, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εγκατέλειπαν τις θέσεις τους. Ήδη, από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η επίθεση «δουλευόταν» μεθοδικά από την Ουάσινγκτον.
Η χερσαία εισβολή πραγματοποιήθηκε, κυρίως, από το Κουβέιτ, δεδομένης της άρνησης της Τουρκίας, να συνεργαστεί ενεργά και από τις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ. Οι επιχειρήσεις διήρκεσαν περίπου 20 ημέρες όσο και οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί μαζί με τις «παράπλευρες απώλειες» τους. Η πολυδιαφημισμένη «μάχη της Βαγδάτης» δεν έγινε ποτέ. Στις 9 Απριλίου, αμερικανικά στρατεύματα έμπαιναν στην πρωτεύουσα από το νότο

The Age of "Dangerous Turkish Criminals"

The teen's father, in comments to the press, called for the government to use its resources to crack down on corrupt government officials, rather than children expressing themselves on social media.
"It is an honor to be detained for my opinions, not for stealing or for corruption." — Atilla Tas, Turkish singer.
Can Dundar, one of Turkey's most prominent journalists, and editor-in-chief of the secular daily newspaper Cumhuriyet, was summoned after interviewing a prosecutor in charge of a massive corruption investigation that implicated Erdogan, his sons, four cabinet ministers, their sons and some government-friendly businessmen. A criminal investigation launched against Dundar alleged that his remarks in the interview had insulted Erdogan.

Βαρδινογιάννηδες -5- (Το ζήτημα της Νότιας Ροδεσίας) & Βαρδινογιάννηδες -6- (Από την Joanna στην Manuela)…

 

Βαρδινογιάννηδες – 5. Το ζήτημα της Νότιας Ροδεσίας

Για να καταλάβουμε όσα θα ακολουθήσουν, επιβάλλεται να μεταφερθούμε στην νότια άκρη τής Αφρικής, να γυρίσουμε στα μέσα της δεκαετίας τού 1960 και να ρίξουμε μια ματιά στην Ιστορία. Εκεί, λοιπόν, στα βορειοανατολικά σύνορα της Δημοκρατίας τής Νοτίου Αφρικής, αρχίζει μια περιοχή η οποία εκτείνεται μέχρι τα σύνορα του Κονγκό και η οποία τότε λεγόταν Ροδεσία. Το βόρειο τμήμα αυτής της περιοχής, η Βόρεια Ροδεσία, αποτελεί προτεκτοράτο τής Μεγάλης Βρεττανίας από το 1911. Άλλωστε, η Ροδεσία (Rhodesia) πήρε το όνομά της από τον άγγλο καπιταλιστή Σεσίλ Τζον Ρόουντς (Cecil John Rhodes), ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί για να εκμεταλλευτεί τον τεράστιο πλούτο της. Το νότιο τμήμα ελεγχόταν κάποτε από την Νότιο Αφρική αλλά το 1923, με την βοήθεια των άγγλων, αποκόπηκε μετά από σκληρούς αγώνες των κατοίκων που ήθελαν να γλιτώσουν από το απαρτχάιντ. Έκτοτε, η Νότια Ροδεσία έχει ημιαυτόνομο καθεστώς ως αγγλική αποικία.

Το 1821 και οι σύγχρονοι Μέτερνιχ

 


Το 1821 και οι σύγχρονοι Μέτερνιχ
Οι επαναστάτες όλης της Ευρώπης θα έδιναν τη μισή τους ζωή για ν’ απολαύσουν το θέαμα. Όμως, ο αμαξάς της δίτροχης άμαξας που γλιστρούσε στα σκοτεινά σοκάκια της Βιέννης εκείνη τη νύχτα, 13 Μαρτίου 1848, ακριβώς αυτό προσπαθούσε να αποφύγει: Τη δημοσιότητα. Κατάφερε να βγει χωρίς προβλήματα από την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας και να φτάσει απαρατήρητος στο προκαθορισμένο σημείο. Πέζεψε και μπήκε στην καμπίνα του αμαξιού. Ένα τεράστιο πανέρι βρισκόταν εκεί. Άνοιξε το σκέπασμα με προσοχή κι είπε με σεβασμό: «Εντάξει, εξοχότατε. Τώρα, είστε ασφαλής». Μέσα από το πανέρι, αδύναμος, φοβισμένος και γερασμένος, ξεπρόβαλε ο άνθρωπος που έτρεμε όλη η Ευρώπη: Ο πρίγκιπας Κλήμης Μέτερνιχ. Τα 75 του χρόνια δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν να κρύψει τον πανικό του. Μόνον όταν έφτασε στην Αγγλία αισθάνθηκε πραγματικά ασφαλής.

Το σκάνδαλο Προφιούμο


Τζον Προφιούμο - Κριστίν Κίλερ
Τζον Προφιούμο - Κριστίν Κίλερ
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο, που συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη στις αρχές τις δεκαετίας του 1960. Πρωταγωνιστής, ο τότε υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο, ένας μορφωμένος και αξιοσέβαστος πολιτικός, που ανήκε στην παράταξη των Συντηρητικών. Πέτρα του σκανδάλου, η Κριστίν Κίλερ, μία λαμπερή χορεύτρια σε καμπαρέ.
Γνωρίστηκαν το 1961 σ' ένα πάρτι που διοργάνωσε στο Μπέρκσαϊρ ο Στίβεν Γουάρντ, ένας πλούσιος και διάσημος Λονδρέζος, με ευρύ κοινωνικό κύκλο, που αναλάμβανε να γνωρίζει επιφανείς Βρετανούς σε νεαρές και όμορφες γυναίκες. Παρότι ο Προφιούμο ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον, εξελίχθηκε ένα κρυφό ειδύλλιο με την εντυπωσιακή Κριστίν. Η σχέση τους κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες, προτού την τερματίσει ο ίδιος.

Η καθιέρωση του Πολιτικού Γάμου










  To 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Έως τότε ίσχυε η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος), που είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού το 893 μ.Χ. («Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας»).
Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του '30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 22 Μαρτίου



μ. Χ.
1821

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρεςκαταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό.
1821

Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.

Ιωάννης Π. Μαυρομιχάλης 1804 – 1825

Ιωάννης Π. Μαυρομιχάλης
Αγωνιστής του ’21, γόνος της μανιάτικης φαμίλιας των Μαυρομιχαλαίων.
Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης γεννήθηκε το 1804 στη Μάνη και ήταν ο τέταρτος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Στα 17 του έλαβε τα όπλα και συμμετείχε στον εθνικό ξεσηκωμό, στο πλευρό του πατέρα του, των θείων και των αδελφών του. Μπήκε με τον πατέρα του στην Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) και με τον αδελφό του Ηλία και τον θείο του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη πολέμησε γενναία στη μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821). Κατά την εισβολή του Δράμαλη στην Πελοπόννησο τον Ιούλιο του 1822, κλείσθηκε στην ακρόπολη του Άργους και πολέμησε γενναία κατά του εχθρού.

Ο κρυφός έρωτας του Καποδίστρια


Η (ανεκπλήρωτη) ερωτική σχέση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα έρχεται στο φως μετά τον εντοπισμό του αρχείου της οικογενείας Στούρτζα στην Αγία Πετρούπολη

Εβλεπα τον Καποδίστρια όλες τις ημέρες στο σπίτι μας, στη Βιέννη, στα δείπνα που οργάνωνε η μητέρα μου. Ανάμεσα στους άλλους προσκαλεσμένους μας. Επειτα από τα τόσα γράμματα που μου είχε στείλει από την Ελβετία, όπου μου φανέρωνε το ενδιαφέρον του για μένα, με τόσες τρυφερές εκφράσεις, ότι θα του ήμουν απαραίτητη για την ευτυχία της ζωής του, ότι δεν έβλεπε την ώρα να με συναντήσει για να μου ειπεί προφορικά, «διά ζώσης», όσα δεν μπορούσε να μου γράψει, περίμενα με αγωνία αυτή την ώρα. Εκείνος, όμως, πάντοτε αφάνταστα μελαγχολικός, μου μιλούσε με ανεξήγητη ψυχρότητα όσο ποτέ. Και όταν εγώ του απαντούσα με γλυκύτητα ή με τη σιωπή της λύπης, εκείνος γινόταν πιο απόμακρος… Η αγωνία μου είχε γίνει αβάσταχτη…».
Οι γραμμές αυτές είναι της Ρωξάνδρας Στούρτζα. Η Ρωξάνδρα Στούρτζα, που διετέλεσε κυρία επί των τιμών της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, συζύγου του τσάρου Αλεξάνδρου του Α´, είναι «η μόνη γυναίκα που αγάπησε» ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Η ρομαντική σχέση ανάμεσα στον Καποδίστρια και στη Στούρτζα αποτυπώνεται για πρώτη φορά στο βιβλίο της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕλένης Ε. Κούκκου «Ιωάννης Καποδίστριας – Ρωξάνδρα Στούρτζα. Μια ανεκπλήρωτη αγάπη». Πρόκειται για μια ιστορική βιογραφία, η οποία αριθμεί περισσότερες από 600 σελίδες και η οποία θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών από την Εστία.

Τρεμουν τις εξεταστικές γι’ αυτο ουρλιάζουν Βενιζέλοι και Θεοδωράκηδες της διαπλοκής!



ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ… ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ
Είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο το παρασκήνιο τόσο γύρω από την Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια και τις καταστροφικές συνέπειές τους στον ελληνικό λαό, όσο και για τις αντιδράσεις ορισμένων πολιτικών προσώπων τα οποία αντιλαμβάνονται ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο λόγω των πολιτικών επιλογών τους.
Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr προερχόμενες από στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι στα πλαίσια της Εξεταστικής αυτής, η συζήτηση για την οποία θα έρθει στη Βουλή σύντομα, θα διερευνηθούν οι ευθύνες των:

Κώστας Σημίτης: Το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου

 

σημ.Αμετανόητου: τώρα που σώσαμε τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ της Ευρώπης και χρεώθηκαν οι Έλληνες για τα επόμενα 70 χρόνια, ας δούμε και λίγο την «ανθρωπιστική κρίση»…
Βρε Κώστα Σημίτη για πές μου…Αν το 2010 ή το 2011 βγαίναμε από το ευρώ το 2015 θα ήταν «κακά» ή «καλά» ?
Δηλαδή τώρα που χάθηκε το 25% της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, κι εμείς σχεδόν ταυτόχρονα στην Ελλάδα ισοπεδωθήκαμε, χάνοντας το 40% της αγοραστικής δύναμης μας,στα χρόνια της «κρίσης» και με 2εκ πραγματικούς άνεργους είμαστε καλά ?
Πέμπτη Φάλαγγα…