Ετικέτες

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η Γαλλία εκτοπίζει την Βρετανία ως σύμμαχος των ΗΠΑ;


Η στενή συνεργασία της Γαλλίας με τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαδιστών στη Μέση Ανατολή και η συμμετοχή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στις γαλλικές δυνάμεις, έχουν δώσει άλλη ώθηση στην αμερικανογαλλική συνεργασία σε σημείο που η Γαλλία να λειτουργεί πολύ περισσότερο υποστηρικτικά στις ΗΠΑ από ότι η Βρετανία. Και με γαλλικό αεροπλανοφόρο τη στιγμή που η Βρετανία δεν διαθέτει. Η προσνήωση και απονήωση αμερικανικών αεροσκαφών F/A-18 στο Charles de Gaulle ήταν πραγματικά ιστορικό γεγονός, όπως και του γαλλικού Rafale στο αμερικανικό Carl Vinson. Πριν από λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητο κάποιος να σκεφθεί ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο σε επιχειρησιακά πλαίσια πραγματικής (θερμής) σύγκρουσης. Η πρακτική ανάγκη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο δυνάμεων (ΗΠΑ και Γαλλίας) κατέστησε απαραίτητη αυτή την ανταλλαγή.

«Μπουχτίσαμε με την Τουρκία»

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη
Το Κυπριακό έκλεψε την παράσταση για άλλη μια φορά
Η σκιώδης εισηγήτρια του ΕΛΚ Ρενάτα Ζόμερ κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο
ΜΟΥΡΑΤ ΕΣΕΝΛΙ: Εκδώσαμε NAVTEX για να στηρίξουμε τους Τουρκοκύπριους
«Επιτέλους, Τουρκία, πρέπει να κατανοήσετε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι 28 και όχι 27 και ότι θα πρέπει να αναγνωρίσετε την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσετε το πρόσθετο πρωτόκολλο και για το δικό σας συμφέρον». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρενάτα Ζόμερ κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας μέρας των εργασιών της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ.

Πόσο ‘Έλληνες’ είμαστε τελικά; Από πού κρατάει η σκούφια μας;


Ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο πριν από 46.000 έως 59.000 χρόνια. Τί σχέση έχουμε εμείς με εκείνον; Μπορούμε να μιλάμε για «ελληνικό DNA»; Μοιάζουμε γενετικά περισσότερο με τους Ιταλούς ή τους Τούρκους; Ποια είναι η ταυτότητα μας εν έτει 2015. Ποια η συνέχεια του πολιτισμού και πώς άλλαξε μέσα στα χρόνια η παράδοση μας. Ο λόγος στους ειδικούς

Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι, Χρήστος Δεμέτης

Το DNA των Ελλήνων και η φυλετική συνέχεια. Μια ρητορική που εκ των επιστημονικών ορισμών, απορρίπτεται. Η σχέση των σύγχρονων κατοίκων της Ελλάδας βρίσκεται σε άμεση γονιδιακή συνάφεια με τους προγόνους τους, μέσα όμως από προσμείξεις. Οι πρόγονοι μας ήταν υπεύθυνοι για πολιτισμικές και γονιδιακές ανταλλαγές και «μεταγγίσεις» προς άλλους λαούς και δέχθηκαν και εκείνοι διαφοροποιήσεις και ανέπτυξαν σχέσεις που όρισαν την ταυτότητα τους.
Πάει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζονταν όπως αντιμετωπίστηκαν στη χώρα μας οι Αλβανοί και άλλοι μετανάστες. Ως ένα επίφοβο κύμα «εισβολέων» που απειλούσαν τη δουλειά, την τιμή, την περιουσία και τα χρηστά ήθη των «γνήσιων Αμερικανών», οι οποίοι προέρχονταν από προγενέστερα (και προ πολλού αφομοιωμένα) μεταναστευτικά ρεύματα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! «Το έπος της κατουρημένης ποδιάς» του ΣΤΑΘΗ


ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ.
Ωπα ωρέ! Πλάκωσε η Τουρκιά και μας φοβερίζει! Ο κ. ΠέτροςΤατσόπουλος (φίλος κάποτε, την εποχή της αθωότητάς του) στο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναγνωρίζει ένα εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα! Ο άλλος, ο δυστυχής απ’ τα «Νέα», τον εθνικισμό και τον φασισμό της χούντας τον ονομάζει «εθνοπατριωτισμό». Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και το έθνος να συκοφαντηθεί με τον εθνικισμό και ο πατριωτισμός με τονφασισμό. Ο κ.Ψαριανός (που από καιρό έπεσε στο ποτάμι κι έπνιξε την ψυχή του) κατηγορεί τον κ. Βαξεβάνη, τον κ. Αρβανίτη, τον κ. Λαζόπουλο και την αφεντιά μου ως χαφιέδες του καθεστώτος. Επίπεδο τρολ.
Ολοι αυτοί που κατά κόρον χρησιμοποίησαν τους ευφημισμούς του «εκσυγχρονισμού» για να εξαπατήσουν τον λαό και να τον κάνουν «απασχολήσιμο» και «ευέλικτο», τώρα χρησιμοποιούν τη διαστρέβλωση, την παραποίηση και τη συκοφαντία για να πετύχουν το ίδιο. Ανασύρουν τα κακόγουστα αρχαιολατρικά παραληρήματα της χούντας, τις κιτς γιορτές για την «πολεμική αρετή των Ελλήνων», και τα προσομοιάζουν με τον εορτασμό τηςεθνικής (εθνικιστικής; εθνικοπαράφρονος; εθνικολαϊκιστικής;) επετείου, επειδή σ’ αυτόν οι μπάντες θα παίξουν την «Ιτιά»!

Ευτύχιος Μπιτσάκης: To αυτοδημιουργούμενο Σύμπαν –


10 Tasty and Healthy Alternatives to Bacon


Some people like to claim that bacon’s smoky, salty, fatty flavor is impossible to substitute. We beg to differ. There are tons of tasty bacon alternatives out there for vegans, vegetarians, Jewish people eating kosher, and Muslims wanting to avoid pork. As if these weren’t all great reasons to bump bacon from your life, there’s another advantage: cutting bacon is also incredibly heart healthy, because it will help you reduce cholesterol intake!
Get ready to think outside the meat aisle…in some cases, far, FAR outside.

Νεύτωνας: Μια αντιπαθέστατη ιδιοφυία


Η ζωή του θα μπορούσε να είναι το θέμα μιας νουβέλας. Μια ιστορία με μια τραγική αρχή και ένα δοξασμένο τέλος. Ένα μελαγχολικό αγόρι που μισεί του γονείς του, υιοθετεί έναν μοναχικό τρόπο ζωής, όποτε αυτό είναι δυνατό, προτιμά τη μυστικότητα από τη δημοσίευση και τελικά γίνεται ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Αν η νουβέλα αυτή γραφόταν, ο Ισαάκ Νεύτων (25 Δεκεμβρίου 1642 – 20 Μαρτίου 1727) θα είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1642 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, ο Νεύτωνας δεν ήταν καλός αγρότης και τον έστειλαν στο Κέιμπριτζ να σπουδάσει για να γίνει ιεροκήρυκας.

Επίσημη επίσκεψη Καμμένου στη Ρωσία στις 16-17 Απριλίου


Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη
στις Μόσχα στις 17 έως 18 Απριλίου,  κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, δήλωσε την Πέμπτη  στο ειδησεογραφικό πρακτορείο  Sputnik ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Κώστας  Ήσυχος.
Μετά την συνάντησή του με το αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ ο κ. Ήσυχος διευκρίνισε ότι στην ατζέντα της επίσκεψης Καμμένου στη Μόσχα περιλαμβάνεται και η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης


Η συμμετοχή του σε ποικίλες πολιτικές και φιλοσοφικές συγκρούσεις αλλά και η σύζευξη γνωστικών πεδίων όπως της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της ψυχανάλυσης, της οικονομίας, της βιολογίας τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα.
Η αφετηρία της ενεργής πολιτικής δράσης του στάθηκε ο τροτσκιστής Άγης Στίνας,στην ομάδα του οποίου προσχωρεί ο Καστοριάδης το 1943, επιλογή που προκαλεί την δίωξη του όχι μόνο από τους Γερμανούς αλλά και το ΚΚΕ του οποίου την στάση αποδοκίμασε κατά τα Δεκεμβριανά. Το 1944 φεύγει με το πορτογαλικό πλοίο Ματαρόα για το Παρίσι όπου και εγκαθίσταται μόνιμα. Εκεί, γίνεται μέλος της τροτσκιστικής Τετάρτης Διεθνούς και του Διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με τους οποίους όμως σταδιακά διακόπτει κάθε σχέση.

Οι λατρεμένοι δυνάστες της Ευρωπης…


Oι Γερμανοί έχουν καταλάβει πως πλέον οι Λαοί τους θεωρούν 4ο ράιχ. Και θα αποτάξουν το μίασμα μιας και 3ο παγκόσμιος πόλεμος από την ίδια μήτρα, μέσα σε 100 χρόνια δεν χωράει.
Ιδού το εξώφυλλο του αυριανού Spiegel

ΓΚ

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου


Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, από τον κόσμο της μαριονέτας και του θεάτρου σκιών, προκειμένου αναδειχθεί μία μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία.
Οι θεατρικές και λογοτεχνικές ρίζες των δραματικών τεχνών σε όλους τους πολιτισμούς συνδέονται με το κουκλοθέατρο, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων με ποικίλους και εξαιρετικούς τρόπους.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/198#ixzz3V0ZE5xrZ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης




Η Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Αεροσκάφος Sukhoi Su-30MKI δοκιμάζει τον ινδικό πύραυλο ASTRA




Η Ινδική Αεροπορία δοκίμασε με επιτυχία τον ινδικό πύραυλο αέρος-αέρος Astra, που είναι πύραυλος πέρα-του-ορίζοντα (Beyond Visual Range – BVR) σε μία δοκιμή στις 20 Μαρτίου ως συνέχεια της δοκιμής που αναβλήθηκε στις 16 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος. Ένα Sukhoi-30MKI εκτόξευσε τον πύραυλο (που κατασκευάστηκε από τον ινδικό αμυντικό οργανισμό έρευνας και ανάπτυξης – DRDO) κοντά στο πεδίο βολής Balasore στις ακτές της Odisha, με στόχο ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα Lakshya. Μδταξύ άλλων δοκιμάστηκαν τα ηλεκτροοπτικά συστήματα του πυραύλου και η ικανότητά του να εκτελεί ελιγμούς με ακραίες επιταχύνσεις στα 30g.

olympia.gr

Ποιοι είναι οι τρεις bloggers υβριστές του Γιακουμάκη



Ο διαχειριστής και δύο επισκέπτες του blog με επωνυμία «to-fresko.blogspot.com» κατηγορούνται ότι ανήρτησαν υβριστικά σχόλια σχετικά με την αυτοκτονία του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Ιωάννινα.
Εντοπίστηκαν μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου. Δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου. Πρόκειται για δύο φοιτητές 25 και 28 ετών και έναν 50χρονο άνεργο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί και φυλακιστεί για διάφορα αδικήματα στο παρελθόν.

λμανάκ Βασική Έκδοση 21 Μαρτίου



μ. Χ.
1800

Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα), το πρώτο ελληνικό κράτος μετά τηνΆλωση. Το νεοσύστατο κράτος θα είναι ανεξάρτητο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στο σουλτάνο.
1821

Οι έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο.

