Ετικέτες

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Γιούρι Γκαγκάριν 1934 – 1968


Γιούρι Γκαγκάριν
«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του ανθρώπου στο διάστημα. Εκπρόσωπός του, ο Γιούρι Γκαγκάριν (Yuri Gagarin), ο πρώτος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σ’ ένα μικρό χωριό, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Όταν τελείωσε το σχολείο, το 1950, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, με σκοπό να γίνει μεταλλουργός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα πιλότου. Ο εκπαιδευτής του διέκρινε το ταλέντο του και τον σύστησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διακρίθηκε για τις πτητικές του ικανότητες, την πειθαρχία και τη σωματική του δύναμη.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 27 Μαρτίου



μ. Χ.
1821

Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντηεισέρχονται στο Βουκουρέστι. «Και εις τα πύλας του Βυζαντίου» του εύχονται οι παριστάμενου στη δοξολογία.
1821

Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).

Το 18κινητήριο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος της NASA


Η NASA παρουσίασε το ηλεκτροκίνητο ελικοφόρο αεροσκάφος που αναπτύσσει από το 2014 και το οποίο χρησιμοποιεί 18 κινητήρες που τροφοδοτούνται από μπαταρίες LIP (lithium iron phosphate). Έχει άνοιγμα πτερύγων 9,3 μέτρων, ταχύτητα 200 μιλίων την ώρα, επιχειρησιακή οροφή 12.000 ποδιών και ακτίνα δράσης 450 μιλίων μεταφέροντας τέσσερεις επιβάτες. Το πρόγραμμα του αεροσκάφους ονομάζεται LEAPTech (Leading Edge Asynchronous Propeller Technology) και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών.