Ετικέτες

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Στάλινγκραντ…2015





[…] Μία ερώτησις την  οποία έθεσα εις πολλούς στρατηγούς* ήτο: «Πιστεύετε ότι η Γερμανία θα ηδύνατο να αποφύγη την ήτταν μετά το Στάλινγκραδ;» Η απάντησις του Ρούντστεντ ήτο: «Νομίζω ναι, εάν εδίδετο ελευθερία ενεργείας εις τους διοικητάς του μετώπου να υποχωρούν όπου και όταν έκριναν τούτο αναγκαίον αντί να είναι ηναγκασμένοι να διατηρούν τας θέσεις των επί υπερβολικώς μακρόν χρόνον όπως συνέβη επανειλημμένως παντού».[…]
Εδώ και τώρα, η Ιστορία επαναλαμβάνεται.
Αλλά με άλλο μανδύα.
Τόσο απλά.

*O Sir Βasil Ηenry Liddell Hart ρωτά τους αιχμάλωτους Γερμανούς στρατηγούς, στο μνημειώδες έργο του «The other side of the Hill». Το απόσπασμα είναι από το ομώνυμο βιβλίο, εκδόσεων «Σπύρου Α.Τζηρίτα», 1950, σελ.389.
https://archive.org/details/TheOtherSideOfTheHillLiddellHart

Χωρίς συνοδεία, χωρίς τεθωρακισμένα, χωρίς φόβο

 

Λιτός βίος…
Στο φανάρι της Ερμού στο Σύνταγμα…
varoufakis1
varoufakis2

Ελλάδα-Γερμανία: ποιος χρωστάει σε ποιον;


Από το 2010, στις ισχυρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες, με την υποστήριξη και των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκθειάζουν με πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) την δήθεν γενναιοδωρία τους προς τον ελληνικό λαό και τις άλλες ευάλωτες χώρες στη ζώνη του ευρώ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αποκαλούν «σχέδιο διάσωσης» μια σειρά μέτρων που βουλιάζουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες των χωρών που τα δέχονται και τις οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική οπισθοδρόμηση, επιστρέφοντας 65 χρόνια πριν.
Του Ερίκ ΤουσένΤο σχέδιο μείωσης του χρέους της Ελλάδος που υιοθετήθηκε το Μάρτιο 2012 και που προβλέπει τη μείωση των οφειλών της Ελλάδας στις ιδιωτικές τράπεζες κατά 50%, ήταν μια απάτη (1) αφού αυτές οι απαιτήσεις είχαν ήδη χάσει το 65 με 75% της αξίας τους στη δευτερογενή αγορά. Η μείωση των χρεών των ιδιωτικών τραπεζών αντισταθμίστηκε με την αύξηση του δημόσιου χρέους στα χέρια της Τρόικας και οδηγεί σε νέα μέτρα πρωτοφανούς βαρβαρότητας και αδικίας.

Η «ανίκητη» Γερμανία που όμως πάντα χάνει! Τι δείχνει η «αυτοκαταστροφική» της ιστορία


Πολλές φορές κατά την διάρκεια του “ελληνικού δράματος” που ονομάζουμε κρίση, το αδιέξοδο έμοιαζε αναπόφευκτο. Και πάντα αποδιδόταν στις “γερμανικές εμμονές”. Αρκετές φορές το Βερολίνο δέχτηκε τις “φιλικές συμβουλές” των ΗΠΑ που παρά τα προβλήματά τους παραμένουν η μοναδική υπερδύναμη στον πλανήτη. Πρόσφατα ο ίδιος ο Ομπάμα ανέλαβε τον ρόλο του συμβουλάτορα. Ποτέ η γερμανική κυβέρνηση και άρχουσα τάξη δεν άκουσε και η “κώφωσή” της αποδιδόταν σ΄ όσους γνωρίζουν την Γερμανία από μέσα σ΄ αυτές τις αυτοκαταστροφικές τελικά εμμονές της. Κοιτώντας το παρελθόν δεν είναι δύσκολο να το πιστέψεις.

Χτύπημα των Anonymous στη Μέρκελ: Ήσασταν φίλη με νεοναζί – δείτε τις φωτογραφίες


merkel-nazi-3
Η Άνγκελα Μέρκελ συναναστρεφόταν με Γερμανούς ναζί, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οιANONUMOUS, οι οποίοι ανάρτησαν στη σελίδα τους στο Facebook φωτογραφίες της Άνγκελα Μέρκελ με νεοναζί. 
Οι Anonymous δημοσίευσαν στις 5 Φεβρουαρίου 2015 φωτογραφίες προηγούμενης δεκαετίας, στις οποίες η σημερινή καγκελάριος της Γερμανίας έχει φωτογραφηθεί σε συναναστροφές με νεοναζί.

Η Γερμανία ως ωραία ψευδαίσθηση


Κorruption: Διαφθορά & Πολιτική στη Γερμανία

Η Γερμανία ως ωραία ψευδαίσθηση. Από τις αποκλειστικές άδειες και τη φοροαπαλλαγή με δάνεια, στα εισοδήματα των βουλευτών από «δώρα» και τη διαφθορά στην κυβέρνηση. Έρευνα – ανάλυση από το 1519 έως σήμερα
Όταν η διαφθορά αλλάζει την ιστορία: Οι Αυτοκρατορικές Εκλογές του 1519
Στις 28 Ιουνίου του 1519, έλαβαν χώρα οι εκλογές για το Στέμμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που από πολλούς ιστορικούς θεωρούνται ότι επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον της Ευρώπης για περίπου δύο αιώνες. Οι συγκεκριμένες εκλογές έμειναν στην ιστορία ως ένα παράδειγμα διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και συνεργασίας του με το πανίσχυρο τραπεζικό, επιχειρηματικό κατεστημένο. Αν και η εκλογική αναμέτρηση μετατράπηκε σε μία μονομαχία ενός Ισπανού με ένα Γάλλο, το αποτέλεσμα της κρίθηκε από την καταλυτική παρέμβαση ενός Γερμανού τραπεζίτη και την δωροδοκία επτά Γερμανών εκλεκτόρων Πριγκίπων. Η αναδρομή, στο πρώτο τμήμα του άρθρου, σε γεγονότα που συνδέονται με τις Αυτοκρατορικές εκλογές που έλαβαν χώρα πριν από 500, περίπου χρόνια, χρησιμοποιείται ως γέφυρα για τη σύνδεση με το δεύτερο τμήμα του άρθρου, όπου παρουσιάζεται η διαφθορά στο σήμερα, με επίκεντρο τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης των 500 εκ ανθρώπων, τη Γερμανία.

Μέρκελ σε Ολάντ: Σκάσε ηλίθιε! Η Ελλάδα είναι…


Μέρκελ σε Ολάντ: Σκάσε ηλίθιε! Η Ελλάδα είναι...

Ο Φρανσουά Ολάντ κάνει το λάθος να μπερδέψει την Ελλάδαμε τηνΟυκρανία. Μιλάει για απόλυτη δυστυχία και μιζέρια του λαού που “πληρώνει” τις φιλοδοξίες ενός ηγέτη…

Δυστυχώς, όμως, ο προέδρος της Γαλλίας την… πατάει, μιας και η χώρα που βλέπει δεν είναι η Ουκρανία και ο λαός δεν είναι δυστυχισμένος λόγω του Πούτιν, αλλά της… συμμάχου του, Άνγκελα Μέρκελ.

Η μισή αλήθεια του Τζήμερου


tzimeros

Κύριε Τζήμερε ας ασχοληθούμε επιμέρους με κάποια από τα εξυπνακίστικα σχόλια σας τα οποία παρουσιάζετε μονομερώς ως ιδανικές περιπτώσεις.
Αναρωτιέστε πολύ λογικά: Γιατί η Ελλάδα, ένα κράτος τόσο προικισμένο από τη φύση, με τόσο δημιουργικούς πολίτες, έχει μόνο 185 δισ. ΑΕΠ; Γιατί η Ολλανδία, που έχει έκταση το ένα τρίτο της δικής μας, που η μισή χώρα είναι βάλτος και αγωνίζεται εδώ και αιώνες να μην την καταπιούν τα κύματα του Ατλαντικού έχει 800 δισ. ΑΕΠ; Γιατί η Νότια Κορέα που το 1961 είχε το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας, και το 1981, όταν εμείς αρχίζαμε τον… σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας είχε ΑΕΠ μόλις 71 δισ. δολάρια, έφτασε σήμερα στο τερατώδες 1,4 τρισ. με 600 δισ. εξαγωγές
Λοιπόν το συνολικό χρέος της Ολλανδίας (Δημοσίου Επιχειρήσεων Ιδιωτικό Τραπεζών) είναι 683% του ΑΕΠ της ενώ της χρεωκοπημένης Ελλάδας περίπου270% πηγή:http://www.analyst.gr/2015/02/05/nea-vouna-xreon/
Καλά θα είναι να λάβετε ότι στο ΑΕΠ της περιλαμβάνεται και ένα θηριώδες ποσό το οποίο θεωρητικά εμφανίζουν μεγάλες πολυεθνικές γιατί φορολογούν τα κέρδη τους με υποτυπώδεις συντελεστές βάση ειδικής συμφωνίας με την Ολλανδία βλέπε ΙΚΕΑ FIAT.

Γιόζεφ Σουμπέτερ 1883 – 1950



Γιόζεφ Σουμπέτερ

Αμερικανός οικονομολόγος, αυστριακής καταγωγής, γνωστός για τις θεωρίες του περί καπιταλιστικής ανάπτυξης και οικονομικών κύκλων, καθώς και για την εκλαΐκευση του μαρξικού όρου της «δημιουργικής καταστροφής» (του καπιταλισμού). Πιο δημοφιλές έργο του, το πολυδιαβασμένο βιβλίο «Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός και Δημοκρατία», που εκδόθηκε το 1942. Θεωρείται ένας από τους επιδραστικότερους οικονομολόγους του 20ου αιώνα.
Ο Γιόζεφ Αλόις Σουμπέτερ (Joseph Alois Schumpeter) γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1883 στην κωμόπολη Τρισχ της Αυστροουγγαρίας (σήμερα Τρεστ Τσεχίας), από πατέρα γερμανικής καταγωγής, που διατηρούσε στην περιοχή ένα μικρό εργοστάσιο. Σε ηλικία τεσσάρων ετών μένει ορφανός, όταν ο πατέρας του σκοτώνεται σε κυνηγετικό δυστύχημα. Με τη μητέρα του Ιωάννα μετακομίζει στο Γκρατς και το 1893 στη Βιέννη, όπου φοιτά εσώκλειστος στο φημισμένο ιδιωτικό σχολείο «Θηρεσιάνουμ» (1893-1901). Στη συνέχεια γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, από το οποίο αποφοιτά το 1906 με διδακτορικό στα οικονομικά.

Ιούλιος Βερν 1828 – 1905


Ιούλιος Βερν

Γάλλος συγγραφέας, ο παραμυθάς και οραματιστής που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Μυθιστορήματα, όπως «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Από τη Γη στη Σελήνη», «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» και η «Μυστηριώδης Νήσος», αποτελούν προσφιλή αναγνώσματα. Ήρωες, όπως ο Φιλέας Φογκ και ο Κάπτεν Νέμο. εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων.
Ο Ιούλιος Βερν (Jules Verne) γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Ναντ, παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού. Η γενέθλια πόλη του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βερν, όταν στα μικράτα του παρατηρούσε με τις ώρες τα καράβια να περνούν από τον ποταμό Λουάρ και να ξανοίγονται στο πέλαγος. Το 1848 αφήνει τη Ναντ και μετακομίζει στο Παρίσι για να σπουδάζει νομικά. Γρήγορα «τα φορτώνει στον κόκκορα» και δοκιμάζει να γράψει, παράλληλα με την απασχόληση του στο Χρηματιστήριο του Παρισιού για τα προς το ζην.

Πιοτρ Κροπότκιν 1842 – 1921


Πιοτρ Κροπότκιν
Ρώσος αναρχικός στοχαστής, ο οποίος διατύπωσε μία παραλλαγή της αναρχικής θεωρίας, γνωστής ως «αναρχο-κομουνισμός». Θεωρούσε ότι ο καπιταλισμός δημιουργούσε φτώχεια και τεχνητή σπανιότητα των αγαθών, ενώ προωθούσε την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Πίστευε σε μία κομμουνιστική κοινωνία, χωρίς κράτος, αποκεντρωμένη και βασισμένη στην αλληλοβοήθεια και την εθελοντική οργάνωση των εργατών. Αν και διακρίθηκε σε ποικίλους επιστημονικούς τομείς, από τη ζωολογία και τη γεωγραφία, ως την κοινωνιολογία και την ιστορία, περιφρόνησε την υλική επιτυχία, προς χάρη της ζωής του επαναστάτη.
Ο αριστοκρατικής καταγωγής Πιοτρ Αλεξέγεβιτς Κροπότκιν (Pyotr Kropotkin) γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1842 (9 Δεκεμβρίου 1842 με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) στη Μόσχα. Ήταν γιος του πρίγκιπα του Σμολένσκ, Αλεξέι Πέτροβιτς Κροπότκιν, ο οποίος διέθετε μεγάλα τσιφλίκια και 1200 δουλοπάροικους στη δούλεψή του. Η μητέρα του ήταν κόρη Κοζάκου στρατηγού. Το 1857, σε ηλικία 14 ετών, εντάχθηκε στο επίλεκτο σώμα των Ακολούθων, το οποίο προετοίμαζε τα παιδιά της ρωσικής αριστοκρατίας για στρατιωτική καριέρα. Παρέμεινε στην Αγία Πετρούπολη, όπου έδρευε η στρατιωτική αυτή σχολή, έως το 1862, οπότε εντάχθηκε στον ρωσικό στρατό. Τα χρόνια της μαθητείας του, εκτός από τη σκληρή έως απάνθρωπη στρατιωτική εκπαίδευση, μελέτησε κατά μόνας τους Γάλλους εγκυκλοπαιδιστές και τη γαλλική ιστορία, ενώ ήρθε σε επαφή με τα φιλελεύθερα πνεύματα που έκαναν έντονη την παρουσία τους εκείνη την περίοδο στη Ρωσία. Εκτιμούσε την απόφαση του τσάρου Αλέξανδρου Β' να καταργήσει τη δουλεία το 1861, αλλά αμφισβητούσε τη «φιλελεύθερη φήμη» που τον ακολουθούσε.

Μάρκος Βαμβακάρης 1905 – 1972


Μάρκος Βαμβακάρης
Ρεμπέτης, από τους ακρογωνιαίους λίθους της λαϊκής μουσικής. Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στον συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια καθολικών και ήταν ο πρώτος από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, έφερε όμως το «μικρόβιο» της μουσικής. Ο πατέρας του έπαιζε γκάιντα και ο παππούς του έγραφε τραγούδια.

Νίκος Ξυλούρης 1936 – 1980


TΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΑ

Ο «Αρχάγγελος της Κρήτης» γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1936 στα Ανώγια Ρεθύμνου. Ήταν μόλις πέντε ετών, όταν στις 13 Αυγούστου του 1941 οι γερμανοί κατακτητές εισέβαλαν στο χωριό του και το έκαψαν. Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην κοιλάδα του Μυλοποτάμου, για να επιστρέψουν στον τόπο τους τρία χρόνια αργότερα, μετά την απελευθέρωση.
Τα πρώτα χρόνια στα κατεστραμμένα Ανώγια είναι φτωχικά και δύσκολα για την οικογένεια του Νίκου Ξυλούρη, όπως και για όλους τους συγχωριανούς του. Ο ίδιος φεύγει για το Ηράκλειο, για να μάθει γράμματα. Το σχολείο, όμως, του είναι μάλλον αγγαρεία και ήδη έχει δείξει την κλίση του στη μουσική.

Η Πόλκα των Ελλήνων


Γιόχαν Στράους υιός
Γιόχαν Στράους υιός

Γρήγορη πόλκα του Γιόχαν Στράους υιού. Hellenen-Polka ο πρωτότυπος τίτλος του έργου, που διαρκεί κάτι περισσότερο από δύο λεπτά. Φέρει τον αριθμό 203 στον κατάλογο με τα έργα του αυστριακού συνθέτη.

Η τραγωδία της Θύρας 7




Αποφράδα ημέρα για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο η 8η Φεβρουαρίου, καθώς το 1981 συνέβη η τραγωδία της Θύρας7.
Η τραγωδία εκτυλίσσεται ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο απόγευμα στο παλαιό Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός των Σαργκάνη, Γαλάκου, Αναστόπουλου και Νικολούδη, αντιμετωπίζει την ΑΕΚ των Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς και Μαύρου στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Οι ερυθρόλευκοι είναι καταιγιστικοί... Συντρίβουν 6-0 τους μεγάλους αντιπάλους τους με 3 γκολ του Γαλάκου και από ένα των Κουσουλάκη, Ορφανού και Βαμβακούλα.

Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό



?






Τη δεύτερη Κυριακή κάθε Φεβρουαρίου εκκλησίες διαφόρων δογμάτων και ομολογιών θυμούνται και προσεύχονται για τους 535.000 ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο που πάσχουν από αυτισμό.

Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου







Αλμανάκ Βασική Έκδοση 8 Φεβρουαρίου



μ. Χ.
1600

Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, λόγω των αιρετικών απόψεών του... Υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.
1833

Με διάταγμα της αντιβασιλείας, η Δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα τον Φοίνικα.
1883

Ο ασφαλιστής Λιούις Γουότερμαν αρχίζει τα πειράματά του, με στόχο να δημιουργήσει την πρώτη πένα διαρκείας. Ένα χρόνο αργότερα, η ευρεσιτεχνία του κατοχυρώνεται, οπότε θα ιδρύσει και την εταιρεία Waterman.