Ετικέτες

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η μάχη της Καλλίπολης, 100 χρόνια μετά, γίνεται τουριστική ατραξιόν


Το 1915, οι Τούρκοι, με τη βοήθεια γερμανικών και αυστριακών σωμάτων, είχαν αποδεκατίσει το σώμα των Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Βρετανών, Γάλλων και Καναδών που επιχειρούσε να καταλάβει τον δίαυλο του Ελλήσποντου.
«Απόβαση» στα Δαρδανέλια σχεδιάζουν για τα μέσα Απριλίου εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Καναδοί, με σκοπό την ειρηνική, τούτη τη φορά, «κατάληψή» τους, έναν αιώνα από τη συντριβή των στρατευμάτων τους στην περίφημη μάχη της Καλλίπολης, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τον έλεγχο των στενών.

Τότε, το 1915, οι Τούρκοι, με ηγέτη τον Κεμάλ, συνεπικουρούμενοι από γερμανικά και αυστριακά σώματα είχαν «υποδεχθεί» με πολυβόλα και κανόνια και είχαν αποδεκατίσει το εκστρατευτικό σώμα των παραπάνω χωρών, που επιχειρούσε να καταλάβει τον στρατηγικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου δίαυλο του Ελλησπόντου.
Τώρα, εκατό χρόνια μετά, ο Ερντογάν και οι συμπατριώτες του θα υποδεχτούν, με λουλούδια και παράτες, τουρίστες από τις χώρες που άφησαν στις ακτές τους, τους χιλιάδες νεκρούς και κυρίως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που σ’ εκείνη τη μάχη απώλεσαν το άνθος μιας ολόκληρης γενιάς, αφού ελάχιστα από τα παιδιά τους που συγκροτούσαν το ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) επέζησαν.
Οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει τις επετειακές εκδηλώσεις, με την επωνυμία «ANZAK DAY», σε ατραξιόν φιλοδοξώντας να την καταστήσουν παγκοσμίως κορυφαίο τουριστικό γεγονός της χρονιάς, κάτι σαν την «D DAY» στη Νορμανδία, και εργάζονται πυρετωδώς για την 25η Απριλίου, που θα αποτελέσει και το ορόσημο των εκδηλώσεων. Εφτιαξαν νέες, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, διάνοιξαν και αναβάθμισαν τα λιμάνια για να υποδεχτούν κρουαζιερόπλοια και πολυτελή γιοτ –μέχρι και… αεροδρόμιο στην πόλη Τσανάκαλε, στα στενά, κατασκεύασαν για τις δεκάδες πτήσεις τσάρτερ που περιμένουν…
Μερίδιο από το τουριστικό «τσουνάμι» την ημερών διεκδικεί και η Λήμνος, που είχε τη δική της «συμβολή» στην ανθρωποσφαγή της Καλλίπολης, με τους 120.000 νεκρούς και από τις δυο πλευρές. Οι τοπικές αρχές συνεργάζονται με τους γείτονες για τη διευκόλυνση του γιγαντιαίου, ειρηνικού, αυτή τη φορά, «αποβατικού σώματος» των «συμμάχων».
Η Λήμνος αποτέλεσε το ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων για την κατάληψη των Δαρδανελίων. Από το λιμάνι του Μούδρου απέπλεαν πολεμικά πλοία μεταφέροντας στρατεύματα στα στενά, στο νησί στρατοπέδευαν δεκάδες χιλιάδες άντρες της Αντάντ, εκεί είχαν εγκαταστήσει νοσοκομεία, στο έδαφός της ενταφιάστηκαν και παραμένουν σε συμμαχικά κοιμητήρια εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες.
Από τη Λήμνο, και ειδικότερα από βίλα του χωριού Πορτιανού, παρακολουθούσε την εξέλιξη της μάχης και κατηύθυνε την αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, επιχείρηση κατάληψης των στενών ο εμπνευστής της Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρώτος λόρδος του βρετανικού Ναυαρχείου, και μάλιστα η πολυθρόνα του φυλάσσεται ακόμα στο τοπικό λαογραφικό μουσείο.
Oπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ANZAK στη Λήμνο, και της Ενωσης Ξενοδόχων, Στέλιος Μάντζαρης, «εργαζόμαστε εντατικά για να υποδεχθούμε τουρίστες που θα καταφθάσουν εκείνες τις ημέρες για τις γιορτές». Χρονικό επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το τριήμερο 18-19-20 Απριλίου, πλην όμως, όπως προσθέτει ο κ. Μάντζαρης, οι δράσεις για την επέτειο θα συνεχιστούν έως και το τέλος του Οκτωβρίου. Οι οργανωτές των εορτασμών (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος, σύλλογοι, κ.ά.) υπολογίζουν να αποβιβαστούν στο νησί 10.000 – 15.000 τουρίστες. «Συνεργαζόμαστε και με τους Τούρκους ξενοδόχους για την εξυπηρέτηση αυτών που θα κινηθούν ανάμεσα στη Λήμνο και τα Δαρδανέλια», αναφέρει ο κ. Μάντζαρης. Επί του παρόντος, στη Λήμνο αναμένονται δύο πολεμικές φρεγάτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» στο λιμάνι της Μύρινας τουλάχιστον τρία κρουαζιερόπλοια και πολλά ιδιωτικά σκάφη.
Κι ενώ η Λήμνος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες, αντιδράσεις προκαλεί στους Ελληνες της Αυστραλίας η ταινία του Ράσελ Κρόου «Ο Στρατός του Σατανά» για τη μάχη της Καλλίπολης, που προβάλλεται από τον Δεκέμβριο στους κινηματογράφους της Ωκεανίας.
Στο φιλμ, που στηρίζεται στο βιβλίο του ομογενή Αντριου Αναστάσιος, ο Κρόου πρωταγωνιστεί ο ίδιος ενσαρκώνοντας έναν Αυστραλό αγρότη, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’20 εγκαταλείπει την πατρίδα του και ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τα ίχνη των τριών αγοριών του που χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης. Αυτό που εξόργισε πολλούς ομογενείς είναι ότι οι Ελληνες και Αρμένιοι της Μικράς Ασίας απεικονίζονται ως βάρβαροι και αιμοβόροι κατακτητές, κι όχι ως αμυνόμενοι στην αιματηρή εκστρατεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1914, που οδήγησε στην εξόντωσή τους.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου