Ετικέτες

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

US Bombers to Australia: Washington’s Deployments in the Pacific

US Bombers to Australia: Washington’s Deployments in the Pacific

By Binoy Kampmark
The language never reflects the actual conduct.  Deploying weapons to a region in greater numbers is not seen as provocative, even if placing such items in a theatre of operations is bound to get neighbours nervous.  This is particularly the case about the US “rebalance” in the Asia-Pacific.  “The ongoing deliberations,” notes John J. Hamre of the Centre for Strategic and International Studies, “are shaped more by the legacy of the past (for example arguing about where to relocate particular facilities) than by the security imperatives of the next thirty years.”

Η πτώση της Παλμύρας αντιστρέφει τη γεωπολιτική ισορροπία στο Λεβάντε


Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία)            (μτφρ. Κριστιάν)
Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά στο Λεβάντε με την διακοπή του αρχαίου «Δρόμου του Μεταξιού» από το Ισλαμικό Εμιράτο, δηλαδή του περάσματος από το Ιράν προς τη Μεσόγειο. Δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο επιλογές: είτε μέσω Ντείρ εζ-ζορ (Deir ez-Zor) και του Χαλεπιού, είτε μέσω Παλμύρας και της Δαμασκού. 
Ο πρώτος δρόμος διακόπηκε στις αρχές του 2013, ο δεύτερος μόλις τώρα. 
Η πτώση της Παλμύρας θα έχει επομένως τεράστιες συνέπειες στο σύνολο της περιφερειακής ισορροπίας.

Ποιος σκότωσε τον “πολέμαρχο” των ρωσόφωνων στην Αν. Ουκρανία;

Ποιος σκότωσε τον “πολέμαρχο” των ρωσόφωνων στην Αν. Ουκρανία;

Φωτογραφία thetoc.gr
Ο Αλεξέι Μοζγκοβόι, διοικητής ομάδας ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δολοφονήθηκε μαζί με έξι άλλους ανθρώπους, από επίθεση άγνωστης ομάδας, όπως μετέδωσε χθες η υπηρεσία ενημέρωσης για τους αυτονομιστές της επαρχίας Λουχάνσκ (LITs).

Ο Μοζγκοβόι, ηγέτης της ταξιαρχίας “Φάντασμα”, σκοτώθηκε καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ανατινάχθηκε από “εκρηκτικό μηχανισμό και έπειτα από πυροβολισμούς από πολυβόλα”, ανέφερε ο αξιωματούχος των ανταρτών Σεργκέι Γκορένκο. 

Θρησκευτικός "πόλεμος" ΗΠΑ-Ρωσίας και στη μέση τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας

 
Μεγάλη ενόχληση φέρεται να επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την μεγάλη απήχησηπου έχει η Ορθοδοξία στη χώρα μας, αφού την συνδυάζουν με την επιρροή των Ρώσων.
Το πολυακουσμένο σύνθημα “αδερφοί μας Ρώσοι Ορθόδοξοι” ενοχλεί όσο τίποτα τους Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούν πως χάνουν σε επίπεδο επιρροής όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων γενικότερα, όπως για παράδειγμα τις επίσης Ορθόδοξες Βουλγαρία, Σερβία.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως η πρόσφατη συντονισμένη επίθεση κατά της μεταφοράς για προσκύνημα των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας πηγάζει από ισχυρά κέντρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ραγκόζιν: Τα ρωσικά άρματα μάχης δεν χρειάζονται βίζα για να μπουν στην Ευρώπη




Τα άρματα μάχης δεν χρειάζονται βίζα για να μπουν στην Ευρώπη, «αστειεύτηκε» ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, εξηγώντας πως δεν αισθάνεται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που τον εμποδίζουν να μεταβεί στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.


«Πάντα αστειεύομαι με το θέμα αυτό. Δεν μας δίνουν βίζα, επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος μας, ας είναι. Όμως τα άρματα μάχης δεν έχουν ανάγκη από βίζα», είπε στη διάρκεια εκπομπής που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 1.

Άντα και Μανουέλα, τα δύο πρόσωπα της νικηφόρας Αριστεράς στην Ισπανία






Οι «Αγανακτισμένοι» της Ισπανίας μετακινούνται πλέον από τους δρόμους και τις πλατείες στα δημαρχεία.

Η Άντα Κολάου, η ηλικίας 41 ετών ακτιβίστρια που διακρίθηκε στον αγώνα κατά των εξώσεων, νίκησε στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη. «Ήταν μία νίκη του Δαβίδ επί του Γολιάθ» δήλωσε. Τώρα θα πρέπει να συγκροτήσει μία συμμαχία ώστε να εξουδετερώσει τα κόμματα που θα ενωθούν για να εμποδίσουν την εκλογή της.

Πέμπτη φάλαγγα οι Ολιγάρχες – Ο Τσίπρας υποσχέθηκε να τους τσακίσει!


Πέμπτη φάλαγγα οι Ολιγάρχες – Ο Τσίπρας υποσχέθηκε να τους τσακίσει!
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μίας επίπονης και δύσκολης διαπραγμάτευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑκαι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις στο θέμα του ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό.

Η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται σε συνθήκες κανονικότητας αφού από τον Αύγουστο του 2014 έχει διακοπεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι μία απαράδεκτη κατάσταση που δεν τιμά τους εταίρους είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι: «Κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αν αυτή είναι η τακτική τους δεν θα είναι αποτελεσματική. Η κυβέρνηση παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία των ΜΜΕ που πολλές φορές αποτελούν την φωνή των δανειστών έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Στηρίζει τις προσπάθειές μας ο ελληνικός λαός, γιατί διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν δύο πλευρές και όχι μία». 

Ιστορίες σεξισμού στα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής Σχολής…

 

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους γνωστού καθηγητή

na-min-katargithei-to-tmima-psychologias
από Ελευθεριακή Παρέμβαση Φιλοσοφικής
_________________________________
 «Εσύ είσαι ομορφούλα, δε χρειάζεται να εξεταστείς. Άσε μου και τον αριθμό σου» είπε ο καθηγητής Φώτης Δημητρακόπουλος, πριν λίγο καιρό, απευθυνόμενος σε μία συμφοιτήτριά μας. Η σεξιστική στάση τού εν λόγω καθηγητή Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας,  καθώς και προέδρου του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών μας έδωσε την αφορμή να θίξουμε το ζήτημα του σεξισμού και της πατριαρχίας, το οποίο συχνά περνά στα ψιλά γράμματα.

Επεσε ο φίλoς του Σαμαρά, Ραχόι. Podemos «First we take…Madrid » #SpanishElections


raxoi_Ισπανία: Ιστορική νίκη του Podemos σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη – Υπό κατάρρευση το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι

Τα κινήματα των πλατειών και των Αγανακτισμένων της Πουέρτα ντελ Σόλ της Μαδρίτης και της Πλατείας Καταλονίας της Βαρκελώνης, χάρις στο Podemos και τα κινηματικά ψηφοδέλτια, μπορεί να πάρουν τον έλεγχο των δήμων των δύο μεγαλύτερων ισπανικών πόλεων, αλλάζοντας σε λιγότερο από ένα χρόνο το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 όταν Podemos είχε πάρει 8%. 
Τέσσερα χρόνια μετά το «Κίνημα της 15ης Μαΐου» του 2011, χιλιάδες ακτιβιστές εισέβαλαν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια για να αλλάξουν την πολιτική, την Ισπανία και την Ευρώπη. Eπόμενη μάχη θα είναι εκείνη για την αλλαγή της κυβέρνησης της Μαδρίτης στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, αλλάζοντας τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στην Ευρώπη.
Το Λαϊκό Κόμμα έχασε 2.443.804 ψήφους με καταμετρημένο το 99,47% των ψήφων, ενώ η αποχή αυξήθηκε οριακά. Ο δικομματισμός μόλις που ξεπερνά το 50%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που άντεξε στις κάλπες, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να μπορέσει να ελέγξει κάποιους δήμους, ενώ ήρθε τρίτο κόμμα στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τη Θαραγκόθα, καθιστώντας σαφές ότι ο δρόμος των βουλευτικών εκλογών θα είναι πολύ δύσκολος για το σοσιαλιστή Σάντσεθ.
Το Λαϊκό Κόμμα δεν έχασε μόνο τοπικές κυβερνήσεις και μεγάλους και μικρούς δήμους, έχασε τη διαχείριση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια διαχείριση που θα περάσει σε δημοκρατικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές που θα λειτουργήσουν προς το συμφέρον των πολιτών και όχι των μεγάλων συμφερόντων δημιουργώντας μεγαλύτερη συναίνεση για το Podemos και την αριστερά. Για παράδειγμα μόνο στη τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια η νέα τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί 16 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μέχρι τις 13 Ιουνίου θα έχουν σχηματιστεί οι νέες δημοτικές αρχές και το αργότερα μέσα στο Ιούλιο οι νέες περιφερειακές κυβερνήσεις που θα διαμορφώσουν ένα πρωτόγνωρο σενάριο στη τσακισμένη από το νεοφιλελευθερισμό Ισπανία.

Η ιστορία της Ρίβερ Πλέιτ



  
Αθλητικός σύλλογος της Αργεντινής με έδρα το Μπουένος Άιρες, γνωστός στο ευρύ κοινό από το ποδοσφαιρικό του τμήμα. Η πλήρης ονομασία του είναι Κλουμπ Ατλέτικο Ρίβερ Πλέιτ (Club Atletico River Plate).
Ιδρύθηκε στις 25 Μαΐου 1901 στο προάστιο του Μπουένος Άιρες, Λα Μπόκα, από μια παρέα λιμενεργατών με καταγωγή από τη Γένοβα της Ιταλίας. Καθημερινά έβλεπαν τους άγγλους ναύτες να κλοτσούν μια μπάλα στα διαλείμματα της δουλειάς και αποφάσισαν να φτιάξουν μια ομάδα για να τους αντιμετωπίσουν. Την ονόμασαν Ρίβερ Πλέιτ, από την αγγλική ονομασία του ποταμού Ρίο Ντε Λα Πλάτα, που διασχίζει το Μπουένος Άιρες. Ως χρώματα του νεοσύστατου συλλόγου ορίστηκαν το κόκκινο και το άσπρο, είτε από τη σημαία της Αγγλίας, είτε από το σήμα της Γένοβας. Η χαρακτηριστική κόκκινη εγκάρσια φάσα της φανέλας προήλθε από μια τοπική καρναβαλική συνήθεια.

Γκούφι



  
Χαρακτήρας των κινουμένων σχεδίων από τον κόσμο του Ντίσνεϊ. Ανθρωπόμορφος σκύλος και κολλητός φίλος του Μίκυ Μάους. Ατζαμής, με δόντια αλά Ροναλντίνιο, πλακατζής, έξω καρδιά, ιππότης με τις κυρίες, αθώος σαν παιδί, ολίγον χαοτικός, αλλά πιστός και πάντα έτοιμος να βοηθήσει τους φίλους του.
Ο Γκούφυ (Goofy) γεννήθηκε στα στούντιο της Ντίσνεϊ και εξελίχθηκε ως χαρακτήρας από τον καρτουνίστα Αρτ Μπάμπιτ. Πρωτοεμφανίσθηκε στη μεγάλη οθόνη με το όνομα Ντίπι Ντογκ στις 25 Μαΐου 1932, σε μία ταινία με τον τίτλο «Mickey's Revue». O ρόλος του ήταν μικρός, αλλά το ξεχωριστό γέλιο του δημιούργησε αίσθηση. Ακολούθησαν ρόλοι κομπάρσου σε πέντε ταινίες και στην έβδομη ήρθε η αναγνώριση.

Ο Πόλεμος των Άστρων



  
Επική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και ένα μυθικό σύμπαν, που δημιούργησε ο σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας στα τέλη της δεκαετίας του '70.
Αρχικά εμφανίσθηκε ως κινηματογραφική ταινία. Έκανε πρεμιέρα στις 25 Μαΐου 1977, σε μόλις 32 κινηματογράφους των ΗΠΑ και αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Σερ Άλεκ Γκίνες, Μαρκ Χάμιλ, Χάρισον Φορντ και Πίτερ Κάσινγκ, εκτυλίσσεται στο απώτερο μέλλον, σ' ένα μακρινό Γαλαξία και αφηγείται την προσπάθεια ενός ταπεινού αγροτόπαιδου του Λιουκ Σκάιγουοκερ και των φίλων του να απελευθερώσουν την πριγκίπισσα Λέια από τα χέρια του κακού Νταρθ Βάντερ. Η απρόσμενη επιτυχία της μπορεί να αποδοθεί στην ανάγκη των Αμερικανών να ξεφύγουν από τη ζοφερή πραγματικότητα που τους περιέβαλε, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
Μετά την επιτυχία της ταινίας του American Graffiti (1973) ο σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας σκόπευε να ασχοληθεί με τον διαστημικό ήρωα Φλας Γκόρντον. Όμως, γρήγορα εγκατέλειψε το σχέδιό του, αφού δεν μπόρεσε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ταινία κι έτσι επικεντρώθηκε σε μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, που είχε στο μυαλό του. Έγραψε ένα σενάριο 14 σελίδων, εμπνευσμένο από μύθους και αφηγήσεις, και έπλασε τους χαρακτήρες του επηρεασμένος, όπως έχει δηλώσει, από τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών του Τόκιν και από τον κινηματογραφικό κόσμο του ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα. Η παραγωγή της ταινίας πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρις ότου ολοκληρωθεί, εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών και έλλειψης κεφαλαίων. Η Fox δεν είχε πεισθεί για το εγχείρημα του Λούκας και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι άνθρωποί της σκέφθηκαν να το ακυρώσουν.
Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης ταινίας δεν άφησε ασυγκίνητο τον Λούκας, που προχώρησε στην παραγωγή πέντε ακόμα ταινιών. Το 1981 η πρώτη ταινία έλαβε νέα ονομασία Star Wars, Επεισόδιο IV: Μια νέα ελπίδα και ακολούθησαν δύο συνέχειές της (Επεισόδια IV και V). Οι τρεις ταινίες της σειράς, που κυκλοφόρησαν μετά το 1999, αποτελούν προγενέστερες ιστορίες (prequel) της πρώτης ταινίας. Έτσι, η χρονολογική σειρά στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων είναι η ακόλουθη:
1. Star Wars, Επεισόδιο I: Η αόρατη απειλή
(Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15/10/1999)
2. Star Wars, Επεισόδιο ΙΙ: Η επίθεση των κλώνων
(Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17/5/2002)
3. Star Wars, Επεισόδιο ΙΙΙ: Η εκδίκηση των Σιθ
(Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 20/5/2005)
4. Star Wars, Επεισόδιο IV: Μια νέα ελπίδα
(Πρεμιέρα στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1977)
5. Star Wars, Επεισόδιο V: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται
(Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19/12/1980)
6. Star Wars, Επεισόδιο V1: Η επιστροφή των Τζεντάι
(Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 8/12/1983)
Τα γεγονότα του Πολέμου των Άστρων συμβαίνουν σ' ένα μυθικό Γαλαξία. Πολλοί από τους χαρακτήρες του έργου είναι άνθρωποι, αλλά υπάρχουν και τέρατα διαφόρων ειδών. Ο Λούκας χρησιμοποιεί υπερφυσικά στοιχεία, όπως ιππότες, μάγισσες και βασιλοπούλες, χαρακτήρες που συναντούμε στα παραμύθια και τα έπη. Παρότι η ταινία εξελίσσεται στο απώτερο μέλλον, λίγες είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες. Η εικόνα του γαλαξιακού κόσμου είναι σκοτεινή και βρόμικη και όχι γυαλιστερή και φουτουριστική. Είναι αυτό που αποκαλεί ο Λούκας «το αρχέγονο μέλλον», που θα εκλαϊκευτεί αργότερα στις ταινίες AlienMad Max και Blade Runner.

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών


  
Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους.
Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τις ΗΠΑ.

Οι φάσεις της Γενοκτονίας των Ποντίων και ο ρόλος των “Συμμάχων”


αρχείο λήψηςτου ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ*.Κυρίες και κύριοι, κατ αρχάς να ευχαριστήσω την πολύ δραστήρια Λέσχη Ποντίων Καβάλας για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να παραβρεθώ σήμερα σ αυτήν την τελετή, μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τις ορδές του Μουσταφά Κεμάλ.
Τελετή που κρατά ζωντανή τη φλόγα της μνήμης στους παλιούς και τη μεταβιβάζει στους νέους. Γιατί, πρέπει να εθισθεί και η νέα γενιά στο ποντιακό μαρτύριο και την ποντιακή παράδοση. Διαφορετικά η λήθη θα κυριαρχήσει. Και δεν το αξίζει αυτό ο ποντιακός ελληνισμός.

1897, 2010, βίοι παράλληλοι – Η Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο

 


Καβαλάρης ο Θ. Δηλιγιάννης στις εκλογές της 16ης Απριλίου 1895, με τον Τρικούπη να μην εκλέγεται βουλευτής και να αποχωρεί οριστικά από την πολιτική μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη. Γελοιογραφία από τον «Νέο Αριστοφάνη»
Καβαλάρης ο Θ. Δηλιγιάννης στις εκλογές της 16ης Απριλίου 1895, με τον Τρικούπη να μην εκλέγεται βουλευτής και να αποχωρεί οριστικά από την πολιτική μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη. Γελοιογραφία από τον «Νέο Αριστοφάνη»

σημ.Αμετανόητου: Για να μην ξεχνάμε την Ιστορία…που επαναλήφθηκε…81 χρόνια «κατσικώθηκαν» στην πλάτη μας οι «σωτήρες»…81!!!
Εντάξει ; να μην ξεχνάμε Αλέξη…Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργέ της Ελλάδος.
Να μην ξεχνάμε…

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 25 Μαΐου

  
μ. Χ.
1834
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιος του 1835.
1932
Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, Ντίπι Ντογκ, γνωστότερο ως Γκούφι.

Ο Θανάσης Μπέλτσος απαντά στο Βήμα




Το τεράστιο ΒΗΜΑ ασχολείται μαζί μου.Ω ΤΙ ΤΙΜΉ! Μετά από τον Πρόεδρο σειρά παίρνουμε και εμείς. Μαθαίνω σήμερα λοιπόν ότι είμαι πολυθεσίτης και μάλιστα εθελοντής πολυθεσίτης. Κοίτα να δεις που τους πείραξε ότι χαλάμε την πιάτσα που τσέπωναν οι ημέτεροι μερικά χιλιάρικα το μήνα . Δίνουμε κακό παράδειγμα που εργαζόμαστε 12 και 14 ώρες την ημέρα με τον βασικό μισθό, διαμένουμε σε ενοίκιο και τα παιδιά μας πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο. Δίνουμε κακό παράδειγμα για στελέχη κυβερνητικού συνασπισμού με μηδενικό Ε9 εκτός από 30 ελαιόδενδρα της μαμάς. Θίχτηκε ο Παπαχρήστος του γνωστού συγκροτήματος της εθνικής υποτέλειας και ψάχνοντας κάτι να βρει εφηύρε το θεσμό του πολυθεσίτη εθελοντή. Φάε πασά μου τους αστακούς στην Λέρο και άναψε και κανένα κεράκι στο Βούδα του συγκροτήματος. Στη ζωή κάποιοι γεννήθηκαν άνθρωποι και κάποιοι ξετσίπωτα γομάρια. Σας φτύνει η κοινωνία και εσείς νομίζετε πως βρέχει. Αν πάλι έχεις κάποιο θέμα και δεν σε καλοπληρώνει η μεγάλη στοά , έλα να πάρεις μερτικό από τα λίγα που παίρνω …αλλά μάλλον δεν θα φτάνουν ούτε για τα πούρα της εβδομάδος. Εξοχότατε λακέ, μας έκανες μεγάλη τιμή σήμερα , υπόσχομαι μερτικό από τα διαφημιστικά οφέλη. Εσύ τζάμπα δεν κάνεις τίποτα , μην την πατήσεις τώρα.

Ο Αριστοτέλης, η ταξική διαστρωμάτωση και οι δημοκρατικές στρεβλώσεις…



 


1 Vote

Γράφει ο Θανάσης Μπαντές
Για τον Αριστοτέλη η απόδοση της έννοιας της δημοκρατίας σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη της κυριαρχίας των πολλών όχι μόνο δεν είναι επαρκής, αλλά ως ένα σημείο, ενδεχομένως να αποτελεί και διαστρέβλωση: «Δεν είναι σωστό να ορίζεται η δημοκρατία, όπως μερικοί το συνηθίζουν σήμερα, απλώς ως το πολίτευμα στο οποίο η πλειονότητα του πληθυσμού είναι κυρίαρχη…….». (σελ. 235). Κατ’ επέκταση ούτε η ολιγαρχία θα μπορούσε να αποδοθεί επακριβώς αν περιοριζότανε στο στενό πλαίσιο της επικράτησης των λίγων: «Ούτε βέβαια είναι σωστό να ορίζεται η ολιγαρχία ως το πολίτευμα στο οποίο οι λίγοι είναι κυρίαρχοι του πολιτεύματος». (σελ. 235). Και οι δύο προσεγγίσεις είναι ελλιπείς γιατί είναι αδύνατο να καθοριστούν τα είδη των πολιτευμάτων αν δε ληφθεί υπόψη το ταξικό περιεχόμενο που από θέση αρχής εκφράζουν: «Γιατί στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν χίλια τριακόσια άτομα, πλούσια τα χίλια από αυτά και αρνούνται να δώσουν μέρος της εξουσίας στους τριακόσιους φτωχούς, ελεύθερους και όμοιους με τους χίλιους στα υπόλοιπα, κανένας δε θα είχε λόγο να υποστηρίζει ότι αυτοί έχουν δημοκρατικό πολίτευμα». (σελ. 235 – 237).

Ο Θανάσης Μπέλτσος απαντά στο Βήμα



Το τεράστιο ΒΗΜΑ ασχολείται μαζί μου.Ω ΤΙ ΤΙΜΉ! Μετά από τον Πρόεδρο σειρά παίρνουμε και εμείς. Μαθαίνω σήμερα λοιπόν ότι είμαι πολυθεσίτης και μάλιστα εθελοντής πολυθεσίτης. Κοίτα να δεις που τους πείραξε ότι χαλάμε την πιάτσα που τσέπωναν οι ημέτεροι μερικά χιλιάρικα το μήνα . Δίνουμε κακό παράδειγμα που εργαζόμαστε 12 και 14 ώρες την ημέρα με τον βασικό μισθό, διαμένουμε σε ενοίκιο και τα παιδιά μας πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο. Δίνουμε κακό παράδειγμα για στελέχη κυβερνητικού συνασπισμού με μηδενικό Ε9 εκτός από 30 ελαιόδενδρα της μαμάς. Θίχτηκε ο Παπαχρήστος του γνωστού συγκροτήματος της εθνικής υποτέλειας και ψάχνοντας κάτι να βρει εφηύρε το θεσμό του πολυθεσίτη εθελοντή. Φάε πασά μου τους αστακούς στην Λέρο και άναψε και κανένα κεράκι στο Βούδα του συγκροτήματος. Στη ζωή κάποιοι γεννήθηκαν άνθρωποι και κάποιοι ξετσίπωτα γομάρια. Σας φτύνει η κοινωνία και εσείς νομίζετε πως βρέχει. Αν πάλι έχεις κάποιο θέμα και δεν σε καλοπληρώνει η μεγάλη στοά , έλα να πάρεις μερτικό από τα λίγα που παίρνω …αλλά μάλλον δεν θα φτάνουν ούτε για τα πούρα της εβδομάδος. Εξοχότατε λακέ, μας έκανες μεγάλη τιμή σήμερα , υπόσχομαι μερτικό από τα διαφημιστικά οφέλη. Εσύ τζάμπα δεν κάνεις τίποτα , μην την πατήσεις τώρα.