Ετικέτες

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πως Να Ευνουχίσετε Μια Μεγαλοφυία

 
 
 
 
 
 
 
5 Votes

“Ο Άνθρωπος Είναι Ον Δίποδο, Άπτερο Και Αχάριστο.”

Alan_Turing_photo
Όσο παράδοξο και να σας ακουστεί αυτό που θα πω, οι ηττημένοι είναι αυτοί που γράφουν την ιστορία, όχι οι νικητές.
Οι νικητές είναι συνήθως άνθρωποι μέσης ευφυϊας, χωρίς όραμα και φαντασία, τρομακτικά μέτριοι άνθρωποι που χτίζουν παλάτια πάνω σε αυτήν ακριβώς τη μετριότητα τους.

Αγανακτισμένων (Πλατείες τρία χρόνια μετά)


aganaktismenoi6
“Γράφει η Πεϊνέτα “
Οι Πλατείες που τα μάτια τους δεν βλέπουν
Οι απόηχοι του κινήματος των Πλατειών ως δυναμικοί κοινωνικοί μετασχηματισμοί, ήδη συντελεσμένοι.
Κείμενο: José Miguel Fernández-Layos
Σκίτσο: Angry Flowers
Εισαγωγή, επιμέλεια και μετάφραση του άρθρου από τα Ισπανικά: Πεϊνέτα
Η μετάφραση του κειμένου γίνεται με την άδεια της ανεξάρτητης συνεργατικής εφημερίδας Diagonal Periódico πηγή: https://www.diagonalperiodico.net/global/23113-15m-sus-ojos-no-ven.html

Από τον καταναλωτισμό στη συνεπειοκρατία ή επιστροφή στον Αριστοτέλη;

 
 
 
 
 
 
 
1 Vote

Αριστοτέλης1
Γράφει ο Γιώργος Ι. Προφέτης, οικονομολόγος, διδάκτωρ οργανωσιακής ψυχολογίας
Περπάταγα τις προάλλες σε κεντρική πλατεία, οδεύοντας προς τη δουλειά μου, όταν εντελώς τυχαία το αυτί μου έπιασε τη συζήτηση δυο πιτσιρικάδων, που περνάγανε δίπλα μου. Αγόρια γύρω στα 16-18, μάλλον μαθητές σχολείου ή το πολύ φοιτητές, σκεφτικοί, σκυθρωποί και αγχωμένοι, συζητάγανε σε έντονο τόνο για την κατάσταση της οικονομίας(!)

Από τους Wobblies στον Woody Guthrie και τον Nightwatchman (Ιστορική αναδρομή στο αμερικάνικο εργατικό τραγούδι)

 
 
του Μιχάλη Παπαμακάριου (*)
Εκατό χρόνια πέρασαν από τη σφαγή του Ludlow και εβδομήντα χρόνια από το τραγούδι του Woody Guthrie για το ίδιο γεγονός. Η επέτειος αυτή και η σύμπτωσή της μέσα σε ένα δεκαήμερο με την επέτειο της εφετινής εργατικής πρωτομαγιάς, αποτέλεσαν την αφορμή για να γραφτούν οι γραμμές που ακολουθούν, στις οποίες καταπιανόμαστε με το σάουντρακ αυτών των γεγονότων, δηλαδή με το αμερικανικό εργατικό και συνδικαλιστικό τραγούδι και το σημαντικό του ρόλο συνολικά στην εξέλιξη του αμερικανικού λαϊκού τραγουδιού.

Ευτυχώς, αποκλειστήκαμε!


Τελικά, δεν έμελε να κάνουμε απόβαση στην Πλούσια Ακτή και το ταξίδι τής εθνικής μας στην Βραζιλία έλαβε τέλος κάπου εδώ. Κι όμως, λίγη τύχη παραπάνω θα αρκούσε για να μέναμε λίγο ακόμη στην χώρα τού καφέ εμείς οι λάτρεις τού καφέ

Ούτε για γκαρσόνια της ΕΟΚ…




Το προχτεσινό (27 Ιούνη 2014) πρωτοσέλιδο εφημερίδας για την άγρια εκμετάλλευση των απασχολούμενων και στον κλάδο του τουρισμού, είναι δεόντως αποκαλυπτικά για τις …
συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Αυτές οι συνθήκες, έχουν επιβληθεί- και στην Ελλάδα- από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, σε συνεργασία με τις ηγεσίες των κομμάτων που κυβερνούν τη χώρα ή θεωρούν ωφέλιμη των παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχετικό ρεπορτάζ με τον εύστοχο τίτλο «Δουλεμπορικά» στον τουρισμό προσφέρουν τζάμπα εργαζόμενους» (το αναδημοσίευσε ο Ημεροδρόμος), είναι ένα ακόμη στοιχείο, που επιβεβαιώνει, αυτό που έλεγε…
πριν από 35 χρόνια το ΚΚΕ (όταν καταψήφιζε τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ), σημειώνοντας πως η ένταξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.Αξίζει τον κόπο- για όσους έχουν ασθενή ή επιλεκτική μνήμη είτε δεν γνωρίζουν γιατί είναι νεώτεροι- να θυμίσουμε 3 βασικούς σταθμούς στην πορεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Και οι 3 σταθμοί, έχουν να κάνουν με τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πρόσδεση της Ελλάδας σε μια ιμπεριαλιστική Ένωση χωρών, όπως ήταν η ΕΟΚ που μετονομάστηκε από το 1993 σε Ευρωπαϊκή Ένωση.Η Συνθήκη Ενταξης στην ΕΟΚ

Πώς η συμφωνία Σάικς Πικό πυροδοτεί τη βία στο Ιράκ

Image
Οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, που ανακοίνωσαν προχθές την ίδρυση “ισλαμικού χαλιφάτου” (διαβάστε εδω τι ειναι το χαλιφάτο) στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους (διαβάστε εδω το σχετικό άρθρο και δείτε το βίντεο: ‘The end of Sykes – Picot’)  , επιθυμούν να θέσουν τέλος στην συμφωνία Σάικς-Πικό (Sykes-Picot Agreement), της μυστικής γαλλο-βρετανικής συμφωνίας του 1916 για τον καταμερισμό των ζωνών επιρροής στη Μέση Ανατολή μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η γαλλοβρετανική συμφωνία του 1916 αποτέλεσε τη βάση των σχεδιασμών των δύο δυνάμεων στην  Ανατολική Μεσόγειο κατά την μεταπολεμική περίοδο.

Ισχυρό πλήγμα από το Brexit


HUGO DIXON / REUTERSΟ Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δεν είναι μόνο η Βρετανία που θα πληττόταν εάν αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και άλλα κράτη-μέλη θα δέχονταν τραγικό πλήγμα. Ο διορισμός του Ζαν-Κλoντ Γιουνκέρ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξάνει τις πιθανότητες μιας Brexit – δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών θα πρέπει να εργαστούν για να περιορίσουν τις πιθανότητες υλοποίησης αυτού του σεναρίου.

Ουκρανία: Διακοπή της εκεχειρίας ανακοίνωσε ο Ποροσένκο


«Θα εξαπολύσουμε επιθέσεις και θα ελευθερώσουμε τα εδάφη μας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος λίγες μόνο ώρες μετά τη λήξη της κατάπαυσης πυρός .
Poroshenko-Petro
Τη διακοπή της εκεχειρίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Παράλληλα ανήγγειλε την επανέναρξη των επιχειρήσεων εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, λίγες μόνο ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας.
«Θα εξαπολύσουμε επιθέσεις και θα ελευθερώσουμε τα εδάφη μας. Η απόφαση να μην παραταθεί η εκεχειρία αποτελεί την απάντησή μας στους τρομοκράτες, τους μαχητές και τους επιδρομείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το Κίεβο κατηγορεί τους αντάρτες ότι παραβίασαν σημεία της συμφωνίας, ενώ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, αναφέρεται ότι 27 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 20 Ιουνίου οπότε και κηρύχθηκε η εκεχειρία.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Quels sont les buts de la mise en scène de l’invasion de l’Irak par l’EIIL?






1. Général Hoteit, ne craignez-vous pas que Daech [EIIL : État Islamique en Irak et au levant] se déplace au Liban ?
Considérons les évènements tels qu’ils sont et ne tombons pas dans les pièges des médias occidentaux qui nous laissent à penser que Daech est ce géant nanti d’une force contre laquelle nous ne pourrions résister. Ce n’est pas vrai.
2. Comment cela ?
Nous disposons de suffisamment de renseignements sur les forces de cette organisation. Les évènements qui se sont succédés m’ont conduit à rédiger, il y a quelques jours, un article que j’ai intitulé « Mossoul : une mise en scène daechienne » [1]. Car nous avons bel et bien assisté à une mise en scène 

Χάλκινο ειδώλιο αποδεικνύει ανάπτυξη της μικροτεχνολογίας από τον 14ο αιώνα π.Χ.


Την ανάπτυξη της μικροτεχνολογίας κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτυπώνονται σύμβολα σε επιφάνειες μεγέθους φακής, κατέδειξε η μελέτη ενός μικρού ειδωλίου, του μοναδικού που έχει βρεθεί έως σήμερα με χαραγμένα πάνω του σύμβολα της Γραμμικής Β'.

Πρόκειται για ένα χάλκινο μικρό ταυροειδές ειδώλιο, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου και τοποθετείται χρονικά στη Μυκηναϊκή περίοδο.

«Ας αναστοχασθούμε εαυτούς και αλλήλους» - Ο ένας Έλληνας έκλεβε τον άλλο


Ο διακεκριμένος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ακαδημαϊκός, συγγραφέας και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, Θεοδόσης Τάσιος, έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες φιλοσοφικές δημοσιεύσεις με ευρύ φάσμα θεμάτων, που τον καθιστούν έναν φιλόσοφο εν δράσει, έναν διανοητή με διαυγή φιλοσοφικό λόγο.


Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον κ. Τάσιο με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ας αναστοχασθούμε εαυτούς και αλλήλους» που γεννήθηκε «προφορικά» όπως γράφει ο ίδιος στο πρόλογο, καθώς περιλαμβάνει τις διαλέξεις του στο Μέγαρο Plus με θέμα: «Κοινωνία και Φιλοσοφία». 

KURDISTAN REDUX -7: “PER ARDUA AD ASTRA” (Μικρή συλλογή άρθρων)


Α)Από το casus belli στην αναγνώριση του ανεξάρτητου Κουρδιστάν από την Τουρκία

Ένα άγνωστο casus belli της Τουρκίας, που σκόνταψε στην αποφασιστικότητα των Κούρδων και πάει να γίνει "φιλία"

Αθήνα, 24 Μαΐου 2009
Σας παρουσιάζουμε ένα "ιστορικό" έγγραφο που συντάχθηκε για κάποιο υπουργείο της ελληνικής κυβέρνησης, το 2002, με αφορμή την συνεδρίαση του κουρδικού κοινοβουλίου, που οδήγησε στη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η οποία μάλιστα χαρακτήριζε ως casus belli την ίδρυση κουρδικού κράτους.
Από τότε μέχρι σήμερα η πολυδιαφημισμένη από διάφορους Έλληνες "πατριώτες" τουρκική εξωτερική πολιτική έκανε πολλές "στροφές", με τελευταία, και την πιο απότομη, την αποδοχή του κουρδικού κράτους από πλευράς της Τουρκίας, για να αποδειχτεί ότι οι νταήδες της Άγκυρας "βρίσκουν και τα κάνουν" και εννοούμε την απαράδεκτη απειλή πολέμου που έχει εκτοξεύσει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, για να αποτρέψει την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ΝΜ, κάτι που είναι νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά μας.
Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στην προφανή αξία τέτοιων εγγράφων στη χάραξη της εθνικής πολιτικής, για να μην αρχίσουν κάποιοι να μιλάνε για "καλάμια" και με το δίκιο τους θα λέγαμε. Απλά, εν όψει της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία, που γίνεται βασικά για τη διευθέτηση του Κουρδικού, που είναι, ίσως, ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του Ανατολικού Ζητήματος, με την ευκαιρία της εθνικής μας γιορτής, το θέτουμε σε γνώση και στην κρίση σας.



Η συνεδρίαση του κουρδικού κοινοβουλίου στο Βόρειο Ιράκ και η τουρκική αντίδραση

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002
Του Σάββα Καλεντερίδη


Η ιστορική συνεδρίαση
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2002 συνεδρίασε στην πόλη Ερμπίλ (τα αλεξανδρινά Άρβυλα) του Βορείου Ιράκ το κουρδικό κοινοβούλιο. Το όργανο συστήθηκε το 1992 μετά τις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν και διαθέτει 105 μέλη, από τα οποία τα 50 ανήκουν στο κόμμα του Μπαρζανί, τα 50 στο κόμμα του Ταλαμπανί και τα 5 στο κόμμα των Ασσυρίων. Το 1996, λόγω διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κουρδικών κομμάτων, του Ταλαμπανί και Μπαρζανί, η λειτουργία του κοινοβουλίου διακόπηκε και ξέσπασαν συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 2.500 ανθρώπους.

Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, και εν όψει εξελίξεων που δρομολογούσε η το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών για το Ιράκ, οι δύο Κούρδοι ηγέτες συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον και στις 17 Σεπτεμβρίου 1998 υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης. Μετά τη συνθηκολόγηση αυτή, άρχισε η κοινή δράση από πλευράς των δύο μεγάλων κομμάτων του Βορείου Ιράκ για τη δημιουργία των βασικών δομών του υπό δημιουργία κουρδικού κράτους. Έτσι συγκροτήθηκε σταδιακά στρατός, αστυνομία, υποτυπώδεις δημόσιες υπηρεσίας, σύστημα υγείας, παιδείας, δημοσίων έργων κλπ. Μετά απ’ όλα αυτά, οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, αθόρυβα, όλα αυτά τα χρόνια, οδεύουν προς την ίδρυση του κράτους τους. Σαν επιστέγασμα της συντονισμένης αυτής προσπάθειας των Μπαρζανί και Ταλαμπανί, που γίνεται με κινητήριο δύναμη τη βούληση των ΗΠΑ, αλλά και του Ισραήλ, και εν όψει των εξελίξεων που αφορούν την τύχη του καθεστώτος της Βαγδάτης και του ίδιου του Σαντάμ Χουσεΐν, την 4η Οκτωβρίου του 2002 συνήλθε σε πανηγυρική συνεδρίαση το ομόσπονδο κοινοβούλιο του Βορείου Ιράκ. Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε ύστερα από έξι χρόνια διακοπής και τα μέλη του ψήφισαν και επικύρωσαν την συμφωνία της Ουάσινγκτον της 17ης Σεπτεμβρίου 1998.
Στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Κόλιν Πάουελ, ενώ συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες και κόμματα της Ευρώπης. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και η Ντανιέλ Μιτεράν, η οποία εκφώνησε και λόγο στον οποίο ανέφερε πως οι Κούρδοι μπορούν πια να αυτοδιοικηθούν.
Οι δύο Κούρδοι ηγέτες εκφώνησαν τους λόγους τους στην κουρδική γλώσσα, ενώ δήλωσαν πως τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου δημοκρατικού Ιράκ, και ευχαρίστησαν την Αγγλία, τις ΗΠΑ αλλά και την Τουρκία για την συμπαράστασή τους.

Η αντίδραση της Τουρκίας
Την ώρα που συνεδρίαζε το κουρδικό κοινοβούλιο, συνεδρίαση που προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στην Τουρκία, στην Άγκυρα συγκαλούνταν έκτακτη συνεδρίαση ανώτατων πολιτικών και κρατικών παραγόντων και αξιωματούχων, κάτι σαν πολεμικό συμβούλιο εν καιρώ ειρήνης ας πούμε, για εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια της Άγκυρας και συμμετείχαν οι εξής:
1) Πρωθυπουργός Μ. Ετσεβίτ
2) ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ
3) ΥΠΕΞ Σ.Σ. Γκιουρέλ
4) Υπουργός άμυνας Σ. Τσακμάκογλου
5) Υφυπουργός εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ
6) Σύμβουλος του πρωθυπουργού και διευθυντής επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Κιοκσάλ Καράμπαϊ
7) Διοικητής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Σενγκάλ Ατάσαγκουν
8) Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας Κεμάλ Νεχρόζογλου
9) Διευθυντής Προεδρίας και Σύμβουλος Εξωτερικών Τατζάν Ιλτέμ

Σε δηλώσεις πολιτικών και κρατικών παραγόντων που έγιναν μετά τη σύσκεψη, τονιζόταν πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την ανάδειξη μιας ανεξάρτητης κουρδικής κρατικής δομής στο Βόρειο Ιράκ και πως αυτό για την Άγκυρα αποτελεί αιτία πολέμου.
Η σύσκεψη κορυφαίων διοικητικών παραγόντων τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, επεδίωκε να δώσει σαφές μήνυμα για την πρόθεση της Τουρκίας να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση σύστασης κουρδικού κράτους.

Το Πρωτόκολλο Εθνικής Πολιτικής για το Ιράκ
Παράλληλα συζητήθηκε και το «Πρωτόκολλο Εθνικής Πολιτικής για το Ιράκ» καθώς και το αντίστοιχο «Σχέδιο Δράσης για το Ιράκ». Το εν λόγω κείμενο διαμορφώθηκε με τη συνεργασία τριών δημοσίων φορέων:
-του τουρκικού ΥΠΕΞ,
-του ΓΕΕΘΑ και
-της ΜΙΤ.

Το κρατικά αυτά έγγραφα, ήτοι, το Πρωτόκολλο και το Σχέδιο Δράσης, περιέχουν σενάρια και τρόπους αντίδρασης σε πιθανές εξελίξεις που είναι πιθανόν να λάβουν χώρα στο Βόρειο Ιράκ και έχει χαρακτήρα απαράβατο και υποχρεωτικό. Οποιαδήποτε ομάδα ή κόμμα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας υποχρεούται να δραστηριοποιηθεί και να κινηθεί με βάση τις διατάξεις αυτών των κειμένων. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβάλλεται από το κράτος, κυρίως από τις ένοπλες δυνάμεις, μια ενιαία γραμμή από την οποία κανείς δεν μπορεί να παρεκκλίνει.
Η κίνηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία των στρατιωτικών για να αποτραπούν δυσάρεστες πολιτικές ή άλλες πρωτοβουλίες από οποιοδήποτε πρόσωπο ή φορέα που διαχειρίζεται εξουσία στην Τουρκία, υπό το πρίσμα των αρνητικών εμπειριών του Πολέμου του Κόλπου, οπότε ο τότε πρόεδρος Οζάλ, με τις προσωπικές του πρωτοβουλίες και ενέργειες, έθεσε εκτός «μάχης» το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΞ και τα απέκλεισε από τις βασικές αποφάσεις για την πολιτική της Τουρκίας στον Πόλεμο του Κόλπου. Σημειώνεται ότι τότε η στάση του Οζάλ, είχε προκαλέσει την παραίτηση του Α/ΓΕΕΘΑ Τορουμτάι και του ΥΠΕΞ Γκιράι.
Σύμφωνα με το προαναφερθέν Πρωτόκολλο οι βασικές πτυχές της τουρκικής πολιτικής για το Ιράκ συμπυκνώνονται σε 9 άρθρα που περιέχονται στο εν λόγω κείμενο, τα οποία επικεντρώνονται στα εξής:
1) Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός Ιράκ που δεν θα έχει προβλήματα με τον ΟΗΕ και τους γείτονές του
2) Επιβάλλεται η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ
3) Η αρμοδιότητα και εξουσία της κεντρικής διοίκησης του Ιράκ πρέπει να επανέλθει στο σύνολο της επικράτειας της χώρας.
4) Οι Τουρκομάνοι του Ιράκ πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν ως ισότιμη πληθυσμιακή συνιστώσα του Ιράκ.
5) Δεν πρέπει να επιτραπεί στις εθνικές ομάδες του Ιράκ να διαμορφώσουν δική τους διοίκηση. Ο ενιαίος χαρακτήρας του κράτους πρέπει να διατηρηθεί και μετά την ανατροπή του Σαντάμ. Θα πρέπει να γίνει επίσης σαφές ότι η ανακήρυξη κουρδικού κράτους πρέπει να θεωρείται αιτία πολέμου (casus beli) από πλευράς της Τουρκίας.
6) Το Ιράκ δεν πρέπει να συνιστά στρατιωτική απειλή για την Τουρκία.
7) Το Ιράκ πρέπει να εξαρτηθεί οικονομικά από την Τουρκία, όσο αυτό είναι δυνατό.
8) Παράλληλα με τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τον έλεγχο της λειτουργίας της συνοριακής πύλης Χαμπούρ με τρόπο που να μην πλήττει τα συμφέροντα της Τουρκίας, πρέπει να ανοιχθεί και να λειτουργήσει και δεύτερη συνοριακή πύλη που θα έχει πρόσβαση και θα ενισχύει τους Τουρκομάνους του Ιράκ.
9) Πρέπει να υποστηριχθούν οι πρωτοβουλίες, οι εξελίξεις και οι λύσεις που μειώνουν την συχνότητα επέμβασης δυνάμεων που βρίσκονται εκτός της περιοχής (εννοεί τις ΗΠΑ, Αγγλία, Ισραήλ κλπ).


Το στρατηγικό αδιέξοδο

Οι εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ που είναι πλέον σαφές ότι κινούνται μέσα στο ευκρινές πλαίσιο που όρισε η Ουάσιγκτον από το 1991 και ξανατόνισε με συγκεκριμένες ενέργειες αλλεπάλληλες φορές από το 1998 και εντεύθεν, είναι σαφές ότι κινούνται έξω από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και συμφέροντα της Άγκυρας. Αυτό συνάγεται από τις σπασμωδικές και, πάντως, σοβαρές αντιδράσεις της κυβέρνησης και των λοιπών μηχανισμών εξουσίας της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η επίκληση του προσφιλούς στην Τουρκία casus beli, αλλά και δήλωση του πρωθυπουργού Ετζεβίτ (5 Οκτωβρίου 2002) ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη δημιουργία κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ και ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή αυτή με κάθε προσοχή είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο.»

Η κατάσταση αυτή όπως εξελίσσεται, συνιστά ένα κλασσικής μορφής στρατηγικό αδιέξοδο για την Άγκυρα, αφού είναι αναγκασμένη να έλθει αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, που είναι σε όλους γνωστό ότι αποτελεί στρατηγικό της εταίρο. Μάλιστα, η Τουρκία δεν έρχεται απλά αντιμέτωπη, αλλά προσφεύγει ακόμη και σε απειλή πολέμου, η οποία στην ουσία απευθύνεται στην Ουάσιγκτον, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των εξελίξεων.


Η «εσωτερική» διάσταση του θέματος
Πέρα από το στρατηγικό αδιέξοδο που συνιστά η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ, υπάρχει και μια άλλη διάσταση στο θέμα, αυτή που έχει σχέση με το εσωτερικό της Τουρκίας. Το KADEK, που αποτελεί συνέχεια του ΡΚΚ, διατηρεί 5.000 μαχητές στο Βόρειο Ιράκ, ενώ δραστηριοποιείται και πολιτικά στην περιοχή αυτή, με την άτυπη συναίνεση του Ταλαμπανί και του Μπαρζανί, κυρίως. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο KADEK να δραστηριοποιείται πλέον νόμιμα στο Βόρειο Ιράκ ή άλλως Νότιο Κουρδιστάν και να αποτελεί έτσι ένα κόμμα που έχει ταυτόχρονη δραστηριότητα στο Βόρειο (ΝΑ Τουρκία) και στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Την ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις του KADEK φέρονται να έχουν οργανωθεί στη γραμμή των τουρκοϊρακινών συνόρων για να αντιμετωπίσουν πιθανές επιχειρήσεις των ΤΕΔ στην περιοχή, έχοντας μάλιστα αναπτύξει αντιαεροπορική άμυνα με βαρέα αντιαεροπορικά και με 70-80 κατευθυνόμενα βλήματα τύπου SA-7. Υπάρχουν δε πληροφορίες ότι το KADEK έχει διαθέσει τον τελευταίο μήνα 1.200.000 δολάρια για αγορά οπλισμού από Αρμενία, Ιράν και Ιράκ, επιδιώκοντας μάλιστα την προμήθεια εξελιγμένων φορητών αντιαεροπορικών κατευθυνομένων βλημάτων. Ταυτόχρονα, 500 περίπου εκπαιδευμένοι αντάρτες φέρονται να έχουν εισχωρήσει στο έδαφος της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, έχοντας ως σκοπό την ενίσχυση των 1000 περίπου ενόπλων που παραμένουν στο τουρκικό έδαφος από την εποχή της σύλληψης Οτσαλάν, οπότε και η συνεχιζόμενη κατάπαυση του πυρός.
Οι εξελίξεις αυτές που έχουν σχέση με τη δραστηριοποίηση του KADEK, θα πρέπει να εξετασθούν και υπό το πρίσμα της πιθανής αποδοχής, αν όχι έγκρισης από την αμερικανική πλευρά, ως μέσο πίεσης προς την τουρκική πλευρά, η οποία ίσως, υπό το πρίσμα των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε, να ήταν η αναζωπύρωση των συγκρούσεων με το KADEK στο δικό της έδαφος.

Εκτιμήσεις-Συμπεράσματα
Το Κουρδικό ως συνολικό ζήτημα και ιδιαίτερα στις διαστάσεις του που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ και το KADEK, είναι μακράν το σοβαρότερο ζήτημα που απασχολεί και θα συνεχίσει να απασχολεί την Τουρκία μέχρι την διευθέτηση και την επίλυσή του.
Η Τουρκία, που αποτελεί ‘κατασκεύασμα’ της Συνθήκης της Λοζάνης και θεώρησε ότι έκτοτε έλυσε ριζικά τα ζητήματα που αφορούν τις μουσουλμανικές εθνικές ομάδες που διαβιούν στα εδάφη της, καλείται να διαχειριστεί εξελίξεις που αφορούν μια από τις ομάδες αυτές, τους Κούρδους συγκεκριμένα, εξελίξεις που επισυμβαίνουν εκτός των εδαφών της και κινούνται κάπου μεταξύ του πνεύματος της Συνθήκης των Σεβρών και της Συνθήκης της Λοζάνης.
Στα πλαίσια των εξελίξεων αυτών και της διαχείρισής τους, η Άγκυρα έρχεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση που θέτει σε σοβαρότατη δοκιμασία τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.
Η ενασχόληση της Τουρκίας στο σοβαρό αυτό ζήτημα και η αγκίστρωσή της στα νοτιοανατολικά της, πλήττει και τις δυνατότητες υποστήριξης των βαλκανικών πολιτικών της Τουρκίας, αλλά και των πολιτικών της που αφορούν την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Εκτιμάται ότι

Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να μπει σε μια μακροχρόνια αποδοχή της κουρδικής πραγματικότητας, σε μια λογική που θα κινείται κάπου μεταξύ του πνεύματος αλλά και του γράμματος της Συνθήκης των Σεβρών και της Συνθήκης της Λοζάννης.
Η κατάσταση αυτή απαιτεί ειδικούς χειρισμούς από πλευράς της Ελλάδας, αφού είναι ενδεχόμενο η αδυναμία χειρισμών να αυξήσει τη νευρικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, το προσεχές διάστημα, με πολιτικές κινήσεις που θα εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, θα πρέπει διεκδικήσει, να κερδίσει και να διατηρήσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να έχει λόγο στις εξελίξεις στην Ανατολία, αν μη τι άλλο, για να διευκολυνθεί η υποστήριξη των εθνικών μας θέσεων στην Κύπρο και το Αιγαίο.
infognomonpolitics@gmail.com

====================================================

Β)Μπερνάρ Κουσνέρ: Οι Κούρδοι του Ιράκ θα Ανακηρύξουν την Ανεξαρτησία τους «κι Εγώ θα Παρακολουθήσω το Γεγονός»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε από το Παρίσι κατά την τελετή επετείου δολοφονίας ενός Κούρδου ηγέτη ότι η κυβέρνηση του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν θα ανακοινώσει την ανεξαρτησία της από την Βαγδάτη, τονίζοντας ότι «εγώ θα παρακολουθήσω το γεγονός».
Όπως αναφέρει στο site της η Kurdish Globe, εβδομαδιαία κουρδική εφημερίδα με έδρα την πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ, ο πρώην Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ μίλησε κατά την τελετή επετείου της δολοφονίας του Δρ Abdulrahman Ghasemlou, ηγέτη των Κούρδων του Ιράν, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Βιέννη στις 13 Ιουλίου 1989 από πράκτορες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Ο Κουσνέρ, κατά την ομιλία του στην τελετή στο Παρίσι, μίλησε για την πολιτική και την κατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ και δήλωσε: «Η σημερινή κατάσταση στο Ιράκ έχει δημιουργήσει μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τους Κούρδους για να κάνουν την τελική απόφαση για το πεπρωμένο τους».

«Λόγω της νέας κατάστασης στο Ιράκ, η πολιτική ισορροπία στο Ιράκ και στην περιοχή έχει αλλάξει, και οι Κούρδοι έχουν αποκτήσει μια ιστορική ευκαιρία για να ανακοινώσει το ανεξάρτητο κράτος τους», υπογράμμισε ο Κουσνέρ, ο οποίος είναι ιστορικά φίλος των Κούρδων, μιλώντας στους παρισταμένους.
«Οι Κούρδοι θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και θα ανακοινώσουν το ανεξάρτητο κράτος τους, και εγώ θα επισκεφθώ το Ερμπίλ γιαl να παρακολουθήσω την ανακήρυξη του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους», κατέληξε.

energia
===============================================================

Γ)Ισραήλ: Στηρίζει το αίτημα των Κούρδων για ανεξαρτησία

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου επικαλέστηκε τη σεχταριστική διάσπαση στο Ιράκ
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την Κυριακή τη στήριξή του για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, κάνοντας λόγο για πολιτική σταθερότητα στο Κουρδιστάν, σε αντίθεση με τη σεχταριστική διάσπαση που επικρατεί στο Ιράκ.
«Πρέπει να στηρίξουμε την κουρδική φιλοδοξία για ανεξαρτησία» είπε σε συνέδριο για την ασφάλεια ο Νετανιάχου. 

Οι Κούρδοι, είπε, «αποτελούν λαό μαχητικό που έχει αποδείξει την πολιτική τους δέσμευση, την πολιτική μετριοπάθεια και αξίζει την πολιτική ανεξαρτησία».
Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν μίλησε για προσάρτηση του Κιρκούκ στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή μετά την πλήρη ανάληψη του ελέγχου του Κιρκούκ και άλλων διαφιλονικούμενων περιοχών στο βόρειο Ιράκ από τις κουρδικές δυνάμεις.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Μπαρζανί είχε αφήσει να εννοηθεί ότι έχει έρθει η ώρα για το ιρακινό Κουρδιστάν να επιδιώξει επισήμως την ανεξαρτητοποίησή του από το υπόλοιπο Ιράκ.

Οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο του Κιρκούκ μετά την αποχώρηση του ιρακινού στρατού και την προέλαση των τζιχαντιστών.
ΒΗΜΑ

Οι τζιχαντιστές κήρυξαν την ίδρυση «χαλιφάτου» σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ

Οι ισλαμιστές του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ κήρυξαν την ίδρυση «χαλιφάτου» και κάλεσαν τζιχαντιστικές οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο να εκφράσουν την πίστη τους σε αυτό.
Σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες την Κυριακή, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε ανακήρυξε τον ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι«χαλίφη» και «ηγέτη όλων των μουσουλμάνων».


Μάλιστα, το ISIS άλλαξε το όνομά του σε «Ισλαμικό Κράτος».

Paul Craig Roberts: «Ισχυρά κέντρα των ΗΠΑ πιέζουν για ταυτόχρονη επίθεση κατά της Ρωσίας και της Κίνας»

Paul Craig Roberts: «Ισχυρά κέντρα των ΗΠΑ πιέζουν για ταυτόχρονη επίθεση κατά της Ρωσίας και της Κίνας»


ΕΝΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥΣ

Σοκάρει τα όσα περιγράφει σε συνέντευξή του ο Paul Craig Roberts, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Ρ.Ρήγκαν, λέγοντας ότι υπάρχουν ισχυρά κέντρα στο αμερικανικό Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, μαζί με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Σιγκαπούρη, τη Νότιο Κορέα κλπ μπορούν να επικρατήσουν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία και της Κίνα!

Κύπρος: Κομμένο το «πηγαινέλα» πρέσβεων στα κατεχόμενα


Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Δημοκρατία θα εκφράσει τη διαμαρτυρία της προς όσους πρέσβεις παρέστησαν σε γεύματα που παρέθετε ο Οζντίλ Ναμί στα κατεχόμενα 

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση ρηματικής διακοίνωσης, μέσω της οποίας θα προειδοποιεί ξένους πρέσβεις να διακόψουν τις επαφές με το κατοχικό καθεστώς.
Παράλληλα, υπάρχει πρόθεση για λήψη μέτρων εναντίον όσων συνεχίσουν εφεξής να πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους της αποσχιστικής οντότητας. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, είναι η υποβάθμιση του επιπέδου των επαφών που θα έχουν οι διπλωμάτες με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερευνα: Πόσο βαθιά έχει μπει η Χρυσή Αυγή στην ελληνική κοινωνίαζ



Αν η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες Ευρωεκλογές είναι ένα θέμα, που πλέον παύει να αποτελεί απλή συγκυρία, το βάθος της επιρροής της στην ελληνική κοινωνία και τους θεσμούς της είναι ένα άλλο, άκρως σημαντικό.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο βουλευτής της ΧΑ Α.Ματθαιόπουλος




Κοινοποιήθηκε πριν λίγο η απόφαση ανακριτριών και Εισαγγελέα.

 Ο βουλευτής Σερρών της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος κρίθηκε προφυλακιστέος.

Το όνομα του δεν αναφερόταν στην δικογραφία.

Πηγή : defencenet.gr

Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών



Τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ είχαν τη δική τους ιστορία. Η οποία είχε και...ροζ απόχρωση!

30 Ιουνίου 1934.Ημέρα Σάββατο στα περίχωρα του Μονάχου.

Ελληνικό υποβρύχιο και τουρκική φρεγάτα “εμπλέκονται” στην καταστροφή χημικών από Συρία



 9672968DC35830BBED7B1D80839F0470
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
 Eνα υποβρύχιο από την Ελλάδα , φρεγάτες από  Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία  και άλλα πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου των ΗΠΑ  που  είναι επικεφαλής, συγκροτούν την Τask Force – 64  (CTF-64) που θα συνοδεύει και θα προστατεύει το υπό αμερικανική σημαία πλοίο MV Cape Ray. στο οποίο θα γίνει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, μεταξύ Σικελίας (Ιταλίας), Μάλτας και Ελλάδας.Ήδη  το μετασκευασθέν και εξοπλισθέν με τα μηχανήματα υδρόλυσης πλοίο  ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Ναυτικό ότι απέπλευσε από την βάση Rota της Ισπανίας  (φωτογραφία) και ήδη βρίσκεται καθ ‘οδόν προς το λιμάνι του Gioia Tauro, της Ιταλίας, όπου φορτώσει τα  χημικά όπλα που μεταφέρονται εκεί από την Συρία με  το δανικό πλοίο Ark Futura.Ανακοινώνοντας την αναχώρηση, Πεντάγωνο ο υπεύθυνος τυπου του αμερικανικού Πενταγώνου  υποναύαρχος John Kirby δήλωσε ότι η παραμονή του πλοίου στην Ιταλία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.