Ετικέτες

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Διωγμός Χριστιανών και στην Ουκρανία!


(Αλλά Μόνον εναντίον των Ορθοδόξων)
Του Μιχαήλ Στυλιανού
Δεν είναι οι πρωτόγονοι και αιμοδιψείς τζιχαντιστές της Μεσοποταμίας που έχουν την αποκλειστικότητα των θρησκευτικών πογκρόμ κατά χριστιανών στον 21ο Αιώνα.
Στο ίδιο άθλημα -αν και σε επιδόσεις που επιμελώς συγκαλύπτονται από μια σεμνότυφη Δυτική δημοσιότητα- τους συναγωνίζονται επαξίως τάγματα προφυλακών του Δυτικού πολιτισμού στο επίδοξο μέτωπο με τη Ρωσία.
Τα τάγματα των ναζιστικών οργανώσεων Σβόμποντα, Πράβι Σέκτορ -και άλλα στην δούλεψη επωνύμων ολιγαρχών στην Ουκρανία- έχουν επίσης Δυτική στρατιωτική εκπαίδευση και Δυτικόν εξοπλισμό. Εκεί που διαφέρουν σ’ αυτόν τον τομέα των επιχειρήσεων τους είναι η εξειδίκευση: Αυτοί είναι διώκτες ειδικά των ορθοδόξων χριστιανών και έχουν ορκισθεί για την εξάλειψή τους.

Συρία: Κατάρρευση στρατηγικής φιλοαμερικανικής ομάδας στο μέτωπο των ανταρτών



Το κίνημα ‘Hazzm’,  ήταν παλαιότερα ο κεντρικός κλάδος των μυστικών επιχειρήσεων της CIA στη Συρία, ιδιαίτερα στον οπλισμό των ανταρτών κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 
Η κατάρρευσή του, την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζει την αποτυχία των προσπαθειών για την ενοποίηση των αραβικών και δυτικών στηριγμάτων των ανταρτών που πολεμούν το συριακό στρατό.
Το χτύπημα της ομάδας αυτής και η διάλυσή της αποτέλεσε μεγάλη αβαρία για τους Αμερικανούς, οι οποίοι προσανατολίζονται  σε ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης ανταρτών και τον εξοπλισμό τους σε στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Κατάρ.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν χιλιάδες αντάρτες και να τους διοχετεύσουν στη Συρία, μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αρκετό αέριο για το έργο Ναμπούκο


Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αρκετό ελεύθερο αέριο για να καλύψει τον αγωγό Nabucco,  δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν προς τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ο οποίος εξέφρασε πρόθεση για παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό αυτόν.
Σύμφωνα με καυκασιανό δημοσίευμα (Кавказский узел), ο αγωγός Nabucco είναι άνω των 3.000 χιλιομέτρων και είχε προγραμματισθεί από την Κασπία Θάλασσα προς την κεντρική Ευρώπη, αλλά οι επενδυτές δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθούν με τους προμηθευτές σχετικά με την ποσότητα του φυσικού αερίου, γιατί δεν επαρκεί για τη λειτουργία του έργου.

Η δολοφονία της Ελλάδας.

Η δολοφονία της Ελλάδας.

 
 
 
 
 
 
 
1 Vote

Η δολοφονία της Ελλάδας. Του James Petras
Πώς διαχρονικά διαμορφώθηκε η υποτέλεια της Ελλάδας, ο ρόλος του Ανδρέα Παπανδρέου, τα σημερινά δεδομένα και οι θανάσιμοι κίνδυνοι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Του James Petras*
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη ζωής και θανάτου ενάντια στην ελίτ που διευθύνει τις τράπεζες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το διακύβευμα είναι από τη μια οι ζωές των 11 εκατομμυρίων Ελλήνων εργαζόμενων και μικροεπιχειρηματιών και από την άλλη η βιωσιμότητα της Ε.Ε. Εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει στις απαιτήσεις των τραπεζιτών της Ε.Ε. και δεχτεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας, η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη σε δεκαετίες ύφεσης, φτώχειας και αποικιακού ζυγού. Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αντισταθεί και υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την E.E. αυτό θα σημαίνει αποποίηση των 270 δισ. ευρώ του χρέους της, πράγμα που μπορεί να επιφέρει την κατάρρευση των διεθνών αγορών και της Ε.Ε.

Μπίβις και Μπατ-Χεντ




Τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, που χαρακτηρίζει τη νεανική κουλτούρα της δεκαετίας του '90 και τη γενιά του MTV.
Δημιουργός της, ο πολυτάλαντος Μάικ Τζατζ (1962), που έπλασε τους δύο νεαρούς ήρωες της σειράς, τον Μπίβις (Beavis) και τον Μπατ-Χεντ (Butt-Head), για τις ανάγκες της μικρού μήκους ταινία του Frog Baseball (1992). Η προσπάθειά του άρεσε στους υπευθύνους του καλωδιακού δικτύου MTV και του πρότειναν να δημιουργήσει μια σειρά για το κανάλι τους, που προβλήθηκε από τις 8 Μαρτίου1993 έως τις 28 Νοεμβρίου 1997, οπότε έπεσε και η αυλαία της.

Πραξιτέλης Μουτζουρίδης 1885 – 1964



Πραξιτέλης Μουτζουρίδης
Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής για βραχύ χρονικό διάστημα (1 Δεκεμβρίου 1949 - 8 Ιανουαρίου 1950).
Ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης γεννήθηκε το 1885 στο Ναύπλιο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια άσκησε τη δικηγορία στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Διετέλεσε κατ’ επανάληψη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, ενώ επί 35 χρόνια διακόνησε την τοπική αυτοδιοίκηση, ως δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων.

Ο Μανώλης Γλέζος, οι Γερμανικές Αποζημιώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Σύνταγμα και το Κυπριακό…


Ο Μανώλης Γλέζος, οι Γερμανικές Αποζημιώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Σύνταγμα και το Κυπριακό…
Του Φρίξου Νικολάου
Μ. Γλέζος: Το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης θα παραμένει επίκαιρο και σε 100 χρόνια
Ο Ψυχρός Πόλεμος έδωσε την ευκαιρία στις HΠΑ και στο δημιούργημά τους, το ΝΑΤΟ, να επιβάλουν τη θέλησή τους στην Ευρώπη. Και καρπός αυτής της θέλησης είναι η σημερινή Γερμανία, δηλώνει σε συνέντευξη του στη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ο Μανώλης Γλέζος

Νίκος Σκαλκώτας 1904 – 1945


Νίκος Σκαλκώτας
Κορυφαίος έλληνας μουσουργός, με πρωτότυπο έργο και διεθνή απήχηση. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι οι «36 ελληνικοί χοροί για Ορχήστρα» (1934-1936).
Ο Νίκος Σκαλκώτας γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 8 Μαρτίου 1904. Καταγόταν από την Τήνο και προερχόταν από οικογένεια μουσικών με το επίθετο Σκαλκώτος. Ο πατέρας του Αλέκος, φλαουτίστας στη Φιλαρμονική της Χαλκίδας, άλλαξε το επίθετο της οικογένειάς του σε Σκαλκώτας, χάριν ευφωνίας. Από την ηλικία των πέντε ετών άρχισε να μαθαίνει βιολί με τον θείο του και το 1910 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα για να του προσφέρει την ευκαιρία πληρέστερης μουσικής μόρφωσης. Γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών και το 1918 αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση («Χρυσό Μετάλλιο») για την ερμηνεία του στο «Κοντσέρτο για βιολί» του Μπετόβεν. Τα επόμενα χρόνια έπαιζε βιολί σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ ποιήματά του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Νουμάς».

Εφημερίς των Κυριών



Γυναικεία εφημερίδα, το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου 1887. Αρχικά ήταν εβδομαδιαία και από τις 25 Μαρτίου 1907 έγινε δεκαπενθήμερη. Ήταν η πρώτη εφημερίδα στον ελλαδικό χώρο, που γραφόταν αποκλειστικά από γυναίκες για γυναίκες.

Παγκόσμια Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος


Καθιερώθηκε το 2010 από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA). Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (8 - 14 Μαρτίου 2015), κορυφαίοι οφθαλμίατροι απ' όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους, προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με τις συνέπειες της μειωμένης όρασης ως αποτέλεσμα του γλαυκώματος και της επίδρασής του στην καθημερινή ζωή των ασθενών.
Το γλαύκωμα είναι ασθένεια του ματιού, που προσβάλλει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση. Έχει υπολογισθεί ότι γύρω στους 250.000 Έλληνες πάσχουν από γλαύκωμα, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 8 Μαρτίου


μ. Χ.
1887

Η Καλλιρρόη Παρρέν κυκλοφορεί την «Εφημερίδα των Κυριών».
1941

Ο Γεώργιος Βλάχος δημοσιεύει στην εφημερίδαΚαθημερινή ανοιχτή επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ.

Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής 1907 – 1998


Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής

Κορυφαίος έλληνας πολιτικός, με καθοριστική συμβολή στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Το σπουδαιότερο επίτευγμά του είναι η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

1907 - 1950

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907 στο Κιούπκιοϊ (σήμερα Πρώτη), μια κωμόπολη κοντά στις Σέρρες, που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πατέρας του, Γεώργιος, δημοδιδάσκαλος και καλλιεργητής, είχε διωχθεί για την εθνική δράση του, τόσο από τις τουρκικές, όσο και μεταγενέστερα από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής. Έζησε ως μαθητής, διαδοχικά, στην Πρώτη, τη Νέα Ζίχνη, τις Σέρρες και τελικά στην Αθήνα, όπου μετά την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγγράφηκε στη Νομική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1929.
Το 1930 υπηρέτησε επί τετράμηνο τη στρατιωτική του θητεία, ως προστάτης πολύτεκνης οικογένειας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος στις Σέρρες, μέχρις ότου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1935 με το αντιβενιζελικό Λαϊκό Κόμμα. Επανεξελέγη βουλευτής το 1936, στις τελευταίες εκλογές πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μάχη της Καλλίπολης, 100 χρόνια μετά, γίνεται τουριστική ατραξιόν


Το 1915, οι Τούρκοι, με τη βοήθεια γερμανικών και αυστριακών σωμάτων, είχαν αποδεκατίσει το σώμα των Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Βρετανών, Γάλλων και Καναδών που επιχειρούσε να καταλάβει τον δίαυλο του Ελλήσποντου.
«Απόβαση» στα Δαρδανέλια σχεδιάζουν για τα μέσα Απριλίου εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Καναδοί, με σκοπό την ειρηνική, τούτη τη φορά, «κατάληψή» τους, έναν αιώνα από τη συντριβή των στρατευμάτων τους στην περίφημη μάχη της Καλλίπολης, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τον έλεγχο των στενών.

Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καθόλου δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι νέες ιταμές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Προκλήσεις που, ουσιαστικά, αποτελούν συνέχεια της πάγιας τακτικής της Άγκυρας, η τελευταία πρόκληση μάλιστα ήρθε αμέσως μετά την αποδοχή από τη νέα ελληνική Κυβέρνηση τής επανέναρξης των συνομιλιών με την Τουρκία, όχι για την επίλυση του προβλήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, αλλά για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.)! Ωστόσο, το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι θέμα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Θυμίζουμε, ότι Μ.Ο.Ε. υπάρχουν από την εποχή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, τα οποία όμως ποτέ δεν σεβάστηκε η Άγκυρα! Η πιο σοβαρή τουρκική πρόκληση για φέτος έλαβεν χώραν στις 17 Φεβρουαρίου, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος F16, με τον ίδιο τον αρχηγό της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχο Ak?n ?zt?rk να βρίσκεται στο πιλοτήριο, συνοδευόμενος από άλλα 16 τουρκικά μαχητικά (τα δύο οπλισμένα) σε δύο διαφορετικούς σχηματισμούς, διέσχισε από πάνω μέχρι κάτω το Αιγαίο, διανύοντας σχεδόν 800 χιλιόμετρα, παραβιάζοντας επανειλημμένως τον ελληνικό εναέριο χώρο!
Ακολούθησε η πρόσφατη τουρκική, 3η κατά σειρά για φέτος «NAVTEX», διά της οποίας η Άγκυρα επιχείρησε να δεσμεύσει περιοχές στο Αιγαίο, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία μας και αμφισβητώντας ευθέως δικαιώματα κυριαρχικά και επιχειρησιακά, με σαφείς σοβαρές επιπτώσεις στην ελεύθερη αεροπλοΐα και την αποξένωση ελληνικών νησιών από τον ηπειρωτικό κορμό. Διόλου τυχαία, οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ ήρθαν λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο «Explora» να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!
Είχε προηγηθεί, στις 31 Δεκέμβρη 2014, η έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 1076/14 και 1077/14), με τις οποίες έσπευδε να δεσμεύσει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» (Hazardous Operations) πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο (Άθω, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο) και Κεντρικό Αιγαίο (Ικαρία, Φούρνους, Πάτμο, Κίναρο, Λεβίθα, Αμοργό) για όλο το 2015, καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα, εκτός από τα Σαββατοκύριακα! Και για όσους ενδεχομένως έχουν κοντή μνήμη, θυμίζω, ότι τον περασμένο Οκτώβριο εκδόθηκε και έκτοτε βρίσκεται σε ισχύ άλλη μια τουρκική «NAVTEX», με ταυτόχρονη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» με την πολεμική συνοδεία του στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ., το οποίο εξακολουθεί ακόμα να προκαλεί ανενόχλητο στα νότια παράλια της Μεγαλονήσου.
Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις αποτελούν απάντηση της Άγκυρας στην πτήση του Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ίμια, άλλοι ότι είναι η απάντηση στη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο από την Ελλάδα. Άλλοι, πάλι, τη συνδέουν με την πρόσφατη επίσκεψη Αναστασιάδη και τις συμφωνίες που υπέγραψε στη Μόσχα. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται αφορμές για να προκαλεί, δεδομένου ότι είναι εξοικειωμένη στη διπλωματία των κανονιοφόρων και της επεκτατικής τακτικής.
Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι με τη νέα Κυβέρνηση και καθησυχαστικοί για όσους ενδεχομένως ανησυχούν για το τι θα συμβεί σε περίπτωση μια απευκταίας από μέρους της Άγκυρας, πολεμικής ενέργειας, οφείλουμε να σημειώσουμε δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, την αμεσότητα και την ποιότητα της ελληνικής αντίδρασης, που, ίσως, δεν ήταν αυτή που ανέμενε η Τουρκία. Η υποχώρησή της, όμως, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει καθόλου και η επαγρύπνηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο είναι απολύτως επιβεβλημένη.
Και, δεύτερον, σε ό,τι αφορά την ισχύ πυρός και το ενδεχόμενο μιας (απευκταίας, επαναλαμβάνω) πολεμικής ενέργειας από μέρους της Άγκυρας, πολλοί ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα υποστηρίζουν πως η Ελλάδα, παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, δεν πρέπει να θεωρείται εύκολη λεία και δεδομένη για την Τουρκία. Κάθε άλλο, μάλιστα, αφού: Στο Αιγαίο μπορεί η Τουρκία να έχει με το μέρος της τις Πληροφορίες Μάχης που της παρέχουν αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης τύπου CN-235, αλλά η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κυριαρχεί στον Αέρα και δεν πρόκειται να τα αφήσουν καν να απογειωθούν!
Τα υποβρύχια του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τα «καλύτερα συμβατικά του κόσμου», μπορούν να φθάσουν αθόρυβα έξω από τους ναυστάθμους και να αποκλείσουν τα τουρκικά πολεμικά πριν προλάβουν να ξεμυτίσουν! Οι ελληνικοί εποχούμενοι «EXOCET» του Πολεμικού Ναυτικού, που είναι διάσπαρτοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θα χτυπήσουν τα τούρκικα πολεμικά σκάφη από τεράστια απόσταση και θα είναι πάντα στοχευόμενα καθ” όλη τη διάρκεια του πλου.
Η Ελληνική Αεράμυνα έχει αποδείξει ότι σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να εμπλέξει δεκάδες στόχους και ενεργοποιείται με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ σε χρόνους απίστευτους. Όλες οι Ασκήσεις που έγιναν στο παρελθόν το έχουν αποδείξει! Αυτά, επαναλαμβάνω, λένε οι ειδικοί, που διαφωνούν με όσους μας θεωρούν, λόγω οικονομικής κρίσης, έτοιμους να παραδοθούμε με την πρώτη τουρκική ντουφεκιά!
ΔΡ. ΝΤΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗ
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας,
από το Μονάγρι Λεμεσού

Αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικό εναέριο χώρο


Σε νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας προχώρησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη το πρωί της Παρασκευής.
Τα αεροσκάφη τύπου F-16 πραγματοποίησαν στις 11.13 πτήση πάνω από την Σάμο και την Κω και έφτασαν μέχρι το Φαρμακονήσι.

Heroes in Egypt Confront Islamist Ideology

What made Egyptian President Sisi's speech remarkable is that he pointed to the problem within and did not blame a Western or Jewish conspiracy for the problems facing Muslims.
The sad fact, which Western leaders and peaceful Muslims do not want to know or publicly acknowledge, is that when Western and other leaders say that ISIS has nothing to do with Islam, they are simply flat wrong.
About a month after Sisi said "We must revolutionize our religion," Ibrahim Eissa, an Egyptian journalist and another hero of the Middle East backed him up, saying, "when the people of ISIS perpetrate slaughter, murder, rape, immolation, and all those barbaric crimes, they say that they are relying on the sharia. They say that this is based on a certain hadith, on a certain Quranic chapter, on a certain saying of Ibn Taymiyyah, or on some historical event. To tell the truth, everything that ISIS says is correct."
Sisi wants to defeat extremism, not use it as a tool of statecraft. He understands the importance of defeating this expansionist ideology, and deserves the full support of America and the international community in this struggle.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



 
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Υπατία 370 – 415


 Υπατία
Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αιγύπτου, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο φανατικών χριστιανών. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε στα μαθηματικά.
Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 και ήταν κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα του Αλεξανδρέως (335-405). Έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση στην Αθήνα και στην Ιταλία. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου του Νεότερου και της κόρης του Ασκληπιγένειας, ενώ μαθήτευσε και κοντά στο Πρόκλο και τον Ιεροκλή.