Ετικέτες

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-ΣΗΜΑΔΙΑΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ( ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΔΡΟΥ) (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Σαν σήμερα προσαρτάται το Ιόνιο στην Γαλλία 17 Οκτωβρίου 1797
 

Η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο (Campo Formio) που συνάφθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1797 ήταν μια σπουδαία συνθήκη ειρήνης μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας η οποία και επισφράγησε την προκαταρκτική Συνθήκη ειρήνης Λεόμπεν που είχαν συνομολογήσει οι ίδιες χώρες έξι μήνες πριν. Υπογράφηκε στο Κάμπο Φόρμιο, ένα χωριό της Βενέτσια Τζούλια, (Βενετίας), ύστερα από την ήττα των Αυστριακών και τον τερματισμό της νικηφόρας εκστρατείας του Ναπολέοντος, στην Ιταλία.

Στο άρθρο 5 περιέχονται στην Γαλλία οι ενετικές κτήσεις στον ελλαδικό χώρο (Λεβάντε): Τα Ιόνια Νησιά, το Βουθρωτό, η Πάργα, η Πρέβεζα και η Άρτα. Διακρίνεται η υπογραφή του Βοναπάρτη.

olympia.gr

Κουαρτέτο για έγχορδα Αρ. 1


<center>Λέος Γιανάτσεκ
Λέος Γιανάτσεκ

Μουσικό έργο του Λέος Γιανάτσεκ (1854-1928), από τα πιο γνωστά του διακεκριμένου τσέχου συνθέτη.
Το Κουαρτέτο για έγχορδα Αρ. 1 γράφτηκε μεταξύ 13 και 28 Φεβρουαρίου 1923, σε μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο του Γιανάτσεκ και αναθεωρήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου 1923. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1924 στο «Μοτσαρτέουμ» της Πράγας, από το Τσεχικό Κουαρτέτο (Czech Quartet).

Ζυθοπλημμύρα στο Λονδίνο


Ζυθοποιία ΜάιοξΖυθοποιία Μάιοξ
Ασυνήθιστο συμβάν με τραγική κατάληξη, που έμεινε στην ιστορία ως «Η Ζυθοπλημμύρα του Λονδίνου» (London Beer Flood).
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στη διασταύρωση των οδών Τότεναμ Κορτ και Όξφορντ, στο δυτικό άκρο (West End) του Κεντρικού Λονδίνου. Εκεί υπήρχε από το 1764 η έδρα της ζυθοποιίας Μάιοξ (Meux), ιδιοκτησίας του σερ Χένρι Μάιοξ, βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος. Το εργοστάσιο, που παρήγαγε κυρίως μαύρη μπύρα (porter), δέσποζε μιας φτωχογειτονιάς, που ανήκε στην ενορία του Αγίου Αιγιδίου των Αγρών (St Giles in the Fields).

Χιούι, Λιούι, Ντιούι


Τρία ανθρωπόμορφα παπάκια, ανηψάκια του Ντόναλντ Ντακ, που ανήκουν στον κόσμο των ηρώων της Ντίσνεϊ. Είναι τρίδυμα και ξεχωρίζουν μόνο από το χρώμα των καπέλων τους: κόκκινο για τον Χιούι, πράσινο για τον Λιούι και μπλε για τον Ντιούι.
Ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι (Huey, Louie, Dewey) γεννήθηκαν από το πενάκι του αμερικανού σχεδιαστή Αλ Ταλιαφέρο (1905-1969), με τη συνδρομή του συγγραφέα Τεντ Όσμπορν (1900-1968). Ο Ταλιαφέρο εμπνεύστηκε τα ονόματα των ηρώων του από τον λαϊκιστή πολιτικό Χιούι Λογκ (1893-1935), τον ναύαρχο Τζορτζ Ντιούι (1837-1917), ήρωα του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου και τον συνάδελφό του κομίστα Λούι Σμιτ (1908-1993). Τα τρία παπάκια πρωτοεμφανίστηκαν σε κόμικ στριπ στις 17 Οκτωβρίου 1937 και τον επόμενο χρόνο έκαναν και το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο στην ταινία κινουμένων σχεδίων Donald’s Nephews (Τα ανήψια του Ντόναλντ), που έκανε πρεμιέρα στις 15 Απριλίου 1938 στο Λος Άντζελες.

Φρεντερίκ Σοπέν 1810 – 1849

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Φρεντερίκ Σοπέν


Πολωνός πιανίστας και συνθέτης της Ρομαντικής Περιόδου, που έγραψε ορισμένες από τις ωραιότερες συνθέσεις για πιάνο.
Η εκλεπτυσμένη πρωτοτυπία που χαρακτηρίζει το έργο του και η εξαιρετική δεξιοτεχνία του ως πιανίστα τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους συνθέτες και πιανίστες όλων των εποχών.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» το 1993.
Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και μας υπενθυμίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», του φιλόδοξου προγράμματος του ΟΗΕ για τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015.

Today in Military History: October 18, 1016:Battle of Ashingdon: Danes Defeat Saxons


Battle of Ashingdon: Danes Defeat Saxons
Vikings attacking Saxon line (foreground)
From the History Channel series, "Vikings"
Image courtesy of http://articles.latimes.com
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)
Today's side-trip through history is devoted to two areas of history which are favorites of mine: the Dark Ages and the Vikings. Today's conflict is centered on the Norse takeover of the England and its incorporation into a North Sea empire, though it was rather short-lived.

Credit Suisse: Tο 1% του πληθυσμού κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου


1d6db-capitalistboatΕίναι πλέον επίσημο και με τη βούλα της Credit Suisse!  Το 50% του παγκόσμιου πλούτου ανήκει σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού του πλανήτη!


Η έκθεση του 2015 για τον παγκόσμιο πλούτο,  αναδεικνύει κι έναν άλλο απροσδόκητο παράγοντα. Ότι εκείνοι που συνθέτουν το πανίσχυρο 1% του πλανήτη δεν είναι αποκλειστικά και μόνον δισεκατομμυριούχοι αλλά και πρόσωπα που έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των, περίπου, 760.000 δολαρίων.

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΤΥΑΝΕΥΣ (Μικρή συλλογή άρθρων)


 

Α) ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΤΥΑΝΕΥΣ – Ο ΕΛΛΗΝΑΣ «ΧΡΙΣΤΟΣ»;


ΕΝΑ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣΦιλόσοφος,θεόσοφος,θαυματουργός,θεουργός,ο τυπικότατος εκπρόσωπος του θρησκευτικού και φιλοσοφικού συγκριτισμού στα χρόνια του Χριστού.Η νεότητά του συμπίπτει περίπου στην αρχή του 1ου μ.Χ. αιώνα(κατ’ ακριβέστερο καθορισμό τον Απρίλιο του 17 μ.Χ. είχε ηλικία μεταξύ του 16ου και του 20ού έτους),ήταν γιος ομώνυμου εξελληνισμένου Καππαδόκη,πάμπλουτου και καταγόμενου από παλαιά οικογένεια των Τυάνων,εκπαιδεύτηκε δε κυρίως στην Ταρσό της Κιλικίας,αλλά και στις Αιγές,την πόλη που γειτνίαζε με την Ταρσό.Μετά το πέρας της θεωρητικής του εκπαιδεύσεως υπέβαλε τον εαυτό του σε αυστηρή άσκηση(σε πενταετή σιωπή),διέμενε δε κατά το διάστημα αυτό άλλοτε στην Παμφυλία κι άλλοτε στην Κιλικία.Πασίγνωστος πλέον για την ευσέβεια,την σοφία και την θαυματουργό δύναμη,άρχισε τον πλάνητα βίο του.Οι βιογράφοι του,και μάλιστα ο Φιλόστρατος,διατείνονται ότι μετέβη όχι μόνο στην Αντιόχεια και άλλες πόλεις της δυτικής Ασίας,αλλά και στην Μεσοποταμία και στην Ινδία.Στο σημείο αυτό η βιογραφία του Φιλοστράτου καθίσταται εξ ολοκλήρου πολυμαθής μυθιστορία,αυτού δε του τύπου οι μυθιστορίες ήταν κατ’ εξοχήν αρεστές στους χρόνους του Σεπτιμίου Σεβήρου.

Διονύσιος Λαυράγκας 1860 – 1941


Διονύσιος Λαυράγκας
Επτανήσιος μουσουργός, από τους ιδρυτές της Εθνικής Μουσικής Σχολής και από τους πρωτεργάτες της όπερας στην Ελλάδα. Τέκνο του Σπύρου Λαυράγκα από το Ληξούρι και της Κασάνδρας Ραζή από τα Ραζάτα, γεννήθηκε στο αγγλοκρατούμενο Αργοστόλι στις 17 Οκτωβρίου 1860.
Σπούδασε μουσική στη γενέτειρά του και αργότερα στην Ιταλία και τη Γαλλία, με καθηγητές τους συνθέτες Ντελίμπ και Μασνέ. Παρέμεινε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, διευθύνοντας παραστάσεις όπερας στη Γαλλία και την Ιταλία. Το 1894 επέστρεψε στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αθηνών, προκειμένου να αναλάβει τη διεύθυνση της χορωδίας της.

Δημήτριος Μάξιμος 1873 – 1955


Δημήτριος Μάξιμος

Τραπεζίτης και πολιτικός από την Πάτρα, που διατέλεσε πρωθυπουργός επί οκτάμηνο στα κρίσιμα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου. Ιδιοκτησίας του ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, που στεγάζει τον εκάστοτε πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Ο Δημήτριος Μάξιμος γεννήθηκε το 1873 στην αχαϊκή πρωτεύουσα και ήταν γιος του Επαμεινώνδα Μάξιμου, με καταγωγή από τη Χίο, και της Ασπασίας Λόντου, της γνωστής οικογενείας των προυχόντων του '21. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα (1891) και παράλληλα ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 17 Οκτωβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!

  




μ. Χ.
1814
Εννέα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ζυθοπλημμύρα στο Κεντρικό Λονδίνο. Προκλήθηκε όταν διερράγη μία μεγάλη δεξαμενή με μπύρα στη ζυθοποιία «Μάιοξ» και το περιεχόμενό της χύθηκε στο δρόμο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά από τα παρακείμενα σπίτια, σε μία από τις φτωχογειτονιές της αγγλικής πρωτεύουσας.

Η «VOLKSWAGEN», ΟΙ MILLI VANILLI ΚΑΙ ΟΙ BONEY M…






Με αφορμή το πραγματικά μεγάλο αλλά και φριχτό σκάνδαλο που προκάλεσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με θέμα τις εκπομπές ρύπων της Volkswagen, έρχομαι να σας θυμίσω ακόμα δύο παρόμοιου τύπου σκάνδαλα. Και τα δύο γερμανικής προέλευσης και ευρεσιτεχνίας. Μπορεί ο χώρος του αυτοκινήτου και της περιβαλλοντικής μόλυνσης να είναι σημαντικότερος για τον πλανήτη (για αυτό έγραψα τη λέξη φριχτό) αλλά εξ’ ίσου σημαντικός είναι κι οποιοσδήποτε άλλος χώρος με επαγγελματική υπόσταση.

Athens Voice: Μετά το ξέπλυμα του ναζισμού, το στύψιμο του αντιφασισμού …



soti_triantafyllou
του Αρη Χατζηστεφάνου

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στον Τύπο, από τον σάλο που προκάλεσε η Athens Voice ξεπλένοντας τη Χρυσή Αυγή με lifestyle αναφορές στην κόρη του ηγέτη της ναζιστικής οργάνωσης και το συγκεκριμένο Free Press αποφάσισε να χτυπήσει και τον αντιφασισμό με κείμενο της Σώτης Τριανταφύλλου.
Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ. Εμείς σκεφτήκαμε απλώς να απαντήσουμε σε ορισμένα σημεία του.

Είθε…… εσίγας γύναι(!) ή «περί πολυλογίας»




Είθε, εσίγας… γύναι (!) Μακάρι να σιωπούσες(!!!) γυναίκα…. Μονολόγησε, αιφνιδιασμένος είναι αλήθεια, ο πολύ νέος και ολίγον φιλοσοφών αυτοκράτορας ΘΕΟΦΙΛΟΣ,
όταν η ωραιότατη ΚΑΣΣΙΑΝΗ, όχι μόνο απλώς δεν…. σιώπησε,
αλλά και Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε επί ίσοις όροις στην… φιλοσοφημένη, όπως νόμιζε, διάσημη πλέον ατάκα του….!
ΒΕΒΑΙΑ: Σε Δ Υ Ν Α Μ Ι Σ Μ Ο και αξιοπρέπεια, προηγήθηκε… μακράν η Ομηρική (όχι η… σχολική), ΠΗΝΕΛΟΠΗ.
Όταν φάνηκε ότι δεν είχε καμιά διάθεση να καταπιεί τα.. παραμύθια που (θα) της ξεφούρνιζε ο… πολύτροπος,
λέγοντάς του ορθά κοφτά:
«Θέλω να μου τα πεις…. Ο Λ Α, Οδυσσέα.
Δεν θα σταματήσω να σε ρωτάω, μέχρι να τα ΜΑΘΩ όλα» (!). (ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ραψ. ψ 260 κ.ε)
«Παράξενη γυναίκα (δαιμονίη!)….Τί θες τώρα και με ζαλίζεις…. καλύτερα για σένα να…. μήν ξέρεις….» της το… ξέκοψε ο…. πολύπαθος εκνευρισμένος (!)
Σημείωση: Τουλάχιστον ο Οδυσσέας(=Όμηρος) απέφυγε κάτι ανάλογο με το…. άκρως ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ «ε σ ί γ α ς» του Θεόφιλου. Αν σημαίνει κάτι αυτό,για την νοοτροπία των δύο κόσμων, δεν είναι της ώρας.

Η τραγωδία του 12χρονου που προτίμησε να σκοτωθεί παρά να σκοτώσει


ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Ο 12χρονος Angel Ariel Escalante Perez γύριζε με τα πόδια στο σπίτι του στη Γουατεμάλα όταν έπεσε σε ενέδρα κακοποιών που του έδωσαν το δίλημμα είτε να σκοτώσει έναν οδηγό λεωφορείου είτε να πεθάνει ο ίδιος.