Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Το 4o Ράιχ μοιάζει και τώρα ανίκητο, όπως το 1940!


1725Το 4o Ράιχ μοιάζει και τώρα ανίκητο, όπως το 1940!
εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ηττηθήκαμε! Το ομολόγησε, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός στη Βουλή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ομως χάνεις μια μάχη μόνο αν τη δώσεις. Αν πας εξαρχής με κάτω τα χέρια, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα διασυρθείς, αλλά θα σε θεωρήσει ο εχθρός τόσο εύκολο αντίπαλο, που θα περιμένει την ευκαιρία να σε αποτελειώσει πανηγυρικά.
Ποιος, όμως, ηττήθηκε; Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του ή η ελληνική κοινωνία συνολικά; Δυστυχώς, η απάντηση είναι ότι ηττηθήκαμε όλοι μας!

Ιστορία σε επανάληψη – Mια εικόνα 1000 λέξεις: Η Ελλάδα ως άτακτο παιδί το 1897


Στην περίπτωση των χρεών και της επιτήρησης της Ελλάδας η ιστορία έχει επαναληφθεί τόσες φορές που πλέον το αστείο δεν βγάζει γέλιο
«Μια εύκολη υπόθεση για έξι μεγάλους αστυνομικούς». Αυτή είναι η λεζάντα στην γελοιογραφία που φιλοξενούσε στο εξώφυλλο του σατυρικού αμερικανικού περιοδικού Puck στις 14 Απριλίου 1897. Ως μικρός ταραξίας εμφανίζεται η Ελλάδα η οποία περιβάλλεται από έξι αστυνομικούς που αντιπροσωπεύουν τα κράτη: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία. Τι ακριβώς απεικονίζει το σκίτσο;
Τις τρεις προστάτιδες δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) μαζί με τις μεσολαβήτριες χώρες (Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία) να προσπαθούν να αποτρέψουν την Ελλάδα να εμπλακεί στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, αυτόν που πέρασε στην ιστορία ως «ατυχής» μετά την ολοκλήρωση του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουμε πως φθάσαμε σε μία ακόμη εθνική ταπείνωση και ένα ακόμη «μνημόνιο». Το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης, ένας οραματιστής πολιτικός, αναγκάζεται να αναφωνήσει τον Δεκέμβριο το «δυστυχώς, επτοχεύσαμεν» μετά από την άρνηση του βασιλιά να υπογράψει ένα δυσβάσταχτο νέο δάνειο από την αγγλική κυβέρνηση.

The Dutch military is trying out a new secret weapon: introverts


We have a tendency to glorify extroversion as a necessary trait in our leaders—but that’s now changing.
Officer Mike Erwin’s opinion about the military’s extrovert ideal shifted during his tours of duty in Iraq and Afghanistan. “I started noticing a trend,” he tells Quartz. “Many of these great leaders were fiercely quiet. They were men of few words and very good at planning and very deliberate when they spoke with great intent and great conviction. And everybody would listen.”

ΕΥΡΩ: ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΟΓΗ ΆΡΘΡΩΝ)

 

 

Α)Το ευρώ μπορεί να πετύχειeuro--8-thumb-largeEDWARD HABAS / REUTERS


O Mπεν Μπερνάνκι είναι ο τελευταίος εξέχων οικονομολόγος που διατυπώνει μια αρνητική άποψη για την Ευρωζώνη. Με την ιδιότητα του διακεκριμένου συνεργάτη στο Ινστιτούτο Brookings, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εκφράζει τα παράπονά του, κυρίως για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Θεωρεί πως τα προβλήματα της Ευρωζώνης προκαλούνται από το γεγονός ότι οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές είναι πολύ άτολμες. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα είναι ανεπαρκείς.
Μεγαλοποιεί ορισμένες διαφορές που, όμως, στην ουσία είναι τόσο ευρείες. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να συζητούν πολύ για την ανάγκη εφαρμογής μέτρων λιτότητας, όπως οι Αμερικανοί, αλλά οι οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παρουσίασαν μεγάλα ελλείμματα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μειώθηκαν τα ελλείμματα, αν και στην Ευρωζώνη αυτό επιτεύχθηκε σε βραδύτερους ρυθμούς. Ανάλογες ήταν οι προσεγγίσεις, επίσης, ως προς την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Στην αρχή πιο επιθετικοί ήταν οι Αμερικανοί αλλά σήμερα οι διαφορές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Τασία σουρεάλ878E5A2B0F13A3050580ED188AD67BD3Κέζα Λώρη.

Οι πρόσφυγες είναι μια τουριστική ατραξιόν. Ξεναγοί στο Πεδίον του Αρεως μπορούν κάλλιστα να δείχνουν τη δυστυχία των Σύρων και των Αφγανών ως μια ιδιαιτερότητα: «από εδώ μια μάνα που θηλάζει το μωρό της και το βυζί της βγάζει αίμα, το αίμα του πολέμου», «από εδώ ένας πεινασμένος που έχασε το σπίτι του, μην τον κοιτάτε με τα κουρέλια, ήταν γιατρός στην πατρίδα του».

Ακούγεται κακόγουστο; Ακούγεται χυδαίο; Ακούγεται απάνθρωπο; Απλά μεταφέρουμε σε εικόνες όσα δηλώνει για τους πρόσφυγες που ζουν στο Πεδίον του Αρεως η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου. Εχει ενδιαφέρον να μεταφέρουμε επακριβώς την απάντηση στην ερώτηση «τι θα λέγατε σε έναν τουρίστα» για την εικόνα εκατοντάδων ανθρώπων που κοιμούνται στα παγκάκια και στους δρόμους.

Britain's Irreconcilable Policy on Islam

  • The real question is why, when it comes to the most extreme, anti-Western nation-destroyer of them all -- a country committed to the annihilation of a UN member state -- Her Majesty's government would not only permit it to have any nuclear project, but would trust the word of a regime with stated genocidal intent when it says that it is not pursuing genocidal weaponry?
Two very interesting things happened in Britain over the last two weeks. What makes them more interesting is that they are wholly contradictory.
Abroad, Britain's foreign secretary, Philip Hammond, put his nation's name to the P5+1 agreement with Iran, lifting sanctions against the Islamic Republic, unfreezing its assets, lifting arms controls on the regime and much, much more, all in exchange for having potential oversight -- with permission requested weeks in advance of any inspection -- of the country's nuclear sites. Britain's signature on this deal appears to have been an accepted and acceptable outcome with no significant opposition from any senior political figure of either main political party, and very little objection in the national press.
A few days later, Britain's Prime Minister, David Cameron, gave his best speech to date on the threat of Islamic extremism at home and abroad. In that speech, the Prime Minister defined the challenge that Islamic extremism poses to Britain's way of life and cohesion as a society. He outlined the problem better than perhaps any other Western leader to date:

Η Δύση φλερτάρει με τον φασισμό… ξανά, για να καλύψει την οικονομική δυσλειτουργία της


ee_nazi
Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δυτικές λεγόμενες δημοκρατίες περιστρέφονται προς όλο και περισσότερο αυταρχικές πολιτικές.
Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από μυστική χάραξη πολιτικής, για να επιβληθεί στο εκλογικό σώμα, ή σε άλλες χώρες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δημοκρατικός έλεγχος. Τα Δυτικά κράτη για άλλη μια φορά φλερτάρουν με το φασισμό – όπως και στις προηγούμενες σκοτεινές περιόδους τον περασμένο αιώνα.

“Αν συνεχιστεί η αντίσταση, θα παίξουν το χαρτί του φασισμού” …Άρης Χατζηστεφάνου
hatz
O Άρης Χατζηστεφάνου συζητά με την Rosa Moussaoui, στα πλαίσια συνέντευξης για την Γαλλική εφημερίδα L’Humanité.
Ο Άρης Χατζηστεφάνου  είναι ο δημιουργός των ντοκιμαντέρ “Debtocracy”, “Catastroika” και “Fascism Inc”. Είναι επίσης συνιδρυτής του πολιτικού περιοδικού Unfollow. Επιστροφή σε μια ελληνική ήττα με αβέβαιες συνέπειες.
Από την ειδική απεσταλμένη μας στην Αθήνα (Ελλάδα)
Πώς κρίνετε την συμφωνία που επιβλήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα από τους πιστωτές και επικυρώθηκε από την Βουλή παρά το μαζικό “όχι” που εξέφρασε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου;

Με την ευκαιρία της επετείου: Ας θάψουμε τη Μεταπολίτευση…


KARAMANLHS-ANDREAS01-24DECEMBER2013Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Τα συνήθη, τυπικά, τετριμμένα και κουραστικά πια μηνύματα για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας άρχισαν από προχθες να εκδίδονται από κόμματα και πολιτικούς. Μια επέτειος που θα έπρεπε να έχει σταματήσει να γιορτάζεται εδώ και καιρό. Οχι γιατί οι χιλιάδες πολίτες που αντιστάθηκαν στη χούντα, που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχθηκαν δεν αξίζουν κάθε τιμή και σεβασμό. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν γιορτάζουμε την ανατροπή της χούντας. Η χούντα δεν ανατράπηκε. Κατέρρευσε υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.
Θα μπορούσαμε πραγματικά σήμερα να γιορτάζουμε μια μεγάλη επέτειο. Εκείνη της επανίδρυσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι απλά της αποκατάστασης του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Το κύμα συμπάθειας και στήριξης της Ελλάδας που γιγαντώθηκε σε όλη την Ευρώπη μετά την πτώση της χούντας δεν μπορέσαμε να το εκμεταλλευτούμε και να το αξιοποιήσουμε. Επιλέξαμε να το σπαταλήσουμε για να περάσουμε χωρίς εισιτήριο στην τότε ΕΟΚ.
Τα αποθέματα συμπάθειας για την Ελλάδα επέτρεψαν να πορευτούμε σπαταλώντας ανυπολόγιστα κοινοτικά κονδύλια για δύο δεκαετίες μέχρι να φτάσουμε στον επόμενο σταθμό, όταν η Ευρώπη, υποκύπτοντας και πάλι στα φιλελληνικά αισθήματά της, άνοιγε με τον γνωστό τρόπο την πόρτα της Ευρωζώνης. Ηταν οι δύο μεγάλες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας μας. Οι δύο μεγάλες ευκαιρίες που δόθηκαν στην Ελλάδα να γίνει σύγχρονη χώρα. Πήγαν χαμένες όμως. Προτιμήσαμε το πελατειακό κράτος, την παρασιτική οικονομία, τη διαφθορά, την εκμαυλισμένη κοινωνία.Τα καλομαθημένα παιδιά της μεταπολίτευσης φορτώθηκαν πάνω στους πραγματικούς αγωνιστές και έκτισαν ένα έκτρωμα.

19 Notable Figures Who Left Architecture to Follow Other Career Paths

What do Ice Cube, the members of Pink Floyd, and Seal have in common with fashion icon Tom Ford and former president Thomas Jefferson? They all studied architecture. Perhaps a representation of the diversity of talents in architecture studios, household names like Samuel L. Jackson and Courteney Cox found their footing as students of architecture prior to reaching success in other fields.
We've put together a list of some of the most unexpected names gracing the yearbooks of architecture schools from around the world, including the likes of Queen Noor of Jordan and George Takei of Star Trek fame. Discover "Weird Al" Yankovic's true (architectural) passions after the break.

Αγία Άννα

Εικόνα του Κρητικού αγιογράφου Γεωργίου Ακοτάντου (15ος αιώνας)Εικόνα του Κρητικού αγιογράφου Γεωργίου Ακοτάντου (15ος αιώνας)
Η μητέρα της Θεοτόκου. Αν και δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης, η Άννα κατέχει περίοπτη θέση στην ευσέβεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι όποιες πληροφορίες για την Άννα αντλούνται από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ιδίως το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και το Περί Νηπιότητας του Σωτήρος. Το όνομά της είναι ο εξελληνισμένος τύπος της εβραϊκής λέξης «Hannah», που σημαίνει εύνοια, χάρη.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί σήμερα μία ευρέως διαδεδομένη μέθοδο τεκνοποίησης, για ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας. Ωάρια της μητέρας γονιμοποιούνται σε εργαστηριακές συνθήκες από σπερματοζωάρια του συζύγου της και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στο ενδομήτριο. Η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον βρετανό γυναικολόγος και μαιευτήρα Πάτρικ Στέπτοου, σε συνεργασία με τον βιολόγο και φυσιολόγο Ρόμπερτ Έντουαρτς.

Alan Stern, NASA New Horizons Mission


We did it!
The epic, first exploration of Pluto and its moons by NASA's New Horizons mission was completed last week, on Tuesday, July 14. And it captured the attention and imaginations of people across America and the entire world.
New Horizons is truly an American-made product, and one we can all be proud of. More than 2,500 Americans worked to design, build, launch, and fly New Horizons.
This NASA-industry-academia team included major partners at the Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, the Southwest Research Institute, Ball Aerospace, Boeing, Lockheed Martin, United Launch Alliance, KinetX Corporation, Aerojet Rocketdyne, Stanford University, the University of Colorado, and the Jet Propulsion Laboratory, as well as dozens of other universities and small companies who contributed.
The people who created New Horizons to complete the first reconnaissance of the planets delivered on the promise we made in 2001 to explore the Pluto system. We invested 15 years of our careers and lives to do this, to create knowledge, to show the United States on its game, to inspire kids and adults alike -- across the world -- and to make you proud.

Architect designs award-winning floating pods to shelter London's homeless from elements

James Furzer's design has been lauded for its innovative approach

An architect has come up with a novel method to help London’s homeless.
James Furzer designed a series of off-the-ground pods to give homeless individuals, of which there are more than 750 on any given night in London, a safe space to sleep and shelter from the British weather.
The 26-year-old architect’s project, titled ‘Home for the Homeless’, won the top prize in Farko’s Space for New Visions competition and has been lauded for its imaginative design.

Ποιος ήταν ο Φιλόπαππος;


Filopappou-1

Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Ο λόφος του Φιλοπάππου ή λόφος των Μουσών (από τον μυθικό ποιητή Ορφέα, Μουσαίο) είναι μια τελευταία ευλογία για τους κατοίκους της Αττικής. Πρόκειται για 700 στρέμματα πράσινου μέσα στο, ταλαιπωρημένο, κέντρο της Αθήνας. Το όνομα του λόφου οφείλεται στο ταφικό μνημείο (μαυσωλείο) του Φιλοπάππου, που ένα μέρος του είναι ακόμα ορατό στην κορυφή του λόφου.

Ποτέ κανένας δε θα μάθει ποια έπαρση και ποια αλαζονεία διακατείχαν τον ματαιόδοξοΦιλόπαππο, που ήθελε με κάθε τρόπο να αφήσει και αυτός κάτι στην Ιστορία. Και άφησε τον τάφο του. Αν και απέναντι του βρισκόταν το πιο τέλειο μοντέλο αισθητικής λεπτότητας, ο Παρθενώνας, αυτός αντί να το αντιγράψει θέλησε να κάνει «κάτι να φαίνεται» στους αιώνες των αιώνων. Το έφτιαξε μεγαλοπρεπές, όσο μία τετραώροφη πολυκατοικία και, ίσως, βαθιά μέσα του, να ήθελε να φωνάξει το: «νενίκηκα σε Παρθενώνα». Γι αυτό ως χλιδάτος νεόπλουτος, που ήταν, πήρε τα καλύτερα υλικά, τους πιο ακριβούς μαστόρους και φόρτωσε τον τάφο του με όλες τις χοντροκοπιές της εποχής του. Λίγα «ψίχουλα προσοχής» αναζητούσε ο καημενούλης από τους χιλιάδες θαυμαστές του Ιερού Βράχου.

Αριστοφάνης εναντίον Σωκράτη – Μια παρεξηγημένη επίθεση…


Εξώφυλλο από την έκδοση κόμικ των Νεφελών, των Αποστολίδη-Ακοκαλίδη.
Εξώφυλλο από την έκδοση κόμικ των Νεφελών, των Αποστολίδη-Ακοκαλίδη.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης

«Αριστοφάνης: Λόγια, λόγια, λόγια! Σας βαρέθηκα πια εσάς τους φιλοσόφους
Σωκράτης: Καλύτερα τα λόγια απ’ τα φούμαρα που πουλάτε εσείς οι κωμωδιογράφοι»
Αποστολίδης & Ακοκαλίδης, Νεφέλες (σε κόμικ)
Σαν συντηρητικός που ήταν, ο Αριστοφάνης έβλεπε με κακό μάτι την εισβολή των πνευματικών ανθρώπων από τις ελληνικές αποικίες που ακολούθησε την ναυτική συμμαχία υπό την ηγεμονία της Αθήνας. Το ανανεωτικό κίνημα των καλλιτεχνών, ποιητών και σοφιστών* που απειλούσε τις παραδοσιακές αθηναϊκές αξίες βρήκε τόσους αντιπάλους όσοι ήταν και οι θιασώτες του. Ο Σωκράτης βρέθηκε κάπου ενδιάμεσα, αφού στα έργα του Ξενοφώντα και του Πλάτωνα τον βλέπουμε να εναντιώνεται στους σοφιστές, αλλά και να αμφισβητεί τις αρετές των συμπολιτών του, εισάγοντας νέες, αντιδιαισθητικές, αξίες (τα λεγόμενα σωκρατικά παράδοξα). Στα μάτια όμως του μέσου Αθηναίου η διαφορά μεταξύ του Σωκράτη και των σοφιστών δεν πρέπει να ήταν καθόλου προφανής, με τον Αριστοφάνη να δυσκολεύεται πραγματικά να διακρίνει τη διδασκαλία του από την ανήθικη σοφιστική.

Ετυμολογία αρχαίων ονομάτων: Δείτε τι σημαίνει το όνομά σας


image

Ετυμολογία αρχαίων ονομάτων που συναντώνται και σήμερα.

Ονόματα αντρών

Αγαθοκλής (αγαθός+κλέος) ο έχων καλή φήμη.
Αγησίλαος ( άγω+λαός) ο ικανός ηγέτης .
Αθηναγόρας (Αθήναι+αγορά) ο σοφός αγορητής
Αθηνόδωρος (Αθηνά+δώρο) δώρο της Αθηνάς, ο σοφός.
Αλέξανδρος (αλέξω:απομακρύνω+ανήρ) ο απωθών τους άνδρες, ο ανδρείος.
Αλκιβιάδης (αλκή+βία) ο τολμηρότατος.
Ανδροκλής (ανήρ+κλέος) ο ένδοξος.
Αριστογένης (άριστος+γένος) ο ευγενής.
Αριστόβουλος (άριστος+βουλή) ο άριστος σύμβουλος.
Αριστοκλής (άριστος+κλέος) ο έχων άριστη δόξα.
Αριστομένης (άριστος+μένος) ο ανδρειότατος.

Το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου


Με αυτό τον νομικό όρο έμεινε στην ιστορία ο νόμος 4229 του 1929, που έπληττε ευθέως τα δημοκρατικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, αν και τιτλοφορείτο «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών». Στο στόχαστρο της καθεστηκυίας τάξεως εκείνης της εποχής, το μικρό σε πολιτική δύναμη ΚΚΕ. Ήταν ένα έγκλημα γνώμης, απαράδεκτο για μία δημοκρατική πολιτεία, με εισηγητή ένα φιλελεύθερο πολιτικό, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ιδιώνυμο στη Νομική Επιστήμη ονομάζουμε το έγκλημα εκείνο για το οποίο προβλέπονται ιδιαίτερες ποινές σε σχέση με τα εγκλήματα της γενικής κατηγορίας, όπου αυτό υπάγεται. Ο όρος από το 1929 απέκτησε πολιτική σημασία και σήμανε κάθε κατασταλτικό μέτρο που εφαρμόστηκε έως το 1974 και ποινικοποιούσε την υποστήριξη και διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών.

Το Πάρτυ στη Βουλιαγμένη


 

 
 
 
Συναυλία που άφησε εποχή και συζητιέται μέχρι τις μέρες μας. Τη διοργάνωσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μια Δευτέρα με πανσέληνο (25 Ιουλίου 1983) στην πλαζ της Βουλιαγμένης. Η παρουσία του κόσμου, που διψούσε για κάτι το διαφορετικό, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Κόπηκαν γύρω στα 25.000 εισιτήρια, αλλά μέσα στο χώρο της συναυλίας βρέθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι. Ο Τύπος τότε την είχε χαρακτηρίσει με αρκετή δόση υπερβολής «Το Γούντστοκ της Ελλάδας».

Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924 – 1994


 Παΐσιος ο Αγιορείτης
Αγιορείτης μοναχός, ιδιαίτερα δημοφιλής στις μέρες μας. Οι θαυμαστές του όλο και πληθαίνουν και του πιστώνουν θαύματα και προφητείες επί παντός του επιστητού. Το 2015 ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Αρσένιος Εζνεπίδης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου 1924. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πρόδρομος και ήταν δήμαρχος των Φαράσων, ενώ η μητέρα του λεγόταν Ευλαμπία. Είχε ακόμα 8 αδέλφια.
Στις 7 Αυγούστου 1924, μία εβδομάδα προτού οι χριστιανοί Φαρασιώτες φύγουν για την Ελλάδα εξαιτίας της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βαφτίστηκε από τον ιερέα της ενορίας του Αρσένιο, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε ως άγιο το 1988. Ο Αρσένιος επέμεινε και του έδωσε το δικό του όνομα «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είχε πει.

Famous Deaths for the Week of July 20-26

Famous Deaths for the Week of July 20-26
James Doohan (as Lt. Cmdr. Scott) downing his favorite beverage on Space Station K7
Star Trek: The Original Series, Season 2, Episode 15, "The Trouble with Tribbles"
Image courtesy of http://www.blastr.com/2010/11/little_known_sci_fi_fact.php 
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

July 20, 2005 – James Montgomery Doohan, age 85
I know many of my loyal readers are wondering why I highlight Mr. Doohan for today’s "Famous Deaths" post. Well, he was not only the finest engineer in Star Fleet on Star Trek: The Original Series (1966-1969) and the first six Star Trek films (1979-1991). Mr. Doohan was also a veteran of the Second World War.
Jimmy Doohan was born in British Columbia, Canada in 1920. Despite his portrayal of a Scottish engineer in the Star Trek franchise, Doohan was actually of Irish descent. [He had an uncanny facility for accents.] He attended technical school in Ontario (his family had moved), where he excelled in science and math.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 25 Ιουλίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!

μ. Χ.
1261
Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι.

Οι Financial Times σε ιαπωνικά χέρια

Οι Financial Times αλλάζουν χέρια. Επειτα από 60 χρόνια, ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Pearson αποφάσισε να πουλήσει την εμβληματική οικονομική εφημερίδα στον ιαπωνικό δημοσιογραφικό οργανισμό Nikkei, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν διαρρεύσει προ ημερών. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν την αγοραπωλησία προς 1,31 δισ. δολάρια (1,2 δισ. ευρώ).

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο βρετανικός εκδοτικός οίκος βρισκόταν σε «προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία Axel Springer, τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο στη Γερμανία, που εκδίδει εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες Bild και Die Welt. Την πληροφορία ωστόσο διέψευσε αργότερα η Axel Springer.