Ετικέτες

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η αλαζονεία της δύναμης



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Νοεμβρίου 16, 2012
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος
«Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον η Ελλάδα, ούτε η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά η Γαλλία – η οποία δεν έχει κάνει τίποτα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της», αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, συνεχίζοντας:
«Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της εργασίας», εννοώντας μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξημένα ωράρια, παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης κλπ.
Ανεξάρτητα από τις παραπάνω, σκόπιμες ασφαλώς επιθετικές «αιχμές» της Γερμανίας, η κρίση φαίνεται να περνάει από την περιφέρεια στον πυρήνα της Ευρωζώνης – ο οποίος κινδυνεύει να «λιώσει».Το Βέλγιο, η Φιλανδία και η Αυστρία ανακοινώνουν τη συρρίκνωση των οικονομιών τους – ενώ η Ολλανδία ευρίσκεται πλέον σε ύφεση, η οποία θα οδηγήσει πολύ σύντομα στο σπάσιμο της τεράστιας φούσκας ακινήτων (ιδιωτικό χρέος), με αποτέλεσμα να συμπαρασυρθεί το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Σιγά μην τον άφηναν! Διαβάστε εδώ γιατί οδηγείται ξανά στο εδώλιο ο Βαξεβάνης…



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 16, 2012
Φωτογραφία για Βαξεβάνης: Υπόδικοι έπρεπε να είναι ο Βενιζέλος και ο Παπακωνσταντίνου, όχι εγώ

Με μία απόφαση που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, ο Κώστας Βαξεβάνης παρά την πρώτη αθώωση από το δικαστήριο.

Η εισαγγελία πρωτοδικών λοιπόν, άσκησε έφεση υπέρ του νόμου, με αποτέλεσμα ο γνωστός δημοσιογράφος να βρεθεί πάλι κατηγορούμενος. Η διαδικασία κινήθηκε επειδή “πολίτες” που αναγράφονται στην λίστα και δικηγόροι κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση με την αιτιολογία ότι δεν είχαν προβεί στην διάπραξη κάποιου αδικήματος.

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



    Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Οταν ρωτούσαν τον Γκέμπελς για την εξολόθρευση των Εβραίων, απαντούσε:
«Αδύνατον, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το γνώριζα»!
Επομένως τίποτα το πρωτότυπο από τα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής, που ως απόγονοι των ταγματασφαλιτών, ως επίγονοι του φασίστα Μεταξά και ως υπερασπιστές της χούντας των συνταγματαρχών, ισχυρίζονται πως δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο και πως οι νεκροί του Πολυτεχνείου είναι «μύθος».
Προφανώς «η Γη γυρίζει»…

Η κρίση κάνει την Ευρώπη να διψά για “δούλους”, βάζοντας φωτιά στους νόμους περί μετανάστευσης. Τίποτα εντέλει δεν είναι τυχαίο…



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 16, 2012
Alexandre Afonso – King’s College London

(Σε μετάφραση)

Αντί να μειώνονται τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη λόγω κρίσης η κατάσταση επιδεινώνεται και ενισχύεται . Ο Alexandre Afonso επισημαίνει ότι η επιστροφή στον έλεγχο μετανάστευσης εντός ευρωζώνης, είναι απίθανο σενάριο , και ότι οι εσωτερικές μάχες σε σχέση με την νομοθεσία της μετανάστευσης λόγω εργασίας μπορεί να γίνει η αφορμή για εκπληκτικές συμμαχίες.

Πολλοί περίμεναν ότι η οικονομική κρίση θα μείωνε την εσωτερική μετανάστευση στην Ευρώπη παρ όλα αυτά από ότι φαίνεται συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Οι δικοί μας Σαμουράι.



Αναρτήθηκε από τον/την Περίοπας στο Ιουλίου 19, 2012
Ποιοι είναι οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων;
Από τι "υλικό" είναι φτιαγμένοι;
Είναι "υπεράνθρωποι" ή απλοί άνθρωποι σαν όλους μας;     Θεωρίες πολλές….
Η καλύτερη
 fouskoto-474x329
περιγραφή τους -κατά τη γνώμη μας- έχει δοθεί από έναν συγγραφέα , ο οποίος είχε γράψει πολλά χρόνια πριν ένα πραγματικά εξαιρετικό κείμενο γι΄ αυτούς τους ανθρώπους.
Διαβάστε το και δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

Η ευχή είναι είδος μαγείας. Είναι ο πρωτόγονος ή αφελής τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να επηρεαστεί η φορά των πραγμάτων υποκαθιστώντας την πράξη. Σε ευχολόγια καταφεύγουν τα κάθε λογής ιερατεία για να καθησυχάσουν και εν ολίγοις να κοιμίσουν τον άνθρωπο.
Η μέθοδος επιβιώνει ατόφια στον καιρό της τηλοψίας.
Αν πεις απ’ το γυαλί τις κατάλληλες λέξεις, ειρήνη, φιλία, καλή γειτονία, αδελφοσύνη των λαών, νιώθεις ότι ξορκίζεις το κακό του πολέμου. Επιπλέον παρουσιάζεις ο ίδιος ένα φιλειρηνικό πρόσωπο και καθιστάς αυτομάτως ύποπτο όποιον επιμένει να υπενθυμίζει και αυτό το ενδεχόμενο. Όμως η ανθρώπινη ιστορία γράφεται με τη βία.

Ίμια: για τα “μάτια” του Οσμίου



Αναρτήθηκε από τον/την ΑΡΙΑΔΝΗ στο Ιουλίου 19, 2012
 Ο χώρος από τη Σάμο ως την Κω το περίφημο «πλατώ Κω-Σάμου» αποτελείται από ηφαιστειακά υλικά.
Το ανατολικό μέρος της Κω συμμετείχε σε αυτή την ηφαιστειακή δραστηριότητα που ήταν ιδιαίτερα έντονη πριν από 11 εκατομμύρια χρόνια. Κληρονομιά αυτής της δράσης είναι τα σπουδαία ορυκτά και μεταλλεύματα που συναντάμε σήμερα στην περιοχή μας.
ΟΣΜΙΟ, Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ.
Το Όσμιο είναι ένα σπάνιο στοιχείο το οποίο συνήθως πολλές φορές συναντάται με το Ρήνιο ένα άλλο εξίσου σπάνιο στοιχείο.Το τετροξείδιο του Οσμίου μυρίζει τόσο άσχημα ώστε το στοιχείο του πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη οσμή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαστημικές εφαρμογές, σε φωτογραφικές διαφάνειες μικροσκοπίων και για να ανιχνεύσει τα δακτυλικά αποτυπώματα. Επιπλέον χρησιμοποιείται για να προσθέσει τη σκληρότητα στα κράματα και για στις άκρες γραφίδων, στους άξονες οργάνων, και στις ηλεκτρικές επαφές.

Τ’ αστέρια ξεθωριάζουν, του Nίκου Γ. Ξυδάκη


Γ. Ξυδάκη


undefined

Κάθε Ελληνας που ζει σε αυτήν τη χώρα μετά τη δεκαετία του ’70 είναι ευρωπαϊστής· πολύ πριν πάρει στα χέρια του βυσσινί διαβατήριο με αστέρια Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολύ πριν βάλει στην τσέπη ευρώ. Πόσο ακόμη;

Γερμανία: Ο στρατός της χώρας δαπανά εκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογούμενων για την παρασκευή αντηλιακών και άλλων προϊόντων φροντίδας, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο



Ο στρατός της Γερμανίας δαπανά εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων για να παράγει τα δικά της αντηλιακά, σταγόνες για τον βήχα και βάλσαμο χειλιών αντί να τα αγοράζει από τα ράφια των καταστημάτων, ανακοίνωσε σήμερα το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Συμπληρωματικά περίπου το 90% από ορισμένα προϊόντα φροντίδας που φτιάχνει ο ίδιος ο στρατός καταλήγουν στα σκουπίδια, επισημαίνεται σε έκθεση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η δόση και άλλα παραμύθια


Π

Η «τρόικα εσωτερικού» και οι παραφυάδες αυτής – ορισμένοι συνάδελφοι στα κανάλια που ανερυθρίαστα κουνάνε το δάχτυλο με ύφος δημοδιδασκάλου σε όποιον έχει αντίρρηση – μας είχαν διαβεβαιώσει ότι, μόλις ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή, θα πάρει το αεροπλάνο ο Στουρνάρας, θα πάει στο Γιούρογκρουπ, θα του δώσει ο Σόιμπλε τα 31 δισ. και βάλε και θα επιστρέψει με το ίδιο αεροπλάνο, φωνάζοντας τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη να κουβαλήσουν τα τσουβάλια με τα ευρώ στα υπόγεια του Μαξίμου, για να τα μοιράσουν κατευθείαν στην αγορά, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατίες.

Στο σφυρί επτά επιστολές του Γεωργίου Καραϊσκάκη Θα δημοπρατηθούν από τον οίκο «Π. Βέργος» την Τετάρτη


Στο σφυρί επτά επιστολές του Γεωργίου Καραϊσκάκη
«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω,κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον
κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω,κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω»।
Σημαντική ενότητα επιστολών του αρχιστράτηγου του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη θα δημοπρατηθούν από τον οίκο «Π. Βέργος» την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου.Πρόκειται για επτά επιστολές που απευθύνονται στην επιτροπή των Ψαριανών προσφύγων της Αίγινας, μια επιστολή προς τη Διοίκηση της Ελλάδος και μια προς τον άγγλο στρατηγό Ρίτσαρντ Τσέρτς.

Σε μια από τις επιστολές προς τους Ψαριανούς ο Καραϊσκάκης περιγράφει τη μάχη της Αράχωβας, που μόλις είχε ολοκληρωθεί με νικηφόρα για τους Έλληνες έκβαση (24 Νοεμβρίου 1826), γράφοντας μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης

Φούχτελ: «Έλληνες ελάτε να δουλέψετε στη Γερμανία»


«Χέρι βοηθείας» στους Έλληνες νέους που ψάχνουν ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον δίνει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, προσκαλώντας τους να αποκτήσουν γνώσεις και εξειδίκευση στην χώρα του.
«Υπάρχουν άριστα δομημένες σχολές μαθητείας σε περιφερειακές πόλεις της Γερμανίας, έτοιμες να προσφέρουν στους Έλληνες τις γνώσεις και την εξειδίκευση που θα τους βοηθήσουν στην συνέχεια να βρουν εύκολα θέσεις εργασίας» , είπε χαρακτηριστικά.

Με αποδοκιμασίες υποδέχονται τον Φούχτελ οι Έλληνες



Με αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα υποδέχονται τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Χ.Γ. Φούχτελ στη ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Ο Γερμανός υφυπουργός συμμετέχει στην Ελληνογερμανική Συνέλευση Δημάρχων, στο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση εισέβαλαν από αφύλαχτο σημείο μέσα στις εγκαστάσεις της ΔΕΘ και επιτέθηκαν σε γερμανική αντιπροσωπεία και προπηλάκισαν τον Γερμανό πρόξενο.

Εκατοντάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν την είσοδο της ΔΕΘ, για να «προστατέψουν» τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χανς Φούχτελ, από το πλήθος των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται, ειδικά μετά τα όσα προκλητικά δήλωσε ο Φούχτελ χθες, πως  «για εργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα».

Η χαρά του αγνού χρυσαυγίτη…


Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι διατάξεις για την απόκτηση ιθαγένειας είναι αντισυνταγματικές, άναψε το πράσινο φως για την αλλαγή του νόμου Ραγκούση. Ο Σαμαράς έδωσε εντολή χθες στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου σε 7 ημέρες να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου συμβατό με την απόφαση του δικαστηρίου. Προς ποια κατεύθυνση; Προφανώς, για αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για την απόδοση ιθαγένειας και την πολιτογράφηση αλλοδαπών. Η χαρά του αγνού χρυσαυγίτη…

Πηγή : http://topontiki.gr

Η δομή των αρχαίων Γυμνασίων-Η Ακαδημία


  

Αναπαράσταση της αρχαίας Ακαδημίας κατά τον 4ο π.Χ αι.

Της Μαρίας Στ. Γ. Μητροπούλου
Αρχαιολόγου

Το αρχαίο γυμνάσιο υπήρξε ο κατ' εξοχήν χώρος άθλησης των αρχαίων. Στο ίδιο μέρος παράλληλα διαμορφώθηκαν ποικίλες τάσεις του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού. Η αρχαιοελληνική αντίληψη «νους υγιής εν σώματι υγιεί» πραγματωνόταν, δηλαδή η ανάγκη για συμπόρευση της πνευματικής προόδου με τη σωματική ευρωστία έβρισκε την πραγμάτωσή της στα αρχαία γυμνάσια. Η διδασκαλία των μεγάλων φιλοσόφων της εποχής στους γυμνασιακούς χώρους υπερτονίζει τη σπουδαιότητα που απέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες στη μαθητεία τους εκεί.

Μούσες, οι θεότητες της χαράς και των τεχνών




Επιμέλεια Γ.Γ.Γ

Οι Μούσες ζούσαν μια χαρούμενη ζωή στη κατοικία των θεών, στον Όλυμπο, και προσέφεραν ευχάριστες διασκεδάσεις στην ολύμπια ζωή, κυρίως τραγουδώντας με τις ακούραστες φωνές τους θείες μελωδίες και ύμνους και παίζοντας λύρα μαζί με τον Απόλλωνα -που γι αυτό αποκαλούνταν «Μουσαγέτης». Στον ήχο τους έσβηναν οι φλόγες από τους κεραυνούς του Δία, αποκοιμιόταν ο αετός που καθόταν στο σκήπτρο του, γαλήνευε ο θεός του Πολέμου Άρης και μαγεύονταν όλοι οι θεοί.

Το παιδικό ιχνογράφημα


ΤΡΊΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2012



Γράφουν οι Δασκάλες
Στέλλα  Πλάτσκου και Στέλλα Ρέτσιου


Εισαγωγή

Τα παιδιά από πολύ μικρά απολαμβάνουν να περνούν την ώρα τους σχεδιάζοντας πάνω στο χαρτί. Το ιχνογράφημα αποτελεί έναν ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης του παιδιού με δικούς του νόμους και χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από εκείνον του ενηλίκου. Οι ιδιαιτερότητες του παιδικού ιχνογραφήματος οφείλονται στο ότι το παιδί είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός με ικανότητες και ανάγκες που διαφοροποιούνται από τη μια περίοδο ωρίμανσης στην επόμενη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι πολύ σημαντικό ο παιδαγωγός να γνωρίζει σε βάθος τους γενικούς νόμους που διέπουν την εξέλιξη του παιδιού έτσι ώστε να σχεδιάζει ένα αναπτυξιακά κατάλληλο μάθημα, είτε όσον αφορά στις μεθόδους είτε στα υλικά μέσα.

Ευρωπαίοι Φιλέλληνες καλλιτέχνες και έργα


ΔΕΥΤΈΡΑ, 12 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2012


Ευγένιου Ντελακρουά: "Η Σφαγή της Χίου", 1824

Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης και τα δραματικά της γεγονότα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και αιτία για τη δημιουργία έργων με έντονο φιλελληνισμό. Η Τέχνη και η διανόηση της Ευρώπης δήλωναν την αμέριστη συμπάθεια και υποστήριξή τους προς τους επαναστατημένους Έλληνες. Η σφαγή στην Χίο 20.000 αθώων ανθρώπων το 1824, ξεσήκωσε τα ανθρωπιστικά συναισθήματα όλων. Οι πνευματικοί άνθρωποι παρακολουθούσαν με κομμένη ανάσα τον απελπισμένο αγώνα ενός πτωχού αλλά σπουδαίου λαού, απέναντι στο βάρβαρο ανατολίτη.


Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της Χίου, ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά, ζωγράφισε το 1824 το μνημειώδες έργο του «Σφαγή της Χίου» το οποίο και παρουσίασε στο επίσημο Σαλόνι Τέχνης στο Παρίσι, δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση υπέρ του ελληνικού αγώνα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της εποχής εκείνης, καθώς η ενημέρωση ήταν απολύτως περιορισμένη και εξαντλείτο στην κυκλοφορία μόνο κάποιων εφημερίδων. Ήταν μια εποχή δίχως οπτικο-ακουστικά μέσα και τηλεοπτικές κάμερες, φωτογραφικές μηχανές,CNN και άμεση πρόσβαση στα νέα. Από αυτή την άποψη αντιλαμβάνεται κανείς την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της Τέχνης στον τομέα της πληροφόρησης και την σπουδαιότητα έργων όπως αυτό του Ντελακρουά. Ο φιλελληνισμός του Ντελακρουά έχει συνδεθεί με τον Β. Ουγκώ που ήταν φίλος του και ο οποίος επίσης έκανε αγώνα για την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο έργο με τη σύνθεση και τα φωτεινά, αλλά γκριζο-κίτρινα χρώματά του αποπνέει όλη την τραγικότητα της σκηνής της σφαγής. Άλλα έργα του με θέματα από τον Μπάιρον και την ελληνική  επανάσταση το 1827 ήταν το «Η έφοδος του Μάρκου Μπότσαρη», «Επεισόδιο από τον πόλεμο Ελλήνων και Τούρκων»,«Γκιαούρ και Πασάς», «Έλληνας και Τούρκος» και το μεγαλειώδες «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου». Το τελευταίο αυτό έργο έχει έναν έντονο συμβολισμό, καθώς παρουσιάζεται σαν την Ανάσταση της Ελλάδας μέσα από τα ερείπια του Μεσολογγίου, παραπέμποντας στην Ανάσταση του Χριστού μέσα από τον τάφο.

Εδώ, όπως και εκεί, οι πέτρες των ερειπίων θυμίζουν την πλάκα του τάφου μέσα από την οποία ανασταίνεται η νέα ελπίδα. Η Νέα Ελλάδα με τα χέρια ανοιχτά, ματωμένα όπως του Χριστού, αναδύεται νικηφόρα μέσα από τα ερείπια της καταστροφής και του θανάτου. Εντυπωσιακή σύλληψη που θέλει να φέρει την Αρχή μέσα από το Τέλος, και προφητική συνάμα, αφού η τραγική πτώση του Μεσολογγίου στάθηκε η αρχή της στροφής της φιλελληνικής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών.

Νταβίντ ντ΄Ανζέρ: Επιτύμβιο Μνημείο για τον Μάρκο Μπότσαρη
Ο ζωηρός Ρομαντισμός της εποχής είδε να αναγεννώνται στο πρόσωπο του Μάρκου Μπότσαρη οι ομηρικοί ήρωες, όταν αυτός σκοτώθηκε στην μάχη του Καρπενησίου το 1823 και βρήκε νέο βωμό για τους θαυμασμούς του. Κανείς άλλος ήρωας του 21 δεν ενέπνευσε τόσο την ποίηση και την Τέχνη. Τα ευρωπαϊκά κέντρα γέμισαν από εικόνες του. Ο γλύπτης Νταβίντ ντ΄Ανζέρ έκανε ωραίο έργο για τον τάφο του. Γάλλοι και Γερμανοί ποιητές τον εξύμνησαν, ενώ βιογραφικά Λεξικά της εποχής όπως του Φέλλερ, αφιέρωσαν άρθρα για αυτόν.

Ανάμεσα στους ένθερμους φιλέλληνες συγκαταλέγεται και ο Γερμανός ποιητήςΒίλχελμ Μίλερ που έγραψε μεταξύ άλλων το πρώτο τεύχος των »Ελληνικών Ασμάτων» το 1820, μια δεύτερη συλλογή ποιημάτων λίγο αργότερα από τα οποία «Ο μικρός Υδραίος» προκάλεσε τόσο μεγάλη συγκίνηση που ακόμα είναι γνωστός στη Γερμανία και άλλα ποιήματα το 1823 και 1824. Ο Μίλερ αναφωνεί στο ποίημα του  «Η Ελλάς και ο κόσμος» όπου συνδέει την ελευθερία με την Ελλάδα και τον κόσμο : «Χωρίς την ελευθερίαν τι θα ήσουν, ω! Ελλάς, χωρίς εσέ τι θα  ήτο ο κόσμος! ''

Επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομίας λόγω της κρίσης του Ευρώ! Ήταν που οι Ευρωπαίοι δεν θα πάθαιναν τίποτα…



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 15, 2012

Φανταστείτε τι θα γινόταν σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το διαπραγματευτικό όπλο που χαρίσαμε…
by Richard Carter | November 15, 2012 (σε μετάφραση)

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη φτάνει μέχρι και την Γερμανία , την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή οικονομία, , που παρουσιάζει μια στάση ανάπτυξης στο 3ο τετράμηνο του χρόνου όπως έδειξαν τα στοιχεία την Πέμπτη.
Η Γερμανική Οικονομία αναπτύχτηκε με το ζόρι 0,2% από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο τετράμηνο , σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την δημόσια στατιστική υπηρεσία  Destatis.

Στο τραπέζι μηδενικά επιτόκια για την Ελλάδα



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Νοεμβρίου 15, 2012
Ό,τι απέρριπταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η Καγκελάριος και άλλοι κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί θα γίνει τελικά πράξη, παρατηρεί η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Πρόκειται για το σχέδιο δανεισμού της Ελλάδος με… μηδενικά επιτόκια μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να απαιτηθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων


Η συνεργασία Τρόικας-Επιχειρηματιών εξοντώνει την κοινωνία

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 15, 2012
Επιστολή προς τους
Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
Υπουργό Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων  κ. Κωστή Χατζηδάκη
Πρόεδρο του ΣΕΤΕ  κ. Ανδρέα Ανδρεάδη
Πρόεδρο του HATTA κ.  Γιώργο Τελώνη
Κοινοποίηση : Προς τα ΜΜΕ
Αθήνα 15-11-2012


Θέμα :  Η συνεργασία Τρόικας-Επιχειρηματιών εξοντώνει την κοινωνία
Αγαπητοί κύριοι
Αποδείχτηκε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι έχετε τη δυνατότητα να επηρεάζετε την Τρόικα και να επιβάλλετε ποινές εκτέλεσης για όποιο κομμάτι της κοινωνίας θέλετε. Γνωρίζουμε ότι , την ίδια ώρα που οι αυτοκινητιστές ταξί δίνουν αγώνα επιβίωσης, εσείς πανηγυρίζετε αφού εξασφαλίσατε και το παντεσπάνι σας.
Κύριε Ανδρεάδη, κύριε Βασιλάκη, κύριε Τελώνη οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι όταν ο μισός κλάδος θα εργάζεται, ο άλλος μισός θα είναι έξω από τις επιχειρήσεις σας ελέγχοντας τη νομιμότητα του  -κλεμμένου μας – έργου σας και απαιτώντας συσσίτιο για μας και τις οικογένειές μας.

Δεύτερη γλώσσα τα Ελληνικά στα Αυστραλιανά σχολεία! Στείλτε την Δραγώνα να βάλει τάξη!




 Ως δεύτερη γλώσσα και όχι ως διδασκόμενη μόνο σε μαθητές και μαθήτριες ελληνικής καταγωγής, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, αναπτύσσονται τα ελληνικά στα αυστραλιανά σχολεία.
Με την απόφαση αυτή, η ομογενής Ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα η ελληνική γλώσσα να διδάσκεται σε όλους τους μαθητές των αυστραλιανών σχολείων και όχι μόνο σε αυτούς που είναι ελληνικής καταγωγής.
Σημειώνεται πως κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε ο Συντονιστή Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης, Βασίλειος Γκόκας που συντόνιζε την παρέμβαση της ομογένειας και ο οποίος τόνισε στην Επιτροπή ACARA ότι:
«Η διδασκαλία των Γλωσσών, όπως τονίζεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, είναι ένας από τους βασικούς τομείς μάθησης και βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μαθητών. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πνεύμα και το σκεπτικό αυτό η ανάπτυξη της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας θα μπορέσει να:
- Ενεργοποιήσει όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό και γλωσσικό υπόβαθρό τους να συμμετάσχουν στην εκμάθηση της Νέας Ελληνικής, αν το επιλέξουν. Στο πλαίσιο αυτό, η αξία της Νέας Ελληνικής θα αποτελέσει επιπλέον εφόδιο για όλους τους μαθητές της Αυστραλίας που θα κατευθυνθούν στις Κλασικές Σπουδές, Βιβλικές Σπουδές, Ιατρική, Φαρμακολογία κ.ά.

15 Νοεμβρίου, ημέρα εκτέλεσης των έξι


Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:40 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. εκτελούνται «6» από τους 8 κατηγορούμενους. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).
Με την ονομασία η δίκη των πρωταίτιων έμεινε στην ιστορία η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922. Στο εδώλιο κάθισαν επτά πολιτικοί και ένας στρατιωτικός, από τους οποίους οι έξι καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέσθηκαν. Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή) και ήταν ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού.

Σαν σήμερα, οι «6» εκτελούνται στο Γουδή


Στις 15 Νοεμβρίου 1922, έπειτα από μια δίκη εξπρές, οι 6 κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή εκτελούνται στο Γουδή. Έπειτα από 88 χρόνια, με απόφαση του Αρείου Πάγου, οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφώντας Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης κρίνονται τελικά αθώοι.
Το 1922 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι συνταγματάρχες Πλαστήρας και Γονατάς και ο αντιπλοίαρχος Φωκάς προχωρούν σε στρατιωτικό κίνημα στις 11 Σεπτεμβρίου, που οδηγεί σε παραίτηση την κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου και τον Βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του υιού του Γεωργίου Β’. Η εξουσία περνά στους στρατιωτικούς, η οποία ορίζουν ως προτεραιότητά τους την τιμωρία των «υπευθύνων» για την καταστροφή. Ακολουθεί η συγκρότηση Επαναστατικής Επιτροπή στην Αθήνα, που προχωρά σε εκτεταμένες συλλήψεις αντιβενιζελικών πολιτικών.
Οι Πάγκαλος, Οθωναίος, Χατζηκυριάκος αλλά και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου απαιτούν εκτελέσεις. Οι Πλαστήρας, Δαγκλής, Γονατάς ζητούν τη διεξαγωγή κανονικής δίκης. Οι δύο πλευρές τελικά συμβιβάζονται και αποφασίζεται η ίδρυση Εκτάκτου Στρατοδικείου, που θα δικάσει τους κατηγορούμενους ως υπαίτιους για την Μικρασιατική Καταστροφή. Επικεφαλής της ανακριτικής επιτροπής αναλαμβάνει ο υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος. Με το πόρισμα της Επιτροπής (24 Οκτωβρίου), παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Έκτακτο Στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας οκτώ πρόσωπα, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1920-1922, οι: Δημήτριος Γούναρης, 59 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, 68 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Στράτος, 50 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης, 44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιος Μπαλτατζής, 56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη, Πρωτοπαπαδάκη, Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος, ε.α., 53 ετών, υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη, Μιχαήλ Γούδας, υπονάυαρχος ε.α., 54 ετών, υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη, Γεώργιος Χατζηανέστης, αντιστράτηγος, 59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης.
Η δίκη ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου στην Παλαιά Βουλή και ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου του 1922. Στη διάρκειά της εξετάζονται 12 μάρτυρες κατηγορίας και δώδεκα μάρτυρες υπεράσπισης, κυρίως στρατιωτικοί. Το Στρατοδικείο παμψηφεί επιβάλλει στους μεν Γεώργιο Χατζηανέστη, Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιο Μπαλτατζή και Νικόλαο Θεοτόκη την ποινή του θανάτου και στους Μιχαήλ Γούδα και Ξενοφώντα Στρατηγό την ποινή των ισοβίων δεσμών. Διέταξε την στρατιωτική καθαίρεση του αρχιστράτηγου Γεωργίου Χατζηανέστη, του υποστράτηγου Ξενοφώντος Στρατηγού και του υποναυάρχου Μιχαήλ Γούδα, ενώ τους επέβαλε και χρηματικές ποινές.
Αμέσως μετά, ο υπουργός Στρατιωτικών Πάγκαλος, σε μια προσπάθεια να προλάβει την αποτρεπτική παρέμβαση του Άγγλου ναυάρχου Τάλμποτ, ζητά την άμεση εκτέλεση των «6».
Η εκτέλεση της απόφασης του Έκτακτου Στρατοδικείου πραγματοποιείται 3 ώρες μετά, στις 07:15 π.μ. Η εκτέλεση των «6» έγινε, κυρίως, για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα. Η άποψη αυτή επαληθεύεται από τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, χρόνια αργότερα: «Δεν παραδέχομαι ότι διέπραξαν συνειδητήν προδοσίαν… αλλά υπήρξαν μοιραία και αναγκαία θύματα εις τον βωμόν της Πατρίδος».
Ογδόντα έξι χρόνια μετά, ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της δίκης. Μετά από την αναψηλάφησή της, το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι «6» ήταν τελικά αθώοι…

Δεκαετία του ….΄60 / s i x t i e s !



Αντί… Πολυτεχνείου…..,
με απορίες και ερωτήματα, που μένουν,
ακόμη και σήμερα…. απορίες και ερωτήματα:
Και για το… Πολυτεχνείο και για την δεκαετία που το… γέννησε!
“Δεν έβλαψα στη ζωή μου αίνιγμα. Δεν έλυσα κανένα!
Αίνιγμα δανείστηκα. Αίνιγμα επέστρεψα”
Κ. Δημουλά.
images1.jpg-lamprakis1.jpg&w=150&h=150&zc=1&q=100&nores=1
μια φωτογραφία οικογενειακή…. αντι-ηρωική, βαθύτατα ανθρώπινη!
Μια πρώτη αποσπασματική διαδρομή , στην … πιο πολυσυζητημένη 10ετία
«που ..νόμισε ότι μπορούσε ν΄αλλάξει τον κόσμο» (Ν.Γκάτσος )
Η δεκαετία της μεταπολεμικής νιότης . Ειδικότερα για την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες ,
κυρίως Ευρωπαϊκές, ήταν δεκαετία και της ..μετακατοχικής νιότης ! Τα είχε όλα ! Ή έτσι πιστέψαμε .
Πόσα όμως απ” αυτά είναι μύθοι και πόσα αλήθειες .
Ένα είναι βέβαιο , ότι βιώσαμε ελάχιστα , ως προσωπική μας καθημερινότητα.
Τα περισσότερα έφταναν από …κάπου αλλού. Ο απόηχός τους , τα μετουσίωσε σε Μύθο, από τότε,
ακόμη και για μας , που είμασταν …σύγχρονοι τους !
Παραμένει λοιπόν το ερώτημα , εάν όντως ήταν τόσο σημαντικά , ώστε να μυθοποιηθούν ,
πράγμα που σημαίνει ότι τους αναγνωρίζουμε αφετηριακό χαρακτήρα !
Τί ήταν το ΤΕΙΧΟΣ του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ;
Τερματικό ή αφετηριακό γεγονός ;
Σφράγισε (επισημοποίησε) τον Ψυχρό Πόλεμο , την λογική του αντίπαλου δέους
ή ήταν το ….ξεκίνημά του ;
Πόσο εύκολα…..ρέπουμε σε μύθους και συμβολισμούς ,
ενώ την ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ βιώνουμε ( ! ) την αλήθεια , που πολύ απλά λέει:
Δεν χρειάζεται ΤΕΙΧΟΣ (δεν χρειάστηκε ίσως ποτέ ),
για να …ξεχωρίσει ο «πλούσιος» από τον «φτωχό» , ο «δυνατός» από τον «αδύναμ(τ)ο»,
ο «βορράς» από τον «νότο» , ο «ανατολικός» από τον «δυτικό»….
Μήπως , πολλά μυθοποιημένα γεγονότα , δεν ήταν ούτε το το ένα , ούτε το άλλο ,
αλλα ήταν απλως …ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ;
Τί ήταν το «Γούντστοκ» ; Αφετηριακό ή …στιγμιαίο γεγονός έκφρασης «εκείνης» της στιγμής !
Η μόνη συναυλία με …ονοματεπώνυμο . Ως τί όμως ;
Ως μουσικό γεγονός , ως κοινωνικό ή ως πολιτικό γεγονός !
Συνηθίζουμε να λέμε ότι ….ΤΟΤΕ , ΕΚΕΙΝΗ την δεκαετία , οι συναυλίες ήταν ….ΚΙΝΗΜΑΤΑ !
Αν όμως είναι όντως έτσι , γιατί δεν είχαμε και …άλλα «Γούντστοκ» ; (1)
Τί ήταν ο «Γαλλικός Μάης» ; Τί τον…ακολούθησε ; ( εκτός φυσικά από τον Γαλλικό… Ιούνη).
Προσπαθούμε να καταλάβουμε !
Άλλο ερώτημα : Ποιο από τα τότε συμβάντα , δικαιούται να διεκδικεί τον χαρακτηρισμό
του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ γεγονότος , δηλαδή τον τίτλο
της «ραχοκοκαλιάς» της ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ του …΄60 ;
Το Βιετνάμ , ο Γαλλικός Μάης , η δολοφονία του Κέννεντυ , το Τείχος του Βερολίνου ,
το έπος της …Σελήνης , Τα παιδιά των λουλουδιών , οι Μπητλς , ο Έλβις ,
η κρίση Πυραύλων της Κούβας ; Πόσο δένονται , ή όχι , μεταξύ τους ;
Ας πάμε όμως στα αναμφισβήτητα Δεδομένα της δεκαετίας του ….΄60 :
Το Ραδιόφωνο , οι Εφημερίδες και τα “Επίκαιρα” του σινεμά, οι πηγές πληροφόρησής μας
Προπάντων Εφημερίδες !
Και κυρίαρχος ο ρόλος της ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (της ειδησεογραφικής εννοείται ).
Εκεί , κατά τις 2.00 η ώρα . Οι μαθητές αφήνουν το ….πολυαγαπημένο τους σχολείο .
Οι δρόμοι πλημμυρίζουν ..…μαθητικό πηλήκιο και…κουκουβάγια, από το Γυμνάσιο Αρρένων.
και εντός ολίγου και…. μπλε ποδιές, από το Γυμνάσιο Θηλέων! (Πώς λέμε… πράσινα μπερέ;)
Τρέχουμε να προλάβουμε τις …ώρες ελευθερίας .
Από τις 8.00 …τίθεται σε ισχύ η…απαγόρευση κυκλοφορίας διά τους μαθητάς και τας μαθητρίας !!!
(Όχι , δεν είναι της ….Χούντας , είναι της….τότε Παιδείας ).
Στην προθήκη του βιβλιοπωλείου – χαρτοπωλείου αναρτημένες οι εφημερίδες .
Συνωστισμός (τί… φταίει η λέξη;) για μια γρήγορη λαθρανάγνωση.

Πρωτοσέλιδη φωτογραφία με λεζάντα:
«ο Λαμπράκης , πνέει τα λοίσθια»!
Απορία…μαζική . «Τί είναι, ρε, τα …λοίσθια»;
Σχολιάζουμε : Πάντως…. καλό δεν είναι, αφού ο άνθρωπος είναι σε φορείο….!
Κάπως έτσι (στα 15 μας ) εισπράξαμε , ένα ελάχιστο μέρος
από…..μια «ολόκληρη» Ιστορία . Όπως γίνεται συνήθως!!!
Η επόμενη είδηση όμως μας ενδιέφερε:
Από την επόμενη χρονιά, θα… μπαίνουμε στο Πανεπιστήμιο,
με… Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (!) Μάλιστα.
Στα “Επίκαιρα” είδαμε τί ήταν αυτοί… οι Υπολογιστές.
Τρία δωμάτια… ντουλάπες, με έναν… τροχό η κάθε μια
να…. τρυπάει καρτέλες!
Οι Ρόλινκ Στόουνς στην Αθήνα!
Ο Τζώνι Χαλιντέι στην Θεσσαλονίκη ….!
Υπέροχοι , Ανεπανάληπτοι ! Το κάτι άλλο, το διαφορετικό :
Για τους ….τυχερούς παρόντες.
Είμασταν μέρος του μύθου της δεκαετίας , αλλα βιώσαμε ελάχιστα!
Με το πέρασμα των χρόνων μπερδέψαμε τον μακρινό απόηχο
με την νοσταλγία για…. μια δεκαετία που άρχιζε με την είδηση της εκτέλεσης
του Κάρυλ Τσέσμαν , που θα συζητηθεί και θα διχάσει.
Θα θέσει επί τάπητος το θέμα της Ποινής του Θανάτου!
Στα καθ΄ημάς, η αρχή της 10ετίας, θα βρει μια ολόκληρη πόλη να ζει τον τρόμο του Σειχ Σου!
Μια δεκαετία που θα κλείσει με μια πρωτοφανή σφαγή
στις πολυτελείς επαύλεις (αυτή την φορά ) του Χόλυγουντ ! (ενδεικτικά όλ’αυτά)
“Μη ρωτάς τί μπορεί να κάνει η πατρίδα για σένα……”
“Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα”
“1- 1- 4″
“Η φαντασία στην Εξουσία”
Πενήντα χρόνια μετά, και κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων…
…..φαίνεται ότι τα ..συλλογικά οράματα της «περιώνυμης» δεκαετίας
(«που νόμισε ότι μπορούσε ν΄αλλάξει τον κόσμο…»),
μάλλον δεν ήταν αρκετά ….να αλλάξουν τον κόσμο και τον άνθρωπο!
Σημείωση ( 1) : 23χρονος, τότε, ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ του ΓΟΥΝΤΣΤΟΚ,
είπε το 2009 , 60-δυάρης πλέον , τα παρακάτω ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ !
«Πιστεύω ότι είναι υπερβολή να θυμόμαστε απ” όλα τα sixties μόνο το Γούντστοκ,
όταν σε όλη τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας συνέβησαν γεγονότα συγκλονιστικής σημασίας.
Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η περιβαλλοντική μέριμνα,
οι φυλετικές διακρίσεις είναι ζητήματα πολύ πιο ουσιώδη από το δικό μας φεστιβάλ.
Απλώς το Γούντστοκ κατάφερε με έναν βολικό τρόπο να συνοψίσει το πνεύμα
και τη νοοτροπία ολόκληρης εκείνης της εποχής.
Γι” αυτό και μας εξυπηρετεί να ανατρέχουμε σ” αυτό».
Χρυσόστομος Τ.

Πρόληψη και αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε.




ΑΣ ΠΟYΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ
Απόσπασμα από άρθρο της κας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΠΕΛΛΟΥ,
Κλινικής διαιτολόγου του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε νεφρολιθίαση. Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τη νόσο, αφού η υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, βιταμίνης C, οξαλικών οξέων και η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D ευνοούν τη δημιουργία λίθων. Το σημαντικότερο όμως είναι η μειωμένη πρόσληψη νερού, που οδηγεί σε λίγα και πυκνά ούρα, κατάσταση που οδηγεί σε πέτρες στα νεφρά.
Γεωγραφική θέση
Άτομα που ζουν σε υγρά και θερμά κλίματα με έντονη ηλιοφάνεια έχουν αυξημένο
κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αφυδάτωσης (λίγα και πυκνά ούρα) και της αυξημένης παραγωγής βιταμίνης D στον οργανισμό (παράγουμε τη βιταμίνη με την βοήθεια του ήλιου).
Διατροφική αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τη νεφρολιθίαση είναι η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, το νάτριο και τα οξαλικά οξέα, καθώς και η κατανάλωση υγρών. Παρακάτω θα δούμε τι πρέπει να τρώτε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης και τι δεν πρέπει να τρώτε.
Τι πρέπει να τρώτε
Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό. Καταναλώστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια ημερησίως. Πίνετε τόσο, ώστε τα ούρα σας να έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή να είναι διαυγή. Επίσης, καλό είναι να καταναλώνετε καφέ και τσάι χωρίς καφεΐνη, χυμό λεμονιού, χυμό φρούτων και γάλα.
Καταναλώστε φυτικές ίνες, και συγκεκριμένα αδιάλυτες (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, ρύζι). Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και αποβάλλονται μαζί μέσω των κοπράνων. Επίσης, επιταχύνουν το πέρασμα των θρεπτικών συστατικών από το έντερο, οπότε περιορίζεται ο χρόνος στον οποίο απορροφάται το ασβέστιο.
Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου στα ούρα. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, οι τομάτες και τα καρότα.
Εάν έχετε πέτρες οξαλικού ασβεστίου παλαιότερα ο γιατρός θα σας συνιστούσε να περιορίσετε το ασβέστιο. Σήμερα, αντίθετα, προτείνεται μια σχετικά υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής. Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι τα γαλακτοκομικά, καθώς περιέχουν και φώσφορο, ο οποίος ενισχύει την εντερική απέκκριση του ασβεστίου, βοηθώντας στον περιορισμό της ασβεστιουρίας. Καταναλώστε 2-3 μερίδες καθημερινά.
Τι δεν πρέπει να τρώτε
Περιορίστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Καταναλώστε πρωτεΐνη ανάλογα με το σωματικό σας βάρος, ποσότητα που ανέρχεται σε 1gr/kg ΣΒ. Δηλαδή αν ένα άτομο ζυγίζει 70kg, θα πρέπει να καταναλώνει το πολύ 70gr πρωτεΐνης την ημέρα. Αν την ποσότητα αυτή την μεταφράσουμε σε κρέας, και δεδομένου ότι πρωτεΐνη δεν υπάρχει μόνο σε αυτό, αλλά και στα γαλακτοκομικά και στα αμυλούχα τρόφιμα, ένας μέσος άνθρωπος βάρους 70kg δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150gr κρέας την ημέρα. Μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος αυξάνει το ασβέστιο, τα οξαλικά και το ουρικό οξύ, τα οποία προκαλούν το σχηματισμό λίθων
Περιορίστε το αλάτι και τις τροφές πλούσιες σε νάτριο: αλλαντικά, σάλτσες, τουρσιά, παστά, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς αν είναι αλατισμένοι, σούπες, λουκάνικα, τυριά, κρέας, ελιές, πατατάκια, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα. Δώστε προσοχή στις ετικέτες όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Προσοχή: τα συστατικά των τροφίμωνπου αναγράφονται στις ετικέτες είναι τοποθετημένα όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά ανάλογα με την ποσότητά τους στο τρόφιμο. Επομένως, όσο πιο “ψηλά” βλέπετε το στοιχείο “Na” σε μια ετικέτα τροφίμου, επιστρέψτε το στο ράφι. Περιορίστε το έτοιμο φαγητό και τα fast food και προτιμήστε τα φρέσκα προϊόντα. Εάν θέλετε να δώσετε γεύση στα φαγητά προτιμήστε λεμόνι και καρυκεύματα. Εναλλακτική επιλογή είναι και τα σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (υποκατάστατα αλατιού).
Μην παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης C και D. Μην ξεχνάτε ότι αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, τα συμπληρώματα είναι περιττά.
Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά οξέα: φιστίκια, σοκολάτα, τσάι, στιγμιαίος καφές, σπανάκι και σκούρα πράσινα λαχανικά, φράουλες, παντζάρια, προϊόντα σόγιας.
Εάν έχετε πέτρες ουρικού οξέος ιδιαίτερα αποφύγετε τα εντόσθια, τα ζωικά παράγωγα, το ζωμό κρεάτων, τις αντζούγιες, τις σαρδέλες, την ρέγκα, το σκουμπρί και τα χτένια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται σαφές ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής συνδέονται άμεσα με τη νεφρολιθίαση. Επομένως, με τη βοήθεια του γιατρού και του διαιτολόγου σας μπορείτε να προλάβετε, αλλά και να αντιμετωπίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της νόσου.
ΣΗΜ. ΓΔ.
ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ, ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ, ΦΑΣΟΛΙΑ -ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΜΕ- ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΞΑΛΙΚΑ ΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ.
οίκ. Ψυχανθών (Papillionaceae).
Τό φασόλι περιέχει οξαλικά άλατα, γιαυτό πρέπει νά τό αποφεύγουν οί αρθριτικοί, οί αρτηριοσκληρωτικοί, οί ψαμμιαμοί καί εκείνοι πού πάσχουν άπό λιθίαση. Είναι όμως κατάλληλο γιά τούς αδύνατους οργανισμούς καί γιά τούς φυματικούς. Γενικώτερα, είναι θρεπτικό μέ τό φυτικό λεύκωμα πού περιέχει.
Φασίολος ο κοινός