Σταθμοί της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής


greek1
Δεν είναι δυνατόν να τοποθετήσουμε σε συγκεκριμένο χρόνο την αρχή της Ελληνικής ιατρικής. Αναφορές σε ιατρικές πράξεις υπάρχουν και στις παλαιότερες πηγές που διαθέτουμε (όπως είναι τα Ομηρικά έπη).
Σε τέτοια κείμενα, όπως και σε καταγραφές διαφόρων μύθων, περιγράφονται πράξεις που υποτίθεται ότι συνέβαιναν σε πολύ παλαιότερες εποχές. Στα Ομηρικά έπη η χρήση φαρμάκων δεν είναι μόνο γι’ αυτά που θα ονομάζαμε σήμερα καθαρά ιατρικούς σκοπούς (όπως είναι π.χ. για την ίαση τραυμάτων στην Ιλιάδα).
Η Ελένη (στο δ της Οδύσσειας) δίνει το νηπενθές για να απαλύνει τη θλίψη της παρέας που θυμάται τον χαμένο Οδυσσέα. Ο Ερμής (στο κ της Οδύσσειας) δίνει στον Οδυσσέα το μώλυ για να αντιμετωπίσει αυτός τα μάγια της Κίρκης.
Αξιοσημείωτη είναι η πραγματικά εντυπωσιακή δράση των φαρμάκων, όπως περιγράφεται στα κείμενα αυτά, π.χ. στην ίαση των τραυμάτων, όπως περιγράφεται στο Ε της Ιλιάδας, όταν ο Άρης τραυματίσθηκε από το Διομήδη:
Είπεκαι τον Παιήονα φώναξε νάρθει και να τον γιάνει.
Τότε ο Παιήονας απιθώνοντας πά στην πληγή βοτάνια
Μαλαχτικά μεμιάς τον έγιανε· θνητός μαθές δεν ήταν.
Πώς με την πρώτη το συκόγαλο το άσπρο το γάλα πήζει,
Κι ας είναι αριόκι ως τ’ ανακάτωσες θωρείς το ευτύς πηγμένο·
Όμοια γοργά κι αυτός τον γιάτρεψε τον αντρειωμένον Άρη.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η δράση των φαρμάκων συνδέεται άμεσα με τις υπερφυσικές ιδιότητες είτε αυτών που δίνουν τα φάρμακα (χρειάζεται κάποιος θεός για να ξεριζώσει το μώλυ), είτε αυτών που τα παίρνουν (το φάρμακο γιατρεύει το τραύμα με τόσο θαυμαστό τρόπο γιατί ο τραυματισμένος δεν είναι θνητός).
Αν περάσουμε τώρα στους ιστορικούς χρόνους, μπορούμε, πολύ αδρά, να πούμε ότι υπήρχαν τριών ειδών θεραπευτές ή τριών ειδών ιατρικές δραστηριότητες:

Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος 1843 – 1873


Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος
Έλληνας δικηγόρος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής της λεγόμενης Α' Αθηναϊκής Σχολής.
Ο Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου 1843 και ήταν γιος του εθνικού ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1866 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της σχολής του με τη διατριβή «Αι περί ποινή θεωρίαι του Πλάτωνος». Εργάστηκε ως δικηγόρος, ενώ παράλληλα μελετούσε από νεαρή ηλικίας αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς, καθώς και τη σύγχρονή του λογοτεχνική παραγωγή. Το μεγάλο παράπονό του ήταν ότι λόγω του επαγγέλματός τους, δεν του επαρκούσε ο χρόνος για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία κι έγραφε μόνο κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η πολιορκία και η παράδοση των Καλαβρύτων



Η πρώτη τουφεκιά της Ελληνικής Επανάστασης έπεσε στις 21 Μαρτίου 1821 στα Καλάβρυτα. 600 ένοπλοι αγωνιστές, με επικεφαλής τους Σωτήρη Χαραλάμπη (1760-1826), Ασημάκη Φωτήλα (1761-1835), Σωτήρη Θεοχαρόπουλο (?-1854), Ιωάννη Παπαδόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη (?-1841), Βασίλειο (1785-1872) και Νικόλαο (1790-1865) Πετμεζά εισήλθαν στα Καλάβρυτα και πολιόρκησαν τους Τούρκους, που είχαν καταφύγει σε τρεις οχυρούς πύργους.
Τις προηγούμενες μέρες είχαν φτάσει στα αφτιά των Τούρκων της περιοχής πληροφορίες για επαναστατικές κινήσεις των ραγιάδων. Από τις αρχές Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί πολλές μεμονωμένες επιθέσεις κατά υπαλλήλων της Οθωμανικής διοίκησης, ενώ στις 10 ή στις 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μία σημαντική σύσκεψη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας για την έναρξη της Επανάστασης, με τη συμμετοχή του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού


Η Σφαγή του Σάρπβιλ
Η Σφαγή του Σάρπβιλ
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.