Ετικέτες

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομίας λόγω της κρίσης του Ευρώ! Ήταν που οι Ευρωπαίοι δεν θα πάθαιναν τίποτα…



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 15, 2012

Φανταστείτε τι θα γινόταν σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το διαπραγματευτικό όπλο που χαρίσαμε…
by Richard Carter | November 15, 2012 (σε μετάφραση)

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη φτάνει μέχρι και την Γερμανία , την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή οικονομία, , που παρουσιάζει μια στάση ανάπτυξης στο 3ο τετράμηνο του χρόνου όπως έδειξαν τα στοιχεία την Πέμπτη.
Η Γερμανική Οικονομία αναπτύχτηκε με το ζόρι 0,2% από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο τετράμηνο , σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την δημόσια στατιστική υπηρεσία  Destatis.
Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες τους . Οι αναλυτές που από τον Dow Jones που ερεύνησαν το θέμα κατέγραψαν ανάπτυξη της τάξεως του 0.2%.
Εν τω μεταξύ τα στοιχειά από την Γαλλία , την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης , δείχνουν ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο εξάμηνο αλλά σημείωσε αύξηση 0,2% στο τρίτο τέταρτο.

Η Destatis δεν έδωσε καμία λεπτομερή κατανομή των Γερμανικών στοιχείων , αλλά πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία , μέχρι τώρα δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την κρίση , όμως σιγά σιγά αρχίζει και νιώθει τα πρώτα χτυπήματα.

Η στατιστική υπηρεσία παρ’ όλα αυτά ανέφερε ότι οι θετικοί δείκτες της οικονομίας  ‘ ‘ ήρθαν από το εξωτερικό’’ με της εξαγωγές να ξεπερνούν τις εισαγωγές .

Εσωτερικά , η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση εμφανίζει ψηλά ποσοστά στην οικοδομή , αλλά οι επενδύσεις έπεσαν

Αντίθετα από το μεγαλύτερο μέρος των 17 κρατών μελών της Ευρωζώνης η Γερμανία μέχρι τώρα είχε καταφέρει να διαφύγει τα χειρότερα αποτελέσματα της τριετούς κρίσης η οποία απείλησε να διασπάσει την Ευρώπη.

Σημείωσε σχετικά υγεία ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% το πρώτο τρίμηνο , πέφτοντας στο 0,3% το δεύτερο.

Όμως οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσεις για αρκετό καιρό ότι η ζήτηση για τα Γερμανικά προϊόντα που εξάγονται – τα περισσότερα από τα οποία – πάνε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες – το πιθανότερο θα είναι να έχουν πτώση όσο η κρίση αυξάνεται .

Οι Οικονομολόγοι εξέφρασαν την ανακούφισή τους που τα στοιχεία δεν έδειξαν αντιστροφή της Οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας, αλλά απλά προειδοποίησαν ότι τα σύνεφα της κρίσης πάνω από την χώρα πυκνώνουν και σκουραίνουν τον ορίζοντα.

Ο Constantin Wirschke από την Τράπεζα  Natixis είπε ότι το τρίτο τετράμηνο τα στοιχεία ήταν “τα αναμενόμενα.” Για το τέταρτο τρίμηνο , παρ όλα αυτά , ανέφερε ότι “Δεν είμαστε τόσο πολύ αισιόδοξοι.”

“Κατά την προσωπική μας άποψη η οικονομία της Γερμανίας , αντιμετωπίζει μια αυξανόμενης εντάσεως μάχη στο Q4 στην προσπάθειά της να επιτύχει θετική ανάπτυξη,” ανέφερε ο αναλυτής

Οι κύριοι δείκτες της οικονομίας , που υπολογίζουν την μελλοντική απόδοση, παρουσιάζουν μια συνεχή επιβράδυνση για τους επερχόμενους μήνες

.
Μια έρευνα για την καταναλωτική πίστη η οποία διεξήχθη στις αρχές της εβδομάδος , έδειξε μια μη αναμενόμενη μείωση , προτρέποντας τους αναλυτές στο να προβλέψουν ύφεση στη Γερμανία στο τέλος του 2012 αρχές 2013

Επίσης το επιχειρείν είναι 2 με 2,5 χρόνια πιο χαμηλό παρά το γεγονός ότι η καταναλωτική πίστη παρουσιάζει μια συγκράτηση λόγω του χαμηλού ποσοστού ανεργίας .Τα ‘’σκληρά’’ στοιχεία είναι εκείνα που αποδεικνύουν πως είναι στην πραγματικότητα η οικονομίας και τα οποία είναι μετα βίας ενθαρρυντικά.

Στοιχεία νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε σχέση με τις εξαγωγές τις είναι μειωμένο κατά 2,5% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου έπεσε από το 1,8% – πολύ χειρότερα από ότι αναμενόταν – Ο Carsten Brzeski από την  ING ανέφερε ότι: ” η βραχυπρόθεσμη προοπτική …..εμφανίζεται οτιδήποτε άλλο από ρόδινη.”

Το Βερολίνο περιμένει η ανάπτυξη στην οικονομία να κυμανθεί πάνω από 0,8% συνολικά κατ έτος αλλά οι προβλέψεις για το 2013 είναι δραματικά μειωμένες, παρουσιάζοντας μόνο 1% κέρδος από την παραγωγή.

Όμως η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί έντονα προς το τέλος του έτους και μάλιστα μπορεί να αντιστραφεί κιόλας.

Το Destatis συμπλήρωσε επίσης ότι θα ανακοινώσει μια λεπτομερή κατανομή για το 3 τετράμηνο GDP στις 23/11. ΤΑ στοιχεία ανάπτυξης για όλη την ευρωζώνη αναμένονται στις 1000 GMT την Πέμπτη

AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου