Ετικέτες

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αρκετό αέριο για το έργο Ναμπούκο


Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αρκετό ελεύθερο αέριο για να καλύψει τον αγωγό Nabucco,  δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν προς τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ο οποίος εξέφρασε πρόθεση για παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό αυτόν.
Σύμφωνα με καυκασιανό δημοσίευμα (Кавказский узел), ο αγωγός Nabucco είναι άνω των 3.000 χιλιομέτρων και είχε προγραμματισθεί από την Κασπία Θάλασσα προς την κεντρική Ευρώπη, αλλά οι επενδυτές δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθούν με τους προμηθευτές σχετικά με την ποσότητα του φυσικού αερίου, γιατί δεν επαρκεί για τη λειτουργία του έργου.

Στις 4 Μαρτίου μετά από συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στη Σόφια, ο τελευταίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστραφεί το έργο Nabucco.
Η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco δεν είναι οικονομικά εφικτή, αν και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλά η πρόσθετη βάση των πόρων είναι ήδη δεσμευμένη , όπως είπε ο Αλίεφ κατά τη συνάντησή του με τον Μπορίσοφ, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του Αζερμπαϊτζάν.
Το 2014, το Αζερμπαϊτζάν παρήγαγε 18, 7 δις κυβικά μέτρα εμπορεύσιμου φυσικού αερίου, εκ του οποίου μόνο τα 8,5 εξήχθησαν και τα υπόλοιπα ήταν για εγχώρια κατανάλωση, δήλωσε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Εξόρυξης του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Σαμπάν.
Έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξήχθησαν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πεδίο ‘Σάχ Ντενίζ-1’ και άλλα 2,1 δις κυβικά μέτρα διοχετεύθηκαν στη Γεωργία, δήλωσε ο Σαμπάν.
Στην Κεντρική Ευρώπη, η εξαγωγή του αερίου του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, θα ξεκινήσει πριν από το 2020, με τη διοχέτευση στον αγωγό «TransAdriatic Pipeline-TAP, ενώ δεν προβλέπονται άλλες παραδόσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου