Ετικέτες

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Συρία: Κατάρρευση στρατηγικής φιλοαμερικανικής ομάδας στο μέτωπο των ανταρτών



Το κίνημα ‘Hazzm’,  ήταν παλαιότερα ο κεντρικός κλάδος των μυστικών επιχειρήσεων της CIA στη Συρία, ιδιαίτερα στον οπλισμό των ανταρτών κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 
Η κατάρρευσή του, την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζει την αποτυχία των προσπαθειών για την ενοποίηση των αραβικών και δυτικών στηριγμάτων των ανταρτών που πολεμούν το συριακό στρατό.
Το χτύπημα της ομάδας αυτής και η διάλυσή της αποτέλεσε μεγάλη αβαρία για τους Αμερικανούς, οι οποίοι προσανατολίζονται  σε ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης ανταρτών και τον εξοπλισμό τους σε στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Κατάρ.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν χιλιάδες αντάρτες και να τους διοχετεύσουν στη Συρία, μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει αυτόν το μήνα στην Ιορδανία, η οποία τελευταία έχει εστιάσει την προσοχή της κατά του σκληροπυρηνικού ισλαμικού κράτους, και όχι στην ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η κατάρρευση και διάλυση της ομάδας ‘Hazzm’ έδειξε ότι οι προσπάθειες τώρα θα αποδειχθούν δύσκολες σε μια χώρα , όπου οι μάχες  έχουν στραφεί μεταξύ των σκληροπυρηνικών ομάδων των ανταρτών για την κυριαρχία.
Η ‘Hazzm’ ήταν η ομάδα που εξισορροπούσε την κατάσταση μεταξύ των ανταρτών και τους διοχέτευε, ανάλογα, με τον κατάλληλο οπλισμό για την καταπολέμηση του συριακού στρατού.
Η ‘Hazzm’ διαλύθηκε σε μια επίθεση της πτέρυγας της αλ Κάιντα, «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» και μέλη της εντάχθηκαν σε μια άλλη ομάδα την «Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια», που ανήκει, κυρίως, στην ισλαμική συμμαχία.
Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες που η ‘αλ Νούσρα’ κατέφερε να συντρίψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση ομάδα ανταρτών.
Εν τω μεταξύ, η ‘αλ Νούσρα’ εξετάζει να κόψει τους δεσμούς της με την αλ Κάιντα και να ενισχύσει τους δεσμούς της με δυνάμεις που υποστηρίζει το Κατάρ και άλλα κράτη του Κόλπου, προκειμένου να αποσπάσει περισσότερα κεφάλαια για την ενδυνάμωσή της, όπως λένε οι πηγές.
Την περασμένη Τρίτη, η ‘αλ Νούσρα’ δημοσίευσε φωτογραφίες στο Twitter, τα όπλα τα οποία κατέλαβε από την οργάνωση «Hzzm», τα οποία ήταν αμερικανικά, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων, γράφει η εφημερίδα Bugün.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου